Lichtgewicht reizen met alleen handbagage is dé manier om goedkoop te reizen. Maar wat laat je thuis en wat mag absoluut niet in je handbagage ontbreken? Mijn 7 tips reizen met handbagage.
Reizen met handbagage naar Malta: uitzicht vanaf mijn balkon in Sliema
Tips reizen met handbagage
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen moet je bijbetalen voor ruimbagage. Bovendien ben je veel sneller als je reist met alleen handbagage, want je hoeft bij aankomst niet te wachten bij de bagageband. Het is dus slim om zo weinig mogelijk, maar wel de juiste bagage mee te nemen op reis. Maar wat laat je thuis en wat mag absoluut niet in je handbagage ontbreken? Ontdek mijn tips voor lichtgewicht reizen met handbagage. Hier vind je ook mijn complete inpaklijst handbagage.
Bekijk ook: inpaklijst voor een korte trip of weekendje weg
1. Welke backpack of trolley mag mee als handbagage?
De belangrijkste tip als je reist met alleen handbagage is om een goede trolley of backpack aan te schaffen die mee mag als handbagage en voldoet aan de eisen van luchtvaartmaatschappijen. Je koffer of rugzak moet niet alleen stevig zijn, al je spullen moeten er in passen en je wilt dat het er leuk uitziet. Niet alle koffers mogen mee aan boord als handbagage. Bovendien verschillen de regels voor handbagage per luchtvaartmaatschappij. Check daarom vooraf goed hoeveel stuks je mee mag nemen en het formaat handbagage dat is toegestaan op jouw vlucht.
Gratis handbagage: afmetingen per luchtvaartmaatschappij
De meest gangbare maat voor gratis handbagage is 55x40x20 cm of 50x35x30 cm. Per airline verschilt hoeveel stuks handbagage je mee mag nemen. Als je gaat reizen met handbagage mag je soms naast je trolley of rugtas soms ook nog een aparte laptoptas of kleine handtas meenemen. Bij Ryanair en Vueling hanteren ze de kleinste formaten gratis handbagage.
Grotere stukken handbagage bij bijvoorbeeld EasyJet, Vueling en Ryanair zijn alleen toegestaan onder bepaalde voorwaarden (bijv. door bijbetaling of een vliegticket met priority). Klik op de link om de voorwaarden en afmetingen van handbagage per luchtvaartmaatschappij te checken.
Let op: voor boekingen vanaf 3 april 2024 heeft Transavia de richtlijnen voor reizen met handbagage aangepast. Aan boord is ruimte voor 70 stuks cabinebagage van 55x35x25 cm. De rest gaat gratis mee in het ruim. Wil je er zeker van zijn dat je stuk cabinebagage mee mag in de cabine? Dan kun je tegen betaling een plek reserveren.
Corendon – 55x40x25 cm – max 8 kg
EasyJet – 45x36x20 cm – max 15 kg
KLM – 55x35x25 cm – max 12 kg
Ryanair – 40x20x25 cm – max 10 kg
Transavia – 40x30x20 cm + 55x35x25 – max 10 kg
TUIFly – 55x40x20 cm – max 10 kg
Vueling – 40x20x30 cm – max 10 kg
Tip: deze trolleys en backpacks zijn geschikt als handbagage bij vrijwel alle airlines
Ik neem altijd het zekere voor het onzekere en zorg ervoor dat alles in één trolley of backpack past. Bij Travelbags kocht ik een trolley die bij de meeste luchtvaartmaatschappijen voldoet aan de voorwaarden van handbagage.
Met deze trolley vloog ik richting Malta en Kreta en gebruikte ik toen ik ging ipb’en naar Rio de Janeiro, NYC en Kaapstad. Reis je liever met een backpack? De Nomad Topaz van 20L of soms zelfs die 26L mag ook mee als handbagage. Nogmaals: check altijd de maximale handbagage afmetingen bij de airline waarmee je vliegt.
Lees ook: IPB’en, zo werkt dat
2. Tips reizen met handbagage: pak slim en lichtgewicht in
Een van de beste tips als je gaat reizen met handbagage: pak slim en lichtgewicht in. Ik probeer altijd zo weinig mogelijk mee te nemen. Door slimme kledingcombinaties te verzinnen, een lichtgewicht hamamdoek mee te nemen die zowel als handdoek als wikkelrok fungeert en een doek waarmee ik bij een bezoek aan kerken en tempels m’n hoofd en schouders kan bedekken.
En als ik over kleding twijfel? Dan neem ik het niet mee. In noodgevallen kan ik het altijd ter plekke nog aanschaffen. Verder neem ik altijd een blok zeep mee, zodat ik vieze spullen snel met de hand kan wassen. De zwaarste spullen zoals wandelschoenen en eventueel een dikke jas trek ik aan in het vliegtuig. Dat scheelt weer ruimte in je handbagage.
Inpaktip: rol je kleding op of gebruik packing cubes
Bekijk ook: inpaklijst kleding die ik meeneem op vakantie
3. Gebruik reisverpakkingen of een shampoo bar
Ga je reizen met alleen handbagage, dan mag je maximaal 1 liter vloeistoffen meenemen, verdeeld over potjes en flesjes van maximaal 100 milliliter. Ik heb een handig doorzichtig toilettasje waarin ik een verzameling kleine flesjes heb. Zo kan ik altijd mijn eigen shampoo en crèmespoeling meenemen als ik ga reizen met handbagage. Dit tasje stop ik bovenin m’n handbagage zodat ik het er bij de douane snel uit kan vissen om op de band te leggen.
Eigenlijk reis ik nog liever zónder vloeistoffen. Al jarenlang neem ik een shampoo bar en body bar mee op reis, net als een stuk handzeep voor een snelle handwas. Dat is een stuk milieuvriendelijker én je loopt niet het gevaar dat de hele bende ‘ontploft’ in je tas.
4. Beperk je boeken of neem een e-reader mee
Neem dan niet teveel boeken mee. Ik dwing mezelf om maar één boek mee te nemen of al m’n favoriete boeken te verzamelen op m’n e-reader als ik ga reizen met handbagage. Boeken zijn namelijk loodzwaar en ik heb mezelf er al een paar keer op betrapt dat ik vaak niet eens aan lezen toe kom tijdens m’n reis.
Tips reizen met handbagage: houd ruimte over voor souvenirs
5. Houd ruimte over voor souvenirs
Nóg een reden waarom ik zo weinig mogelijk meeneem, is omdat ik graag nog wat ruimte overhoud voor souvenirs. Zo heb ik in Rethymnon mooi saladebestek gekocht van olijfhout en kocht ik in Libanon een traditioneel Libanees koffiepotje. Daarnaast neem ik van alle bestemmingen die ik bezoek altijd een koelkastmagneetje mee.
6. Neem een (extra) bagagelabel mee
Ga je reizen met handbagage neem dan een extra bagagelabel mee. Soms komt het voor dat de bagagecompartimenten in het vliegtuig te vol zitten. In dat geval krijg je soms in de vertrekhal de vraag krijgt of ze – zonder betaling – jouw trolley alsnog in het ruim mogen plaatsen. Wees daarop voorbereid en zorg ervoor dat je een bagagelabel hebt die je aan je trolley kunt bevestigen.
7. Handig: een (hand)tasje
Als je trolley of rugzak alsnog het ruim in gaat, maar ook als je op de plaats van bestemming erop uit trekt is het handig om een klein tasje bij je te hebben. Een tasje waarin je je portemonnee, paspoort en telefoon kwijt kunt. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mag je maar 1 stuks handbagage meenemen, dus je moet het in geval van nood nog wel in je trolley of rugzak kwijt kunnen. Zelf heb ik deze crossbody tas van Bear Design aangeschaft met lekker veel vakjes en ritsen.
Goedkoop reizen, mijn tips
- Goedkoop reizen, zo doe je dat
- Handige reisspullen van de HEMA die ik meeneem
- Hieraan geef ik géén geld uit om meer te kunnen reizen
- Mijn lowbudget (soms zelfs gratis!) bezienswaardigheden in New York
- Natuurlijk houd ik alle aanbiedingen goed in de gaten
Tips reizen met handbagage bewaren
Handig als je gaat reizen met handbagage
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.
Hello Neneh,
Ik krijg de mogelijkheid om IPB te mogen gaan vliegen bij de KLM ( via mn zusje ) de vervroegd is uitgetreden.
Nu wil ik daarvan gebruik maken om verschillende kite spots over de wereld te bezoeken.
Dan zou ik ruimbagage hebben ( mn kite spullen ).
Is dat uberhaubt niet toegestaan ?
Ik hoor graag van jou.
Grt Tjakko
Daar durf ik niets over te zeggen. Ik ben geen expert helaas ;). Punt is dat je pas een paar minuten voor vertrek weet of je überhaupt mee kunt (dus als je niet mee kunt, moeten ze ook je ingecheckte bagage weer uitladen uit het ruim). Bovendien is een kite denk ik speciale bagage?! Ik zou het voor de zekerheid even bij KLM zelf checken wat de regels zijn.