8 tips wat te doen in Rio de Janeiro in 3 dagen

Brazilië, Zuid-Amerika

Rio de Janeiro in 3 dagen

De stad van swingende salsa, de beroemde stranden Copacabana en Ipanema, maar ook van de drugsbaronnen en armoede in de kleurrijke favela’s. Dit zijn mijn 8 tips wat te doen in Rio de Janeiro in 3 dagen.
Rio de Janeiro cristo redentor

Rio de Janeiro in 3 dagen: 8 tips

Rio de Janeiro is vaak het start- en/of eindpunt van je rondreis door Brazilië. Ik ‘deed’ Rio de Janeiro in 3 dagen omdat ik ging ipb’en. Gekkigheid, ik weet het. Hoewel 4 nachten in Rio ideaal is om bij te komen van de lange vlucht en om te acclimatiseren, kun je toch volop van de stad genieten in korte tijd. Dit zijn mijn 8 tips voor Rio de Janeiro in 3 dagen.

Lees ook: goedkoop reizen door te ipb’en
En: tips voor 3 dagen Kaapstad

1. Bekijk Cristo Redentor van dichtbij

De nummer één tip voor je bezoek aan Rio de Janeiro: bekijk Cristo Redentor van dichtbij. Vanaf vrijwel elke plek in Rio zie je Cristo Redentor – of Christus de Verlosser – staan. Het reusachtige Jezusbeeld ‘waakt’ vanaf de rots Corcovado over de stad met uitgestrekte armen. Want, zo luidt een Braziliaans gezegde, ‘God schiep de wereld in zeven dagen en besteedde daarvan twee dagen aan Rio’. Er rijdt een treintje naar boven die je het beste van tevoren kunt boeken. Dat hadden wij niet gedaan en de wachttijd voor het treintje was dan ook opgelopen tot 2 uur. Daarom besloten we alsnog een taxibusje te nemen. Iets prijziger, maar wel snel én met een extra stop bij een uitzichtpunt.

Boek: je ticket voor het treintje naar Cristo Redentor

2. Bezoek voetbaltempel Maracanã

Voor voetbalfans het heilige der heilige: voetbalstadion Maracanã. De voetbaltempel is gebouwd in 1950 en is de thuisbasis van de vier grootste clubs van Rio de Janeiro. De voetballer is god in Rio. Veel jongens in de favela’s dromen er dan ook van om profvoetballer te worden en zo aan de armoede te ontsnappen. Niet zo heel vreemd, want Ronaldo, Romário en Pelé gingen hen al voor. Natuurlijk moet je hier als voetbalfanaat een voetbalwedstrijd bijwonen.

Boek: je toegangsticket Maracanã

mirador do telegrafo, Rio

3. Bekijk het uitzicht op de Suikerbroodberg

Nog een tip voor je bezoek aan Rio de Janeiro is een bezoek aan de Suikerbroodberg. 2 kabelbanen brengen je naar de top van Pão de Açúcar of de Suikerbroodberg. Het is de bekendste berg van Rio en met een hoogte van 396 meter de perfecte plek om Rio te overzien. Vanaf boven heb je namelijk een fantastisch uitzicht over de baaien en Rio de Janeiro. Klein nadeel: je bent niet de enige die van dit uitzicht wil genieten en het kan er druk zijn. Dus kom vooral vroeg in de ochtend.

Dagtrip: Christus de Verlosser en zonsondergang op de Suikerbroodberg

Rio de Janeiro Favela

4. Wandel door de Favela’s

Wil je een minstens zo spectaculair uitzicht en bovendien een bijzondere wandeltocht om er te komen? Maak dan een hike door een van de favela’s zoals door Babilonia of Rocinha, uiteraard onder begeleiding. Zo zie je Rio de Janeiro van een heel andere kant en ontdek je ook iets van de geschiedenis van de stad.

Boek: wandeltocht door favela Rocinha

Escaderia Selaron, Rio

5. Vergaap je aan Escaderia Selarón

Tussen de wijken Lapa en het hoger gelegen Santa Teresa vind je deze kleurrijke trap. De Chileense kunstenaar Jorge Selarón begon met z’n tegelmozaïek in 1990 en ging door tot z’n dood op 10 januari 2013. In de loop der tijd werd dit een ware toeristische trekpleister. Boek je een stadstour? Dan brengt je gids je er ongetwijfeld langs. Deze fotogenieke plek mag je niet missen!

Tourtip: highlights van Rio inclusief Escaderia Selarón

Copacabana in Rio

6. Genieten op de stranden Copacabana en Ipanema

Ipanema en Copacabana zijn dé stranden van Rio de Janeiro. Copacabana was vanaf de jaren ’20 tot ’60 een begrip. Het was dé place to be voor de jetset. De glamour-status die Copacabana ooit had is niet meer, maar het is er nog steeds prima vertoeven. Zo is het strand nog iedere jaar het toneel van verschillende popconcerten. Ipanema heeft de glamour rol van Copacabana overgenomen en is tegenwoordig de hotspot voor kunstenaars, artiesten en succesvolle zakenmensen. Met hippe strandtentjes en verrukkelijk eten, zoals bij Zaza Bistro Tropical. Op zondag is er een hippie-markt op de Praça Gal Osorio. Must do: drink met een rietje uit een kokosnoot. Overal op de stranden van Rio verkrijgbaar!

7. Ontdek Rio per fiets

Een tip voor je bezoek aan Rio: bekijk de miljoenenstad eens van de andere kant en stap op de pedalen. Zo’n fietstocht door Rio is een absolute aanrader. Ik boekte een fietstour bij Rio by bike, maar ook via GetYourGuide kun je vergelijkbare fietstours boeken.

Ook boeken: fietstocht door Rio

 

8. Relaxen in Jardim Botânico

Hartje Rio vind je een oase van rust: de botanische tuin Jardim Botânico. Behalve tropische bloemen en planten kun je hier ook apen of andere dieren tegenkomen. Een heerlijk plekje om even te relaxen in het drukke Rio.

Fietstocht Flamenco Beach in Rio

Tips voorafgaand aan je reis naar Rio

Voordat we naar Rio gingen, werden we gewaarschuwd voor roofzuchtige bendes die ’s avonds op het strand hun slag slaan. Daarom wordt afgeraden om je sieraden zichtbaar te dragen. Hetzelfde geldt voor je dure smartphone. Tel daarbij op het hoge drugsbaronnen-imago en plots leek Rio iets minder aantrekkelijk. Maar met een flinke dosis gezond verstand, vooraf dingen uitzoeken én advies inwinnen van locals maak je je reis zo veilig als je zelf wilt. Ook al werd er een man naast me op straat beroofd. Type Hawaï-shirt en té grote tas om één schouder. Dus het blijft opletten. Tip: geen bankpasjes, maar cash (dollars en Braziliaanse real) in je bh. En draag je tas cross-body.

Wat te doen in Rio de Janeiro: Fietsen lang oa Flamenco Beach

Ik tourde op de fiets door Rio

Overnachten in Rio: Hilton Copacabana

Wij sliepen in het Hilton Copacabana. Een prima hotel en goede uitvalsbasis om de stad te verkennen en pal aan het beroemde strand Copacabana! Andere hotels in Rio de Janeiro die ik je kan aanraden:

  • Ipanema Beach House: low budget en idyllisch hostel op een ideale locatie in Ipanema
  • Hotel Arpoador ****: luxe hotel op 100 meter van het Ipanema strand en zwembad op het dakterras

Dagtochten en tours in Rio de Janeiro

Bij getyourguide kun je tal van interessante tours en dagtochten boeken in Rio. Mijn tip is om vooral een van de wandeltochten door de favela’s te maken.

Wat de doen in Rio de Janeiro in 3 dagen bewaren

Rio de Janeiro in 3 dagen
Meer inspiratie voor je reis naar Rio de Janeiro

Reisgidsen Brazilië


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

BewarenBewaren


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *