Rondreis Egypte met kinderen – reisroute van 9 dagen

Egypte, Afrika

Rondreis Egypte met kinderen, piramides van Gizeh

Een rondreis door Egypte met kinderen betekent: imposante piramides, sfinxen, mummies en farao’s. Het land bestaat grotendeels uit woestijn waar de rivier de Nijl zich doorheen slingert. Tijdens zo’n rondreis door Egypte is het alsof je duizenden jaren terug reist in de tijd.  Ik maakte een 9-daagse rondreis door Egypte samen met mijn kinderen.

Tips rondreis Egypte met kinderen

Al jarenlang probeer ik samen met de kinderen een rondreis Egypte te boeken. Maar op de een of andere manier mag het telkens niet zo zijn. Dan weer is er sprake van politieke instabiliteit, dan weer is er terreurdreiging en de laatste keer, geloof het of niet, is het de ongelukkige planning van de school van dochterlief die roet in het eten gooit waardoor ik onze reeds geboekte reis moet annuleren. Maar… in oktober lukt het dan eindelijk maar toch!

Lees ook: praktische informatie voor je rondreis Egypte
Of: een rondreis door Marokko met de kinderen

9-daagse rondreis Egypte met kinderen

We kiezen voor een 9-daagse rondreis dwars door Egypte mét kinderen. Deze route kun je precies plannen tijdens de schoolvakanties; de mei- of herfstvakantie zijn daarvoor ideaal! Met als bijkomend zonnig voordeel: in de herfst en in het voorjaar kun je in Egypte nog steeds rekenen op hoge temperaturen. In Caïro is het nog zo’n 30 graden en in Luxor stijgt de temperatuur tot maar liefst 38 graden overdag. ’s Avonds kan het overigens flink afkoelen. Omdat de zon behoorlijk fel is, is een hoofddoekje of pet om je hoofd te beschermen geen overbodige luxe.

Wij boekten: deze 9-daagse rondreis Egypte met kinderen
Of: 15-daagse rondreis Egypte met kids incl. Aswan
Maar je kunt ook kiezen uit deze groepsrondreizen Egypte

Cairo stad Egypte

1. Bezoek chaotisch Caïro

Het gebed dat door de minaretten schalt, het chaotische verkeer (er rijden zelfs mensen tegen de rijrichting in over de snelweg!) en het gele stof en zand: onze rondreis door Egypte start in de overweldigende miljoenenstad Caïro. We slenteren door de smalle straatjes waar kraampjes vol kleurrijke stoffen en snuisterijen wachten en doen ons tegoed aan een kopje thee in een van de cafeetjes. Vanaf zo’n terrasje is het heerlijk mensen spotten, want waar je ook kijkt: overal zie je kleurrijke personen.

Lees ook: 7 tips voor je bezoek aan Caïro

Rondreis Egypte met kinderen, Tut Ankh Amon in het Egyptisch Museum in Caïro

Rondreis Egypte met kinderen: het dodenmasker van Toetanchamon zien!

2. Nostalgie: Egyptisch Museum hartje Caïro

Een absolute must in Caïro tijdens je rondreis Egypte met kinderen is een bezoek aan het Egyptisch Museum. De mummies en de schatten die tentoongesteld worden in het Egyptisch Museum zijn indrukwekkend. Uiteraard komen we voor het pronkstuk van de collectie: de sarcofagen en het gouden dodenmasker van Toetanchamon (Tut Ankh Amun).

Voor de twee zalen met mummies heb je overigens een speciaal toegangskaartje nodig. Een van de bekendste mummies is dat van farao Ramses II en dat van Hatshepsut. Ik blijf het vreemd vinden – en zelfs een tikkeltje luguber – om mensen te zien liggen die al duizenden jaren dood zijn, maar waarvan de haren, tanden en nagels nog vrijwel intact zijn. Alsof ze pas gisteren zijn gestorven.

Grand Egyptian Museum Cairo Egypte

Rondreis Egypte met kinderen: Grand Egyptian Museum in Caïro – bron foto

3. Ontdek het nieuwe Egyptisch Museum

Als wij er zijn is het museum nog gehuisvest in hartje Caïro, in een oud, maar prachtig koloniaal pand. Helaas barst de collectie uit z’n voegen en wordt er hard gewerkt aan het Grand Egyptian Museum op een nieuwe locatie aan de rand van de stad. In eerste instantie zouden de deuren daarvan al in 2019 openen, maar dat is nu uitgesteld naar 2023. Laat dat nieuwe Egyptisch Museum nu pal tegenover het Caïro Pyramids Hotel zitten! Nog een goede reden om dit hotel (zie hieronder) te boeken.

Rondreis Egypte met kinderen, Cairo Pyramids Hotel Egypte

4. Slapen in het Caïro Pyramids Hotel

In het hete woestijnzand iets buiten de stad wachten de imposante piramides van Gizeh en Saqqara. Samen met m’n kids slaap ik in het Caïro Pyramids Hotel. Dit blijkt de perfecte uitvalsbasis te zijn om de piramides te verkennen: als je over het water van het zwembad kijkt, tekenen de contouren van de piramides zich al veelbelovend af tegen de horizon. Dit hotel is een aanrader als je een rondreis Egypte met kinderen maakt!

Rondreis Egypte met kinderen, Saqqara Pyramide Cairo

5. Bezoek Saqqara en de piramide van Djoser

De piramides zelf zijn groot, immens groot. Als eerste bezoeken we Saqqara, een grafveld vlakbij de oude hoofdstad Memphis. Het is de allereerste piramide die oprijst uit het stoffige zand: dit is dan de trappenpiramide van Djoser. Precies, waar reisorganisatie Djoser naar is vernoemd.

Rondreis Egypte met kinderen. Pyramides van Gizeh, Cairo, Egypte

Een must tijdens een rondreis Egypte met kinderen: de piramides met eigen ogen zien

6. Verwonder je over de piramides van Gizeh

Daarna staan de beroemde piramides van Gizeh op het programma. Hoe klein voel je je als je aan de voet van zo’n imposant bouwwerk staat! Een bezoek aan de piramides mag dan ook niet ontbreken tijdens een rondreis Egypte met kinderen. Het is ongelooflijk hoe deze duizenden jaren oude bouwwerken de tand des tijds hebben doorstaan. We klauteren op de rug van een dromedaris en schommelen door het mulle zand naar een prachtig uitzichtpunt. Van hieruit hebben we een spectaculair uitzicht over alle zes de piramides.

Na de tocht dalen we via een nauw en heel steil gangetje af naar de krochten van de kleinste piramide. Hier hangt een vreemde geur en het is er benauwend warm. Zeker geen goede plek als je last hebt van claustrofobie. Daarnaast blijf ik het wat macaber vinden om na duizenden jaren af te dalen in een graftombe. Het voelt toch een beetje alsof je de doden stoort die zorgvuldig verborgen hadden moeten blijven. Bizar dat dit alles duizenden jaren lang zo goed bewaard is gebleven!

Mohammed Ali Moskee Cairo Egypte

7. Neem een kijkje in de Mohammed Ali Moskee

De Mohammed Ali Moskee is gebouwd op de top van de Citadel en is een van de bekendste en opvallendste verschijningen van Caïro. 80 meter hoge minaretten tekenen zich scherp af tegen de blauwe lucht. Vergeet niet een kijkje te nemen vanaf het buitenterras: hier zie je heel Caïro aan je voeten liggen!

8. Dwaal door weelderig Luxor

Luxor ligt aan de levensader van Egypte: de Nijl. De omgeving van Luxor is zo anders dan Caïro! Hier is alles weelderig groen en ruim opgezet. De sfeer is er relaxt. Een fijne afwisseling tijdens een rondreis Egypte met kinderen. Ook hier hebben we een fantastisch hotel, Aracan Eatabe Luxor Hotel, met uitzicht over de Nijl. Vanaf dit hotel zijn een aantal bezienswaardigheden binnen handbereik.

Luxor Tempel, rondreis Egypte met kinderen

Rondreis Egypte met kinderen: Luxor tempel en de tempels van Karnak
Tempel van Karnak, rondreis Egypte met kinderen

9. Terug in de tijd: Tempel van Karnak & Luxor Tempel

Zo loop je vanuit Luxor in een kwartier naar de Luxor-tempel (aanrader: bekijk deze tempel ’s avonds als het wat koeler is en de pleinen en pilaren sfeervol verlicht zijn) en de tempel van Karnak. Ook heel leuk tijdens een rondreis Egypte met kinderen is een tochtje met de boot naar Bananeneiland, daar waar bananen aan de boom groeien en waar je in een groene omgeving kunt genieten van een verrukkelijke, typisch Egyptische lunch.

Dal der Koningen Egypte

Rondreis Egypte met kinderen: dwalen door de Vallei der Koningen
Rondreis Egypte met kinderen, het dal der Koningen, graf Tut Ankh Amon

10. Verken de Vallei der Koningen (en Koninginnen)

Maak je een rondreis Egypte met kinderen dan móet je een kijkje nemen in het Dal der Koningen. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden in de omgeving van Luxor en vlak bij de historische stad Thebe. Hier vind je de beroemde graven van onder andere Ramses IV.

Ik kan niet wachten om het relatief kleine graf van Toetanchamon (Tut Ankh Amun) te bekijken. Voor dit beroemde graf heb je wel een apart toegangskaartje nodig. Maar wat is het ontzettend gaaf om hier eindelijk te staan en met eigen ogen de beroemde graftombe te zien! We vergapen ons aan de prachtige schilderingen in de tombes in de mooiste kleuren geel en blauw.

Rondreis Egypte met kinderen, Tempel van Hatshepsut Egypte

11. Bekijk de Tempel van Hatshepsut

Midden in de woestijn, vanuit het niets, doemt de prachtige Tempel van Hatshepsut op. Vanaf de ingang kun je je met een klein toeristentreintje richting de tempel laten rijden. Maar ben je goed ter been, dan kun je de weg ook gewoon te voet afleggen. Je kunt hier prachtige plaatjes schieten van de indrukwekkende beelden die de wacht houden en de zuilengalerijen.

Rode Zee Egypte

12. Snorkelen of duiken in Hurghada

Voordat we weer richting Caïro rijden, genieten we van een paar dagen aan de Rode Zee waar we in de wondere onderwaterwereld duiken. We hebben een excursie geboekt met een boot die ons naar de mooiste witte zandstrandjes en naar het koraalrif brengt.

Al snorkelend zien we de mooiste vissen voorbij zwemmen en we vergapen ons aan het koraal dat alle kleuren van de regenboog heeft. Aan boord genieten we van een vers klaargemaakte lunch. We slapen in het Royal Star Beach Resort. Wat ons betreft is dit niet een hotel om over naar huis te schrijven: all inclusive resorts met buffetten en schreeuwerig entertainment is nu eenmaal niet onze cup of tea.

Cairo soukhs Egypte

Rondreis Egypte met kinderen: dwalen door de souks

Souks van Caïro, Egypte

13. Dwaal door de souks van Caïro

Onze laatste middag brengen we door in Caïro. We schuifelen tussen de mensenmassa’s door smalle straatjes van de bazaar en scoren last minute nog wat souvenirs. Dag Egypte, wat was je mooi!

9-daagse rondreis Egypte met kinderen: reisroute

Rondreis Egypte met kinderen: de reisroute

Wij boekten deze 9-daagse rondreis Egypte met kinderen bij Djoser Family
Maar je kunt ook kiezen uit deze groepsrondreizen Egypte

Zo zag onze reisroute er uit:

 1. Amsterdam – Caïro (2 nachten in Cairo Pyramids Hotel)
 2. Caïro
 3. Caïro, Saqqara en Gizeh, vlucht naar Luxor (3 nachten in Aracan Eatabe Luxor Hotel)
 4. Luxor, Feluccatocht naar Bananeneiland
 5. Luxor, Westoever en het Dal der Koningen
 6. Luxor – Hurghada (2 nachten in Royal Star Beach Resort)
 7. Hurghada
 8. Hurghada – Caïro (1 nacht in Cairo Pyramids Hotel)
 9. Caïro – Amsterdam

Verlenging rondreis Egypte met Aswan

Heb je meer tijd te spenderen in Egypte? Kies dan voor een verlenging of route die je naar Aswan brengt, zoals deze 20-daagse rondreis van Djoser. Een absolute aanrader hier is de Tempel van Abu Simbel!

Vervoer en verblijf Egypte

Verschillende reisorganisaties bieden een rondreis Egypte met kinderen aan, groepsreizen of individuele rondreizen:

Je kunt er ook voor kiezen om een losse vlucht plus verblijf te boeken in Egypte. Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM rechtstreeks naar de luchthaven van Caïro. Vanaf Caïro vliegt Egyptair naar Luxor. TUI biedt vluchten naar Hurghada. Of stel je vluchten samen via Tix.

In Caïro, Luxor en Hurghada vind je een aantal prima hotels en appartementen. Deze boek je heel eenvoudig via:

Wij sliepen in:

Rondreis Egypte met kinderen bewaren

Rondreis Egypte met kinderen

Meer lezen over mijn reizen met de kinderen

Handige reisgidsen Egypte?c=720&m=1074274&a=331868&r=Djoser&t=html


15 comments on “Rondreis Egypte met kinderen – reisroute van 9 dagen

 1. Ooit – toen ik nog een kleine Rory was – heb ik een werkstuk over Egypte geschreven. Heel leuk om het nu met woorden en foto’s min of meer terug te zien. Ook al ben ik er nog nooit geweest. Ik ben niet zo goed in kleine ruimtes, dus ik vermoed dat ik dat stuk zeker over zal slaan. Verder merk ik dat ik altijd wat angstig ben met landen als Egypte (door alle dingen die je eerder noemde). Zo zonde, want het ziet er prachtig uit en klinkt als een waanzinnige reis.

  • Ja, dat klopt. Het blijft altijd spannend. Aan de andere kant: er gebeuren ook nare dingen dichterbij (denk aan aanslagen Brussel en Parijs). Je kunt het niet uitsluiten. Voor hetzelfde geld raak je in je woonplaats betrokken bij een auto-ongeluk. Ik heb me voorgenomen om niet vanuit angst te leven. Bovendien zijn er ook veel prachtige en lieve mensen in de wereld. Daar houd ik me dan maar aan vast ;)

 2. ik heb jaren geleden ook een dergelijke trip gemaakt, maar wij hebben er drie weken over gedaan. Was een van de mooiste reizen van mijn leven moet ik zeggen. Hebben jullie ook geslapen op de feluca?

  • De feluca’s zagen we liggen in Luxor! Zag er geweldig uit maar het paste helaas niet in onze trip qua tijd. We hadden 9 dagen en dat was al behoorlijk pittig qua tempo. Misschien ooit eens voor een volgende reis ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *