Sossusvlei in Namibië is van ongekende schoonheid. De immense rode zandduinen in Sossusvlei en de versteende bomen in Deadvlei zijn ongetwijfeld de meest gefotografeerde plekken in Namibië. Je vindt ze in iedere reisgids en ja, ook voor mij was dit een van de redenen om Namibië jaren geleden al op mijn bucketlist te zetten. Tijdens je rondreis door Namibië kun je dus niet om Sossusvlei heen. Deze zomer kwam die droom eindelijk uit. Samen met m’n zoon reisde ik naar Afrika en stond ik op deze prachtige en surrealistische plek. Benieuwd hoe je ook zo’n rondreis door Namibië en Sossusvlei kunt maken en wat je er zoal moet zien en doen?
Over Namib-Naukluft National Park
Namib-Naukluft National Park omvat een groot deel van Namibië. In de oudste woestijn ter wereld hebben dieren en planten zich wonderwel aan de bizarre leefomstandigheden aangepast. Tot dit nationale park behoren ook Sossusvlei en Deadvlei. Je kunt dus niet om dit gebied heen tijdens je rondreis door Namibië. Je kunt, net als wij hebben gedaan, met een groep per safaritruck door dit woeste gebied trekken of zelf met een 4WD met daktent op pad gaan. Bereid je hoe dan ook goed voor over wat te doen als je een wild dier tegenkomt.
Lees ook: 22-daagse reisroute Namibië, Botswana & Victoria Falls
Bekijk: ik boekte deze rondreis bij Djoser
Zo ontstonden Sossusvlei en Deadvlei
Dit onaardse landschap lijkt weggelopen uit een schilderij van Dalí. Hoe het zo ontstaan is? Dat weet een lokale gids die ons op een vroege ochtend meeneemt door het duinlandschap haarfijn te vertellen (zie foto’s). Ooit stroomde de Tsauchab rivier van oost naar west richting zee. Zo werd onder andere Sesriem Canyon in de rotsen uitgesleten. Tegelijkertijd ontstonden de duinen van de Namibwoestijn door zand dat door de wind langs de kust van Namibië werd aangevoerd. Door de extreme droogte in de Namibwoestijn droogde de rivier langzaam op en rukten de duinen op richting het binnenland. Ze blokkeerden de toestroom van de rivier bij Deadvlei, waardoor hier een meer ontstond. Uiteindelijk droogde ook het water in Deadvlei op en zo ontstond dit surreële landschap.
Bezienswaardigheden in Sossusvlei
Rode zandduinen, de verstilde boompjes in Deadvlei en Sesriem Canyon. Sossusvlei is zó fotogeniek. Deze bezienswaardigheden mag je niet missen tijdens je rondreis door Namibië.
1. Dune 45
Als je rond zonsopkomst door de toegangspoorten naar binnen rijdt, zie je meteen de rode zandduinen opdoemen. Er gaat een lange weg door Sossusvlei en bij kilometerpaal 45 kom je aan bij Dune 45. Het meest indrukwekkend is het om hier nog vóór zonsopkomst te zijn en de klim naar de top te maken. Plof hier dan neer in het zand en wacht op het schouwspel van licht en schaduw als de zon de duinen langzaam oranje en rood kleurt. Iedere minuut ziet de omgeving er weer anders uit, dus houd je camera in de aanslag!
2. Deadvlei
Vervolg je dezelfde weg verder door Sossusvlei dan kom je na zo’n 65 kilometer bij de parkeerplaats van Deadvlei. Koop hier een kaartje voor een 4WD die je richting Deadvlei brengt. Probeer dit ook vooral niet met je eigen auto te doen, grote kans dat je vast komt te zitten in het mulle zand. We zagen hier meerdere eigenwijze bestuurders met hun auto stranden. Eenmaal aangekomen bij de toegang van de Deadvlei wacht je nog een wandeling. Hier kun je trouwens kiezen om links aan te houden en via de hoge zandduin Big Daddy (zie kopje hieronder) naar Deadvlei te lopen of rechts te gaan en via een relatief vlakke route naar Deadvlei te wandelen. Ik koos zelf voor het laatste omdat al die zandduinen beklimmen toch best vermoeiend kan zijn. Eenmaal aangekomen in Deadvlei dan draait je camera overuren. Het contrast van de witte, droge grond (ontstaan door de algen die hier in het water leefden) en de zwarte skeletten van de versteende boompjes die scherp afsteken tegen de rode zandduinen en de hardblauwe lucht is werkelijk adembenemend!
3. Big Daddy
Zoals ik al aangaf kun je vanaf de toegang ook links aanhouden en de monsterlijk zandduin Big Daddy beklimmen. Het duin is weliswaar minder steil dan Dune 45, maar toch een pittig klimmetje. Eenmaal boven zie je Deadvlei als een meertje beneden je liggen en verder staar je in het niets. Niets dan zand en zandduinen. Vanaf hier is het een heerlijke run naar beneden en sta je in een paar seconden in Deadvlei.
4. Sesriem Canyon
Op ongeveer 4,5 km van Sesriem ligt Sesriem Canyon, de toegangspoort tot het Namib Naukluft National Park. Deze kloof werd door de Tsauchab Rivier uitgesleten in de rotsen. Wat overbleef is een ravijn waarin je in droge zomermaanden af kunt dalen en over de bodem kunt wandelen. Wij doen de tocht in de avond vlak voor zonsondergang. Het licht is er dan fantastisch om mooie foto’s te schieten en het is dan koel in de schaduw van het ravijn. Wat over is van de rivier zijn kleine poelen, soms met kikkers, waar onder andere hyena’s hun dorst komen lessen. In het regenseizoen moet je hier oppassen: door hevige regenval kan er een zogenaamde flash flood ontstaan.
5. Hidden Vlei
Mocht je na een dag lang klimmen en klauteren door het mulle zand nog genoeg puf over hebben dan kun je de Hidden Vlei nog bezoeken. Zelf heb ik het vanwege tijdsgebrek niet gedaan. Om bij de Hidden Vlei te komen volg je de bordjes vanaf de parkeerplaats. Het is wat minder bekend en spectaculair dan Deadvlei, maar zeker de moeite waard als je bijvoorbeeld twee dagen in dit gebied verblijft.
Tips overnachten in de omgeving van Sossusvlei
Gave lodges, campings en ghuest houses vind je volop in de omgeving van Sossusvlei. Zoals de Sossus Oshana Campsite, een camping binnen de poorten van Sossusvlei, zodat je vóór zonsopkomst het park in kunt. Liever in stijl overnachten in een lodge? Dan is Desert Quiver Camp een aanrader!
Tips Sossusvlei bewaren? Pin het dan!
Meer reisinspiratie
- 10 redenen om naar Namibië te gaan
- Samen met mijn kinderen sliep ik onder de sterren in de Marokkaanse woestijn
- Maakte ik een onvergetelijk rondreis door het oude Egypte
- En reisde ik naar Agios Nikitas op het Griekse eiland Lefkas
Handige reisgidsen
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.