Rio de Janeiro in 3 dagen

Brazilië, Travel

Rio de Janeiro from aboveDe stad van swingende salsa, de beroemde stranden Copacabana en Ipanema, maar ook van de drugsbaronnen en armoede in de kleurrijke favelas als Favela Babilonia. Ik ‘deed’ Rio de Janeiro in 3 dagen. 

Toen ik plotseling de kans kreeg om naar Rio de Janeiro te gaan hoefde ik niet lang na te denken. Een bliksembezoek van 5 dagen, uit en thuis, dus reken maar uit: ik hield nog 3 dagen over om Rio te verkennen. Wat móet je in die 3 dagen gezien en gedaan hebben?! Dit zijn mijn 7 tips Rio de Janeiro!
Cristo Redentor, Rio

#1 Cristo Redentor

Vanaf vrijwel elke plek in Rio de Janeiro zie je hem staan: Cristo Redentor, of Christus de Verlosser. Het reusachtige Jezusbeeld torent hoog boven de stad uit en ‘waakt’ vanaf de rots Corcovado over de stad met uitgestrekte armen. Want, zo luidt een bekend Braziliaans gezegde ‘God schiep de wereld in zeven dagen en besteedde daarvan twee dagen aan Rio’. Je kunt met een treintje naar boven dat je het beste van tevoren kunt boeken. Dat hadden wij niet gedaan en de wachttijd was dan ook opgelopen tot 2 uur. We besloten we een taxibusje te nemen, iets prijziger, maar wel snel én met een extra stop bij een prachtig uitzichtpunt. Cristo Redentor is dé toeristische trekpleister van Rio de Janeiro, dus retedruk. Maar ik vond het een must see. Want wie Rio zegt, zegt Cristo Redentor (of ‘ome Cor’ zoals reizigers hem gekscherend noemen).

#2 Maracanã

Voor alle voetbalfreaks een must: voetbalstadion Maracanã. De voetbaltempel is gebouwd in 1950 en is de thuisbasis van de vier grootste clubs van Rio de Janeiro. De voetballer is god in Rio. Veel jongetjes in de favela’s dromen van een uitweg uit de armoede en een toekomst als profvoetballer. Niet zo heel vreemd, want Ronaldo, Romário en Pelé gingen hen al voor. Helemaal geweldig als je een wedstrijd kunt bijwonen!

#3 Pao de Acucar

2 kabelbanen brengen je naar de top van Pao de Acucar of de Suikerbroodberg. Van daaruit heb je een verblindend uitzicht over de baaien en Rio de Janeiro. Nadeel: je bent niet de enige die van dit uitzicht wil genieten. En dan kom ik meteen bij het volgende: Favela Babilonia met Rio by Bike.

Flamengo Beach, Rio

#4 Favela Babilonia

Wil je een minstens zo spectaculair uitzicht en bovendien een bijzondere wandeltocht om er te komen? Maak dan een hike door de favela Babilonia van 2 uur. Zo zie je Rio de Janeiro van een wel heel andere kant! Wij maakten zowel de indrukwekkende eco-favela hike door een reservaat als een fietstocht door het hectische Rio met Rio by Bike. Absoluut de moeite waard! Lees hier meer over Rio by Bike.

Favela Babilonia, Rio de Janeiro

#5 Copacabana en Ipanema

Ipanema en Copacabana zijn dé stranden van Rio de Janeiro. Copacabana was vanaf de jaren ’20 tot ’60 een begrip. Het was dé place to be voor de jetset. De glamourstatus die Copacabana ooit had is niet meer, maar het is er nog steeds prima vertoeven. Ieder jaar worden er bovendien popconcerten gehouden. Ipanema heeft die rol van Copacabana overgenomen en is tegenwoordig de hotspot voor kunstenaars, artiesten en succesvolle zakenmensen. Met hippe strandtentjes en verrukkelijk eten, zoals bij Zaza Bistro Tropical. Op zondag is er de hippiemarkt op de Praça Gal Osorio. Must do: drink met een rietje uit een kokosnoot. Overal op de stranden van Rio verkrijgbaar!

Copacabana, Rio de Janeiro

#6 Barra shopping center

Als je verwoed shopper bent mag je het grootste winkelcentrum van Zuid-Amerika niet overslaan: Barra Shopping Center.

#7 Jardim Botânico

Hartje Rio vind je een oase van rust: de botanische tuin oftwel Jardim Botânico. Behalve tropische bloemen en planten kun je hier ook apen of andere dieren tegenkomen.

Wat aan de reis voorafging…

Voordat we de reis begonnen werden we van alle kanten gewaarschuwd voor Rio de Janeiro. Het staat bekend om de roofzuchtige bendes ’s avonds op het strand en het word je afgeraden om met sieraden rond te lopen. Alles moest af en uit, ook oorknopjes en trouwringen. Zelfs al draag je iets van een prikkie van de markt, ze trekken het blijkbaar gewoon uit je oren. Hetzelfde geldt voor je dure smartphone. Thuislaten was de tip. Tel daarbij op het hoge drugsbaronnenimago en plots leek Rio iets minder aantrekkelijk. Maar met een flinke dosis gezond verstand, vooraf dingen uitzoeken én advies inwinnen van mensen ter plaatse maak je je reis zo veilig als je zelf wilt. Toch werd er wel een man naast me op straat beroofd. Type Hawaï shirt en te grote tas om één schouder. Dus het blijft opletten geblazen. Tip: geen bankpasjes, maar cash in je bh (bijvoorbeeld in deze undercover bra stash). Draag in ieder geval je tas dwars over je schouder, zo kan het minder makkelijk meegenomen worden.

Meer lezen?

Als je dit leuk vond, vallen deze blogs waarschijnlijk ook in de smaak:

BewarenBewaren


5 comments on “Rio de Janeiro in 3 dagen

  1. […] bracht ik met vriendin M een bliksembezoek aan Rio, dompelde ik mezelf onder in de hectiek van kleurrijk India, zette ik (samen met kids) m’n voeten […]

  2. […] je Rio de Janeiro eens van een andere kant bekijken, dan is een fietstocht met Rio by Bike tours een absolute […]

  3. […] kies ik er soms voor om alleen handbagage mee te nemen (zoals tijdens m’n 5 daagse trip naar Rio de Janeiro bijvoorbeeld). Van vloeistoffen en gels mag je max 100 ml in doorzichtige verpakking meenemen (max […]

  4. […] Upgrade: zo kan het gebeuren dat je plots Comfort of Business Class mag reizen. Dat is tweemaal gebeurd: op de vlucht naar Rio de Janeiro en in de Boeing 747 naar New York met kerst. […]

  5. […] Rio de Janeiro in drie dagen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *