On the road: mijn 17 favoriete roadmovies

Film, Argentinië, Brazilië, Chili, Engeland, Europa, Mexico, Midden-Amerika, Noord-Amerika, Peru, Verenigde Staten, Zuid-Amerika

On the road: mijn favoriete roadmovies
Van klassiekers als Thelma & Louise en Easy Rider tot Into the Wild en Little Miss Sunshine. In deze blog deel ik mijn favoriete roadmovies. Rijd je mee? On the road: mijn favoriete roadmovies.

Roadtrip USA weg naar Death Valley

Favoriete roadmovies: on the road to nowhere in Amerika

Favoriete roadmovies

Roadmovies geven me dat immense gevoel van vrijheid, de reis naar het onbekende, het najagen van dromen en de belofte van nieuwe avonturen. En tegelijkertijd het afzetten tegen sleur en de maatschappij. Favoriete roadmovies die je momenteel op Netflix kunt bekijken, heb ik aangegeven met een *. Films met een + kun je bekijken via Pathé Thuis.

Lees ook: de mooiste routes voor een roadtrip

1. The Motorcycle Diaries | Argentinië, Chili & Peru

De ultieme roadmovie is The Motorcycle Diaries met de jonge Ernesto Che Guevara. Samen met een vriend stapt hij op de motor voor een helse tocht dwars door Argentinië, Chili en Peru. Een verhaal over de rauwe werkelijkheid, over (over)leven, armoede, rijkdom en vriendschappen. Met prachtige plaatjes van een barre roadtrip over besneeuwde bergtoppen en door woeste landschappen. Én je krijgt een kijkje in het leven van de idealist Che Guevara. Absolute aanrader.

Lees ook: filmrecensie Motorcycle Diaries

2. On the Road | Canada & VS +

On the Road speelt zich af in de jaren veertig en start in New York. Na de dood van z’n vader ontmoet de jonge schrijver Sal Paradise de avontuurlijke Dean Moriarty. Samen vluchten ze weg van alle zekerheden en sleur. Avontuur, dat is wat ze zoeken. Ze willen continu onderweg zijn, on the road, om nooit ergens aan te komen. Tijdens hun zoektocht naar de uitersten van hun emoties experimenteren ze met drugs, seks, alcohol en muziek. Gaandeweg komen ze er achter dat hun losbandige levensstijl ook niet is wat ze zoeken. On the Road van Jack Kerouac bereikte als boek een cultstatus en is prachtig verfilmd door Walter Salles.

“The only people for me are the mad ones, the ones who are mad to live, mad to talk, mad to be saved, desirous of everything at the same time, the ones who never yawn…” Jack Kerouac | On the Road

3. Sideways | Californië, VS +

Hilarische film en een van mijn favoriete roadmovies. Sideways vertelt het verhaal van twee vrienden die een laatste road trip in vrijheid willen maken, voordat één van hen in het huwelijksbootje stapt. De tocht voert langs Californische wijnboerderijen inclusief wijnproeverijen. Al snel wordt duidelijk dat de gefrustreerde docent Miles op zoek is naar goede wijnen, terwijl bruidegom in spé en mislukt B-acteur Jack gefocust is op seks. Een hilarische komedie met een liefde voor wijnen en prachtige dialogen. Let ook op de liefdevolle manier waarop gesproken wordt over druiven en het wijnmaakproces. Deze roadmovie verandert je kijk op pinot noir voorgoed.

4. Elizabethtown | Californië, Kentucky, Oklahoma, Nebraska & Arkansas, VS

Succesvol ontwerper Drew Baylor verliest op één dag z’n baan en z’n vader. Hij vertrekt daarom per vliegtuig naar Elizabethtown, het geboortedorp van zijn vader. Aan boord ontmoet hij de vrolijke en optimistische stewardess Drew Claire. Zij helpt Drew om zijn leven weer op de rit te krijgen en de weg naar z’n roots te vinden. Dat resulteert in een bijzondere road trip door onbekendere Amerikaanse staten zoals Kentucky, Nebraska, Oklahoma en Arkansas. Een film waarin drama, liefde en humor hand in hand gaan.

5. Paris, Texas | Terlingua (Texas) & Californië, VS

Na jarenlange afwezigheid wordt de verwarde zwerver Travis Henderson in de woestijn gevonden. Omdat hij aan geheugenverlies lijdt, neemt zijn broer hem in huis. Hier ontmoet hij z’n zevenjarige zoon Hunter en samen gaan ze op zoek naar z’n vrouw Jane. Ze reizen door het desolate Texaanse landschap, door verlaten dorpjes, langs motels en benzinestations om z’n vermiste geliefde te traceren. Gaandeweg de reis komt z’n geheugen terug en begint hij te begrijpen wat er gebeurd is met z’n gezin. Een melancholisch, traag liefdesverhaal met weinig dialoog, maar mét muziek van Ry Cooder. Wim Wenders combineert in deze filmhuisfilm Europese tristesse met Amerikaanse grootsheid.

6. Little Miss Sunshine | Californië & Arizona, VS +

De mollige, zevenjarige Olive leeft in een, op z’n zachtst gezegd, bijzonder gezin. Vader Richard is een mislukte coach, broer Dwayne heeft zichzelf de zwijgplicht opgelegd, haar homoseksuele oom Frank komt net uit het ziekenhuis na een zelfmoordpoging en opa Edwin is cokeverslaafd. Als Olive onverwachts mee mag doen aan de finale van een missverkiezing (Little Miss Sunshine), besluiten ze om met de hele familie een road trip te maken. In een oud, geel volkswagenbusje rijden ze van Albequerque naar Californië. Dit leidt tot doldwaze en hartveroverende situaties. Het kan niet anders of deze roadmovie tovert een glimlach op je gezicht.

7. Thelma & Louise | Utah, Colorado, Californië, VS +

De twee vriendinnen Thelma en Louise zitten vast in een uitzichtloos leven en dito relaties. Thelma is getrouwd met Darryl die haar het liefst achter het aanrecht ziet, terwijl ze hem voorziet van biertjes en Louise werkt als serveerster. Samen willen ze een paar dagen aan de sleur van hun troosteloze levens ontsnappen. Ze besluiten er een paar dagen op uit te trekken in de Ford Thunderbird van Louise.

Als Thelma onderweg wordt aangerand door een hitsige man en Louise hem neerschiet, escaleert de situatie. Al snel zitten de State Police en FBI hen op de hielen. Uiteindelijk zien de vrouwen maar één uitweg. Thelma & Louise is de moeder der roadmovies met feministische inslag. De film van Ridley Scott neemt je mee door de prachtige landschappen van Utah en Colorado.

8. Stand by me | Oregon & Californië, VS

Een ontroerende filmklassieker over vriendschap naar het boek The Body van Stephen King. De film speelt zich af in Oregon in de jaren vijftig. Vier twaalfjarige jongens gaan op zoek naar een vermiste tiener. Al rokend en kletsend slenteren ze langs de spoorlijn waar ze het lichaam van de jongen vinden. Dit heeft een enorme impact op hun vriendschap. Prachtig verhaal boordevol dialogen en geweldig acteerwerk. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Corey Feldman, Wil Wheaton, een heel jonge Kiefer Sutherland en een uitmuntende River Phoenix.

9. Away we go | Connecticut & Florida, VS

Burt en Verona zijn onverwachts zwanger en willen bij Burts ouders in de buurt gaan wonen. Zijn ouders hebben op hun beurt besloten om naar België te verhuizen. Ze beginnen aan een reis langs familie, vage kennissen en vrienden met kinderen in Amerika en Canada in de hoop de juiste plek te vinden om te settelen, maar ook om te zien welke opvoeding het beste bij hen past. Dat levert wonderlijke en hilarische taferelen op. Zo ontmoeten ze onder andere de zweverige LN die gelooft dat buggy’s een doodzonde zijn. Een alternatieve en grappige roadmovie gecombineerd met een vleugje drama.

10. Burn Burn Burn | Schotland, Wales & Engeland

De 29-jarige Dan is dood. Heel onverwachts. Via een videoboodschap geeft hij z’n twee beste vriendinnen Seph en Alex de opdracht om de belangrijke plekken uit z’n leven te bezoeken en daar zijn as uit te strooien. Samen stappen ze in een oude Volvo en beginnen aan een road trip dwars door Groot-Brittannië. Dan reist met hen mee in een tupperware-bak. Bij elke etappe heeft Dan een videoboodschap met een opdracht voor de vriendinnen die hen confronteert met hun eigen leven. Burn burn burn is zwarte komedie met een serieuze ondertoon. Een roadmovie die je aan het denken zet.

11. Into the Wild | West-Amerika & Alaska, VS +

Alles wat de 22-jarige Chris McCandless wil, is ontsnappen aan de maatschappij en een leven zonder geld en verplichtingen. Hij maakt een road trip dwars door Amerika met als einddoel het afgelegen Alaska. Van de Grand Canyon in Arizona tot Californië, Nevada, Oregon en Washington; adembenemende landschappen komen voorbij. Een ontdekkingstocht waardoor je gaat nadenken: wat heb je eigenlijk nodig in het leven? Into the Wild is een roadmovie die mijn leven heeft veranderd.

Lees ook: filmrecensie Into the Wild

12. Darjeeling Limited | Jodhpur & Udaipur, India +

Deze humoristische film is geen roadmovie in de letterlijke zin van het woord, maar wel een treinreis. Omdat drie broers elkaar een jaar niet hebben gezien, heeft de oudste een treinreis geboekt dwars door het kleurrijke India. Het doel? Hun moeder verrassen met een bezoekje. Dit leidt tot komische en onverwachte situaties. Tel daarbij op het kleurrijke achtergronddecor van het hectische en dan weer onherbergzame India en je hebt alle ingrediënten voor een vermakelijke roadmovie!

Lees ook: films met een Indiase touch

13. Wild | Californië, Oregon & Washington, VS +

Cheryl Strayed heeft van haar leven een puinhoop gemaakt. Daarom besluit ze om in haar eentje de 1700 km lange Pacific Crest Trail te lopen van Mexico naar de Canadese grens. Deze fysieke uitdaging dwingt haar ook om haar angsten en demonen uit haar verleden onder ogen te komen. Beelden van haar tocht door de ongerepte wildernis van Amerika worden afgewisseld met flashbacks uit haar verleden. Wild gaat over kracht, eenzaamheid, kwetsbaarheid en doorzettingsvermogen tegen een achtergrond van het prachtige Amerikaanse landschap. Een aanrader!

Lees ook: filmrecensie Wild

14. Easy Rider | Zuidwest-Amerika & Louisiana, VS

De klassieker onder de roadmovies. Twee hippie-motorrijders, Wyatt en Billy, doorkruisen Amerika en rijden van LA naar New Orleans om daar Mardi Gras te vieren. De rit voert door weidse woestijnlandschappen en over eindeloze vlakten. Onderweg komen ze bijzondere types tegen, waaronder de prettig gestoorde advocaat George Hansen. Cultfilm Easy Rider geeft een goed beeld van de jeugd- en hippie-cultuur uit de jaren zestig. Dankzij de trage en filmische beelden in combinatie met muziek van onder andere Steppenwolf en Jimi Hendrix stap je voor even terug in de tijd.

15. Kodachrome | Ohio & Illinois, VS *

Matt Ryder vertegenwoordigt artiesten bij een platenlabel en z’n baan staat op springen. Op een dag stapt Zoe Barnes zijn kantoor binnen. Ze blijkt de persoonlijke verpleegster van zijn zieke, stervende vader Ben te zijn die hij al jaren niet heeft gezien. Ben is een beroemd fotograaf en zijn laatste wens is om vier Kodachrome fotorolletjes te laten ontwikkelen.

Er is echter nog maar één Kodachrome fotolab in de US en ook deze sluit binnenkort definitief zijn deuren. Zoe wil dat Matt z’n vader begeleidt tijdens deze road trip naar Parsons in Kansas. Met tegenzin gaat Matt mee. Kodachrome is een klassieke roadmovie waarbij vader en zoon heel wat met elkaar goed hebben te maken. Met een fantastische rol van Ed Harris als vader Ben.

16. Nomadland | Nevada, South Dakota & Nebraska, VS *

Nomadland is een speelfilm die aanvoelt als een documentaire. Het verhaal draait om Fern, een vrouw van middelbare leeftijd, die leeft als nomade. Ze woont in een busje en reist van seizoensbaan naar seizoensbaan. Net als veel andere nomaden, vertolkt door echte mensen als Swankie, Linday May en Bob Wells strijkt ze neer op plekken als Quartzsite in Arizona. Hoewel ze doen voorkomen alsof hun levensstijl een bevrijding is, is het in werkelijkheid een hard en zwaar leven.

Nomadland legt de problemen van de Amerikaanse maatschappij bloot: de vergane glorie van the American Dream. Een verontrustende film die ondanks dat niet in dit rijtje roadmovies mag ontbreken.

Weetje: voor de film leefden hoofdrolspeelster Frances McDormand en regisseuse Chloé Zhao zelf een tijd als nomaden.

17. Expedition Happiness | VS, Canada, Mexico +

Een van mijn favoriete roadmovies is Expedition Happiness waarin Felix Starck en Salma Taibi in hun tot camper omgebouwde schoolbus dwars door Amerika, via Canada naar Mexico reizen. Tijdens hun zoektocht naar geluk toeren ze door prachtige landschappen. Hun expeditie moedigt aan om je dromen te verwezenlijken, maar ook om uitdagingen te trotseren zoals een lekkend dak, zieke hond of een visum dat niet verlengd wordt. Een film om even lekker bij weg te dromen en inspiratie op te doen voor je volgende roadtrip.

Meer inspirerende films

On the road: favoriete roadmovies bewaren

On the road: favoriete roadmoviesFilms en series


2 comments on “On the road: mijn 17 favoriete roadmovies

 1. Bedankt Neneh voor deze leuke lijst.
  Een aantal films heb ik ook gezien en van genoten.
  Ik ben ook een reiziger, maar dit zal er door Corona crisis voorlopig niet van komen.
  Gelukkig ben ik in januari nog in Australië geweest en in maart in Florida dus ik kan even voort…
  Leuke website, ga zo door!
  Goede gezondheid en hartelijke groet,
  Robert van Halm

  • Dank je wel Robert! Dan ben je op de valreep nog lekker weggeweest en heb je voldoende herinneringen om even op te kunnen teren. En dan zijn er natuurlijk altijd nog dit soort films om even bij weg te dromen ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *