Praktische informatie Egypte

Egypte, Praktische info, Travel

Praktische informatie Egypte Neneh's Choice
Moet ik een visum regelen, gelden er kledingvoorschriften, heb ik een wereldstekker of vaccinaties nodig? Goede reisvoorbereiding is het halve werk. Daarom in deze blog alle praktische informatie over je rondreis door Egypte op een rijtje.

Reistijd

Afhankelijk van je bestemming vlieg je in zo’n 5 tot 6 uur naar Egypte (rechtstreekse vlucht). Wij vlogen met Austrian Airways heen via Wenen, terug met Lufthansa via München. De totale reistijd neemt in dat geval zo’n 8 uur in beslag.

Egyptische Ponden

Valuta

Egyptische Pond. Overal in Egypte kun je pinnen. Let op: bij thuiskomst kun je Egyptische ponden niet inwisselen bij het GWK. Dat betekent dat je de laatste dagen in Egypte niet teveel cash meer moet pinnen of alles op moet maken.

Tijdsverschil

In de zomer is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Egypte, in de winter is het een uur later in Egypte.

Hoofdstad

Cairo

Buurlanden

Egypte grenst in het noorden aan de Middellandse Zee, in het oosten aan de Gazastrook, Israël en de Rode Zee. In het zuiden ligt Soedan en in het westen grenst Egypte aan Libië. Ten oosten van de Rode Zee kun je Saoedie Arabië zien liggen.

Aantal inwoners

97 miljoen

Visum & Paspoort Egypte

Voor een bezoek aan Egypte heb je als Nederlander een paspoort en een visum nodig. Een zogenaamd e-visum moet je minimaal 7 dagen voor vertrek aanvragen via www.visa2egypt.gov.eg. Dit single entry visum kost USD 25 en is 3 maanden geldig. Op dit visum mag je maximaal 30 dagen in Egypte verblijven. Je kunt je visum ook laten regelen door een Nederlands bureau zoals E-visums.nl. De kosten voor een visum bedragen hier € 34,95 (single entry). Ze zorgen voor een handmatige check en zijn 7 dagen per week telefonisch bereikbaar.
Daarnaast kun je er ook voor kiezen een visum bij aankomst op de luchthaven te kopen. Dit visa on arrival kost ongeveer € 27,50 (USD 25). Je kunt in euro’s of in dollars afrekenen. Ook dit visum is dertig dagen geldig.
Voor kinderen geldt dat ze een eigen paspoort en een eigen visum nodig hebben. Ook als je langer dan dertig dagen naar Egypte wilt reizen moet je vooraf online een e-visum aanvragen. Een zogenaamd multiple entries visa kost je USD 60. Let op: vanaf het moment van aankomst in Egypte moet je paspoort nog zes maanden geldig zijn.

Kledingvoorschriften

Er gelden geen specifieke kledingvoorschriften in Egypte. In de toeristengebieden langs de Middellandse Zee en Luxor kun je gewoon je zomerse outfit aantrekken zoals een korte broek of jurkje. In andere delen van het land vond ik het zelf prettiger om een lange, katoenen broek of lange rok te dragen. Het is ook waar je je zelf het fijnst in voelt. Houdt altijd rekening met de gebruiken ter plekke en pas je kledingstijl daarop aan.

Rondreis Egypte Neneh's Choice

Vaccinaties Egypte

Aanbevolen vaccinaties voor Egypte zijn DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitus A. Daarnaast kan een inenting voor gele koorts noodzakelijk zijn. Wij maakten een online afspraak voor onze vaccinaties Egypte bij Vaccinaties op Reis en haalden meteen een combi-vaccinatie tegen Hepatitus A en B die nog jarenlang geldig is. Handig als je vaker reist! Je kunt trouwens ook een coronatest bij Vaccinaties op Reis doen.

Elektriciteit

In Egypte is de netspanning vrijwel overal 220 volt, maar op sommige plaatsen nog 110 volt. Verder vind je er 2-polige en 3-polige contactdozen. Het is dus slim om een wereldstekker mee te nemen!

Entreegelden

In Egypte betaal je flink wat entreegeld. Voor het Egyptisch Museum in Cairo is dat logisch. Maar als je daarnaast ook toegang wilt hebben tot de speciale mummie-kamers in het Egytisch Museum moet je daarvoor aparte tickets kopen. Hetzelfde geldt voor het Dal der Koningen. Met een standaard entreekaartje heb je toegang alle tombes behalve, je raadt het al, voor die van Toetanchamon.

Voor kinderen t/m 15 jaar geldt doorgaans het kindertarief. Mijn kids werden echter meerdere malen meewarig aangekeken, omdat ze nogal lang zijn (krijg je met een vader van twee meter). Of, als je pech hebt, hebben ze de leeftijdsgrens plots verlaagd naar t/m 12 jaar zoals bij ons het geval was in Het Dal der Koningen. Omdat onze gids niet op de hoogte was van die wijziging en de verkeerde tickets had gekocht, moesten ze terug om alsnog tickets voor volwassenen te halen. Tip: check dus bij het kopen van je kaartjes goed welke leeftijdsgrens ze aanhouden voor kinderen-, studenten- en senioren-tickets.

Studentenpas mét foto

Wees je er van bewust dat als je ergens een studententicket hebt gekocht, ze bij de ingang soms ook nog vragen om bewijs in de vorm van een studentenpas. Let op: in Egypte bedoelen ze daarmee een studentenpas mét pasfoto. Laat zo’n foto op een studentenpas in Nederland nu verboden zijn. Daarmee wordt je Nederlandse studentenpas dus zo goed als onbruikbaar, tenzij je een ander pasje hebt dat voor ‘studentenpas’ door kan gaan met daarop je geboortedatum en een pasfoto.
Hoe dan ook: check altijd goed de prijzen en de leeftijdsgrenzen. De besnorde controlerende Egyptenaren mogen dan vriendelijk lachen, als het op geld aankomt zijn ze heel streng. Soms werkt het nog wel eens als je ze wat geld toestopt, zoals wij deden in het Egyptisch Museum zodat we tóch nog deze foto konden maken.

Vervoer en verblijf Egypte

Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis of rondreis aan naar Egypte:

Je kunt er ook voor kiezen om een losse vlucht plus verblijf te boeken in Egypte. Afhankelijk van je bestemming vlieg je in zo’n 5 tot 6 uur naar Egypte (rechtstreekse vlucht). Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM rechtstreeks naar de luchthaven van Caïro. Vanaf Caïro vliegt Egyptair naar Luxor. TUI biedt vluchten aan naar Hurghada. Of stel je vluchten samen via skyscanner. Wij vlogen met Austrian Airways heen via Wenen, terug met Lufthansa via München. De totale reistijd neemt in dat geval zo’n 8 uur in beslag.

In Caïro, Luxor en Hurghada vind je een aantal prima hotels en appartementen. Deze boek je heel eenvoudig via:

Tijdens onze 9-daagse rondreis Egypte met kinderen overnachtten we in:

Praktische informatie Egypte

Meer lezen?

Of check een van deze reisgidsen
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *