Stedentrip Londen: bezienswaardigheden en tips voor 2 tot 3 dagen

Engeland, Europa, Travel

Stedentrip Londen bezienswaardigheden: London Eye

Ontdek alle bezienswaardigheden in Londen in 2 tot 3 dagen. Londen is groot, dus een weekendje Londen is te kort om alle highlights te ontdekken. Toch kun je in een paar dagen al veel van de stad zien. Met deze tips kom je langs de bekendste bezienswaardigheden tijdens je 2 of 3-daagse stedentrip Londen. 

Stedentrip Londen bezienswaardigheden: Camden Town

Stedentrip Londen: tips en bezienswaardigheden voor 2 of 3 dagen

Bezienswaardigheden Londen in 2 of 3 dagen

Ik bracht drie dagen en twee nachten door in het Trebovir Hotel in Londen. De eerste dag kwam ik laat in de ochtend aan. Daardoor gingen we op dag 1 pas rond 15.00 uur op pad. Dag 2 was een volledige dag en dag 3 was opnieuw een halve dag, omdat we halverwege de middag weer vertrokken.

In deze blog neem ik je mee langs alle bezienswaardigheden in Londen voor een stedentrip van 2 of 3 dagen. Het fijne is dat je je bezoek aan Londen zo duur of goedkoop kunt maken als je zelf wilt. Door niet bij alle bezienswaardigheden naar binnen te gaan bijvoorbeeld en door veel te wandelen (wij liepen meer dan 18 km per dag). En hoewel ik deze stedentrip Londen begin februari maakte, hadden we iedere dag stralend winterweer, zoals je ook op de foto’s kunt zien.

Lees ook: low budget tips Londen
En: New York on a budget
Plus: 9 goedkope en minder bekende Europese steden

Earls Court Londen

Stedentrip Londen 2 tot 3 dagen: wandelen door de wijk Earl’s Court

Dag 1 in Londen (middag)

Op dag 1 pikken we alle toeristische bezienswaardigheden van Londen mee: van de Big Ben tot London Eye en van Piccadilly Circus tot Trafalgar Square. Omdat je die nu eenmaal gezien moet hebben. Want hoewel ik jaren geleden al eens in Londen was, kon ik me daar nog weinig van herinneren.

Brompton Cemetery Londen

Stedentrip Londen 2 tot 3 dagen: Brompton Cemetery

Brompton Cemetery Londen pilars
Brompton Cemetery Earls Court Irene

1. Brompton Cemetery

Omdat we moeten wachten totdat we kunnen inchecken, gaan we eerst op zoek naar eten in de buurt van ons hotel. We lunchen op een bijzondere plek: midden op een begraafplaats tussen Old Brompton en Fulham Roads. En wat voor één! Brompton Cemetery werd in 1840 geopend door de bisschop van Londen. Het is een van de meest vooraanstaande tuinbegraafplaatsen van Groot-Brittannië. Op het terrein vind je grote familiemausolea en gewone graven.

Oorspronkelijk was het een begraafplaats voor de rijken, maar halverwege raakte het geld op en konden ze het niet afmaken. Dat zie je omdat er torentjes ontbreken bijvoorbeeld. Het is prachtig aangelegd en een oase van rust midden in Londen. Je ziet hier dan ook mensen joggen, wandelen of lunchen.

Buckingham Palace Londen

Stedentrip Londen 2 tot 3 dagen: Buckingham Palace

2. Buckingham Palace

Nadat we hebben ingecheckt nemen we de metro naar Green Park. Volg je de mensen door het park dan kom je vanzelf bij Buckingham Palace. Het imposante paleis is de officiële werk- en verblijfplaats van King Charles III. De wisseling van de wacht vindt ‘s ochtends om 11.00 plaats. In juni en juli iedere dag en de rest van het jaar op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Tijdens een exclusieve rondleiding kun je ook binnen een kijkje nemen in één van de bekendste bezienswaardigheden in Londen.

 

3. St. James’s Park

Vanaf Buckingham Palace wandel je via The Mall of door St James’s Park richting Trafalgar Square. In de zomermaanden kun je in St. James’s Park trouwens heerlijk picknicken of bootje varen op het water.

4. Trafalgar Square

Stap stevig door naar Trafalgar Square dat samen met Piccadilly Circus en Leicester Square tot de bekendste pleinen van Londen behoort. Fonteinen en de 50 meter hoge Nelson’s Column sieren het plein en rondom staan prachtige gebouwen en musea zoals de National Gallery. Rond Kerst verrijst op Trafalgar Square een verlichte kerstboom.

Westminster Abbey Big Ben Londen

Stedentrip Londen 2 tot 3 dagen: Westminster Abbey & Big Ben

5. Westminster Abbey & Big Ben

Wandel terug richting Westminster Abbey en de Big Ben. Van buiten is de Westminster Abbey al indrukwekkend, maar heb je tijd over, neem dan ook binnen een kijkje. Sinds 1066 speelt de gotische kerk een belangrijke rol binnen het Britse Koningshuis. Hier vinden kroningen en begrafenissen plaats én trouwerijen, zoals die van Prins William en Kate Middleton. De Big Ben staat aan de westkant van de Houses of Parliament. Eigenlijk is Big Ben de naam van de klok en heet de toren zelf Elizabeth Tower. Als je puf over hebt: je kunt de toren beklimmen, alle 334 treden.

Stedentrip Londen bezienswaardigheden: London Eye

Stedentrip Londen 2 tot 3 dagen: wandelen langs de London Eye en Embankment
Stedentrip Londen bezienswaardigheden: Embankment

6. London Eye en Embankment

Slenter over de Westminster Bridge. Kijk je achter je dan zie je de Houses of Parliament en de Big Ben liggen, recht voor je doemt de London Eye op. Ga aan het eind van de brug links en wandel langs het water via de Embankment of the Queen’s Walk. Je passeert het SEA Life Centre London Aquarium en de London Dungeon aan je rechterhand. Heb je tijd en geld over, stap dan in de London Eye voor een fantastisch uitzicht over Londen. Wij vinden dit een tikkeltje toeristisch en duur en slaan over.

Lees ook: low budget tips voor een stedentrip Londen

Hungerford Bridge Londen

7. Covent Garden

Via de voetgangersbrug Hungerford Bridge kom je weer aan de andere kant van de Theems. We lopen verder richting Covent Garden in West End, hét theater- en uitgaansgebied van Londen. Hier vind je het onder andere het Royal Opera House en het London Transport Museum. Als je wilt kun je vanaf hier richting het Leicester Square en naar Piccadilly Circus lopen. Maar omdat het al donker is en we moe zijn van de hele dag reizen, nemen wij de metro.

Piccadilly Circus

Stedentrip Londen 2 tot 3 dagen: Piccadilly Circus

8. Piccadilly Circus

Als wij vanuit de metro via de roltrappen boven de grond komen, wacht ons oogverblindende neonverlichting. Piccadilly Circus doet denken aan Times Square in New York, maar dan kleiner. Dit is duidelijk dé trekpleister voor toeristen. Hier komen bekende winkelstraten samen zoals Regent Street en Shaftesbury Avenue. Midden op het plein staat het Shaftesbury Memorial ter ere van Lord Shaftesbury die streed tegen kinderarbeid. Tip: bezoek Piccadilly Circus in de avond dan zie je de verlichting in al haar glorie. Vanaf Piccadilly Circus nemen we de metro terug richting Earl’s Court.

The Troubadour London

Stedentrip Londen 2 tot 3 dagen tips en bezienswaardigheden: The Troubadour London

The Troubadour London

Stedentrip Londen 2 tot 3 dagen tips en bezienswaardigheden – Foto credits: The Troubadour London

9. The Troubadour

‘s Avonds eten we om de hoek van ons hotel. The Troubadour aan de Old Brompton Road in South Kensington blijkt een quirky restaurant te zijn met muziekinstrumenten aan de muur. Het eten is er goed en ze draaien er fantastische muziek: van Florence and the Machine tot the National (waarvan ik nét de week daarvoor een concertticket heb gekocht).

De Troubadour blijkt legendarisch te zijn. Ik ben stomverbaasd als ik er achter kom dat er in het muziekzaaltje in de basement bekende artiesten hebben opgetreden: van Bob Dylan en Jimi Hendrix tot Adele, Ed Sheeran en Florence Welch (vandaar die muziek). Ik kan mijn geluk niet op! Bekijk hier het hele muziekprogramma. Dit restaurant past trouwens helemaal bij alle toevalligheden van deze trip: bij de bagageband op London Heathrow liep ik namelijk ook al fotograaf Anton Corbijn tegen het lijf!

Stedentrip Londen Irene ontmoeting Anton Corbijn

Stedentrip Londen 2 tot 3 dagen: ik kwam Anton Corbijn tegen op London Heathrow

Dag 2 in Londen

Op dag 2 staan we op tijd op. Na het ontbijt in het hotel stappen we op de metro om de hoek.

St Pancras Renaissance Hotel

Stedentrip Londen 2 tot 3 dagen tips en bezienswaardigheden: St. Pancras Renaissance Hotel

Kings Cross St Pancras Station

Stedentrip Londen 2 tot 3 dagen: St. Pancras Renaissance Hotel

St Pancras Renaissance Hotel interior  Kings Cross Harry Potter Perron 9 3:4

1. King’s Cross St. Pancras

We nemen de metro naar het mooiste station van Londen: King’s Cross St. Pancras is een plaatje om te zien. Het internationale station is een verzameling van winkels, restaurants en bars, waaronder de langste champagnebar van Europa. Dit is ook de thuisbasis van de Eurostar. Dus neem je de trein vanuit Nederland dan kom je hier aan. Kijk vooral omhoog naar de industriële gewelven van het gebouw.

Loop je het station uit en wandel je naar rechts dan vind je in hetzelfde pand het wonderschone St. Pancras Renaissance Hotel. Je kunt hier iets eten in het restaurant, maar wil je gewoon even binnen gluren, ga dan naar het toilet. Loop je iets terug en steek je Pancras Road over dan kom je bij King’s Cross station. Dit is een ánder station dan St Pancras en is vooral bekend vanwege de Harry Potter films. Je kunt er de bekende foto met bagagekarretje maken bij Perron 9 ¾. Weliswaar in scène gezet, maar toch leuk. Wands en andere Harry Potter must haves vind je in het winkeltje er naast.

Lees ook: alle Harry Potter filmlocaties die je kunt bezoeken

Kimpton Fitzroy Hotel Londen coffee

2. Kimpton Fitzroy London

Wandel richting het zuiden (even google maps aanzetten) langs het fraaie pand van the British Library en naar het even imposante Kimpton Fitzroy London aan Russell Square voor een kop koffie. Overnachten in het Kimpton Fitzroy Hotel kan natuurlijk ook.

Camden Town London

Camden Town Londen

Camden Market streets

Camden Market Londen shop Irene

Stedentrip Londen 2 tot 3 dagen: Camden Town & Camden Market
Camden Market Irene

3. Camden Town & Camden Market

Dit is ongetwijfeld de meest kleurrijke wijk van Londen. Letterlijk en figuurlijk. Camden Town was in de jaren 60 en 70 de thuisbasis van de punkers. Daarmee werd Camden het mekka van de tegencultuur. Nog steeds is dit de plek voor creatievelingen en andersdenkenden. In de traditionele pubs en alternatieve clubs kun je de hele nacht feesten.

Met name in het Jazz Cafe en het Roundhouse treden regelmatig bekende artiesten op. In het verleden stonden The Stranglers, The Ramones, The Clash, The Sex Pistols en Chrissy Hynde hier op het podium. Wandel langs kleurige gevels en over bruggetjes richting Camden Market. London Waterbus Company organiseert hier boottochten door de kanalen. Proef er van de alternatieve sfeer, haal streetfood bij een van de kraampjes en struin langs de winkels op Camden Market. Loop ook even binnen bij Metal Rooster in Camden voor unisex kleding. Lees hier meer over de punk-geschiedenis van Camden Town.

Millennium Bridge Londen Irene

Stedentrip Londen in 2 of 3 dagen: Millennium Bridge

4. St Paul’s Cathedral

Vanaf Camden Town nemen we de metro naar St Paul’s Cathedral. Voor een bezoek aan deze iconische kathedraal moet je entree betalen. Wil je liever geen geld uitgeven, geef dan aan dat je komt voor een persoonlijk gebed. Je kunt dan een kaarsje branden in een aparte ruimte van waaruit je ook een glimp kunt opvangen van het majestueuze interieur.

5. Millennium Bridge en Bankside

Wandel vanaf St Paul’s Cathedral over de Millennium Bridge. Vergeet vooral niet om regelmatig achterom te kijken voor een fraai uitzicht op St. Paul’s Cathedral. Aan het eind maak je dé foto. Sla linksaf naar Bankside. Het Shakespeare Globe Centre & Theatre vind je aan je rechterhand.

6. Borough Market

Sla je na het Clink Prison Museum rechtsaf dan kom je bij Borough Market. Vaak doet de historische overdekte food market dienst als filmlocatie (o.a. voor de Bridget Jones films). Ga terug en vervolg je route over the Queen’s Walk via Bankside. Onderweg wandel je door middeleeuwse straten, langs de Golden Hinde (een replica van het schip van Francis Drake) en langs de HMS Belfast. Vergeet niet om naar boven te kijken, want The Shard torent boven alles uit. Vanaf de 72e verdieping heb je een fenomenaal uitzicht over Londen en je kunt er iets eten of drinken.

Boek toegangsticket voor The Shard

Tower Bridge Londen

Stedentrip Londen in 2 of 3 dagen: wandelen over de Tower Bridge

7. Tower Bridge & the Tower of London

Liever goedkopere koffie scoren? Wandel dan verder langs de zuidelijke oever van de Theems richting Butler’s Wharf en ga iets drinken bij een restaurant aan het water. Vanaf hier kijk je uit over de Theems, de Tower Bridge en de St Katherine Docks aan de noordelijke oever. Loop iets terug en wandel dan over de Tower Bridge en langs de Tower of London. De Tower Bridge is een van de grootste toeristische bezienswaardigheden van Londen. De Victoriaanse brug ligt naast de Tower of London waar de kroonjuwelen van het koningshuis zijn ondergebracht. Vergeet niet om een kijkje te nemen bij St Katherine Docks; de haven bevindt zich rechts achter de Tower Bridge.

Notting Hill Portobello Road shops

Notting Hill Portobello Road Lovers Lane London

Dag 3 in Londen (ochtend)

Op dag 3 kunnen we Londen slechts een halve dag verkennen, omdat onze vlucht eind van de middag gaat. Precies lang genoeg tijd om naar Notting Hill te wandelen.

Londen Notting Hill Portobello Road Sun in Splendour

Stedentrip Londen in 2 of 3 dagen: Notting Hill & Portobello Road

Notting Hill Portobello Road houses
Notting Hill Portobello Road restaurant

Notting Hill toilet

Stedentrip Londen 2 tot 3 dagen: Notting Hill & Portobello Road (check dat toilet!)

Notting Hill toilet floor

1. Notting Hill & Portobello Road

Vanaf ons hotel is het zo’n veertig minuten doorstappen naar Notting Hill. De route voert dwars door het prachtige Holland Park. Vlakbij staat ook het huis van Freddy Mercury, Villa Garden Lodge, waarvoor we helaas geen tijd meer hebben. Kleurige huizen en gezellige winkeltjes sieren Notting Hill en Portobello Road. Dit is de perfecte plek om op zaterdagochtend tweedehands spulletjes en antiek te scoren. Halverwege Portobello Road vind je trouwens ook een prachtig openbaar toilet.

Notting Hill

Stedentrip Londen 2 tot 3 dagen. Net als in de film Notting Hill
Notting Hill Bookshop original
Notting Hill bookshop nagebouwd

2. Filmlocaties Notting Hill

Notting Hill werd bekend dankzij de gelijknamige film uit 1999 met Hugh Grant en Julia Roberts. Sindsdien gaan toeristen op zoek naar filmlocaties zoals The Notting Hill Bookshop. De originele filmlocatie van de boekwinkel ligt aan Portobello Road, maar dat is inmiddels een gewone giftshop ‘The Travel Bookshop’. Iets verderop, links in een zijstraatje, bevindt zich de ‘nieuwe’ The Notting Hill Bookshop. Deze is van binnen tot in detail nagebouwd zoals in de film, inclusief prachtige boeken!

Bekijk hier: de originele filmlocatie uit Notting Hill
En de nagemaakte filmlocatie: The Notthing Hill Bookshop

Earls Court Londen

Stedentrip Londen in 2 of 3 dagen: de wijk Earl’s Court in Londen

Trebovir Hotel Londen Earls Court 2

Hotel tips in Londen

Wij sliepen in het Trebovir Hotel in Earl’s Court op een steenworp afstand van metrostation Earl’s Court. Een prima hotel, schoon, goed geprijsd en met een eenvoudig ontbijt. Vlakbij vind je tal van fijne restaurants, supermarkten en prachtige architectuur. Earl’s Court is een dorp in een stad. Vanaf hier loop je ook in een half uurtje naar Portobello Road in Notting Hill. Boek je je hotel in Kensington of Chelsea via booking.com? Check dan ook of er een Mobile-only prijs geldt. Boeken via de app levert je dan nóg meer korting op.

Boek ook: Trebovir Hotel in Earl’s Court >>
Bekijk: andere hotels in Kensington en Earl’s Court >>

Stedentrip Londen boeken

Tal van reisorganisaties bieden een stedentrip Londen aan als pakketreis (dus vervoer plus hotel), zoals:

Stedentrip Londen bezienswaardigheden bewaren

Bezienswaardigheden stedentrip Londen 2 tot 3 dagen  Stedentrip Londen bezienswaardigheden Stedentrip Londen bezienswaardigheden

Meer tips stedentrips

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


2 comments on “Stedentrip Londen: bezienswaardigheden en tips voor 2 tot 3 dagen

  1. Veel van de dingen die je noemt heb ik al eens bezocht, maar die begraafplaats is nieuw voor me. Ik ga die onthouden voor volgende keer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *