Etosha National Park, dé plek om wild te spotten in Namibië

Afrika, Namibië, Travel

Etosha National Park, dé plek om wild te spotten in Namibië Wildebeast Gnoe

Etosha National Park is het grootste wildpark van Namibië. Het woeste en uitgestrekte natuurgebied ligt in het noorden van het land en het is het leefgebied van heel veel wildlife. De open savanne van Etosha National Park is dan ook dé plek om wild te spotten in Namibië. Dit zijn mijn tips voor je bezoek aan Etosha.

Etosha National Park Namibië Zebra

Stapvoets rijden over onverharde, stoffige wegen

Zodra je het park binnenrijdt moet je vaart minderen. Je spot de eerste giraffe tussen de bomen en een paar zebra’s blokkeren de stoffige weg. De wegen in Etosha zijn goed aangegeven en op de onverharde, maar vlakke wegen kun je prima rijden met een gewone personenauto. Hoe dan ook rijd je hier stapvoets, want je wilt natuurlijk geen wilde dieren missen!

Lees ook: 22-daagse reisroute door Namibië, Botswana & Zimbabwe
Deze reis ook maken? Ik boekte deze rondreis Namibië via Djoser Family

Etosha National Park Namibië Wildebeast Gnoe

Dieren spotten bij de waterholes in Etosha

Omdat de begroeiing hier laag is kun je kilometers ver kijken. Zo zie je al turend een giraffe in de verte of spot je een olifant die op wat takjes staat te kauwen. Bij de drinkplaatsen in het park komen dieren samen om hun dorst te lessen. De drinkplaatsen of ‘waterholes’ worden aangegeven op de kaart en zijn vaak omheind zodat je rustig op een bankje met je verrekijker de dieren kunt begluren. Dit is dus de perfecte plek om wilde dieren te spotten in Etosha. Giraffes, impala’s, zebra’s, wildebeast, maar ook olifanten schuiven aan voor verfrissend water. Er is een zekere rangorde in wie het eerst mag drinken en de rest wacht geduldig. Vooral de giraffes zijn voorzichtig en checken meerdere malen of het veilig is om te drinken. Omdat ze zo kwetsbaar zijn als ze onhandig met hun voorpoten wijd staan te drinken, zijn ze extra oplettend.

Lees ook: dit wil je niet missen in Sossusvlei in Namibië

Etosha NP Namibië olifanten

The Big Five in Etosha National Park

Samen met het Zuid-Afrikaanse Kruger Park en Chobe National Park in Botswana vormt Etosha één van de beste safarispots van Afrika. In totaal is het park 20.000 vierkante kilometer groot en het is één van de beste plekken om de Big Five te spotten: leeuw, luipaard, buffel, olifant en neushoorn. Bijna alle dieren zien we hier dan ook, alleen de luipaard blijkt lastig te vinden.

Lees ook: Wild spotten in Botswana? Dat doe je in Chobe National Park

Etosha NP Namibië Etosha Pan

Etosha Pan: zoutvlakte zover je kunt kijken

Het hart van Etosha National Park wordt gevormd door Etosha Pan dat vanuit de verte op een reusachtig meer lijkt. Maar niets is minder waar. Als je dichterbij komt, zie je dat het één grote, dorre vlakte is. Ooit was dit weliswaar een meer en het waterbassin van de Kalahari, maar door de droogte kwam de Pan droog te liggen. Alleen bij heel heftige regenval in het regenseizoen loopt de Pan tijdelijk vol met water.

Etosha National Park Namibië giraffes

Op safari in Etosha National Park

De eerste dag bekijken we al het moois vanuit onze eigen safaritruck, de volgende ochtend vertrekken we rond zonsopkomst voor een full day game drive in een kleinere safariwagen. We pakken ‘s ochtends onze lunch in voor de dag en gaan op pad. Deze dagsafari blijkt absoluut de moeite waard en we spotten dan ook tal van wilde dieren. O ja, en natuurlijk moeten we onderweg plassen. Gelukkig is er een toilet in the middle of nowhere, want bushi bushi is hier uit den boze.

Etosha NP Namibië, Halali Camp neushoorns

Halali Etosha National Park Namibië zwarte en witte neushoorn

Overnachten in Etosha National Park

Gave lodges, campings en ghuest houses vind je voldoende in Etosha. Wij zetten onze tent op in Halali Rest Camp en blijven twee dagen om het park te verkennen. Hier kun je overnachten in lodges of op de campsite, met een daktent of, zoals wij, in een tentje op de grond. Op die manier kunnen we onze tijd volop benutten om zoveel mogelijk wild te spotten. Ook leuk: vanaf de camping loop je via een pad zo naar Moringa Waterhole waar je zowel overdag als ‘s nachts wild kunt spotten vanaf een bankje. Wat een spektakel is het als een kudde olifanten hier al tetterend hun dorst komt lessen. En hoe bijzonder als we ‘s avonds tegelijkertijd een witte neushoorn én een zwarte neushoorn zien drinken.

Etosha National Park, dé plek om wilde dieren te spotten in Namibië Game drive Boy

Tips om wild te spotten in Etosha National Park

Ga op safari in een ‘gewone’ auto

Je kunt Etosha National Park prima met  je eigen (personen)auto verkennen. Een 4WD is hier niet per se nodig. De wegen zijn dan wel onverhard, ze zijn prima berijdbaar. Let op: je mag absoluut NIET uit je auto stappen. Ook niet met één been om een foto te maken of om een bushi bushi te doen. Op de kaart vind je speciale omheinde plekken waar je even iets kunt eten of waar je kunt plassen. Voor wat het waard is: vanaf dit toilet kun je ook gewoon wildlife spotten ;)

Low budget overnachten op een NWR camping

Overnachten kun je het beste op een NWR camping, zoals Halali Rest Camp. Op die manier kun je heel low budget kamperen in je eigen tent. Die tent kun je trouwens ook prima aanschaffen bij aankomst in Namibië bij Outdoor Warehouse in Windhoek bijvoorbeeld of een 4WD met een daktent boeken bij Sunnycars.

Maak een game drive rond zonsopkomst

Ga al vroeg in de ochtend op pad en maak rond zonsopkomst een game drive. Speur net als een ranger naar voetafdrukken en poep van de wilde dieren om ze te spotten

Wild spotten bij drinkplaatsen of waterholes

Op de kaart van het park staan drinkplaatsen aangegeven. Dit zijn de plekken waar je gegarandeerd wild kunt spotten! Overnacht je op Halali Rest Camp dan loop je in een paar minuten naar de Moringa Waterhole waar je op een bankje het wild van een afstand kunt bekijken. Dankzij speciale lampen kun je dat ook in de avond of nacht doen. Dan komen vaak ook de hyena’s, zwarte neushoorns en misschien zelfs luipaarden tevoorschijn!

Neem een verrekijker mee

En last but not least: neem een verrekijker mee! Ik had een relatief goedkope verrekijker van LifeGoods aangeschaft voor de vakantie en die bleek verrassend goed te werken!

Etosha National Park, dé plek om wild te spotten in Namibië

In Etosha hebben we onder andere deze wilde dieren gespot (ik ben er vast nog heel wat vergeten):

Springbok * Zebra * Afrikaanse Savanne Olifanten (heel veel olifanten) * Wildebeast * Kaapse Hartebeest * Giraffe * Zadeljakhals * Hyena * Witte neushoorn * Zwarte neushoorn (!!) deze zijn reuze zeldzaam en worden met uitsterven bedreigd, maar wij hebben er meerdere gezien! * Grote Koedoe of Kudu * Impala * Black faced impala * Elandantilope * Dikdik * Struisvogel * Secretarisvogel * Great Bustard * Koritrap * Mangoeste *

Wat is de beste reistijd voor Etosha?

Het beste kun je Etosha National Park bezoeken tussen mei en september. Dan is het overdag niet zo heet (hoewel de temperatuur in de ‘winter’ nog steeds op kan lopen tot 30 graden) en koelt het ‘s avonds lekker af.

Tips wildlife Etosha National Park bewaren

Etosha NP Namibië wildlife

Meer reisinspiratie rondreis Afrika

Handige reisgidsenDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

 


One comment on “Etosha National Park, dé plek om wild te spotten in Namibië

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *