Zion National Park in Utah: tips en bezienswaardigheden

Noord-Amerika, Verenigde Staten

Zion National Park, Amerika
Zion National Park is liefde op het eerste (vooruit: tweede) gezicht. Ik was hier al eerder, maar het weerzien is intens. Al die kleuren rood die scherp afsteken tegen de groentinten in het dal. Smalle riviertjes en hoge rotswanden maken Zion tot een paradijs voor natuurliefhebbers. Dit zijn mijn tips en bezienswaardigheden in Zion National Park.

Zion National Park Entrance

Over Zion National Park

Zion National Park ligt in de Amerikaanse staat Utah. Het water van de Virgin River heeft een kloof van 24 kilometer lang en 800 meter diep uitgesleten in de rotsen: Zion Canyon. Dit paradijsje is het leefgebied van allerlei vogels en zoogdieren. Het nationale park behoort net als Bryce Canyon en Arches tot Utah’s Mighty 5. Zion dankt haar naam aan Mormoonse pioniers die dit gebied zo noemden in 1860. In 1919 werd Zion uitgeroepen tot National Park. Alle bezienswaardigheden en startpunten van wandelingen liggen langs de 10 kilometer lange Zion Canyon Scenic Drive.

Lees ook: alle tips voor je reis naar Amerika
Of: de ideale route voor een roadtrip van 2 weken door West-Amerika
En: de 20 mooiste nationale parken van Amerika

Hoe duur is een bezoek?

Wil je Zion bezoeken dan betaal je $35 per auto. Bezoek je tijdens je roadtrip meer parken dan kan het voordeliger zijn om een America the Beautiful Pass aan te schaffen. Deze kost $80 en is een jaar lang geldig. Bekijk hier de exacte tarieven.

Zion Canyon Scenic Drive, Utah

Vervoer en parkeren

Houd er rekening mee dat de Zion Canyon Scenic Drive tussen half maart en eind oktober alleen toegankelijk is voor shuttlebussen. Je parkeert dan op de grote parkeerplaats bij de ingang. Bij het Visitor Center stap je vervolgens in een gratis shuttlebus die je verder park in rijdt over de Zion Canyon Scenic Drive. Onderweg stopt de bus bij de startpunten van trails als The Grotto, Weeping Rock en de Emerald Pools Trail. Letterlijk hoogtepunt is de hike naar Angels Landing. Zion is populair en het kan er dus heel druk zijn. Wees er dan op tijd bij in de ochtend of kom later in de namiddag.

Beste reistijd Zion

Zion is het hele jaar door toegankelijk. Tussen mei en september is het er het drukst. In de zomer kan het er heet én druk zijn. De wintermaanden zijn rustiger, al kan er sneeuw liggen waardoor niet alle paden en wegen begaanbaar zijn. Het beste bezoek je Zion dus in het vroege voorjaar of in oktober. Wel is er meer kans op regen in het voorjaar.

Hoe lang nodig in Zion?

Wil je meerdere wandelingen maken in het park (en dat is eigenlijk een must) dan doe je er goed aan om tenminste twee dagen in Zion te verblijven. Wil je bijvoorbeeld Angels Landing lopen, dan kun je het beste vroeg in de ochtend aan de wandeling beginnen.

Zion Canyon, Utah

Zion National Park, Amerika

River Walk Trail

Wow, hoe mooi is Zion! Omdat het al wat later is, is er vrijwel niemand meer in heel Zion National Park te bekennen. We hebben ruim de tijd, want het park is tot 22.00 uur geopend. Een ander bijkomend pluspunt: het zachte avondlicht is perfect om de prachtigste plaatjes te schieten. In het park vind je diverse wandelroutes, waaronder die naar The Grotto, The Weeping Rock en Angels Landing. Omdat het al wat later in de avond is, doen wij de eenvoudige en korte River Walk Trail. Die hebben bijna voor onszelf, op wat squirrels na.

Zion National Park, Amerika

Zion National Park, The Narrows

The Narrows

De River Walk Trail loopt over in de Narrows, een wandelroute waarbij je over de rivierbodem (soms tot aan je knieën) door een steeds smaller wordende kloof loopt. Met aan weerszijden meer dan 600 meter hoge rotswanden. Omdat de bodem rotsachtig en glibberig is, doe je er goed aan om stevige wandelschoenen aan te trekken en een wandelstok mee te nemen. Check wel vooraf of de route begaanbaar is. Soms wordt de canyon overspoeld door plotseling opkomend water, zogenaamde flash floods.

Lees ook: zo mooi is Yosemite National Park

Zion National Park, Angels Landing

Angels Landing

Dit is er eentje voor op je bucketlist! Je moet geen last hebben van hoogtevrees als je de trail naar Angels Landing wilt trotseren, want tijdens deze 8,7 km lange wandelroute klauter je over gladde rotsen en smalle paadjes naar boven. Soms moet je je via ijzeren kettingen omhoog werken, met diepe afgronden naast je. Maar als je eenmaal boven bent, wacht je een spectaculair uitzicht over Zion Canyon. Het beste trek je voor deze hike een dag uit. Ga het liefst vroeg op pad en neem genoeg water mee.

Voor Angels Landing heb je een permit nodig. Die bemachtig je via een loterij-systeem. Je kunt meedoen aan de vroege loterij: tussen 1 en 20 juli kun je een permit aanvragen voor 1 september t/m 30 november. Een andere optie is de Day-before Lottery. Meer informatie over de permit Angel’s Landing.

Emerald Pools Trail

De volgende ochtend hebben we opnieuw een rit voor de boeg, maar we besluiten nog snel even een trail te ‘doen’. Het is beduidend drukker dan de avond ervoor en we moeten 20 minuten wachten bij de shuttlebus. Wegens gebrek aan tijd (achteraf hadden we hier dolgraag een nachtje langer willen blijven) doen we de Emerald Pools Trail, een eenvoudige en korte wandeling. En wat een prachtige omgeving! We lopen tot de Lower Emerald Pool waar duizenden druppeltjes naar beneden sijpelen langs de rotswanden en via de waterval. De zon tovert het water in alle kleuren van de regenboog. Een fotogeniek plekje ook!

Lees ook: tips voor je bezoek aan Bryce Canyon National Park

Zion National Park site E22

Kamperen bij Zion National Park

Een absolute aanrader is Zion Canyon Campground. Niet alleen de camping zelf, maar ook de plek waar we staan is geweldig (voor de liefhebbers: wij stonden op site E22, zie foto). Vlak langs de rivier en met uitzicht op de massieve rode rotsen. ’s Avonds is het er aardedonker en flonkeren er miljoenen sterren boven aan de hemel. Bovendien kunnen we lopend(!) naar de ingang van het park dat op zo’n 10 minuten wandelen vanaf de camping ligt. In de zomermaanden rijden er gratis shuttlebussen vanaf de camping naar de ingang van het park. Reis je tussen maart en november? Dan kun je zes maanden van tevoren een plek reserveren. Net als op zoveel campings in Amerika zijn campings in nationale parken namelijk populair en snel volgeboekt.

Overnachten in de omgeving van Zion

Springdale ligt bij de zuidelijke ingang van Zion. Je vindt hier tal van hotelletjes en appartementen variërend in prijsklasse. Voor alles geldt: hoe vroeger je boekt, hoe beter. In de zomermaanden kan het hier namelijk snel vol raken. Aanraders:

  • Flanigan ’s Inn: pal tegenover de camping en 10 minuutjes lopen naar de ingang van het park
  • Zion Park Motel: kleinschalig motel met zwembad. De halte voor de gratis pendeldienst naar het park bevindt zich op 92 meter

Tips en bezienswaardigheden Zion National Park bewaren

Zion National Park Amerika Zion National Park, Utah, Amerika

Meer inspiratie voor je rondreis Amerika

Handige reisgidsen AmerikaDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *