7 tips om te reizen met alleen handbagage

Praktische info

Tips reizen met handbagage

Lichtgewicht reizen met alleen handbagage is dé manier om goedkoop te reizen. Maar wat laat je thuis en wat mag absoluut niet in je handbagage ontbreken? Dit zijn mijn 7 tips om te reizen met alleen handbagage.

Tips reizen met handbagage, handbagage trolley malta

Tips reizen met handbagage

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen moet je bijbetalen voor ruimbagage. Bovendien ben je veel sneller als je reist met alleen handbagage, want je hoeft bij aankomst niet te wachten bij de bagageband. Het is dus slim om zo weinig mogelijk, maar wel de juiste bagage mee te nemen op reis. Maar wat laat je nu thuis en wat mag absoluut niet in je handbagage ontbreken? Ontdek mijn tips voor reizen met handbagage.

Bekijk ook: inpaklijst voor een korte trip of weekendje weg

1. Kies de perfecte trolley voor je handbagage

De belangrijkste tip als je reist met alleen handbagage is om een goede trolley of backpack aan te schaffen die voldoet aan de eisen van luchtvaartmaatschappijen. Je koffer of rugzak moet niet alleen stevig zijn, al je spullen moeten er in passen en je wilt dat het er leuk uitziet. Niet alle koffers mogen mee aan boord als handbagage. Bovendien verschillen de regels voor handbagage per luchtvaartmaatschappij. Check daarom vooraf goed hoeveel stuks je mee mag nemen en het formaat handbagage dat is toegestaan op jouw vlucht.

Afmetingen handbagage voor in het vliegtuig

De meest gangbare maat is 55x40x20 cm of 50x35x30 cm. Per airline verschilt ook hoeveel stuks handbagage je mee mag nemen. Soms mag je namelijk naast je trolley of rugtas ook nog een aparte laptoptas of kleine handtas meenemen.

Tip: deze trolleys en backpacks voldoen aan de eisen van álle airlines

Ik neem altijd het zekere voor het onzekere en zorg ervoor dat alles in één trolley of backpack past. Bij Travelbags kocht ik een trolley die bij alle luchtvaartmaatschappijen voldoet aan de voorwaarden van handbagage. Met deze trolley vloog ik richting Malta en Kreta en gebruikte ik toen ik ging ipb’en naar Rio de Janeiro, NYC en Kaapstad. Reis je liever met een backpack? De Nomad Topaz van 20L of soms zelfs die 26L mag ook mee als handbagage. Nogmaals: check altijd de maximale handbagage afmetingen bij de airline waarmee je vliegt.

Lees ook: IPB’en, zo werkt dat

2. Pak slim en lichtgewicht in

Ik probeer altijd zo weinig mogelijk mee te nemen. Door slimme kledingcombinaties te verzinnen, een lichtgewicht hamamdoek mee te nemen die zowel als handdoek als wikkelrok fungeert en een doek waarmee ik bij een bezoek aan kerken en tempels m’n hoofd en schouders kan bedekken. En als ik over kleding twijfel? Dan neem ik het niet mee. In noodgevallen kan ik het altijd ter plekke nog aanschaffen. Verder neem ik altijd een blok zeep mee, zodat ik vieze spullen snel met de hand kan wassen. De zwaarste spullen zoals wandelschoenen en eventueel een dikke jas trek ik aan in het vliegtuig. Dat scheelt weer ruimte in je handbagage.

Inpaktip: rol je kleding op of verpak het in packing cubes
Bekijk ook: inpaklijst van kleding die ik meeneem op vakantie

3. Gebruik reisverpakkingen voor je toiletspullen

In je handbagage mag je maximaal 1 liter vloeistoffen meenemen, verdeeld over potjes en flesjes van maximaal 100 milliliter. Ik heb een handig doorzichtig toilettasje waarin ik een verzameling kleine flesjes heb. Zo kan ik altijd mijn eigen shampoo en crèmespoeling meenemen. Dit tasje stop ik bovenin m’n handbagage zodat ik het er bij de douane snel uit kan vissen om op de band te leggen. Ik heb al ontdekt dat heel veel vloeistoffen niet nodig zijn: een douche- of shampoo-bar doet ook wonderen, net als een stuk handzeep waarmee je je was even kunt opfrissen. Dat is een stuk milieuvriendelijker én je loopt niet het gevaar dat de hele bende ‘ontploft’ in je tas.

4. Beperk je boeken of neem een e-reader mee

Ik dwing mezelf om maar één boek mee te nemen of al m’n favoriete boeken te verzamelen op m’n e-reader. Boeken zijn namelijk loodzwaar en ik heb mezelf er al een paar keer op betrapt dat ik vaak niet eens aan lezen toe kom tijdens m’n reis.

7 tips om te reizen met alleen handbagage - Neneh's Choice

5. Laat ruimte over voor souvenirs

Nóg een reden waarom ik zo weinig mogelijk meeneem, is omdat ik graag nog wat ruimte overhoudt in mijn trolley voor souvenirs. Zo heb ik in Rethymnon een mooi saladebestek gekocht van olijfhout en kocht ik in Libanon een traditioneel Libanees koffiepotje. Daarnaast neem ik van alle bestemmingen die ik bezoek altijd een koelkastmagneetje mee.

6. Neem een (extra) bagagelabel mee

Soms komt het voor dat de bagagecompartimenten in het vliegtuig te vol zitten. In dat geval krijg je soms in de vertrekhal de vraag krijgt of ze – zonder betaling – jouw trolley alsnog in het ruim mogen plaatsen. Wees daarop voorbereid en zorg ervoor dat je een bagagelabel hebt dat je aan je trolley kunt bevestigen.

7. Handig: een (hand)tasje

Als je trolley of rugzak alsnog het ruim in gaat, maar ook als je op de plaats van bestemming erop uit trekt is het handig om een klein tasje bij je te hebben. Een tasje waarin je je portemonnee, paspoort en telefoon kwijt kunt. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mag je maar 1 stuks handbagage meenemen, dus je moet het in geval van nood nog wel in je trolley of rugzak kwijt kunnen. Zelf heb ik pas deze crossbody tas van Bear Design aangeschaft met lekker veel vakjes en ritsen.

Goedkoop reizen, mijn tips

Tips reizen met handbagage bewaren

7 tips reizen met handbagage tips reizen met handbagage

Handig om mee te nemen in je handbagage


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *