8x wat te doen in Rio de Janeiro in 3 dagen

Brazilië, Zuid-Amerika

Rio de Janeiro in 3 dagen
De stad van swingende salsa, de beroemde stranden Copacabana en Ipanema, maar ook van de drugsbaronnen en armoede in de kleurrijke favela’s. Ik ‘deed’ Rio de Janeiro in 3 dagen. Gekkigheid, ik weet het. Toch kun je nog genoeg zien en doen in die 3 dagen. Dit zijn mijn tips: 8x wat te doen in Rio de Janeiro!

Rio de Janeiro cristo redentor

#1 Cristo Redentor

Vanaf vrijwel elke plek in Rio de Janeiro zie je hem staan: Cristo Redentor, of Christus de Verlosser. Het reusachtige Jezusbeeld torent hoog boven de stad uit en ‘waakt’ vanaf de rots Corcovado over de stad met uitgestrekte armen. Want, zo luidt een bekend Braziliaans gezegde ‘God schiep de wereld in zeven dagen en besteedde daarvan twee dagen aan Rio’. Er rijdt een treintje naar boven die je het beste van tevoren kunt boeken. Dat hadden wij niet gedaan en de wachttijd was dan ook opgelopen tot 2 uur. Dus namen we een taxibusje. Iets prijziger, maar wel snel én met een extra stop bij een uitzichtpunt. Cristo Redentor (of ‘ome Cor’ zoals reizigers het gekscherend noemen) is dé toeristische trekpleister van Rio. Het is er dus druk, maar wel een absolute must see.

#2 Maracanã

Voor alle voetbalfreaks een must: voetbalstadion Maracanã. De voetbaltempel is gebouwd in 1950 en is de thuisbasis van de vier grootste clubs van Rio de Janeiro. De voetballer is god in Rio. Veel jongetjes in de favela’s dromen van een uitweg uit de armoede en een toekomst als profvoetballer. Niet zo heel vreemd, want Ronaldo, Romário en Pelé gingen hen al voor. Helemaal geweldig als je een wedstrijd kunt bijwonen!

mirador do telegrafo, Rio

#3 Pao de Acucar

2 kabelbanen brengen je naar de top van Pao de Acucar of de Suikerbroodberg. Van daaruit heb je een verblindend uitzicht over de baaien en Rio de Janeiro. Nadeel: je bent niet de enige die van dit uitzicht wil genieten.

Morro da Babilônia, Leme, Rio de Janeiro

#4 Favela Babilonia

Wil je een minstens zo spectaculair uitzicht en bovendien een bijzondere wandeltocht om er te komen? Maak dan een hike door de favela Babilonia van 2 uur. Zo zie je Rio de Janeiro van een wel heel andere kant! Wij maakten zowel de indrukwekkende eco-favela hike door een reservaat als een fietstocht door het hectische Rio met Rio by Bike. Absoluut de moeite waard!

Escaderia Selaron, Rio

# 5 Escaderia Selarón

Tussen de wijken Lapa en het hoger gelegen Santa Teresa vind je deze kleurrijke trap. De Chileense kunstenaar Jorge Selarón begon met z’n tegelmozaïek in 1990 en ging door tot z’n dood op 10 januari 2013. In de loop der tijd werd dit een ware toeristische trekpleister. Boek je een stadstour? Dan brengt je gids je er ongetwijfeld langs. Deze fotogenieke plek mag je niet missen!

Rio de Janeiro Copacabana

#6 Copacabana en Ipanema

Ipanema en Copacabana zijn dé stranden van Rio de Janeiro. Copacabana was vanaf de jaren ’20 tot ’60 een begrip. Het was dé place to be voor de jetset. De glamour-status die Copacabana ooit had is niet meer, maar het is er nog steeds prima vertoeven. Ieder jaar worden hier popconcerten gehouden. Ipanema heeft de rol van Copacabana overgenomen en is tegenwoordig de hotspot voor kunstenaars, artiesten en succesvolle zakenmensen. Met hippe strandtentjes en verrukkelijk eten, zoals bij Zaza Bistro Tropical. Op zondag is er de hippie-markt op de Praça Gal Osorio. Must do: drink met een rietje uit een kokosnoot. Overal op de stranden van Rio verkrijgbaar!

#7 Barra shopping center

Als je verwoed shopper bent mag je het grootste winkelcentrum van Zuid-Amerika niet overslaan: Barra Shopping Center.

#8 Jardim Botânico

Hartje Rio vind je een oase van rust: de botanische tuin Jardim Botânico. Behalve tropische bloemen en planten kun je hier ook apen of andere dieren tegenkomen.

Rio de Janeiro fietstocht Flamenco Beach

Wat aan de reis voorafging…

Voordat we naar Rio gingen, werden we gewaarschuwd voor roofzuchtige bendes die ’s avonds op het strand hun slag slaan. Daarom wordt afgeraden om je sieraden zichtbaar te dragen. Hetzelfde geldt voor je dure smartphone. Tel daarbij op het hoge drugsbaronnen-imago en plots leek Rio iets minder aantrekkelijk. Maar met een flinke dosis gezond verstand, vooraf dingen uitzoeken én advies inwinnen van locals maak je je reis zo veilig als je zelf wilt. Ook al werd er een man naast me op straat beroofd. Type Hawaï-shirt en té grote tas om één schouder. Dus het blijft opletten. Tip: geen bankpasjes, maar cash (dollars en Braziliaanse real) in je bh. En draag je tas cross-body.

Rio de Janeiro fietstocht Flamenco Beach

Overnachten in Rio: Hilton Copacabana

Wij sliepen in het Hilton Copacabana. Een prima hotel en goede uitvalsbasis om de stad te verkennen en pal aan de Copacabana!

Meer informatie

Dagtochten en tours in Rio de Janeiro

Rio de Janeiro in 3 dagen
Meer tips Rio de Janeiro

Als je dit leuk vond, vallen deze blogs waarschijnlijk ook in de smaak:

Reisgidsen BraziliëBewarenBewaren


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *