Filmrecensie: The Motorcycle Diaries

Movies

The Motorcycle Diaries

Als je denkt dat je meer te weten komt over de ‘held’ Che Guevara, kom je bedrogen uit. The Motorcycle Diaries draait vooral om de jonge jaren van Ernesto, wanneer hij nog niet de cultstatus heeft bereikt. Dus verwacht geen revolutionair, maar een brave, nieuwsgierige student die de wereld wil verkennen en verbeteren.

Roadmovie

De film Diarios de Motocicleta volgt Ernesto ‘Che’ Guevara en z’n vriend Alberto Granado. Ze zijn respectievelijk 23 en bijna 30 jaar oud als ze aan hun roadtrip dwars door Zuid-Amerika beginnen. Op hun stalen ros, ‘de Machtige’ zoals ze ‘em noemen, trotseren ze allerlei weersomstandigheden in een prachtig mystiek decor.

Che Guevara

The Motorcycle Diaries volgt het originele dagboek dat Che tijdens de reis schreef en is dus behoorlijk waarheidsgetrouw. Het vertelt het verhaal van een intelligente man die nog maar 1 trimester te gaan heeft voordat hij z’n studie als arts, met als specialisatie lepra, heeft afgerond. Che heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel, is politiek geëngageerd en meelevend. Dus verre van een domme, op geweld beluste revolutionair. Gaandeweg de reis zien we Che heel langzaam veranderen van een voorbeeldige student tot iemand die politiek actief wordt. Dat komt door de bijzondere ontmoetingen die hij heeft en penibele situaties waarin hij belandt, waarin de verschillen tussen arm en rijk, kansrijk en kansarm hem pijnlijk duidelijk worden.

Dromerig decor

Regisseur Walter Salles volgt daarbij de oorspronkelijke rit. De reis begint in Argentinië, door het Andesgebergte in Chili en de weelderige bergen van het ontoegankelijke inca-rijk Macchu Piccu in Peru. Zulke landschappen kunnen niet anders dan geweldige beelden opleveren. Een film geschoten in een dromerig decor, maar met een flinke impact. Ik moet zeggen dat ik respect en sympathie heb gekregen voor de man die in deze film wordt geportretteerd.

Soundtrack The Motorcycle Diaries

De muziek van The Motorcycle Diaries neemt je mee op de motor, dwars door het Zuid-Amerikaanse landschap. Het werd gecomponeerd door Gustavo Santaolalla. Het album won een BAFTA Award voor Best Film Music.

Regie | Walter Salles

Release | 25 november 2004

Met | Gael García Bernal, Rodrigo de la Serna en Mía Maestro

Muziek | Gustavo Santaolalla

Genre | Drama, Avontuur, Roadmovie, Biografie

Motorcycle Diaries | boek | ebook | dvd

Meer films?

Als je deze The Motorcycle Diaries geweldig vond, moet je zeker de volgende films ook eens checken:

  • Azúcar amarga (Bitter Sugar), 1996. Deze zwart/wit film draait om de jonge communist Gustavo uit Havana. Z’n grote droom is om te gaan studeren in Praag.
  • Before Night Falls, 2000. Prachtige film over een jonge Cubaanse dichter en schrijver. Met daarin een heel jonge Javier Bardem en een extravagante rol voor Johnny Depp.


BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


2 comments on “Filmrecensie: The Motorcycle Diaries

  1. […] The Motorcycle Diaries is zo’n roadmovie. De film volgt de jonge Ernesto Che Guevara die in de jaren ’50 met een vriend per motor een helse tocht maakt dwars door Argentinië, Chili en Peru. Onderweg komt hij in aanraking met de rauwe werkelijkheid: dat van leven, overleven, en de schrille contrasten tussen rijkdom en armoede. Tegen een prachtig decor van besneeuwde bergtoppen en woeste landschappen. Meer over The Motorcycle Diaries. […]

  2. […] The Motorcycle Diaries draait om de jonge Ernest ‘Che’ Guevara die samen met z’n beste vriend op de motor een roadtrip maakt dwars door Zuid-Amerika. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *