Backpack kopen? Tips om jouw ideale rugzak te vinden!

Praktische info, Travel

Backpack kopen tips - dames backpack Azië

Ga je voor het eerst een backpack kopen, dan is het handig om te weten welke backpack het beste bij jou en je reis past. Maar ook als je er al heel wat reizen op hebt zitten, kan het een hele zoektocht zijn naar de ideale rugzak. Dus ga je een (nieuwe) backpack aanschaffen? Graag deel ik 4 tips waar je op moet letten.

Backpack kopen tips - outdoor kamperen

Backpack kopen: waar moet je op letten?

Backpack kopen? 4 tips waar je op moet letten!

Wil je een nieuwe packpack aanschaffen dan kan dat een hele zoektocht zijn. Als je voor het eerst een backpack gaat kopen, maar ook als je er al heel wat reizen op hebt zitten. Een nieuwe backpack of een stevige duffeltas, zoals duffelbag Thule, is een flinke investering en uiteraard wil je er jarenlang plezier van hebben. Bij het kopen van de juiste backpack let je op de grootte, de pasvorm, voor welke reis je het wilt gebruiken en natuurlijk wil het oog ook wat. Hierbij deel ik mijn tips voor je zoektocht naar een backpack die het beste bij jou past.

Lees ook: ultieme inpaklijst backpacken

1. Welk formaat rugzak kopen?

De grootte van je backpack is afhankelijk van je lengte, hoeveel je kunt tillen, maar ook waarvoor je de backpack wilt gebruiken. Als je er veel mee gaat lopen, is een handzame en compacte backpack slim, maar ga je kamperen dan moeten wel al je kampeerspullen er in passen.

Verder is de grootte van je backpack ook afhankelijk van de bestemming van je reis. Ga je naar een warme bestemming, dan heb je een kleinere backpack nodig dan wanneer al je winterkleding er in moet passen. Voor de meeste reizigers is een backpack van 50-70 liter afdoende. Maar let op: hoe groter je backpack, hoe meer gewicht je mee moet dragen op je rug!

Backpack van 50 tot 65 liter

Ga je naar een warme bestemming of zonvakantie dan is een backpack van ongeveer 55 liter prima. Hier past vrijwel alles in en het totaalgewicht is dan rond de 11 à 12 kg. Een backpack van 50 tot 65 liter werkt goed voor een rondreis door Azië of Amerika. Maar ook tijdens mijn kampeerrondreis door Afrika kon ik hierin nog een lichtgewicht slaapzak kwijt. Het was even puzzelen en proppen, maar het was te doen. Heel eerlijk? Veel groter en zwaarder moet een backpack voor mij ook niet zijn, ook omdat ik klein ben. Dus voor mij is een backpack van 55 liter ideaal.

Backpack van 65 tot 80 liter

Dit formaat is handig als je (daarnaast) een koude bestemming bezoekt. De ruimte heb je hard nodig voor dikke truien, zware wandelschoenen en een winterjas. Wil je een backpack aanschaffen van 65 tot 80 liter, probeer dan zo weinig mogelijk mee te nemen om toch nog enigszins lichtgewicht te reizen. Een volle backpack van dit formaat vind ik persoonlijk te zwaar om hele dagen te tillen.

Backpack van 80 tot 100 liter

Deze backpack is geschikt voor langere rondreizen en bijvoorbeeld als je kampeerspullen mee moet sjouwen. Hierin past ook met gemak een slaapzak. Wandelen met een backpack van 80 tot 100 liter wordt wel een flinke uitdaging, want je zeult al snel zo’n 20 kg extra gewicht mee op je rug.

Handbagage backpack

Reis je met alleen handbagage? Deze backpack Nomad Topaz van 20L en soms zelfs die van 26L mag vaak mee als handbagage in de cabine. Maar check voor de zekerheid altijd de maximale afmetingen van handbagage bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Reizen met handbagage heeft heel veel voordelen. Zo hoef je niet te wachten op je bagage bij de bagageband en het is goedkoper. Lees hier mijn tips voor reizen met alleen handbagage en meer tips om goedkoop te reizen.

2. Bekijk of het rugpand verstelbaar is

Check bij het kopen van een nieuwe backpack ook even of het rugpand verstelbaar is. Zo kun je de rugzak precies op de lengte van jouw rug afstemmen. Daarmee voorkom je dat het gewicht niet alleen op je schouders en nek rust, maar dat het goed verdeeld is. Als je backpack goed zit rust het meeste gewicht op je heupen. Bij een goede outdoorwinkel krijg je advies bij het ‘passen’ van de juiste backpack en het afstellen van je rugpand. Pas het even goed in de winkel en ‘test’ het even met zware spullen onderin, zodat je zeker weet dat het nergens knelt of teveel drukt op je schouders bijvoorbeeld.

3. Backpack kopen: let op indeling en compartimenten

Als je een backpack koopt, let dan ook goed op de indeling, de ritsen en compartimenten. Zelf vind ik het handig als je een backpack ook aan de voorkant open kunt ritsen zodat je makkelijker bij je kleding kunt komen. Handig zijn dan ook zogenaamde packing cubes voor nóg meer overzichtelijkheid.

Ook is een vakje bovenop altijd handig (voor een hoofddoekje, pet of schoon t-shirt), net als een vakje in de heupband voor je telefoon, geld of sleutels. Sommige backpacks beschikken ook nog over een tussenrits zodat je kunt kiezen of je één groot vak of twee kleinere wilt gebruiken. Ook handig als je veel vieze was hebt.

4. Check de accessoires bij je backpack

Kijk bij het aanschaffen van jouw backpack ook naar eventuele accessoires als een regenhoes of slotjes. Sommige backpacks hebben een geïntegreerde regenhoes, vaak kun je ook een losse regenhoes kopen. Slim om te gebruiken, ook als je backpack onderin het ruim van een bus gaat bijvoorbeeld. Zo was mijn rugzak plus kleding eens doorweekt omdat de airco in het bagageruim lekte… precies op mijn tas.

Verder zijn slotjes handig om vakken met waardevolle spullen af te kunnen sluiten, net als een cable lock om je tas aan je stoel of bank vast te maken tijdens een lange busrit of in de nachttrein bijvoorbeeld, zoals tijdens mijn nachtelijke rit met de trein door India.

Goede backpack kopen: een investering waard

Op een backpack moet je zeker niet besparen. Een goede backpack is een jarenlange investering. Je zult blij zijn met het reiscomfort tijdens de reis en bovendien heb ik met mijn eerste backpack bijna 20 jaar (!) gedaan. Hieronder vind je mijn favoriete backpacks. Heb je eenmaal de juiste backpack dan heb je daar jaren plezier van (en je raakt er ook een soort van aan gehecht, gek genoeg)! Betrouwbare backpack merken zijn onder andere:

Osprey
Lowe Alpine
Fjällräven
Deuter
Vaude

Speciale backpack kopen voor vrouwen

Wil je een rugzak kopen die geschikt is voor het vrouwelijk lichaam? Voor vrouwen zijn er speciale backpacks. De damesmodellen hebben vaak aangepaste schouderbanden die wat verder naar buiten zijn afgesteld zodat ze niet in de weg zitten op je borst. Verder hebben backpacks voor vrouwen vaak een korter rugpand en past de heupband beter bij de vorm van een vrouwenlichaam. Zoals deze backpacks voor vrouwen bijvoorbeeld:

Osprey Ariel 55

Osprey Ariel 55L

Compacte backpack voor vrouwen boordevol handigheidjes.

 

 

 

 

 

Osprey Kestrel 58L
Osprey Kestrel 58L

Stevige damesbackpack voor meerdaagse backpacktochten, geschikt voor veel bepakking.

 

 

 

 

Deuter Aircontact Core 55+10 SL Dames Backpack
Deuter Aircontact Core 55+10 SL Dames Backpack

Veelzijdige trekking rugzak voor vrouwen waar veel in kan.

 

 

 

 

Osprey UNLTD Airscape 68 M/L
Osprey UNLTD Airscape 68 M/L

Technische, ideale rugzak voor vrouwen inclusief dagrugzak en regenhoes.

 

 

 

 

Een backpack kopen voor vrouwen

Tips backpack kopen bewaren

Backpack kopen? Zo vind je de beste backpack voor jouw reis Backpack kopen? Zo vind je de beste backpack voor jouw reis

Meer reistips

Handig voor al je backpack avonturen






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


cshow


12 comments on “Backpack kopen? Tips om jouw ideale rugzak te vinden!

  1. Wat een goede tips voor als je een wereldreis wilt maken, ik wist niet dat er zo veel verschillende backpacktassen waren.

    • Ja he? Al gebruik ik mijn backpack ook als ik ‘gewoon’ op vakantie ga, naar Griekenland ofzo. Ik vind het een stuk handzamer dan een zware koffer. Maar ook tijdens een rondreis prop je zo’n backpack makkelijker onderin een bus of safaritruck (zoals tijdens mijn reis door Afrika).

  2. Wat een handige tips zeg! Ik zou inderdaad niet zomaar een backpack kopen, want je wil natuurlijk wel een goede. Jouw eerste backpack moet wel een hele goede geweest zijn, aangezien je er zo lang plezier van hebt gehad!

    • Nou, zeg dat wel! Die eerste daar heb ik nog het langst mee gedaan, mijn tweede heeft het maar een paar reizen volgehouden helaas.

  3. Wat een hoop keuzes zijn er!! Ik ga mij er zeker nog eens wat meer in verdiepen. Vooral omdat wij in juni fulltime willen gaan reizen met onze kids

  4. Qua reizen ben ik geen backpack type
    Ik had ook totaal geen idee dat er zoveel verschillende tassen zijn
    Maar als ik het zo lees komt er nog heel wat bij kijken
    En ik denk ook wel dat het belangrijk is zeker als je lange reis maakt
    Ik ben gaue geneigd te kiezen op kleur bijv maar deze blog vond ik erg leerzaam

  5. Wow, dit zijn super handige tips. Wanneer je in de winkel sta, sta je soms met je handen in de haren. Heb je toevallig ook nog tips voor kinderen die op Scoutskamp gaan?

  6. Wow, dit zijn super handige tips. Wanneer je in de winkel sta, sta je soms met je handen in de haren. Heb je toevallig ook nog tips voor kinderen die op Scoutskamp gaan?

  7. Top tips. Dit is zo handig wanneer je besluit een backpack aan te schaffen. Het is toch een prijzige aankoop, dus dan liever de beste optie! Ik vind zelf Osprey Kestrel 58L heel erg mooi. Heb het idee dat ze ook mooier zijn dan vroeger.

    • Ja, ze zijn zeker prijzig. En ik vind het ook fijn als ze er ook nog een beetje leuk uitzien én handig zijn qua inpakken. Zo’n voorlader is helemaal ideaal!

  8. Ik vind het altijd knap als je je hele hebben en houwen in zo’n rugzak passend krijgt. Ik zie mezelf niet gauw backpacken, ik vind het al moeilijk om niet te veel mee te nemen in mijn wandel/heuptas tijdens de 4Daagse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *