Chobe National Park, dé plek om op safari te gaan in Botswana

Botswana, Afrika, Travel

Chobe National Park Botswana olifant 1

Chobe National Park is dé plek om op safari te gaan in Botswana. Het is het oudste nationale park van het land en bovendien het populairste wildpark. Na onze reis door Namibië lijkt Chobe National Park één groene oase waar we behalve olifanten en zebra’s ook nijlpaarden tegenkomen.

Botswana Okavango Delta olifanten

Vanuit onze boot zien we groepen olifanten de Chobe Rivier oversteken

Chobe National Park Botswana Irene boot safari olifanten

Chobe is een paradijs voor olifanten

We zijn onze rondreis door Afrika begonnen in Namibië, maar vergeleken bij het dorre landschap van Namibië en de rest van Botswana vormen de groene weiden rond de Chobe Rivier een ware oase. Hier in Chobe National Park kun je dan ook goed wilde dieren spotten. Niet alleen is het een paradijs voor groepen olifanten en zebra’s, ook is de kans groot dat je hier leeuwen of nijlpaarden ziet!

Wat maakt Chobe National Park zo bijzonder?

Al sinds 1967 is Chobe een beschermd natuurgebied. Daarmee is het het oudste nationale park van Botswana. Het ligt in het noordoosten van het land en de Chobe Rivier vormt meteen de grens met Namibië. Vooral de groene moerassen en weiden langs de oevers van de rivieren zijn ideaal voor wilde dieren die hier hun dorst komen lessen. Wat Chobe zo bijzonder maakt is de grote hoeveelheden olifanten en roofdieren die hier op een relatief klein oppervlakte leven.

Lees ook: Etosha Park is dé plek om wild te spotten in Namibië

Chobe NP Botswana Boy leeuw

We zijn al voor zonsopkomst op safari en spotten leeuwen van heel dichtbij

Chobe NP Botswana springbok

Nijlpaarden, krokodillen en olifanten bij de Chobe Rivier

In de middag maken we een boottocht over de Chobe rivier. We zien olifanten de rivier oversteken van Botswana naar Namibië en aan het begin van de avond weer terugkeren. Verder zien we langs de oevers zebra’s, kudu en Kaapse buffels die vaak tot ver in het water staan. Als je goed kijkt zie je ook krokodillen op de loer liggen. En zie je een paar ogen boven het water uitsteken dan kan dat ook heel goed een nijlpaard zijn.

Chobe National Park Botswana nijlpaarden

Chobe National Park Botswana Buffel

De regen achterna

In november begint het trekseizoen van de gnoes, zebra’s en olifanten. Dan gaan ze de regen achterna richting het groene Savutidal terwijl ze grote stofwolken achterlaten.

Botswana Chobe National Park

Tijdens onze safari in Chobe lopen twee mannetjesleeuwen rakelings langs onze truck

Chobe National Park, dé plek om op safari te gaan in Botswana

Vertrek je vroeg in de ochtend voor een game drive dan is de kans groot dat je katachtigen spot of groepen leeuwen die net terugkomen van de jacht. Zo zagen we bijvoorbeeld hoe een leeuw z’n klauwen in een nijlpaard zette. In Chobe hebben we onder andere deze wilde dieren gespot:

Afrikaanse Savanne Olifanten (heel veel olifanten) * Nijlpaard * Giraffe * Zadeljakhals * Hyena * Leeuw * Krokodil * Wrattenzwijn * Visarend * Baviaan * Ooievaar * Lepelaar * Antilope * Grondeekhoorn * Boomeekhoorn

Botswana leeuw Chobe National Park

Hoe kom je in Chobe?

Zowel Kasane als Maun zijn toeristische bestemmingen van waaruit je een safari kunt maken in Chobe National Park. Ze hebben allebei zelfs een luchthaven waar vandaan dagelijks vluchten richting Johannesburg vertrekken en vice versa.

Overnachten in Chobe National Park

Gave lodges, campings en ghuest houses vind je voldoende rond Chobe National Park. Wij zetten onze tent op in Thebe River Camping pal aan de rivier waar we ‘s nachts de nijlpaarden horen. Hier kun je overnachten in lodges of op de campsite in je eigen tent. Maar ook River View Lodge ligt direct aan de Chobe Rivier en vanaf Chobe Marina Lodge vertrekken ook safaritochten. Ook kun je je rondreis starten in Windhoek in Namibië en een 4WD met een daktent boeken bij Sunnycars.

Wat is de beste reistijd voor Chobe National Park?

Het beste kun je Chobe National Park bezoeken tijdens het droge seizoen tussen mei tot oktober. Omdat de bomen en struiken dan minder groene bladeren hebben waar die dieren zich tussen kunnen verschuilen kun je dan ook beter wilde dieren spotten. In het droge seizoen zie je de dieren ook vaker bij de rivier of waterholes op zoek naar drinkwater.

Liever zelf rijden of reizen met een reisorganisatie?

Dat hangt helemaal van jezelf af. Je kunt zelf een auto huren. Dat betekent dat je alle vrijheid hebt en zelf je route uit kunt stippelen. Wij maakten een 22-daagse kampeer rondreis door Namibië, Botswana en Victoria Falls. Ik boekte deze rondreis bij Djoser Family. Op die manier hoef je zelf niet telkens naar de route te zoeken en als alleenstaand ouder is het wel fijn als je andere ouders ontmoet en niet alles zelf hoeft te regelen. Reuze avontuurlijk ook omdat je gaat kamperen midden in de parken. Bovendien is het voor de kinderen ook ontzettend leuk om zo’n reis met leeftijdsgenoten te maken. Je kunt kiezen uit familiereizen met kinderen in verschillende leeftijdscategorieën, zoals 10+ of zelfs 16+.

Deze reis ook maken? Ik boekte deze rondreis Namibië via Djoser Family

Ook een rondreis door Afrika maken

Er zijn verschillende reisorganisaties die rondreizen door Afrika aanbieden:

  • Djoser – groepsrondreizen Namibië, Botswana en Zuid-Afrika voor volwassen & kampeerrondreizen voor families
  • Sawadee – familiereis Namibië, Botswana & Zimbabwe, maar ook kampeerrondreis vanuit Zuid-Afrika naar Victoria Falls
  • Koning Aap – rondreizen van 20 of 23 dagen door o.a. Zuid-Afrika, Namibië, Botswana & Zimbabwe
  • ANWB Reizen – rondreizen Botswana en Namibië

Tips wildlife Chobe bewaren

Chobe National Park Botswana springbok Chobe National Park Botswana olifant Chobe National Park Botswana leeuw

Meer reisinspiratie Afrika

Handige reisgidsen Afrika






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *