9-daagse rondreis Egypte

Travel

Cairo, Pyramids of Gizeh

Imposante piramides, sfinxen, mummies en farao’s: dit is het mysterieuze Egypte. Het land dat grotendeels uit woestijn bestaat en waar de rivier de Nijl zich een weg doorheen slingert. Alsof je duizenden jaren terug reist in de tijd. Samen met mijn kinderen maakte ik een 9-daagse rondreis door Egypte.

Eindelijk maar toch

Al jarenlang probeer ik een rondreis door Egypte te boeken. Maar op de een of andere manier mag het telkens niet zo zijn. Dan weer is er sprake van politieke instabiliteit, dan weer is er terreurdreiging en de laatste keer, geloof het of niet, is het de ongelukkige planning van de school van dochterlief die roet in het eten gooit waardoor ik onze reeds geboekte reis moet annuleren. Maar… in oktober lukt het dan eindelijk maar toch!

9-daagse rondreis Egypte met kinderen

We kiezen voor een 9-daagse rondreis dwars door Egypte. Deze route kun je precies plannen tijdens de schoolvakanties; de mei- of herfstvakantie zijn daarvoor ideaal! Met als bijkomend zonnig voordeel: in de herfst en in het voorjaar kun je in Egypte nog steeds rekenen op hoge temperaturen. In Cairo is het nog zo’n 30 graden en in Luxor stijgt de temperatuur tot maar liefst 38 graden overdag. ’s Avonds kan het overigens flink afkoelen. Omdat de zon behoorlijk fel is, is een hoofddoekje of pet om je hoofd te beschermen geen overbodige luxe.

Chaotisch Cairo

Het gebed dat door de minaretten schalt, het chaotische verkeer (er rijden zelfs mensen tegen de rijrichting in over de snelweg!) en het poedergele stof en zand: onze rondreis door Egypte start in de overweldigende miljoenenstad Cairo. We slenteren door de smalle straatjes waar kraampjes vol kleurrijke stoffen en snuisterijen wachten en doen ons tegoed aan een kopje thee in een van de cafeetjes. Vanaf zo’n terrasje is het heerlijk mensen spotten, want waar je ook kijkt: overal zie je kleurrijke personen.

Toetanchamon, Egyptisch Museum Cairo

Egyptisch Museum hartje Cairo

Een absolute must see in Cairo is het Egyptisch Museum. De mummies en de schatten die tentoongesteld liggen in het Egyptisch Museum zijn indrukwekkend. Uiteraard komen we voor het pronkstuk van de collectie: de sarcofagen en het gouden dodenmasker van Toetanchamon (Tut Ankh Amun). Voor de twee zalen met mummies heb je overigens een speciaal toegangskaartje nodig. Een van de bekendste mummies is dat van farao Ramses II en dat van Hatshepsut. Ik blijf het vreemd vinden – en zelfs een tikkeltje luguber – om mensen te zien liggen die al duizenden jaren dood zijn, maar waarvan de haren, tanden en nagels nog vrijwel intact zijn. Alsof ze gisteren zijn gestorven.

Het nieuwe Egyptisch Museum

Als wij er zijn is het museum nog gehuisvest in hartje Cairo, in een oud, maar prachtig koloniaal pand. Helaas barst de collectie inmiddels uit z’n voegen en dus wordt er hard gebouwd aan een nieuw gebouw dat volgens planning in 2019 zal openen. And guess what? Laat dat nieuwe Egyptisch Museum nu pal tegenover het Cairo Pyramids Hotel gebouwd worden! Nog een goede reden om dit hotel (zie hieronder) te boeken.

Cairo Pyramids Hotel

Cairo Pyramids Hotel

In het hete woestijnzand iets buiten de stad wachten de imposante piramides van Gizeh en Saqqara. Samen met m’n kids slaap ik in het Cairo Pyramids Hotel. Dit blijkt de perfecte uitvalsbasis te zijn om de piramides te verkennen: als je over het water van het zwembad kijkt tekenen de contouren van de piramides zich al veelbelovend af tegen de horizon.

Saqqara, Djoser Pyramid, Memphis

Saqqara

De piramides zelf zijn groot, immens groot. Als eerste bezoeken we Saqqara, een grafveld vlakbij de oude hoofdstad Memphis. Het is de allereerste piramide die oprijst uit het stoffige zand: dit is dan de trappenpiramide van Djoser. Exact die ja, daar waar reisorganisatie Djoser naar is vernoemd.

Cairo, Pyramids of Gizeh

Piramides van Gizeh

Daarna staan de beroemde piramides van Gizeh op het programma. Hoe klein voel je je als je aan de voet van zo’n imposant bouwwerkt staat. Het is ongelooflijk hoe deze deze duizenden jaren oude bouwwerken de tand des tijds hebben doorstaan. We klauteren op de rug van een dromedaris en schommelen door het mulle zand naar een prachtig uitzichtpunt. Van hieruit hebben we een spectaculair uitzicht over alle zes de piramides.

Na de tocht dalen we via een nauw en heel steil gangetje af naar de krochten van de kleinste piramide. Hier hangt een vreemde geur en het is er benauwend warm. Zeker geen goede plek als je last hebt van claustrofobie. Daarnaast blijf ik het wat macaber vinden om na duizenden jaren af te dalen in een graftombe. Het voelt toch een beetje alsof je de doden stoort die zorgvuldig verborgen hadden moeten blijven en rust hadden moeten vinden in het hiernamaals. Bizar dat dit alles duizenden jaren lang zo goed bewaard is gebleven!

Mohammed Ali Moskee, Cairo

Mohammed Ali Moskee

De Mohammed Ali Moskee is gebouwd op de top van de Citadel en is een van de bekendste en opvallendste verschijningen van Cairo. De 80 meter hoge minaretten tekenen zich scherp af tegen de blauwe lucht. Vergeet niet een kijkje te nemen vanaf het buitenterras: hier zie je heel Cairo aan je voeten liggen!

Weelderig Luxor

Het luxe Luxor ligt aan de levensader van Egypte: de Nijl. De omgeving van Luxor is zo anders dan Cairo! Hier is alles weelderig groen en ruim opgezet. De sfeer is er relaxt. Ook hier hebben we een fantastisch hotel, Hotel Eatabe Luxor, met uitzicht over de Nijl. Vanaf dit hotel zijn een aantal bezienswaardigheden binnen handbereik.
Luxor Tempel
Tempel van Karnak, Luxor

Tempel van Karnak & Luxor Tempel

Zo loop je vanuit Luxor in een kwartier naar de Luxortempel (aanrader: bekijk deze tempel ’s avonds als het wat koeler is en de pleinen en pilaren sfeervol verlicht zijn) en de tempel van Karnak. Ook heel leuk is een tochtje met de boot naar Bananeneiland, daar waar bananen aan de boom groeien en waar je in een heel groene omgeving kunt genieten van een verrukkelijke, typisch Egyptische lunch.


Dal der Koningen, graftombe Toetanchamon

Het dal der Koningen (en Koninginnen)

Het bekendst in de omgeving van Luxor is het Dal der Koningen bij de historische stad Thebe, daar waar je de beroemde graven vindt van onder andere Ramses IV. Ik kan vooral niet wachten om het relatief kleine graf van Toetanchamon (Tut Ankh Amun) te bekijken. Voor dit beroemde graf heb je wel een apart toegangskaartje nodig. Maar wat is het ontzettend gaaf om hier eindelijk te staan en met eigen ogen de beroemde graftombe te zien! We vergapen ons aan de prachtige schilderingen in de tombes in de mooiste kleuren geel en blauw.

Tempel van Hatshepsut, Luxor

Tempel van Hatshepsut

Midden in de woestijn, vanuit het niets, doemt de prachtige Tempel van Hatshepsut op. Vanaf de ingang kun je je met een klein toeristentreintje richting de tempel laten rijden. Maar ben je goed ter been, dan kun je de weg ook gewoon te voet afleggen. Je kunt hier prachtige plaatjes schieten van de indrukwekkende beelden die de wacht houden en de zuilengalerijen.

Rode Zee, Hurghada

Hurghada

Voordat we weer richting Cairo rijden, genieten we van een paar dagen aan de Rode Zee waar we in de wondere onderwaterwereld duiken. We hebben een excursie geboekt met een boot die ons naar de mooiste witte zandstrandjes en naar het koraalrif brengt. Al snorkelend zien we de mooiste vissen voorbij zwemmen en we vergapen ons aan het koraal dat alle kleuren van de regenboog heeft. Aan boord genieten we van een vers klaargemaakte lunch. We verblijven in het Royal Star Beach Resort. Wat ons betreft niet een hotel om over naar huis te schrijven: all inclusive resorts met buffetten en schreeuwerig entertainment is nu eenmaal niet onze cup of tea.

Bazar Cairo

Souvenirs in Cairo

Onze laatste middagje brengen we door in Cairo. We schuifelen tussen de mensenmassa’s door smalle straatjes van de bazar en scoren last minute nog wat souvenirs. Dag Egypte, wat was je mooi!

Verlenging Egypte

Heb je meer tijd te spenderen in Egypte? Kies dan voor een verlenging of route die je naar Aswan brengt. Een absolute aanrader hier is de Tempel van Abu Simbel!

Rondreis Egypte

Rondreis Djoser Family

Wij boekten de 9-daagse rondreis Egypte bij Djoser Family.

Zo zag ons reisschema er uit:

  1. Amsterdam – Caïro (2 nachten in Cairo Pyramids Hotel)
  2. Caïro
  3. Caïro, Saqqara en Gizeh, vlucht naar Luxor (3 nachten in Eatabe Hotel Luxor)
  4. Luxor, feluccatocht naar Bananeneiland
  5. Luxor, Westoever en de Valei der Koningen
  6. Luxor – Hurghada (2 nachten in Royal Star Beach Resort)
  7. Hurghada
  8. Hurghada – Caïro (1 nacht in Cairo Pyramids Hotel)
  9. Caïro – Amsterdam

Meer lezen?


One comment on “9-daagse rondreis Egypte

  1. […] Piramides, farao’s en sfinxen: samen met m’n kinderen maakte ik een onvergetelijke 9-daagse rondreis door Egypte […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *