Meest bijzondere grenzen ter wereld

Afrika, Argentinië, Azië, Botswana, Brazilië, Canada, Europa, Georgië, Jordanië, Mexico, Midden-Amerika, Namibië, Nederland, Noord-Amerika, Travel, Verenigde Staten, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Amerika

Meest bijzondere grenzen ter wereld - Mount Everest - Everest Base Camp Nepal

Je buitenlandse reis begint met het passeren van een landsgrens. Achter die grens wachten nieuwe avonturen, culturen en landen. Ik zette de meest bijzondere grenzen op een rijtje. Van de kortste landsgrens tussen Botswana en Zambia en een ‘wandelende grens’ bij Georgië tot de allerhoogste grens in de Himalaya. Een lijstje van de meest bijzondere grenzen ter wereld.

Zambezi rivier Afrika nijlpaard

1. Botswana – Zambia | kortste grens via de Kazungula Bridge

De kortste grens ter wereld is die tussen Botswana en Zambia. Beide landen grenzen slechts 150 meter aan elkaar. Je komt van de ene kant naar de andere kant via de Kazungula Bridge over de Zambezi rivier die in 2021 werd geopend. Op een klein oppervlak komen hier maar liefst vier landen samen, want vlakbij ligt ook de grens met zowel Namibië als Zimbabwe. En hoewel dit vaak een quadripoint genoemd wordt, is dat in werkelijkheid niet zo. Dat zie je als je op de kaart inzoomt. Toch is dit een van de meest bijzondere grenzen ter wereld.

Lees hier: alles over onze rondreis Namibië, Botswana & Zimbabwe

Victoria Falls, Zimbabwe

Zimbabwe Victoria Falls Boy Irene

Grensovergang Botwana Zambia immigrations

Grensovergang Botswana Zambia immigrations

Grens Zimbabwe Zambia Afrika

2. Zimbabwe – Zambia | de Victoria Falls

Zo’n 80 kilometer naar het oosten ligt nog een grens voor op je bucketlist, want alleen al vanwege de Victoria Falls zou je Zimbabwe moeten bezoeken. De grootste watervallen van Afrika vormen de natuurlijke grens tussen Zimbabwe en Zambia. Over een breedte van 1708 meter stort de Zambezi rivier zich hier 100 meter naar beneden. Hoewel de Victoria Watervallen in Zambia liggen, heb je het beste uitzicht vanaf Zimbabwe. Vlakbij kun je via de Victoria Falls Bridge de grens met Zambia oversteken. Halverwege de brug kun je ziplinen en bungeejumpen boven de Zambezi. Bij het grenskantoor van Botswana krijg je een speciaal kaartje met stempel waarmee je tijdelijk toegang krijgt tot Zambia. Zo kwam het dat wij op één dag de grens tussen Botswana en Zambia meerdere malen overliepen tijdens onze rondreis door Afrika.

Lees ook: tips voor je bezoek aan Victoria Falls
Voor op je bucketlist: helikoptervlucht boven Victoria Falls

iguazu-watervallen brazilië argentinië

3. Brazilië – Argentinië | de Iguaçu watervallen

Ook de indrukwekkende Iguaçu watervallen vormen een natuurlijke grens, maar dan die tussen Brazilië en Argentinië. Dit natuurwonder is er ook een must als je een rondreis door Brazilië of Argentinië maakt en bestaat uit zo’n 275 verschillende watervallen. Je kunt de Iguaçu Falls vanuit beide landen bewonderen. Ze liggen in een nationaal park waar verschillende wandelroutes zijn uitgestippeld. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit het Upper Circuit (een wandelroute van ongeveer 2,5 km in totaal) en de iets langere Lower Circuit (2,9 km)

4. Canada – Verenigde Staten | langste grens ter wereld

De langste grens ter wereld vind je tussen Canada en de Verenigde Staten. Deze 8.891 kilometer lange grens doorkruist de woeste bergtoppen van de Rocky Mountains en in het oosten markeren de imposante Niagara Falls de landsgrens. Je kunt de indrukwekkende watervallen dan ook vanuit beide landen bezoeken.

5. Georgië – Zuid-Ossetië | wandelende grens van prikkeldraad

Langs de grens van Georgië en Zuid-Ossetië, een bergachtig gebied in Georgië, heeft Rusland een kilometers lang hekwerk en prikkeldraad neergezet. Opvallend is dat deze grens soms in de nacht een paar meter wordt verschoven ten nadele van Georgië, zodat gezinnen plots van elkaar gescheiden worden. Dan word je wakker en opeens woon je in Zuid-Ossetië in plaats van in Georgië. Tom Waes maakte er een schrijnend item over voor zijn programma Reizen Waes.

6. Verenigde Staten – Mexico | drukste grens ter wereld

Deze grens met een totale lengte van 3.145 kilometer en 48 grensovergangen is de drukste ter wereld. Van west naar oost loopt de grens door vier Amerikaanse staten: Californië, Arizona, New Mexico en Texas. Tegelijkertijd is het is het ook een van de beruchtste grenzen, want hoewel jaarlijks 350 miljoen mensen de grens legaal passeren, waren er in 2022 ook 2,8 miljoen migranten die de grens illegaal probeerden over te steken.

Meest bijzondere grenzen - Öresundsbron The Bridge Denemarken Zweden

7. Denemarken – Zweden | ‘The Bridge’

De Øresundbron markeert de grens tussen Denemarken en Zweden en werd in één klap bekend dankzij de Deens-Zweedse misdaadserie ‘The Bridge’. De 16 kilometer lange Øresundbron of Sontbrug verbindt Kopenhagen met Malmö. Je kunt de brug alleen per auto of per trein oversteken.

8. Verenigde Staten – Rusland | 21 uur tijdsverschil over 4 km

Midden in de Beringzee liggen de Diomeden: twee eilanden waarvan de één Russisch is en de andere bij de Verenigde Staten hoort. Hemelsbreed zijn de beide eilanden slechts 4 kilometer van elkaar verwijderd, maar omdat ze in verschillende tijdzones liggen, is het tijdsverschil hier maar liefst 21 uur.

9. Nederland – België | Baarle: 1 gemeente, 2 landen

Aan de gemeente Baarle de twijfelachtige eer van gespletenheid. Baarle heeft namelijk een Nederlands deel (Baarle-Nassau) en een Belgisch gedeelte (Baarle-Hertog). En om het nog makkelijker te maken bevinden zich 22 exclaves van Baarle-Hertog in Baarle-Nassau en 8 exclaves van Baarle-Nassau in Baarle-Hertog. Enclaves in enclaves dus. De situatie ter plekke is ook nogal verwarrend: soms loopt de grens dwars door winkels, scholen en postkantoren. Je kunt je voorstellen dat Baarle in het verleden dan ook een paradijs was voor smokkelaars.

Dode Zee Jordanië Israël

10. Jordanië – Israël | laagste grens op aarde

De Dode Zee is het beroemdste zoutmeer ter wereld en vormt ook deels de grens tussen Jordanië en Israël. Daarnaast is het met 423 meter onder zeeniveau ook het laagste punt op aarde. Regen valt hier nauwelijk; maximaal 10 cm per jaar. Daardoor is de Dode Zee extreem zout zodat je er in blijft drijven. Langs de oevers vind je tal van hotels en kuuroorden waar je bijvoorbeeld een modderbad kunt nemen.

Mount Everest - Everest Base Camp Nepal

11. Nepal – China | hoogste grens ter wereld

Op de grens tussen Nepal en China ligt het Himalaya-gebergte met als letterlijk hoogtepunt de Mount Everest. Deze 8.849 meter hoge berg en de Himalaya vormen een natuurlijke en bijna onoverkomelijke grens tussen beide landen. Ben je geen geoefende bergbeklimmer, maar wil je toch een glimp van de Mount Everest opvangen? Sommige reisorganisaties bieden een tour aan naar Everest Base Camp of het Annapurna gebied. Zoals deze 20-daagse rondreis door Nepal van Djoser bijvoorbeeld inclusief een 6-daagse trekking door het Annapurna gebied.

Tropic of Capricorn Steenbokskeerkring Namibié

Bonus: Tropic of Capricorn | Steenbokskeerkring

Hoewel dit geen landsgrens is, mag de Steenbokskeerkring niet ontbreken in dit rijtje meest bijzondere grenzen ter wereld. De Steenbokskeerkring is een denkbeeldige lijn over de aarde op 23,5° Z.B. en is vernoemd naar het sterrenbeeld Steenbok of Capricorn. Op 21 december staat de zon loodrecht op deze lijn. Dit is de start van de zomer op het zuidelijk halfrond. De Steenbokskeerkring gaat door meerdere landen: Chili, Argentinië, Paraguay, Brazilië, Namibië, Botswana, Zuid-Afrika, Mozambique, Madagaskar, Australië en in Frans-Polynesië. Wij passeerden de grens van de Steenbokskeerkring in Namibië. Het bord ‘Tropic of Capricorn’ is perfect voor een fotomomentje!

Meer reisinspiratie

Meest bijzondere grenzen ter wereld bewaren

meest bijzondere grenzen ter wereld meest bijzondere grenzen ter wereld

Handige voor op reis


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *