Safari in Afrika: de 7 beste landen

Afrika, Botswana, Kenia, Namibië, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika

Safari in Afrika sunrise in Serengeti Tanzania

Afrika staat bekend om zijn adembenemende landschappen, ongerepte wildernis en wildlife. Een safari in Afrika staat dan ook op het lijstje van veel avonturiers en natuurliefhebbers. Maar welk land kies je? Tijdens een safari in Tanzania of Kenia zie je andere wilde dieren en landschappen dan in Zuid-Afrika, Namibië of Botswana. Ik neem je mee naar de zeven beste landen om op safari te gaan in Afrika: Kenia, Tanzania, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Zambia. 

Safari in Afrika - Masai Mara National Preserve Kenia migratie wildebeast

1. Safari in Kenia: Masai Mara National Park

Kenia staat bekend als een traditionele bestemming voor safari’s in Afrika. Je vindt er uitgestrekte savannes, indrukwekkende bergketens, mooie planten en wilde dieren. Zoals in Masai Mara National Reserve waar olifanten, giraffen en buffels leven. Misschien kom je zelfs oog in oog te staan met een luipaard. In juli en augustus kun je in natuurreservaat Masai Mara getuige zijn van de jaarlijkse migratie van wildebeesten die vanuit het Serengeti National Park in Tanzania door Kenia trekken. Een indrukwekkend schouwspel!

Andere niet te missen parken in Kenia waar je wildlife kunt spotten zijn het Amboseli National Park met een fantastisch uitzicht op de Kilimanjaro en het Tsavo National Park: een van de grootste wildreservaten in Afrika. Bijzonder is ook een ontmoeting met de Masaai die je herkent aan hun rode doeken en speren. Tijdens een bezoek aan een Masaai Village ontmoet je de lokale bevolking en je leer je over hun cultuur.

Safari in Afrika - Serengeti Tanzania leeuw
Safari in Afrika - Cheetah Serengeti NP Tanzania

2. Safari in Tanzania: Serengeti National Park

Nog zo’n avontuurlijke safari-bestemming in Afrika is Tanzania. Het landschap is hier divers: je vindt er de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti, maar ook de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika.
Serengeti National Park staat bekend om de hoeveelheid wilde dieren die hier leven, zoals luipaarden, leeuwen, olifanten en neushoorns. Hoogtepunt is de jaarlijkse migratie van miljoenen wildebeesten, zebra’s en gazelles. Ze trekken vanuit de Serengeti in Tanzania via Masai Mara National Park in Kenia naar het noorden, op  zoek naar gras en water. Ook in het Ngorongoro Conservation Area kun je wilde dieren zien, waaronder de zeldzame zwarte neushoorn.

Etosha NP Namibië Game drive Boy
Solitaire camping Namibië
Etosha NP Namibië olifanten

3. Safari in Namibië: Etosha National Park

Samen met het Zuid-Afrikaanse Kruger Park en Chobe National Park in Botswana vormt de uitgestrekte savanne van Etosha National Park in Namibië een van de beste safarispots van Afrika. Bovendien is Etosha één van de beste plekken in Afrika om de Big Five te spotten: de leeuw, luipaard, buffel, olifant en de neushoorn. Omdat de begroeiing er laag is, kun je kilometers ver kijken. Zo zie je al turend een giraffe in de verte of spot je een olifant. Bijna alle dieren zien we hier tijdens onze rondreis door Afrika, alleen de luipaard blijkt lastig te vinden.
Daarnaast zijn de magische zandduinen van Sossusvlei en het afgelegen Skeleton Coast National Park een aanrader. Hier kun je genieten van woestijnlandschappen én zeeleven. Vooral een bezoek aan de traditionele Himba stam die je uitnodigt in hun rieten huisjes is indrukwekkend. Maar ook de geur van de kolonie pelsrobben bij Cape Cross zal je lang bijblijven. Genoeg redenen om naar Namibië te gaan. 

Divundu Namibië Irene Boy

Okavango Delta Botswana mokoro voeten
Botswana leeuw Chobe National Park

4. Safari in Botswana: Okavango Delta & Chobe National Park

Botswana is een populaire safari-bestemming. De weiden rond de rivieren trekken dorstige wilde dieren. Zoals het moerasgebied van de Okavango Delta die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ons hoogtepunt in de Okavango Delta is een boottocht in een traditionele mokoro. Met aansluitend een ‘bushwalk’ of wandelsafari met Ottis, een Bosjesman, zoals de oorspronkelijke inwoners van dit deel van Afrika heten. In je mokoro kun je Afrikaanse buffels, nijlpaarden en krokodillen spotten. Tijdens de bushwalk kun je zebra’s, luipaarden, antilopen, leeuwen en olifanten tegenkomen.
Nog zo’n fantastische plek om wildlife te zien in Botswana is Chobe National Park. Niet alleen is dit het oudste nationale park van het land maar ook dé plek om op safari te gaan in Botswana. De oevers van de Chobe-Rivier zijn een paradijs voor olifanten en zebra’s. Ook kun je hier leeuwen of nijlpaarden zien. Tijdens onze rondreis zetten wij onze tent op aan de Chobe Rivier naast waarschuwsbordjes voor krokodillen. ‘s Nachts horen we de nijlpaarden brullen op de rivier. Lees meer over Chobe.

Zimbabwe Victoria Falls Livingstone Island

5. Safari in Zimbabwe: Hwange National Park

Hoewel Hwange National Park in Zimbabwe een van de grootste nationale parken in Afrika is, weten relatief weinig toeristen het te vinden. Het grootste wildpark van Zimbabwe is het leefgebied van leeuwen, giraffen, cheeta’s, luipaarden, hyena’s en wilde honden. Daarnaast leven er in Hwange zo’n 40.000 olifanten, één van de grootste olifantenpopulaties ter wereld. De beste tijd om het Hwange National Park te bezoeken is tussen juli en oktober. Ook Mana Pools National Park, aan de oevers van de machtige rivier de Zambezi, biedt een unieke safari-ervaring. Tijdens een wandelsafari kun je hier oog in oog komen te staan met Afrikaans wild.

Safari in Afrika - Kruger National Park Zuid-Afrika

6. Safari in Zuid-Afrika: Kruger National Park

Een van de bekendste landen voor een safari in Afrika is Zuid-Afrika. De meeste reizigers gaan voor een safari naar het Krugerpark. Het is bijna even groot als België en het is dan ook Zuid-Afrika’s grootste safari-bestemming. Kruger National Park is makkelijk bereikbaar vanuit Johannesburg en je kunt er onder andere de Big Five spotten. Zuid-Afrika biedt ook luxe safari-avonturen in een aantal privéwildreservaten, zoals in Kariega Game Reserve of Kaparna Private Game Reserve waar je overnacht in luxe safaritenten. Zoek je een budget safari, dan is het ook een optie om Kaapstad als uitvalsbasis te gebruiken voor je safari in Zuid-Afrika. Vanuit Kaapstad kun je bijvoorbeeld een safari maken naar Aquila Private Game Reserve waar je de kans krijgt om giraffen, zebra’s, neushoorns, leeuwen en gnoes te zien.

 

Chobe National Park Botswana olifant 1

7. Safari in Zambia: South Luangwe National Park

Een safari in Zambia betekent een safari-avontuur in een van de meest ongerepte wildernisgebieden van Afrika. Met name South Luangwe National Park staat bekend om zijn diversiteit aan wild en het is bovendien een ideale plek om luipaarden te spotten. Ook Lower Zambezi National Park is perfect voor een safari in Zambia. Het park bevindt zich aan de oevers van de Zambezi-Rivier. Je kunt er onder andere boottochten en kano-safari’s maken: een unieke manier om wild van dichtbij te observeren! Je kunt een safari in Zambia goed combineren met een bezoek aan de Victoria Watervallen op de grens met Zimbabwe. Dit is trouwens ook een van de meest bijzondere landsgrenzen ter wereld.

Etosha NP Namibië olifant

Meer reisinspiratie Afrika

Safari in Afrika bewaren

Safari in Afrika Irene Boy Chobe NP Botswana Safari in Afrika Irene Etosha NP Namibië Safari in Afrika Kruger NP Zuid-Afrika Safari in Afrika Serengeti Tanzania

Voor je safari in Afrika


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *