Rio de Janeiro per fiets

Brazilië, Travel

Rio de Janeiro per fiets, Flamenco Beach

Wil je Rio de Janeiro eens van een andere kant bekijken? Dan is een fietstocht met Rio by Bike tours een absolute aanrader! Ik maakte zo’n tocht door Rio de Janeiro per fiets en bezocht de kleurrijke sloppenwijken van Rio. 

Thuis neem ik nooit de fiets, dus ik vond het op z’n zachtst gezegd een hachelijke onderneming: fietsen door een miljoenenstad! Want, eerlijk is eerlijk, zo vaak fiets ik niet en om je dan door het verkeer van een metropool als Rio te fietsen. Hmmm… En dan hebben we het nog niet eens over de kuitenbijters van heuvels die je in Rio vindt en het gevaarlijke imago dat de stad heeft.

Fietsen door Rio de Janeiro

Uiteraard moet je altijd opletten in een stad als Rio, maar de mannen van Rio by Bike weten welke stadsdelen veilig zijn. En de stad kun je wonderbaarlijk goed per fiets verkennen, want het beschikt over een kilometerslang netwerk aan fietspaden. Nadat we onze ‘eigen’ fiets hebben uitgezocht, peddelen we over de boulevard van Copacabana, langs de Cemitério São João Batista in de wijk Botafogo en Flamenco Beach. Van daaruit rijden we zo het drukke verkeer in in het oude centrum van de stad. We toeren langs marktstalletjes (lees: duiken onder de luifeltjes door) en komen bij de beroemde trappen ‘Escadaria Selaron’. Fietsen door Rio blijkt een belevenis op zich!

Escadaria Selaron, Rio de Janeiro

Favela hike

We hebben de smaak te pakken. De volgende dag besluiten we om ons te wagen aan een indrukwekkende 2,5 uur durende hike de sloppenwijken. Deze voert dwars door Morro da Babilônia bij de wijk Leme. De favela hike brengt ons door smalle steegjes, over betonnen trappen, langs waslijnen en de tuinen van kleurrijke huisjes. Al deze huizen zijn illegaal gebouwd en hebben geen huisnummers. Tot voor kort waren er zelfs geen straatnamen. Wij hadden drugsbendes en schietpartijen in ons achterhoofd, maar favela Babilônia is één van de 70 van de 900 favela’s dat ‘gepacificeerd’ is, zoals ze dat noemen. Dat betekent dat de drugsbaronnen verdreven zijn door de politie en onder dagelijkse controle staan. Babilônia heeft sinds 2009 zelfs een eigen politiebureau en er patrouilleren continu agenten.

Favela Babilonia, Rio de Janeiro

Restaurant hartje favela

Wat dat betekent? Bijvoorbeeld dat je midden in de favela, of sloppenwijk, gerust een restaurant of barretje kunt bezoeken. Zoals dit gave barretje bijvoorbeeld met prachtig uitzicht over Rio. De favela’s zijn tegen de bergwand aangebouwd, dus het is flink klimmen en klauteren om boven te komen. We klimmen door een park omhoog tot het Mirante do Telégrafo. Van hieruit heb je een geweldig uitzicht over Rio de Janeiro en de suikerbroodberg. De favela hike is een absolute aanrader om op een veilige manier de favela te ervaren.

Restaurant Morro da Babilônia, Rio de Janeiro

Rio by bike or by hike?

Wil je Rio ook eens van de andere kant bekijken? Wij boekten onze fietstocht bij Rio by Bike. Rio by Hike organiseert hikes door de sloppenwijken van Rio. Bij de tour is een Nederlandstalige gids inbegrepen.

Restaurant Morro da Babilônia

Je kunt dus gewoon aanschuiven bij een bar midden in de sloppenwijk.

Die loungebanken en het uitzicht over de stad! Onvergetelijk.

Mirante do Telégrafo, Rio de Janeiro

Het is even een klim… Maar eindelijk staan we er: Mirante do Telégrafo.

Meer lezen?

BewarenBewaren


One comment on “Rio de Janeiro per fiets

  1. […] reservaat als een fietstocht door het hectische Rio met Rio by Bike. Absoluut de moeite waard! Lees hier meer over Rio by […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *