De 20 mooiste nationale parken in Amerika

Noord-Amerika, Verenigde Staten


De mooiste nationale parken in Amerika: Yellowstone National Park, Wyoming, Amerika
Al jarenlang staat Amerika hoog op mijn lijstje van favoriete vakantielanden. Het was een van de eerste rondreizen die ik maakte naar de andere kant van de oceaan, nu alweer bijna dertig jaar geleden. De wegen in Amerika smeken om een roadtrip. Dat immense gevoel van vrijheid in een landschap dat barst van de natuur en nationale parken. Je vindt in de Verenigde Staten niet alleen zinderende woestijnen, immense bomen en rode rotsen, maar ook besneeuwde bergtoppen. Dit is mijn top 20 mooiste nationale parken in Amerika!

Mooiste nationale parken in Amerika

Wil je alle nationale parken in Amerika bezoeken? Dan ben je wel even bezig. Het zijn er namelijk 63 stuks in totaal. Gelukkig kun je veel van die mooiste parken in Amerika bezoeken tijdens een roadtrip door Zuidwest-Amerika, zoals de eerste 8 parken in dit rijtje. Zo’n rondreis door West-Amerika heb ik al een keer of drie gemaakt en ik kan je vertellen: het verveelt nooit! Als ik je een tip mag geven: kom je hier voor het eerst dan is dit zogenaamde ‘Bassie en Adriaan-rondje’ een aanrader en pik je meteen een aantal van de mooiste nationale parken in Amerika mee.

Lees ook: de ultieme reisroute van 2 weken door Zuidwest-Amerika

De mooiste parken in Amerika: Death Valley National Park

Praktische informatie Amerika

Voor een bezoek aan Amerika heb je een ESTA nodig. Deze moet je vooraf online aanvragen. Als je meerdere nationale parken wilt bezoeken in Amerika, loont het om een zogenaamde ‘America the Beautiful’-pas aan te schaffen. Deze pas koop je voor zo’n $80 en is één jaar geldig. Daarmee heb je toegang tot de meeste nationale parken (niet tot Monument Valley en Antelope Canyon, omdat dat door de Navajo wordt beheerd). Met die pas heb je toegang tot de parken voor 1 voertuig inclusief 4 inzittenden (dus jijzelf + 3). Bij een bezoek aan 3 of meer parken heb je de pas er al uit.

De mooiste parken in Amerika, Yosemite National Park Half Dome

1. Yosemite National Park, Californië

Op ongeveer 3 uur rijden ten oosten van San Francisco ligt het indrukwekkende Yosemite National Park, een van de mooiste nationale parken van Amerika. Hier wachten je spetterende watervallen en granieten rotsformaties, waarvan de Half Dome en El Capitan het bekendst zijn. Vanuit Yosemite Valley kun je een paar heerlijke wandelingen maken, zoals naar de Bridalveil Fall en de Lower Yosemite Fall. Een van de populairste wandelingen is de Mist Trail die je naar de voet van de Vernal Fall brengt.

Lees ook: meer over Yosemite National Park

de mooiste nationale parken in Amerika: Death Valley National Park, Zabriskie Point, Californië, Amerika

2. Death Valley National Park, Californië

Welkom op de heetste, droogste én laagstgelegen plek van Noord-Amerika. Anders dan de wat lugubere naam Death Valley National Park doet vermoeden, groeit en bloeit er van alles in deze woestijn. Van wilde bloemen en roadrunners tot coyotes. In de zomermaanden kan de temperatuur hier oplopen tot boven de 55 graden. Bekendste bezienswaardigheden zijn het kleurige Artist’s Drive, Zabriskie Point, Mesquite Flat Sand Dunes en Badwater Basin dat 86 meter onder de zeespiegel ligt.

Lees ook: tips voor je bezoek aan Death Valley National Park

Zion Canyon Scenic Drive, Utah, Amerika

3. Zion National Park, Utah

Al die tinten rood die scherp afsteken tegen het groen in het dal. De smalle rivieren en hoge rotswanden maken Zion National Park tot een paradijs voor natuur- en wandelliefhebbers. In de zomermaanden rijdt er een shuttlebus over de Zion Canyon Scenic Drive. Deze route over rood asfalt brengt je dwars door het park en stopt bij verschillende punten waar de trails beginnen. Zoals Weeping Rock, Emerald Pools Trail, de River Walk Trail en The Narrows. De trail naar Angels Landing staat op de bucketlist van menig klimmer zonder hoogtevrees.

Lees ook: dit mag je niet missen in Zion National Park
En: ontdek Utah’s Mighty Five

Bryce Canyon National Park, Utah, Amerika

4. Bryce Canyon National Park, Utah

Heel anders dan Zion, maar even kleurrijk is Bryce Canyon National Park. Hier houden oranje hoodoos als versteende soldaten de wacht over een hoefijzervormige kloof. Het beste ontdek je deze kloof door er in af te dalen. Ik combineerde de Navajo Loop Trail met de Queens Garden Trail. Tip: het makkelijkst kun je via Sunset Point zigzaggend afdalen in de kloof en via de iets minder steile kant bij Sunrise Point weer omhoog klauteren. Een gratis shuttlebus stopt op verschillende uitzichtpunten langs Bryce Canyon. Tussen Bryce en Arches ligt nog een prachtig natuurpark: Capitol Reef National Park. Als je er dan tóch bent.

Lees ook: tips voor Bryce Canyon National Park
En: 3 wandelingen in Bryce Canyon
Tip: bezoek ook Capitol Reef National Park

Arches National Park, Delicate Arch, Utah

5. Arches National Park, Utah

Immense rode rotsbogen die zijn uitgesleten door wind en water. Welkom in Arches National Park! De populairste bezienswaardigheden in het park zijn de Delicate Arch, de Double Arch en het Windows District. Loop je de Windows Trail loopt (1,6 km) dan kom je langs de North Window, South Window en Turrett Arch. Vooral rond zonsopkomst of zonsondergang kun je hier prachtige plaatjes schieten! Arches National Park is trouwens een van de weinige parken waar geen shuttlebussen rijden.

Leestip: alles over Arches National Park

Grand canyon NP Arizona, Amerika

6. Grand Canyon National Park, Arizona

Een roadtrip door Zuidwest-Amerika is niet compleet als je niet over de rand van de Grand Canyon National Park hebt getuurd. De immense kloof werd door de Colorado River gevormd en trekt ieder jaar bijna vijf miljoen bezoekers. En ik snap wel waarom. Ik ben er inmiddels tweemaal geweest en die grootsheid verveelt nooit. Gratis shuttlebussen rijden verschillende routes langs de Rim Trail en je kunt overal in- of uitstappen. Halverwege de Grand Canyon en Monument Valley vind je trouwens een heel fotogenieke plek: Antelope Canyon.

Meer lezen: tips Grand Canyon National Park
Aanrader: bezoek Antelope Canyon

Joshua Tree National Park Californie, Amerika

7. Joshua Tree National Park, Californië

Wie kent em niet: de Joshua Tree? De band U2 vernoemde zelfs een album naar deze stekelige boom die wel iets heeft van de profeet Jozua met uitgestrekte armen. De beroemde foto van de albumcover is van de hand van ‘onze’ Anton Corbijn. Dat geeft wel aan dat Joshua Tree National Park een fotogeniek park is. Het park strekt zich uit over twee woestijnen in Californië. De dorre Colorado Desert en de koelere Mojave Desert zijn met elkaar verbonden door twee parkwegen. Populair is de Hidden Valley Trail: een wandelroute door een verborgen vallei waar ooit veedieven hun slag sloegen.

De mooiste nationale parken in Amerika: Sequoia and Kings Canyon National Park

8. Sequoia & Kings Canyon National Park, Californië

Iets ten zuiden van Yosemite National Park ligt Sequoia & Kings Canyon National Park. In de twee aangrenzende parken kun je de beroemdste bomen van Noord-Amerika omarmen: de bijna 100 meter hoge reuzensequoia’s. De General Sherman is de omvangrijkste van allemaal met een doorsnede van 11,1 meter.

Lees ook: in de film Wild besluit Cheryl Strayed de Pacific Crest Trail te lopen

De mooiste nationale parken in Amerika: Rocky Mountain NP Estes - Colorado, Amerika

9. Rocky Mountain National Park, Colorado

De Rocky Mountains is de grootste bergketen in Noord-Amerika en strekt zich uit van Canada tot New Mexico. Het nationale park in Colorado beslaat slechts een deel daarvan. Rocky Mountain National Park bestaat uit toendra’s en groene bossen en hoge pieken waarvan Longs Peak met z’n 4.267 meter de hoogste is. Het park is dan ook erg geliefd bij bergbeklimmers en wandelaars. De Trail Ridge Road verbindt Grand Lake in het westen met Estes in het oosten. Onderweg kun je genieten van prachtige vergezichten. Liefhebbers van wildlife zitten hier ook goed: het is namelijk het leefgebied van zwarte beren, poema’s en elanden.

mooiste nationale parken in Amerika, Yellowstone National Park, Wyoming, Amerika

10. Yellowstone National Park, Wyoming / Montana

Het allereerste nationale park ter wereld ligt in de noordelijke staten Wyoming en Montana. Niet voor niets hoort Yellowstone National Park tot de mooiste nationale parken in Amerika. Alles geurt, stoomt en borrelt hier. De kleurrijke hot springs, geisers en borrelende bronnen zijn een feest om naar te kijken. Bekendste bezienswaardigheden zijn de Grand Prismatic Spring, de Mammoth Hot Springs en de beroemde geiser Old Faithful die elk 1,5 uur zijn stoom afblaast. De inwoners van Yellowstone zijn minstens zo indrukwekkend: de kuddes bizons en wapitiherten kom je overal tegen. Wil je een grizzlybeer of wolf spotten dan moet je rond zonsopkomst of -ondergang op pad gaan. Het beste kun je dat doen met een georganiseerde tour in Yellowstone.

mooiste natioale parken in Amerika, grand-teton-national-park, Wyoming, Amerika

11. Grand Teton National Park, Wyoming

Als je weet waaraan dit park zijn naam dankt, vergeet je het nooit meer. Grand Teton betekent namelijk zoiets als ‘grote tieten’. Tenminste, dat zagen de eerste pioniers in de hoge bergtoppen van het park. Hoe dan ook is dit een gebied vol ruige natuur, blauwe meren, gletsjers en wilde dieren. Een park dat zeker niet in het rijtje mooiste nationale parken van Amerika mag ontbreken. Ook kronkelt de Snake River zich een weg door het park. Een ideale plek om op forel te vissen of om te gaan raften.

mooiste nationale parken in amerika, Glacier national park Lake McDonald, amerika

12. Glacier National Park, Montana

Nog zo’n nationaal park dat zo van een schilderij lijkt te komen, is Glacier National Park in Montana. Het barst er van de gletsjers en heldere meren als Lake McDonald die worden omringd door majestueuze bergtoppen en weiden. Niet voor niets staat het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is dan ook logisch dat het in dit rijtje mooiste nationale parken in Amerika staat. Een absolute must do is een ritje over de Going-to-the-Sun Road (begin juli t/m eind september). Kijk onderweg goed rond: Glacier National Park is ook het leefgebied van grizzlyberen, wolven en elanden.

olympic national park washington amerika

13. Olympic National Park, Washington

Aan de noordwestkust van Amerika in de staat Washington ligt Olympic National Park. Op maar twee uur rijden van Seattle vind je nog echte wildernis met bergen, oude bossen, kolkende rivieren, gletsjers en een ruige kustlijn. Hier bevindt zich ook het Hoh Rain Forest: één van de natste gebieden in Amerika. Al die groene mossen en varens geven het regenwoud een mysterieuze uitstraling.

Mount Rainier National Park, Washington, amerika

14. Mount Rainier National Park, Washington

Ook op zo’n twee uurtjes rijden van Seattle, maar dan richting het zuidoosten, ligt Mount Rainier National Park in Washington. De 4.392 meter hoge vulkaan Mount Rainier domineert het nationale park. Af en toe kun je een rookpluim ontdekken. Want ook al is er de vulkaan de laatste 150 jaar niet uitgebarsten, hij is nog niet gedoofd. Een heerlijk park voor natuurliefhebbers, want je vindt hier gletsjers, watervallen en bossen. Er zijn ook tal van wandelroutes uitgezet. Het afgelegen gebied Sunrise bereik je via de Sunrise Road die doorgaans alleen hartje hoogzomer toegankelijk is.

Mooiste nationale parken in Amerika, denali National park, Alaska, amerika

15. Denali National Park, Alaska

In het afgelegen Alaska ligt Denali National Park, een van de mooiste nationale parken van Amerika. Het werd vernoemd naar Mount Denali (voorheen Mount McKinley), de hoogste berg van het park. In dit ruige gebied leven vossen, wolven, elanden en grizzlyberen. De 150 kilometer lange Denali Park Road is de enige weg door het park. Dit is ook de wildernis waarin Chris McCandless (bekend van de film Into the Wild) op zoek gaat vrijheid. De cultstatus van het boek en de film inspireerde veel vrije geesten om in de voetsporen van Christopher te treden en The Magic Bus te zoeken. Tijdens hun zoektocht raakte een aantal in de problemen en sommigen kwamen om het leven, dus is de bus in juni 2020 verwijderd.

Lees ook: filmrecensie Into the Wild

Great Smoky Mountains National Park, Tennessee, amerika

16. Great Smoky Mountains National Park, Tennessee / North Carolina

Op de grens van Tennessee en North Carolina ligt Great Smoky Mountains National Park. Het meest bezochte nationale park van Amerika dankt haar naam aan de mysterieuze nevel die hier vaak in de bergen hangt. Ontdek de dichte bossen te voet: het park telt namelijk meer dan 1.000 km aan wandelpaden. Of toer door het bergachtige landschap over de Newfound Gap Road. Deze toeristische route voert je 50 km lang door groene bossen, rododendrons en prachtige uitzichtpunten. Andere bezienswaardigheden zijn de Clingmans Dome en Roaring Fork.

big-bend-national-park-texas, Amerika

17. Big Bend National Park, Texas

In de zuidelijke staat Texas, op de grens met Mexico, bevindt zich een van de meest afgelegen nationale parken van Amerika. Big Bend National Park in Texas mag dan een van de minst bezochte parken zijn, maar is daarom zeker niet minder mooi. Het park dankt zijn naam aan de bocht die de Rio Grande hier maakt. Het ligt midden in de Chihuahuan Desert en is dé plek om een wandeling of boottocht te maken of om vogels te spotten.

Everglades alligator sign Florida

18. Everglades National Park

Moerassen, water en mangroven domineren Everglades National Park ten zuiden van Miami. Als je in sunshine state Florida bent, mag je dit bijzondere park niet missen. Niet alleen wonen er bijzondere vogels, maar hier huizen ook alligators in het waterrijke gebied. Een tochtje met een zogenaamde airboat is een aanrader. Maar je kunt ook prachtige wandelingen maken over vlonderpaden.

Acadia National Park, Maine, Amerika

19. Acadia National Park, Maine

Hier in het oosten van Amerika vind je niet zoveel parken als in het populaire Zuidwest-Amerika. Toch zijn er hier ook een aantal parken die de moeite waard zijn. Zoals het ongerepte Acadia National Park in Maine. Het ligt grotendeels op Mount Desert Island, een eiland voor de kust van Maine. Het bekendste dorpje op het eiland is Bar Harbor dat dan ook vaak als uitvalsbasis dient om het park te verkennen. De kalme bossen, stranden, kabbelende meren en rust in Acadia National Park hebben een grote aantrekkingskracht op natuurliefhebbers en fotografen.

mooiste nationale parken in Amerika, haleakala-national-park-maui-hawaii-amerika

20. Haleakala National Park, Hawaï

Ver van het vasteland van Amerika ligt een van de mooiste nationale parken van Amerika. Alles in Haleakala National Park op het eiland Maui in Hawaii draait om de slapende vulkaan: de 3.055 hoge Haleakala. Daarnaast vind je hier groene regenwouden en tal van bedreigde diersoorten. Bovendien is Haleakala een van de mooiste plekken op aarde om de zonsopkomst te bewonderen.

Monument Valley Arizona Utah Amerika

Bonus: Monument Valley, Arizona/Utah

Officieel is Monument Valley geen nationaal park, maar een tribal park dat wordt beheerd door native americans. Toch mag het niet op je bucketlist ontbreken voor je rondreis door Zuidwest-Amerika en dus hoort het stiekem toch een beetje in het rijtje mooiste nationale parken in Amerika.

In een eindeloze en desolate woestijn verrijzen de rode zandsteenformaties en tafelbergen. Hier krijg je het gevoel dat je in een westernfilm terecht bent gekomen. Niet zo heel gek: Monument Valley is een geliefde filmlocatie. De enige weg door het park is de Valley Drive waar je niet met een huurauto of –camper overheen rijden mag rijden. Gelukkig worden er genoeg tours georganiseerd.

Ontdek: alles over Monument Valley
En: de mooiste filmlocaties in Utah

Rondreis of roadtrip Amerika boeken

Mooiste nationale parken in Amerika bewaren

De 20 mooiste nationale parken in Amerika De 20 mooiste nationale parken in Amerika

Meer inspiratie voor je rondreis Amerika

De mooiste nationale parken in Amerika: reisgidsenDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *