6 tips wat te doen in Luxor, Egypte

Egypte, Afrika, Travel

Wat te doen in Luxor Egypte, rivier de Nijl

Luxor lijkt één groot openluchtmuseum waar het barst van de archeologische opgravingen. Dit is namelijk het voormalige Thebe, ooit de hoofdstad van Opper-Egypte. Wandel door goed bewaarde tempels als die van Karnak en de Luxortempel en verwonder je over de oude graven van farao’s in de Vallei der Koningen. Dit zijn mijn 6 tips wat te doen in Luxor in Egypte.

Luxor Tempel van Karnak Egypte

Bezienswaardigheden Luxor in Egypte

Luxor ligt aan de levensader van Egypte: de Nijl. De omgeving hier is heel anders dan rond hectisch Caïro. Het is hier weelderig groen, ruim opgezet en de sfeer is er relaxed. Tijdens onze rondreis door Egypte slapen in een heerlijk hotel, Aracan Eatabe Luxor Hotel, met uitzicht over de Nijl. Vanaf dit hotel wandel je zo naar een aantal bezienswaardigheden zoals de tempels van Karnak en Luxor bijvoorbeeld. Er is zoveel te zien en te doen in Luxor. Daarom heb ik de belangrijkste tips voor je bezoek aan Luxor voor je op een rij gezet.

Bekijk hier: reizen naar Luxor bij TUI
Boek: vakantie aan de Nijl in Luxor bij Prijsvrij
Overnachten: wij sliepen in het Aracan Eatabe Luxor Hotel
Hoteltips: ontdek alle hotels in Luxor

 

 

Wat te doen in Luxor, Vallei der Koningen Egypte

Wat te doen in Luxor: de Vallei der Koningen bezoeken

Vallei der Koningen Egypte
Vallei der Koningen Egypte graftombe farao

Doen in Luxor: afdalen in de indrukwekkende graftombes

Vallei der Koningen Luxor Egypte graftombe
Tombe van Toetanchamon Dal der Koningen, Egypte

Doen in Luxor: afdalen in het beroemde graf van Toetanchamon

1. Vallei der Koningen

De grootste trekpleister van Luxor is de Vallei der Koningen bij de historische stad Thebe. Op een bergachtig terrein vind je in de rotsen uitgehouwen graven. Je kunt ze bereiken via lange tunnels die prachtig beschilderd zijn. Hoe langer de tunnel en hoe dieper, hoe belangrijker degene die er begraven lag. Op de kleurige muurschilderingen worden zaken uit het dagelijks leven en de reis naar de onderwereld uitgebeeld.

In de Vallei der Koningen vind je de graven van grootste Egyptische farao’s, zoals dat van Ramses IV, Amenhotep en het relatief kleine graf van Toetanchamon (Tut Ankh Amun). De mummie van Toetanchamon ligt hier ook, de schatten uit zijn tombe liggen tentoongesteld in het Egyptisch Museum in Caïro.

Let op: om het graf van Toetanchamon te bezoeken heb je een apart toegangskaartje nodig! De openingstijden van de graven wisselen elkaar af om de kleuren van de grafschilderingen te beschermen tegen zonlicht en het adem- en transpiratievocht van bezoekers. Dat betekent dat je misschien niet alle graven kunt bezoeken die je gepland had. Verder betaal je extra voor een fotopas voor gebruik van een camera.

Lees ook: meer over het Egyptisch Museum in Caïro

Tempel van Karnak Luxor Egypte

Tempel van Karnak Egypte

Wat te doen in Luxor: je verwonderen over de indrukkende tempel van Karnak

Luxor Tempel van Karnak, Egypte

Doen in Luxor: wandelen tussen metershoge pilaren van de Tempel van Karnak

Tempel van Karnak Luxor Egypte

2. Tempel van Karnak

In een kwartier loop je naar de indrukwekkende Tempel van Karnak. Dit uitgestrekte tempelcomplex is het grootste van Egypte en staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Verschillende farao’s bouwden aan het complex waarmee ze al in de 19e eeuw voor Christus begonnen. Vergaap je aan de imposante zuilen met hiërogliefen van de verschillende tempels. De hoofdtempel is gewijd aan de god Amon, de tempel van Moet aan zijn vrouw en de tempel van Chonsoe aan de zoon van Amon. Het kan hier druk worden, dus het beste kun je de Tempel van Karnak vroeg in de ochtend bezoeken. Om binnen te komen heb je een gids nodig.

Luxor tempel Egypte

3. Doen in Luxor: de Luxortempel bezoeken

Ook sta je binnen een kwartier bij de Luxortempel, dat met een lengte van 242 meter een van de grootste tempels van Egypte is. Ooit liep er een weg tussen de tempelcomplexen van Karnak en Luxor. Deze historische 2700 meter lange ‘Laan van de Sfinxen’ is in oude glorie hersteld en feestelijk heropend in 2021. Tip: bekijk de Luxortempel ‘s avonds als het wat koeler is en het sfeervol verlicht is.

Luxor Tempel van Hatshepsut Egypte

Wat te doen in Luxor: dwalen door de Tempel van Hatshepsut

Luxor Tempel van Hatshepsut statues

4. Tempel van Hatshepsut

Midden in de woestijn doemt de prachtige Tempel van Hatshepsut op. Het maakt deel uit van Deir el-Bahri, een complex van dodentempels en tombes op de westoever van de Nijl. Vanaf de parkeerplaats rijdt een toeristentreintje naar de tempel, maar je kunt de weg ook te voet afleggen. Vooral de enorme beelden en zuilengalerijen zijn indrukwekkend.

De tempel vertelt het verhaal van Hatshepsut, een van de eerste vrouwelijke farao’s van Egypte. Zij was getrouwd met haar halfbroer Toetmoses II en ze hadden samen een dochter. Bijzonder aan haar was dat zij androgeen was en op diverse schilderingen als man afgebeeld wordt, al dan niet met baard. Ook in teksten wordt ze afwisselend met ‘hij’ en ‘zij’ aangeduid.

Luxor Bananeneiland Egypte

Wat te doen in Luxor: varen naar Bananeneiland

5. Doen in Luxor: feluccatocht naar Bananeneiland

Vooral met kinderen is het super leuk om in een felucca te stappen en van Luxor naar Bananeneiland te varen. Je wandelt hier tussen de bananenbomen op de bananenplantage. Bij het outdoor café kun je neerploffen op een van de rieten stoelen of bankjes om te genieten van een typisch Egyptische lunch en van… bananen! Zoveel je wilt.

Luxor Egypte luchtballon

6. Wat te doen in Luxor: ballonvaart bij zonsopkomst

Dit is ongetwijfeld een van de mooiste plekken om in een luchtballon te stappen. Nog voor zonsopkomst vertrek je, zodat je prachtige plaatjes kunt schieten van de Vallei der Koningen zodra de zon boven de horizon verschijnt. In Luxor zitten meerdere luchtballon bedrijven. Ze pikken je op bij je hotel en na de tour word je weer teruggebracht. Een van de beste tips als je in Luxor bent!

Tourtip: zie de zon opkomen boven de Vallei der Koningen in een luchtballon

 

Overnachten in Luxor

Samen met de kinderen slaap ik 3 nachten in het Aracan Eatabe Luxor Hotel. Vanuit je kamer heb je uitzicht over de Nijl. En in een kwartiertje wandel je vanaf het hotel naar zowel de Tempels van Karnak als de Luxortempel.

Ook boeken: Aracan Eatabe Luxor Hotel
Of: bekijk alle hotels in Luxor

Rondreis Egypte

Samen met mijn kinderen maakte ik een 9-daagse rondreis door Egypte. Het voordeel daarvan is dat je het kunt plannen in een van de kortere schoolvakanties, in de herfst- of voorjaarsvakantie bijvoorbeeld. Je kunt ook kiezen voor een 14-daagse rondreis met kinderen door Egypte of een van de groepsreizen voor volwassenen.

Aanrader: wij boekten de 9-daagse rondreis Egypte bij Djoser Family

Verlenging Egypte

Ben je niet aan schoolvakanties gebonden en heb je meer tijd te spenderen in Egypte? Dan zou ik een verlenging of route kiezen die je ook naar Aswan brengt. Jammer genoeg paste het niet in onze vakantie. Hier staat namelijk de Tempel van Abu Simbel. Het schijnt geweldig te zijn en het staat al heel lang op mijn bucketlist.

Ook boeken: 14-daagse rondreis Egypte Nijlvallei
Of bekijk: 20-daagse rondreis Egypte met Aswan

Budget pakketreizen Egypte

Diverse reisorganisaties bieden pakketreizen aan naar Hurghada, Luxor, El Gouna of Marsa Alam, zoals:

Reizen van Caïro naar Luxor

Tussen Caïro en Luxor gaan binnenlandse vluchten. Wij vlogen met Egyptair van Caïro naar Luxor. Andere opties zijn reizen met een bus of een 10 uur durende tocht met de nachttrein.

Tips Luxor bewaren

6x wat te doen in Luxor in Egypte 6x wat te doen in Luxor in Egypte 6x wat te doen in Luxor in Egypte

Meer inspiratie voor je reis naar Egypte

Handige reisgidsen Egypte




?c=720&m=1074274&a=331868&r=Djoser&t=html

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *