Tips Kaapstad: wat te doen in 3 dagen

Afrika, Zuid-Afrika

Camp's Bay Zuid-Afrika Irene

Daar zit ik dan aan boord van een vlucht naar Kaapstad, Zuid-Afrika. Heel onverwacht, want ik had niet gedacht dat ipb’en zou lukken deze keer. Maar last minute mag ik toch aan boord van het vliegtuig. Ik ben door het dolle heen. Want Zuid-Afrika = kleurige huizen, prachtig licht, goed eten en fijne wijnen. Dit zijn mijn bezienswaardigheden en tips wat te doen in Kaapstad in 3 dagen!
Kaapstad Chapmans Peak Scenic Drive Irene Margriet

Tips en bezienswaardigheden Kaapstad

Zuid-Afrika is ook een land boordevol contrasten: van arm en rijk, blank en zwart. Hier vind je Robbeneiland waar Nelson Mandela gevangen zat, de townships, de Tafelberg en de woeste wateren rond Kaap de Goede Hoop. En ik ben onverwachts onderweg naar al dit verrukkelijks: wel drie vier hele dagen. Wat te doen in Kaapstad? Dit zijn mijn tips en bezienswaardigheden voor een bezoek aan Kaapstad.

Bekijk: rondreizen Zuid-Afrika bij TUI
Boek: een groepsrondreis Zuid-Afrika met Djoser
Of: vakantie Kaapstad bij Prijsvrij Vakanties

We boeken twee dagen een tour via Cape Scenic Tours dat wordt gerund door Daniël. Hij kan je veel vertellen over de Zuid-Afrikaanse cultsuur en de geschiedenis. Je wordt voor je hotel opgepikt en hij brengt je waar je maar wilt. Natuurlijk heeft hij zelf ook zo z’n adresjes.

Meer over: Cape Scenic Tours
Lees ook: Rio de Janeiro in 3 dagen
En: 24 uur in New York

Kaapstad Bo-Kaap, Zuid-Afrika

Kaapstad Bo-Kaap in Zuid-Afrika kinderen

Kaapstad Bo-kaap, Zuid-Afrika

1. Bo-Kaap in Kaapstad

De beste tip voor je bezoek aan Kaapstad is Bo-Kaap met de kleurige huisjes. Ik slenter door de straatjes en weet niet waar ik moet kijken. Zoveel kleuren en zoveel fotogenieke plekjes. Ik wil ook zo’n kleurig huis!

Aanrader: maak ook een sightseeing tour door Kaapstad

Kaapstad Chapmans Peak Scenic Drive, Zuid-Afrika

Zuid-Afrika Bakoven kinderen

2. Chapman’s Peak Drive

Onze road trip brengt ons over een van de mooiste scenic drives langs de Zuid-Afrikaanse kust: Chapman’s Peak Drive. Met aan de ene kant de bergwand en aan de andere kant blauwe golven met witte schuimkragen die op de kust beuken. We rijden langs plaatsjes als Camp’s Bay en een dorpje met de tot de verbeelding sprekende naam Bakoven. We stoppen om koffie te drinken en onze tanden te zetten in een stuk key lime pie dat ik eigenlijk alleen maar van de Florida Keys ken. De tocht gaat langs velden vol strobloemen en langs nieuwsgierige struisvogels die ons vanachter hun lange wimpers begluren.

Lees ook: meer over Miami en the Florida Keys

Kaap de Goede Hoop, Kaapstad, Zuid-Afrika

3. Kaap de Goede Hoop: het einde van de wereld

We stoppen daar waar de wereld ophoudt: Kaap de Goede Hoop. Bij het meest zuidwestelijke puntje van het Afrikaanse continent staan lange wachtrijen van voornamelijk Japanners en Chinezen die allemaal op de foto willen bij ‘het’ bord. Wij doen het photobomb style en wandelen stiekem achter de mensen langs en schieten van een afstandje foto’s. Zo, wachtrijen omzeild.

Zuid-Afrika Simonstown pinguins

4. Lunchen bij waggelende pinguïns

Daniel brengt ons naar Seaforth Restaurant in Simon’s Town, een geweldige plek voor een late lunch, in het gezelschap van vrolijk rond waggelende pinguïns. In tegenstelling tot de ‘officiële’ pinguïn spotplek zie je ze hier gratis. Zo raar om die beestjes hier rond te zien lopen. En nee, ze komen dus niet alleen in koude streken voor. Trouwens, het eten hier is om je vingers bij af te likken: verrukkelijk vers. Aanrader dus en een heerlijke afsluiting van onze eerste dag.

Tourtip: pinguïns spotten in Simon’s Town

Hamilton Russell Vineyards, Zuid-Afrika

Hamilton Russell Vineyards, Zuid-Afrika wijnproeverij

Hamilton Russell Vineyards Zuid-Afrika

5. Wijn proeven bij Hamilton Russell Vineyards

Op dag twee combineren we een wijnproeverij met walvissen spotten. Dat betekent geen populaire wijngebieden als Stellenbosch of Franschhoek (want: te ver uit de route), maar wij reizen door een gebied dat de sprookjesachtige naam Tussen Hemel en Aarde Vallei draagt, meer richting de kust. Alleen die naam al klinkt veelbelovend. Onderweg naar de hemelse wijnen proeven we bij Houw Hoek Farm Stall van een fijne espresso en alweer een stuk niet te versmaden home made pie. Deze pitstop is zeker de moeite waard. In het winkeltje vind je tal van streekproducten, van huisgemaakte chutneys, groente en fruit tot lokale wijnen.

Hamilton Russell Vineyards is prachtig gelegen tussen glooiende heuvels. Alleen al de buitenkant is een plaatje. We zetten onze lippen aan glazen die gevuld zijn met fluweelzacht rood en flonkerend wit. Het is pas 11 uur en we moeten nog op de boot om walvissen te spotten.

Om te doen: wijntour vanuit Kaapstad naar Franschhoek en Stellenbosch
Of: ontdek de lekkerste wijnen uit Zuid-Afrika

Hermanus Walvissen spotten, Zuid-Afrika

6. Walvissen spotten bij Hermanus

Aan de kust ligt het pittoreske plaatsje Hermanus. Hier schuiven we aan voor een vroege lunch (geen boottocht op nuchtere maag) en wordt ons home made quiche voorgeschoteld. Kort daarna vertrekt onze boot. In deze ‘walvishoofdstad van de wereld’ is de kans om walvissen te spotten het grootst van eind juni tot eind november. Het is al eind november, de tijd waarop de walvissen weer richting open zee vertrekken, behalve moeders die hun kalfjes nog voeden. Laten we nu zo’n moeder met kalf zien! In het walvisseizoen kun je in Hermanus ook vanaf de kust walvissen en dolfijnen voorbij zien komen. Een man blaast op een hoorn om je te waarschuwen als ze voor de kust opdoemen. De plek dus om je met een wijntje op een terras te nestelen en af te wachten!

Tourtip: ook walvissen spotten bij Hermanus?
Dagtour vanuit Kaapstad: gamedrive in Aquila Game Reserve met kans om o.a. giraffen, leeuwen en neushoorns te zien

Clarence Drive, Kustroute R44 Zuid-Afrika regenboog

7. Kustroute R44, Clarence Drive

Op de terugweg barst de hemel open en we worden getrakteerd op een sluier van regendruppels. We toeren over de schitterende, rustige kustroute R44, oftewel Clarence Drive langs Summerset West en Gordons Bay. Deze weg doet niet onder voor de Chapman’s Peak Drive en mag daarom niet in het lijstje tips voor Kaapstad ontbreken. Als er twee regenbogen verschijnen is het plaatje compleet.

Camp's Bay strand, Zuid-Afrika

Camp's Bay, Tigers Milk, Zuid-Afrika

8. Het strandleven van Camp’s Bay

Op dag drie gaan we voor het ultieme strandgevoel naar Camp’s Bay Beach. We zetten onze blote voeten in het witte zand en zien de blauwgroene golven prachtige tubes vormen. Ik snap meteen waarom surfers graag naar Zuid-Afrika komen.

Tigers Milk blijkt een week geleden een nieuwe vestiging te hebben geopend in Camp’s Bay mét een fantastisch uitzicht. Zoete aardappelfrietjes en inktvisringen smaakten nog nooit zo goed. Lunch met een view. Daar teken ik voor.

kaapstad Va waterfront

9. V&A Waterfront in Kaapstad

’s Avonds laten we ons afzetten bij V&A Waterfront, een groot winkelcentum aan de waterkant met tal van eettentjes. Zuid-Afrika staat bekend om haar fantastische eten, met name wild. Dat wil ik graag proberen. We vinden een tentje waar het eten betaalbaar is en het vlees op m’n tong smelt. Meer van dit graag!

Na het eten maken we ons klaar voor de vlucht, maar bij aankomst op het vliegveld blijkt dat er voor mij geen stoel meer is aan boord. Dat is het risico van IPB’en. Gelukkig ben ik zo slim geweest om vooraf te checken of het hotel voor die nacht nog een kamer heeft. Dus rijd ik met een Uber weer richting hotel. Nog een dagje in Kaapstad, yeah!

Lees ook: IPB’en, zo werkt dat
Overnachtingstip: ik slaap in Marriott Hotel Crystal Towers

10. Hop-on hop-off door Kaapstad

Dag vier. De kans dat ik vanavond opnieuw blijf staan op de luchthaven is groot, maar ik laat m’n dag er niet door bederven. Ik ga volop genieten van m’n extra tijd en neem een Uber naar V&A Waterfront: het begin- en eindpunt van de hop-on hop-off bus door Kaapstad. Zoek je dus tips voor Kaapstad, dan krijg je met de hop-on hop-off bus alvast een heel goed idee van wat er te zien is.

Tourtip: je tickets voor de hop-on hop-off bus online bestellen

Kaapstad Kirschtenbos Botanical Gardens

11. Kirschtenbos Botanical Gardens

Ik kies voor de rode route. Ook als je niet de tijd hebt om uitgebreid uit te stappen bij elke stop is de hop-on hop-off bus een aanrader. Zo kom je meteen langs alle hotspots van Kaapstad.  Vanuit de bus zie je de mooiste landschappen, de sloppenwijken en baaien aan je voorbij trekken. Ik neem een kijkje bij de Kirschtenbos Botanical Gardens, waar ik rondstruin over slingerende paadjes en me midden in de jungle waan. De rode route brengt je verder langs het mooie Hout Bay, het relaxte Camp’s Bay en het mondaine Clifton Beach waar ik pardoes getuige ben van een filmshoot.

Aanrader: hier kun je je tickets voor de hop-on hop-off bus online bestellen

Taxi versus Uber én Nancy

Omdat ik een slechte internetverbinding heb, neem ik een gewone taxi naar het hotel. Er wordt gewaarschuwd voor de onbetrouwbaarheid daarvan in Zuid-Afrika. Ik heb geen keuze, dus ik waag het er op. Voor alles geldt: gebruik je gezonde verstand.

Dankzij deze onverwachte ‘tegenslag’ stap ik in bij Nancy, een oudere dame die haar inkomsten als taxichauffeuse zag slinken nadat Uber haar intrede deed. Zij blijkt, net als ik, alleenstaand moeder te zijn. “Don’t talk about it!” terwijl ze met haar hand wuift. We zetten luidkeels ‘All the women, who are independant. Throw your hands up at me…!” in en gooien onze handen in de lucht. Nancy hangt schuddend van het lachen over het stuur. Als ze me afzet bij het hotel geeft ze me een stevige knuffel: ‘I’m so happy you didn’t get an Uber, otherwise we never would have met!’. En zo is het maar net. Die avond is er gelukkig wél een stoel aan boord. Dat was een fijne, Kaapstad. Lucky me.

Cape Scenic Tours, Kaapstad, Zuid-Afrika

Kaapstad Cape Scenic Tours, Zuid-Afrika

Cape Scenic Tours

Zoek je meer tips voor Kaapstad? Wij regelden onze tourtjes via Cape Scenic Tours. Je kunt kiezen uit bestaande tours, maar je kunt ook een route naar wens aanpassen of zelf iets samenstellen. Vrijwel alles is mogelijk, maar wel in overleg. Vragen of suggesties? Daniel kan je adviseren en kan je goede tips geven voor Kaapstad en omgeving. Uiteraard is het goedkoper om een auto te huren. Maar het fijne hiervan is: je hoeft zelf geen route uit te stippelen, je hoeft niet te rijden (en kunt dus volop wijntjes proeven) én Daniel weet de leukste koffie-, taart- en lunchplekjes langs de route. Plekken die je zelf waarschijnlijk niet zou hebben gevonden.

Bekijk: alle tours van Cape Scenic Tours

Excursies en tours in en rond Kaapstad

Ben je op zoek naar nog meer tours of andere dingen die je kunt doen in en rond Kaapstad? Via Getyourguide kun je diverse excursies en tours in Kaapstad en omgeving vooraf of ter plekke regelen.

 

Overnachten in Kaapstad

Wij sliepen in Marriott Hotel Crystal Towers. Hoewel het buiten het stadscentrum ligt, rijd je met een Uber zo overal naartoe.

Tips Kaapstad bewaren

Kaapstad in 3 dagen Tips en must sees_ Kaapstad in 3 dagen

Meer reistips en inspiratie

Reisgidsen voor je vakantie Zuid-Afrika
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


18 comments on “Tips Kaapstad: wat te doen in 3 dagen

  1. Wat een prachtige post om te lezen! Wij zijn vorig jaar in maart geweest, en gaan nu terug in November! We logeerden toen in Hout Baai, en nu meer richting Stellenbosch! Can’t wait to be back!

    • Wat heerlijk! Stellenbosch is een fijn wijngebied en als je in november gaat: misschien kun je dan nog walvissen spotten! Hoe lang ga je?

    • Echt! Als je ooit de kans krijgt om naar Kaapstad te gaan: doen! Wat is jouw favoriete vakantieland?

  2. Wat een ongelooflijk mooie reis moet dit geweest zijn. Hij staat bij mij ook op mijn wenslijst, maar de reisduur heen en terug is hetgeen wat me tegen houdt. Als ik deze stukken lees en de foto’s zie, dan gaat het toch wel kriebelen.

    • Het was super! In totaal is het zo’n 11 uur vliegen. Net zo lang als naar India of naar San Francisco bijvoorbeeld. Maar de tijd vliegt aan boord en je kunt je vermaken met muziek, films of lekker slapen (al lukt mij dat nooit zo heel goed aan boord).

  3. Een mooie blog om te lezen! Zuid-Afrika staat ook hoog op mijn lijstje! Moet er alleen nog even met mijn man uitkomen, die wil naar NY of Tokyo hahaha Hoezo contrast ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *