Filmrecensie: The Motorcycle Diaries

Argentinië, Chili, Film, Peru

The Motorcycle Diaries

Als je denkt dat je meer te weten komt over de ‘held’ Che Guevara, kom je bedrogen uit. The Motorcycle Diaries draait vooral om de jonge jaren van Ernesto, wanneer hij nog niet de cultstatus heeft bereikt. Verwacht dus geen revolutionair, maar een brave, nieuwsgierige student die de wereld wil verkennen en verbeteren.

Roadmovie

The Motorcycle Diaries (Diarios de Motocicleta) volgt Ernesto ‘Che’ Guevara en z’n vriend Alberto Granado. Ze zijn respectievelijk 23 en bijna 30 jaar oud als ze aan hun roadtrip dwars door Zuid-Amerika beginnen. Op hun stalen ros, ‘de Machtige’ zoals ze ’em noemen, trotseren ze allerlei weersomstandigheden in een prachtig mystiek decor.

Che Guevara

De film volgt het originele dagboek dat Che tijdens de reis schreef en is dus behoorlijk waarheidsgetrouw. Het vertelt het verhaal van een intelligente man die nog 1 trimester te gaan heeft voordat hij z’n studie als arts, met als specialisatie lepra, heeft afgerond. Che heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel, is politiek geëngageerd en meelevend. Verre van een domme, op geweld beluste revolutionair. Gaandeweg de reis zien we Che langzaam veranderen van een voorbeeldige student tot iemand die politiek actief wordt. Dat komt door bijzondere ontmoetingen, maar ook door penibele situaties waarin hij belandt. Situaties waardoor de verschillen tussen arm en rijk, kansrijk en kansarm hem pijnlijk duidelijk worden.

Dromerig decor

Regisseur Walter Salles volgt de oorspronkelijke rit. De reis start in Argentinië, voert dwars door het Andesgebergte in Chili en het ontoegankelijke inca-rijk Macchu Piccu in Peru. Zulke landschappen kunnen niet anders dan geweldige beelden opleveren. Een film geschoten in een dromerig decor, maar met een flinke impact. Gaandeweg heb ik respect en sympathie gekregen voor de man die in deze film wordt geportretteerd. Een aanrader dus! Check hier de volledige route die ze aflegden.

Soundtrack The Motorcycle Diaries

Laat je op de muziek van The Motorcycle Diaries meevoeren, dwars door het Zuid-Amerikaanse landschap. Niet voor niets ontving de film een BAFTA Award voor Best Film Music. De muziek werd gecomponeerd door Gustavo Santaolalla.

Regie | Walter Salles

Release | 25 november 2004

Met | Gael García Bernal, Rodrigo de la Serna en Mía Maestro

Muziek | Gustavo Santaolalla

Genre | Drama, Avontuur, Roadmovie, Biografie

Motorcycle Diaries | boek | ebook | dvd

Meer films?

Check ook eens de volgende films:

  • Azúcar amarga (Bitter Sugar), 1996. Deze zwart/wit film draait om de jonge communist Gustavo uit Havana. Z’n grote droom is om te gaan studeren in Praag.
  • Before Night Falls, 2000. Prachtige film over een jonge Cubaanse dichter en schrijver. Met een heel jonge Javier Bardem en een extravagante rol voor Johnny Depp.BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *