Yosemite National Park: tips en bezienswaardigheden

Verenigde Staten, Noord-Amerika

Yosemite National Park, Half Dome
Yosemite National Park: spetterende watervallen, massieve granieten rotsen en pijnbomen die tot aan de hemel reiken. Ontdek alle tips en bezienswaardigheden in Yosemite National Park in Californië.

Yosemite Falls, Yosemite, Amerika

Over Yosemite National Park

Yosemite National Park ligt in het oosten van Californië en is een van de 63 nationale parken van Amerika. De dichtstbijzijnde stad is San Francisco op zo’n 3 uur rijden. Met z’n watervallen, rotsformaties en bossen vol gigantische sequoia’s is Yosemite een van de populairste parken die je niet mag missen tijdens je rondreis door Zuidwest-Amerika.

Lees ook: de 20 mooiste nationale parken van Amerika
En: de ideale route voor een roadtrip van 2 weken door West-Amerika

Hoe kom je in Yosemite National Park?

Zelf ben ik twee keer in Yosemite geweest tijdens een roadtrip door West-Amerika. De eerste keer toerde ik rond in een auto (een huurauto van Sunnycars is een aanrader), de tweede keer reed ik met een camper die je kunt huren via reisorganisaties als Tioga Tours en Tenzing Travel.

Je kunt je roadtrip door West-Amerika starten in San Francisco (3 uur rijden) of in Las Vegas. Yosemite telt vier ingangen: Big Oak Flat Entrance, Arch Rock Entrance, South Entrance en de Tioga Pass Entrance.

De meeste bezienswaardigheden liggen in en rond Yosemite Valley in het centrum van het park. Dit gebied bezoek je het eerst als je het park binnen komt vanuit San Francisco. Ten noorden ligt een van de mooiste wegen van Amerika: de Tioga Road die het westen en het oosten van het park met elkaar verbindt. Via deze weg rijd je het park binnen als je uit Death Valley komt (4,5 uur rijden). Kom je vanuit Los Angeles via het zuiden het park binnen, dan bezoek je als eerste Mariposa Grove met gigantische Sequoia’s.

Lees ook: 10 tips wat te doen in San Francisco
En: tips en bezienswaardigheden in Death Valley
Route voor een roadtrip van 2 weken door West-Amerika

Hoe duur is een bezoek?

Wil je Yosemite bezoeken dan ben je zo’n $35 kwijt per auto. Ga je tijdens je roadtrip meer parken bezoeken dan kan het voordeliger zijn om een America the Beautiful pas aan te schaffen. Deze kost $80 en is een jaar lang geldig. Bekijk hier de exacte tarieven.

Beste reistijd Yosemite National Park

Yosemite is het hele jaar door geopend. Maar door de hoge ligging en de hoeveelheid sneeuwval in de wintermaanden zijn niet alle bezienswaardigheden en wandelroutes het hele jaar toegankelijk. De beste reistijd is dan ook van juni tot en met oktober. In de zomermaanden juli en augustus kan het er druk zijn, dus heb je de keuze dan kun je Yosemite het beste bezoeken in juni of september.

Let op: ook de hooggelegen Tioga Road is niet het hele jaar door toegankelijk. Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuwval is de weg doorgaans van juni t/m oktober geopend. Bekijk hier de openingsdata van de Tioga Road.

Hoe lang nodig in Yosemite National Park?

Voor alle bezienswaardigheden in Yosemite moet je tenminste twee dagen uittrekken: één dag om Yosemite Valley te verkennen en een dag om te wandelen. Wil je nog meer wandelroutes volgen en/of de Tioga Road rijden bijvoorbeeld? Trek daar dan nog extra dag voor uit.

Toegangsticket Yosemite in 2024

Voor 2024 heb je voor Yosemite National Park een toegangsticket nodig. In sommige gevallen is het mogelijk om het park zonder vooraf gereserveerd ticket te bezoeken. Maar om er zeker van te zijn dat je naar binnen kunt, doe je er goed aan om uit te zoeken in welke maanden of weekenden je een ticket nodig hebt. Kijk op de website van Yosemite NP voor meer informatie en het reserveren van een toegangsticket.

Irene camper USA juni 2017

Eerste ritje met de camper

Het eerste ritje van San Francisco naar Yosemite National Park in onze ‘monster’ camper zit ik met klotsende oksels en klamme handen achter het stuur. Ik manoeuvreer het gevaarte door het verkeer van San Francisco. Let op: je navigatie stuurt je soms onmogelijke weggetjes in die niet toegankelijk zijn voor campers. Check dus ook goed de borden waarop de maximale lengte voor voertuigen aangegeven wordt. Voor de rest valt het me mee. De camper rijdt als een grote personenwagen, het parkeren en indraaien op kampeerplekken vergt wat behendigheid. Dus we zijn maar wat trots als we de camper achteruit op onze kampeerplek van Yosemite Pines RV Park hebben neergezet.

Yosemite Pines RV Park

Shuttlebussen Yosemite Valley

Onze camping-buren adviseren ons om vooral NIET met de camper Yosemite National Park in te rijden. Parkeren schijnt er een crime te zijn en met onze rv van ruim 9 meter willen we onszelf die stress besparen. Dus kiezen we voor de shuttlebus van YARTS die pal voor de camping stopt. In het hoogseizoen rijdt de shuttlebus in de ochtend op drie tijden richting Yosemite Valley. Aan het eind van de middag rijdt de bus ook weer retour op drie verschillende tijdstippen. Ideaal, want de bus brengt je in een anderhalf uur naar hartje Yosemite Valley voor slechts $15,- p.p. In Yosemite Valley zelf rijden overal gratis shuttlebussen. Exacte vertrektijden en prijzen vind je op de site van YARTS.

Tunnel View Yosemite, Amerika

Bezienswaardigheden Yosemite National Park

Je kunt je makkelijk een paar dagen in Yosemite vermaken. Deze bezienswaardigheden en wandelroutes mag je zeker niet missen in Yosemite National Park.

1. Tunnel View

Rijd je vanuit San Francisco het park binnen dan is het eerste wat je ziet het uitzichtpunt Tunnel View. Hier krijg je letterlijk een inkijkje in de groene Yosemite Valley dat omzoomd is met grijze rotsformaties en watervallen.

Yosemite Mist Trail

2. Wandelroutes Yosemite National Park

In Yosemite kun je verschillende korte en lange wandelingen maken. Eenvoudige wandelingen zijn bijvoorbeeld die naar Bridalveil Fall (800 meter) en naar Lower Yosemite Fall (1,6 km). De Mist Trail (2,6 km) is een van de populairste wandelingen in Yosemite en is ook goed te doen met kinderen. Deze brengt je naar de brug aan de voet van de Vernal Fall (zie foto hier onder). Vervolgens kun je nog naar boven klauteren via steile trappen naar de top van de waterval (3,9 km). Diehards combineren deze trail met de John Muir Trail en de Panorama Trail. Daarvoor moet je wel flink wat tijd uittrekken en je vooraf goed laten informeren.

Yosemite NP Mist Trail

Yosemite Mist Trail

3. Wandelen over de Mist Trail

Na een korte blik op de kaart besluiten we in Yosemite Valley eerst de Mist Trail te lopen. Deze trail brengt je via de Vernal Fall Footbridge naar de voet van de Vernal Fall. Nog verder naar boven klauterend zien we steeds meer mensen gehuld in regenjassen en poncho’s. Alsof we met z’n allen de Niagara Falls moeten trotseren. Ik kan me dat van m’n vorige bezoek, zo’n 20 jaar geleden, toch echt niet herinneren?!

Er blijkt echter de laatste tijd zoveel regen te zijn gevallen dat de waterval enorm is. Het water van de Vernal Fall stort zich met razend geweld naar beneden en zorgt voor een wolk van fijne (ijskoude) regendruppeltjes. De natte rotsblokken zijn spekglad, dus goede schoenen met profiel zijn hier een must!

Yosemite National Park - Yosemite Falls
Yosemite National Park

4. Yosemite Falls

Yosemite Falls bestaat uit twee watervallen die in de zomermaanden droogvallen. Omdat wij relatief vroeg zijn (in juni) en er heel veel regen was gevallen in de weken daarvoor, kunnen we volop genieten van het watergeweld. De waterval is een van de hoogste ter wereld en is maar liefst tien keer hoger dan de Niagara Falls. Yosemite Falls bestaat uit drie delen: de Upper, Middle en Lower Falls. Het makkelijkst bereikbaar zijn de Lower Yosemite Falls. Vanaf een bruggetje heb je een perfect uitzicht op de waterval die hier met donderend geraas naar beneden stort. Overal staan bankjes waar je kunt genieten van de omringende pijnbomen en de natuur.

Glacier Point Yosemite, Amerika

5. Glacier Point

Aan het eind van Glacier Point vind je dit gelijknamige uitkijkpunt. Vanaf een hoogte van 2.200 meter kijk je zo de vallei in. Hier moet je ook zijn voor een geweldige zonsondergang.

Tioga Road tioga pass Yosemite Amerika

6. Tioga Road

Ten noorden van Yosemite vind je een van de mooiste wegen van Amerika. De Tioga Road verbindt het westen en het oosten van het park met elkaar. Via deze weg rijd je het park binnen als je uit Death Valley komt (4,5 uur rijden). Langs de weg vind je prachtige plekken waar je even moet stoppen zoals Olmsted Point en Tenaya Lake.

Het hoogtepunt is de Tioga Pass op 3.031 meter hoogte. Omdat de Tioga Road zo hoog ligt, is de route niet het hele jaar door toegankelijk. Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuwval is de weg doorgaans van juni t/m oktober geopend. Bekijk hier de openingsdata van de Tioga Road.

Kamperen in Yosemite Valley

De leukste en goedkoopste manier om te overnachten in Yosemite National Park is kamperen. Op de kampeerplekken vind je een parkeerplek, firepit, bbq, picknicktafel en bearbox. In Yosemite Valley bevinden zich drie campings:

Een ander alternatief is Curry Village. Niet echt een camping, maar een plek waar ook de seizoenswerkers/jongeren in de zomermaanden verblijven. Reis je tussen maart en november? Dan raad ik je aan vooraf een plek te reserveren. Met name campings in de nationale parken van Amerika zijn reuze populair en in een mum van tijd volgeboekt. Dat geldt zeker voor de kampeerplekken in Yosemite Valley.

Vanaf iedere 15e van de maand kun je een plek reserveren voor de komende vijf maanden. Als je dus eind augustus wilt kamperen in Yosemite, moet je op 15 april achter je computer klaarzitten om te reserveren. Een overzicht van data en wanneer te reserveren vind je hier.

Kamperen iets buiten Yosemite

Is het niet gelukt om een plekje te bemachtigen? Iets buiten Yosemite Valley vind je ook tal van leuke campings. Zo hebben wij een plek gereserveerd op Yosemite Pines RV Park. Op deze gemoedelijke  camping midden in de natuur vind je ruime parkeerplaatsen en er is een klein winkeltje. Ook kun je er slapen in gave accommodaties. Wat dacht je van overnachten in een yurt, een cabin of in een huifkar? Bovendien stopt de YARTS shuttlebus direct voor de camping. Deze shuttlebus brengt je naar Yosemite Valley en terug.

Hotels in en rond Yosemite National Park

In Yosemite Valley kun je ook overnachten in een hotel of een (groeps)accommodatie. Wel is het prijziger dan buiten het park, maar daar staat tegenover dat je geen extra reistijd hebt. Aanraders zijn:

Zoek je een goedkopere overnachting? Net buiten Yosemite vind je ook genoeg hotels via booking.com. Je bent dan wel zo’n 1 à 2 uur extra reistijd kwijt. Nog een tip: check of de shuttlebus van YARTS vlak bij je accommodatie stopt. Daarmee rijd je eenvoudig vanaf de camping naar Yosemite Valley. Dat scheelt je een hoop parkeerstress in Yosemite Valley (vooral met een camper).

Rondreis maken door Zuidwest-Amerika?

Er zijn verschillende reisorganisaties die een fly drive, een georganiseerde of individuele rondreis (op maat) door Zuidwest-Amerika aanbieden, zoals:

Wil je liever zelf je reis regelen? Dan kun je er ook voor kiezen om een losse vlucht plus auto en verblijf te boeken. Onder andere KLM vliegt rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Las Vegas, San Francisco of Los Angeles waar je je rondreis door Zuidwest-Amerika kunt beginnen. Vergelijk de ticketprijzen naar de Verenigde Staten bij bijvoorbeeld Tix.nl.

Meer reisinspiratie Amerika

Tips Yosemite National Park bewaren

Yosemite National Park Tips en bezienswaardigheden in Yosemite National Park, Californië, USA

Handige reisgidsen AmerikaDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *