Chobe National Park, dé plek om op safari te gaan in Botswana

Afrika, Botswana, Travel

Chobe National Park Botswana olifant 1

Chobe National Park is dé plek om op safari te gaan in Botswana. Het is het oudste nationale park van het land en bovendien het populairste wildpark. Vooral de groene weiden rond de Chobe Rivier vormen een ware oase in het verder dorre land. Hier in Chobe National Park kun je dan ook goed wilde dieren spotten. Niet alleen is het een paradijs voor groepen olifanten en zebra’s, dit is ook de plek waar je grote kans hebt om leeuwen of nijlpaarden te zien!

Botswana Okavango Delta olifanten

Wat maakt Chobe National Park zo bijzonder?

Al sinds 1967 is Chobe een beschermd natuurgebied. Daarmee is het het oudste nationale park van Botswana. Het ligt in het noordoosten van het land en de Chobe Rivier vormt meteen de grens met Namibië. Vooral de groene moerassen en weiden langs de oevers van de rivieren zijn ideaal voor wilde dieren die hier hun dorst komen lessen. Wat Chobe zo bijzonder maakt is de grote hoeveelheden olifanten en roofdieren die hier op een relatief klein oppervlakte leven.

Lees ook: Etosha Park is dé plek om wild te spotten in Namibië

Chobe NP Botswana Boy leeuw Chobe NP Botswana springbok

Nijlpaarden, krokodillen en olifanten bij de Chobe Rivier

Maak je een boottocht over de Chobe rivier dan zie je olifanten de rivier oversteken van Botswana naar Namibië om aan het begin van de avond weer terug te keren. Verder zie je langs de oevers zebra’s, kudu en Kaapse buffels die vaak tot ver in het water staan. Als je goed kijkt zie je ook krokodillen op de loer liggen. En zie je een paar ogen boven het water uitsteken dan kan dat ook heel goed een nijlpaard zijn.

Chobe National Park Botswana nijlpaarden

Chobe National Park Botswana Buffel

De regen achterna

In november begint het trekseizoen van de gnoes, zebra’s en olifanten. Dan gaan ze de regen achterna richting het groene Savutidal terwijl ze grote stofwolken achterlaten.

Botswana Chobe National Park

Chobe National Park, dé plek om op safari te gaan in Botswana

Vertrek je vroeg in de ochtend voor een game drive dan is de kans groot dat je katachtigen spot of groepen leeuwen die net terugkomen van de jacht. Zo zagen we bijvoorbeeld hoe een leeuw z’n klauwen in een nijlpaard zette. In Chobe hebben we onder andere deze wilde dieren gespot:

Afrikaanse Savanne Olifanten (heel veel olifanten) * Nijlpaard * Giraffe * Zadeljakhals * Hyena * Leeuw * Krokodil * Wrattenzwijn * Visarend * Baviaan * Ooievaar * Lepelaar * Antilope * Grondeekhoorn * Boomeekhoorn

Botswana leeuw Chobe National Park

Hoe kom je in Chobe?

Zowel Kasane als Maun zijn toeristische bestemmingen van waaruit je een safari kunt maken in Chobe National Park. Ze hebben allebei zelfs een luchthaven waar vandaan dagelijks vluchten richting Johannesburg vertrekken en vice versa.

Overnachten in Chobe National Park

Gave lodges, campings en ghuest houses vind je voldoende rond Chobe National Park. Wij zetten onze tent op in Thebe River Camping pal aan de rivier waar we ‘s nachts de nijlpaarden horen. Hier kun je overnachten in lodges of op de campsite in je eigen tent. Maar ook River View Lodge ligt direct aan de Chobe Rivier en vanaf Chobe Marina Lodge vertrekken ook safaritochten. Ook kun je je rondreis starten in Windhoek in Namibië en een 4WD met een daktent boeken bij Sunnycars.

Wat is de beste reistijd voor Chobe National Park?

Het beste kun je Chobe National Park bezoeken tijdens het droge seizoen tussen mei tot oktober. Omdat de bomen en struiken dan minder groene bladeren hebben waar die dieren zich tussen kunnen verschuilen kun je dan ook beter wilde dieren spotten. In het droge seizoen zie je de dieren ook vaker bij de rivier of waterholes op zoek naar drinkwater.

Liever zelf rijden of reizen met een reisorganisatie?

Dat hangt helemaal van jezelf af. Je kunt zelf een auto huren. Dat betekent dat je alle vrijheid hebt en zelf je route uit kunt stippelen. Wij maakten een 22-daagse kampeer rondreis door Namibië, Botswana en Victoria Falls met Djoser Family. Op die manier hoef je zelf niet telkens naar de route te zoeken en als alleenstaand ouder is het wel fijn als je andere ouders ontmoet en niet alles zelf hoeft te regelen. Reuze avontuurlijk ook omdat je gaat kamperen midden in de parken. Bovendien is het voor de kinderen ook ontzettend leuk om zo’n reis met leeftijdsgenoten te maken. Je kunt kiezen uit familiereizen met kinderen in verschillende leeftijdscategorieën, zoals 10+ of zelfs 16+. Zo vindt je zoon of dochter nóg beter aansluiting.

Lees ook: 22-daagse reisroute door Namibië, Botswana & Zimbabwe
Bekijk: ik boekte deze rondreis bij Djoser Family

Tips wildlife Chobe bewaren

Chobe National Park Botswana springbok Chobe National Park Botswana olifant Chobe National Park Botswana leeuw

Meer reisinspiratie Afrika

Handige reisgidsen AfrikaDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *