Yosemite National Park, Californië

Travel, Verenigde Staten

Yosemite National Park, Half Dome
Spetterende watervallen, massieve granieten rotsen en pijnbomen die tot aan de hemel reiken. Yosemite, wat is het heerlijk om je terug te zien! Dit is wat je moet zien in Yosemite National Park.

Irene camper USA juni 2017

Eerste ritje met de camper

Het eerste ritje van San Francisco naar Yosemite National Park in onze ‘monster’ camper zit ik met klotsende oksels en klamme handen achter het stuur. Met het idee: dan hebben we dat gehad, manoeuvreer ik het gevaarte door het verkeer van San Francisco. Altijd een fijne plek om voor het eerst in een camper te rijden. Ik houd even geen rekening met het feit dat zo’n rv ook heel hoog is. Dus als ik te dicht langs de bomen rijd en het gebonk van de takken tegen de zijkant hoor, roep ik van schrik uit: “O jee, ik heb nú al iemand doodgereden!”
Ook iets om op te letten: je navigatie stuurt je soms onmogelijke weggetjes in die niet toegankelijk zijn voor campers. Let dus ook goed op de borden langs de weg. Meestal wordt de maximale lengte voor voertuigen wel aangegeven.

Yosemite Pines RV Park

Yosemite Pines RV Park

Voor de rest valt het best mee. De camper rijdt als een grote personenwagen, het parkeren en indraaien op kampeerplekken daargelaten. Want o, wat zijn we trots als we de camper achteruit op onze kampeerplek van Yosemite Pines RV Park neerzetten. Een aanrader als je geen plekje op een camping in het park hebt weten te bemachtigen. Op deze gemoedelijke, rustige camping midden in de natuur vind je ruime parkeerplaatsen en er is een klein winkeltje. Ook ontzettend tof: bij Yosemite Pines kun je hele gave accommodaties huren. Van een slaapplek in een heuse yurt of in een cabin tot back to basic in een huifkar. Alsof je op de set van Het Kleine Huis op de Prairie bent beland!

Yosemite Pines RV Park, huifkar

Waterballet

Als we de volgende ochtend wakker worden pakken donkere, zware wolken zich samen boven onze camping in Groveland bij Yosemite National Park. Even later komt het de regen met bakken uit de hemel, waarmee ons dagje Yosemite Valley letterlijk in het water dreigt te vallen.

Niet met de camper

Gelukkig klaart het rond half 9 iets op. We besluiten de shuttlebus van 9.15 uur te nemen richting Yosemite Valley. Onze camping-buren adviseren ons om vooral NIET met de camper Yosemite National Park in te rijden. Parkeren schijnt er een crime te zijn en met onze rv van ruim 9 meter willen we onszelf die stress besparen.

Shuttlebussen Yosemite Valley

Dus kiezen we voor de shuttlebus van YARTS die pal voor de camping stopt. In het hoogseizoen rijdt de shuttlebus op drie tijdstippen naar Yosemite Valley. Aan het eind van de middag rijden ze weer retour, ook op drie verschillende tijden. Ideaal, want de bus brengt je in een anderhalf uur naar hartje Yosemite Valley voor slechts $15,- p.p. In Yosemite Valley zelf overal gratis shuttlebussen rijden. Exacte tijden en prijzen vind je op de site van YARTS.

Yosemite Mist Trail

Wandelroutes Yosemite National Park

In Yosemite kun je diverse korte en lange wandelingen maken. Een eenvoudige wandeling is die naar Bridalveil Fall (800 meter) en die naar Lower Yosemite Fall (1,6 km). De Mist Trail (2,6 km) is een van de populairste wandelingen in Yosemite. Deze brengt je naar de brug aan de voet van de Vernal Fall (zie foto hier onder). Vervolgens kun je nog naar boven klauteren via steile trappen naar de top van de waterval (3,9 km). Diehards combineren deze trail met de John Muir Trail en de Panorama Trail. Daarvoor moet je wel flink wat tijd uittrekken en je vooraf goed laten informeren.

Yosemite NP Mist Trail

Yosemite Mist Trail

Mist Trail

Na een korte blik op de kaart besluiten we in Yosemite Valley eerst de Mist Trail te lopen. Deze trail brengt je via de Vernal Fall Footbridge naar de voet van de Vernal Fall. Nog verder naar boven klauterend zien we steeds meer mensen gehuld in regenjassen en poncho’s. Alsof we met z’n allen een soort Niagara Falls moeten trotseren. Ik kan me dat van m’n vorige bezoek, zo’n 20 jaar geleden, toch echt niet herinneren?! Er blijkt de laatste tijd zoveel regen te zijn gevallen dat de waterval enorm is. Het water van de Vernal Fall stort zich met razend geweld naar beneden en zorgt voor een wolk van fijne (ijskoude) regendruppeltjes. De natte rotsblokken zijn spekglad, dus goede schoenen met profiel zijn hier een must.


Yosemite Falls

Lower Yosemite Falls

Nat maar voldaan keren we terug naar Yosemite Village waar we wat verse groenten en fruit inslaan (eindelijk!). Daarna vervolgen we onze weg naar de Lower Yosemite Falls om ons te vergapen aan de prachtige pijnbomen. We zitten gewoon wat op een bankje, om te genieten van de natuur en aardige mensen die een gesprekje met ons aanknopen. Laat in de middag rijden we met de shuttlebus dan weer richting de camping in Groveland. Jeej, wat een heerlijke en onverwacht zonnige dag in dit prachtige nationale park!

Yosemite National Park

Meer lezen?

Yosemite National Park

Of bestel een van de reisgidsenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *