Mijn 7 tips reizen met handbagage

Praktische info, Travel

7 tips reizen met handbagage

Het is dé manier om goedkoop te reizen: reizen met alleen handbagage. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen moet je bijbetalen voor ruimbagage. Het is daarom zaak om zo weinig mogelijk bagage, maar wel de juiste spullen mee te nemen. Dit zijn mijn 7 tips voor lichtgewicht reizen met handbagage.

1. Trolley voor je handbagage

De regels voor handbagage verschillen per luchtvaartmaatschappij. Check daarom vooraf goed wat er mee mag in je handbagage, maar ook het formaat. De meest gangbare maat is is 55x40x20 cm of 50x35x30 cm. Per airline verschilt ook hoeveel stuks handbagage je mee mag nemen. Soms mag je namelijk naast je trolley of rugtas ook nog aparte laptoptas of kleine handtas meenemen. Ik neem altijd het zekere voor het onzekere en zorg ervoor dat alles in één trolley past. Bij Travelbags kocht ik een exemplaar die bij alle luchtvaartmaatschappijen voldoet aan de voorwaarden van handbagage. Zo vloog ik met deze trolley richting Malta en Kreta en gebruikte ik het toen ik ging ipb’en naar Rio de Janeiro, NYC en Kaapstad. Hier lees je hoe ipb’en werkt.

2. Lichtgewicht reizen

Ik probeer altijd zo weinig mogelijk mee te nemen. Door slimme kledingcombinaties te verzinnen, een lichtgewicht hamamdoek mee te nemen die zowel als handdoek als snelle wikkelrok fungeert en een doek of sjaaltje waarmee ik bij een bezoek aan kerken en tempels m’n hoofd en schouders kan bedekken. En als ik over kleding twijfel? Dan neem ik het niet mee. In noodgevallen kan ik het altijd ter plekke nog aanschaffen. Verder neem ik altijd een blok zeep mee, zodat ik vieze spullen snel met de hand kan wassen.

tips reizen met handbagage

3. Siliconen reisflesjes

In je handbagage mag je maximaal 1 liter vloeistoffen meenemen, verdeeld over potjes en flesjes van maximaal 100 milliliter. Ik heb een handig doorzichtig toilettasje waarin ik mijn verzameling siliconen reisflesjes heb. Zo kan ik altijd mijn eigen shampoo en crèmespoeling meenemen. Dit tasje stop ik bovenin m’n handbagage zodat ik het er bij de douane snel uit kan vissen om op de band te leggen. Ik heb al ontdekt dat heel veel vloeistoffen niet nodig zijn: een douche- of shampoo-bar bijvoorbeeld doet ook wonderen, net als een stuk handzeep waarmee je je was even kunt opfrissen. Dat is meteen een stuk milieuvriendelijker én je loopt niet het gevaar dat de hele bende ‘ontploft’ in je tas.

4. Beperk je hoeveelheid boeken

Ik dwing mezelf om maar één boek mee te nemen of al m’n favoriete boeken te verzamelen op m’n e-reader. Boeken zijn namelijk loodzwaar en ik heb mezelf er al een paar keer op betrapt dat ik vaak niet eens aan lezen toe kom tijdens m’n reis.

5. Ruimte voor souvenirs

Nóg een reden waarom ik zo weinig mogelijk meeneem, is omdat ik graag nog wat ruimte overhoudt in mijn trolley voor souvenirs. Zo heb ik in Rethymnon een mooi saladebestek gekocht van olijfhout en kocht ik in Libanon een traditioneel Libanees koffiepotje. Daarnaast neem ik van alle bestemmingen die ik bezoek altijd een koelkastmagneetje mee.

7 tips reizen met handbagage

6. Bagagelabel voor je trolley

Soms komt het voor dat de bagagecompartimenten in het vliegtuig te vol zitten. In dat geval krijg je soms in de vertrekhal de vraag krijgt of ze – zonder betaling – jouw trolley alsnog in het ruim mogen plaatsen. Wees daarop voorbereid en zorg ervoor dat je een bagagelabel hebt dat je aan je trolley kunt bevestigen.

7. Neem een (hand)tasje mee

Als je trolley of rugzak alsnog het ruim in gaat, maar ook als je op de plaats van bestemming erop uit trekt is het handig om een klein tasje bij je te hebben. Een tasje waarin je je portemonnee, paspoort en telefoon kwijt kunt. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mag je maar 1 stuks handbagage meenemen, dus je moet het in geval van nood nog wel in je trolley of rugzak kwijt kunnen.

Goedkoop reizen, zo doe ik dat

7 tips reizen met handbagage
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *