Rio by bike: fietsen door Rio de Janeiro

Brazilië, Zuid-Amerika

Rio de Janeiro fietstocht Flamenco Beach

Wil je Rio de Janeiro eens van een andere kant bekijken? Dan is fietsen door Rio een absolute aanrader! Ik maakte zo’n fietstocht met Rio by bike. Daarnaast maakte ik een wandeling met een gids door de kleurrijke sloppenwijken van Rio.

Flamenco Beach Rio de Janeiro

Fietsen door Rio de Janeiro

Thuis neem ik nooit de fiets, dus ik vond het op z’n zachtst gezegd een hachelijke onderneming: fietsen door miljoenenstad Rio de Janeiro! En dan hebben we het nog niet eens over de kuitenbijters van heuvels die je in metropool Rio vindt en het gevaarlijke imago dat de stad heeft.

Rio de Janeiro fietstocht Flamenco Beach

Cemitério São João Batista, Rio de Janeiro

Rio by Bike

Uiteraard moet je altijd opletten in een stad als Rio, maar de mannen van Rio by Bike weten welke stadsdelen veilig zijn. En de stad kun je wonderbaarlijk goed per fiets verkennen, want het beschikt over een kilometerslang netwerk aan fietspaden. Nadat we onze ‘eigen’ fiets hebben uitgezocht, peddelen we over de boulevard van Copacabana, langs de Cemitério São João Batista in de wijk Botafogo en Flamenco Beach. Van daaruit rijden we zo het drukke verkeer in in het oude centrum van de stad. We toeren langs marktstalletjes (lees: duiken onder de luifeltjes door) en komen bij de beroemde trappen ‘Escadaria Selaron’. Fietsen door Rio blijkt een belevenis op zich!

Rio de Janeiro Copacabana

Restaurant Favela Babilonia Rio de Janeiro

Wandelen door een favela

We hebben de smaak te pakken. De volgende dag besluiten we om ons te wagen aan een indrukwekkende hike door de sloppenwijken van Rio. Deze voert dwars door Morro da Babilônia bij de wijk Leme. Door smalle steegjes, over betonnen trappen, langs waslijnen en de tuinen van kleurrijke huisjes. Al deze huizen zijn illegaal gebouwd en hebben geen huisnummers. Tot voor kort waren er zelfs geen straatnamen. Wij hadden drugsbendes en schietpartijen in ons achterhoofd, maar favela Babilônia is één van de 70 van de 900 favela’s dat ‘gepacificeerd’ is, zoals ze dat noemen. Dat betekent dat de drugsbaronnen verdreven zijn door de politie en onder dagelijkse controle staan. Babilônia heeft sinds 2009 zelfs een eigen politiebureau en er patrouilleren continu agenten.

Restaurant Favela Babilonia Rio de Janeiro

Restaurant in een favela

Wat dat betekent? Bijvoorbeeld dat je midden in de favela, of sloppenwijk, gerust een restaurant of barretje kunt bezoeken. Zoals dit gave barretje bijvoorbeeld met prachtig uitzicht over Rio. De favela’s zijn tegen de bergwand aangebouwd, dus het is flink klimmen en klauteren om boven te komen. We klimmen door een park omhoog tot het Mirante do Telégrafo. Van hieruit heb je een geweldig uitzicht over Rio de Janeiro en de suikerbroodberg. De favela hike is een absolute aanrader om op een veilige manier de favela te ervaren.

Morro da Babilônia, Rio de Janeiro

Ook fietsen of wandelen door Rio?

Wil je Rio ook eens van de andere kant bekijken? Wij ontdekten Rio de Janeiro per fiets en boekten onze fietstocht bij Rio by Bike. Indrukwekkend was de wandeling door een favela. GetYourGuide biedt verschillende wandeltochten door de favela’s van Rio aan.

Andere tours in Rio

Rio de Janeiro Mirante do Telegrafico

Het is even een klim… Maar eindelijk staan we er: Mirante do Telégrafo.

Fietsen door Rio de Janeiro bewaren

Rio de Janeiro op de fiets

Meer lezen?

Of bestel een van de reisgidsen

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

BewarenBewaren


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *