The Motorcycle Diaries filmrecensie

Film, Argentinië, Chili, Peru, Zuid-Amerika

The Motorcycle Diaries filmrecensie

Als je denkt dat je meer te weten komt over de ‘held’ Che Guevara, kom je bedrogen uit. The Motorcycle Diaries draait vooral om de jonge jaren van Ernesto, wanneer hij nog niet de cultstatus heeft bereikt. Verwacht dus geen revolutionair, maar een brave, nieuwsgierige student die de wereld wil verkennen en verbeteren.

Motorcycle Diaries filmrecensie

Roadmovie The Motorcycle Diaries

In de film The Motorcycle Diaries (Diarios de Motocicleta) volgen we Ernesto ‘Che’ Guevara en z’n vriend Alberto Granado. Ze zijn 23 en bijna 30 jaar oud als ze aan hun roadtrip dwars door Zuid-Amerika beginnen. Op hun stalen ros, ‘de Machtige’ zoals ze het noemen, trotseren ze ruige weersomstandigheden in een mystiek decor.

Che Guevara

De film volgt het originele dagboek dat Che tijdens de reis schreef. Het vertelt het verhaal van een intelligente man. Hij heeft nog 1 trimester te gaan heeft voordat hij z’n studie als arts, met als specialisatie lepra, heeft afgerond. Che heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel, is politiek geëngageerd en meelevend. Dus verre van een domme, op geweld beluste revolutionair. Gaandeweg de reis zien we Che langzaam veranderen van een voorbeeldige student tot iemand die politiek actief wordt. Dat komt niet alleen door de bijzondere ontmoetingen, maar ook door penibele situaties waarin hij belandt. Situaties waardoor de verschillen tussen arm en rijk, kansrijk en kansarm hem pijnlijk duidelijk worden.

Dromerig achtergronddecor

Regisseur Walter Salles volgt de oorspronkelijke rit van de twee. Hun reis start in Argentinië, voert dwars door het Andesgebergte in Chili en langs Macchu Piccu in Peru. Dat levert geweldige beelden op. Gaandeweg krijg ik respect en sympathie voor de man die in de film wordt geportretteerd. Wat mij betreft een absolute aanrader! Hier vind je de volledige route die ze aflegden.

The Motorcycle Diaries Soundtrack

Laat je op de muziek van The Motorcycle Diaries meevoeren. Dwars door het Zuid-Amerikaanse landschap. Niet voor niets ontving de film een BAFTA Award voor Best Film Music. De muziek werd gecomponeerd door Gustavo Santaolalla.

Lees ook: mijn favoriete roadmovies

Regie | Walter Salles

Release | 25 november 2004

Met | Gael García Bernal, Rodrigo de la Serna en Mía Maestro

Muziek | Gustavo Santaolalla

Genre | Drama, Avontuur, Roadmovie, Biografie

Motorcycle Diaries | boek | ebook | dvd

Meer films zoals The Motorcycle Diaries

  • Azúcar amarga (Bitter Sugar), 1996. Deze zwart/wit film draait om de jonge communist Gustavo uit Havana. Z’n grote droom is om te gaan studeren in Praag.
  • Before Night Falls, 2000. Prachtige film over een jonge Cubaanse dichter en schrijver. Met een heel jonge Javier Bardem en een extravagante rol voor Johnny Depp.
  • Ook een aanrader is de film Into the Wild waarin Christopher probeert te ontsnappen aan het materialisme en op zoek gaat naar avontuur en ultieme vrijheid.
  • In A Walk in the Woods nadert schrijver Bryson zijn pensioen, maar hij besluit nog één keer op avontuur te gaan door The Appalachian Trail te lopen

The Motorcycle Diaries filmrecensie bewaren

Filmrecensie the motorcycle diariescshowDit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *