7 tips wat te doen in Caïro, Egypte

Afrika, Egypte

Cairo stad Egypte

Onze rondreis door Egypte start in de overweldigende miljoenenstad Caïro. In de hoofdstad van Egypte heb je het gevoel alsof je op de scheidslijn van twee werelden staat: dat van de eeuwenoude geschiedenis van de farao’s aan de ene kant en de hectiek van een moderne miljoenenstad aan de andere kant. De eerste kennismaking met Egypte is overweldigend: het gebed dat door de minaretten schalt, het chaotische verkeer onder een waas van gele stof en zand. Ontdek mijn tips: 7x wat te doen in chaotisch Caïro. 

Cairo piramides van Gizeh Egypte

Wat te doen in Caïro

Caïro is vaak het startpunt van je rondreis door Egypte. Trek daarvoor minstens twee dagen uit. Om te acclimatiseren, de stad te verkennen en om de omringende culturele schatten als de piramides te ontdekken. Caïro is groot en mede vanwege het drukke verkeer kost het je in de spits minstens een uur om van de ene kant naar de andere kant te komen. Ik maak deze rondreis door Egypte samen met de kinderen. We slapen in een hotel waar je vanaf het zwembad uitkijkt op de piramides. Het fijne van dit hotel is dat het tegenover het nieuwe Grand Egyptian Museum ligt.

Lees ook: 6 tips wat te doen in Luxor
Plus: alles over mijn rondreis met kinderen door Egypte
En: praktische informatie voor je reis naar Egypte
Overnachten: wij sliepen in het Cairo Pyramids Hotel
Hoteltips: ontdek alle hotels in Caïro

Pyramides van Gizeh, Cairo, Egypte

Cairo piramides van Gizeh Irene Cairo piramides van Gizeh dromedaris Cairo piramides van Gizeh Sfinx Egypte

1. Piramides en sfinx van Gizeh

In het hete woestijnzand op een paar kilometer van Caïro wachten de imposante piramides van Gizeh en de grote sfinx. In totaal staan er zes piramides, waarvan drie grote: de piramide van Khufu, de piramide van Khafre en de piramide van Menkaure. De piramide van Khufu is de grootste piramide van Egypte en wordt ook wel de Grote Piramide van Gizeh of de Piramide van Cheops genoemd. Het is ongelooflijk hoe deze duizenden jaren oude bouwwerken ooit zijn gebouwd en de tand des tijds hebben doorstaan.

Een aantal piramides kun je van binnen bewonderen, zoals de Grote Piramide. Het is een hele klim en binnen is het warm en benauwd. Je kunt dan ook beter niet naar beneden gaan als je last hebt van claustrofobie. Wij dalen via een nauw en steil gangetje af in de krochten van de kleinste piramide. Er hangt een vreemde geur en het is er benauwend warm. Ook hier moet je niet claustrofobisch zijn. Al blijf ik het wat macaber vinden om na duizenden jaren af te dalen in een graftombe. Het voelt alsof je de doden stoort die rust hoopten te vinden in het hiernamaals. Voor de piramides prijkt ook de wereldberoemde sfinx.

Je kunt op verschillende manieren de piramides bewonderen, vanuit de lucht bijvoorbeeld. Wij klauteren op de rug van een dromedaris en schommelen door het mulle zand naar een prachtig uitzichtpunt. Van hieruit hebben we een spectaculair uitzicht over alle zes de piramides.

Rondreis Egypte met kinderen

Cairo Saqqara Irene

2. Saqqara & de piramide van Djoser

Op ongeveer een uur rijden van Caïro ligt Saqqara, een grafveld vlakbij de oude hoofdstad Memphis. Hier rijst de allereerste piramide op uit het stof: de trappenpiramide van Djoser. De piramide stamt uit de 27e eeuw voor Christus en is daarmee vermoedelijk het eerste bouwwerk van steen. Architect van de piramide was Imhotep, de kanselier van de farao en hogepriester van de god Ra.

Cairo Egyptisch Museum Egypte
Cairo Egyptian Museum interior

Cairo Egyptian Museum detail Tut-ankh-amon-cairo Egypte

3. Het Egyptisch Museum

Een van de grootste trekpleisters in Caïro is het Egyptisch Museum. Het museum beschikt over een indrukwekkende collectie mummies en Egyptische schatten. Uiteraard komen we voor het pronkstuk van de collectie: de sarcofagen en het gouden dodenmasker van Toetanchamon (Tut Ankh Amun). De mummie van Toetanchamon ligt in de graftombe in de Vallei der Koningen bij Luxor.
Voor de twee zalen met mummies heb je een apart toegangskaartje nodig. De bekendste mummies zijn die van farao Ramses II en van Hatshepsut. Ik blijf het een tikkeltje luguber vinden om mensen te zien liggen die al duizenden jaren dood zijn, maar waarvan de haren, tanden en nagels nog vrijwel intact zijn. Alsof ze gisteren zijn gestorven.

Als wij er zijn is het museum nog gehuisvest in hartje Caïro, in een oud, maar prachtig koloniaal pand. Helaas barst de collectie uit z’n voegen en wordt er hard gewerkt aan het Grand Egyptian Museum op een nieuwe locatie aan de rand van de stad. In eerste instantie zouden de deuren daarvan al in 2019 openen, maar dat is uitgesteld naar 2023.

Boek vooraf: je tickets voor het Egyptisch Museum
Lees meer: over het graf van Toetanchamon in de Vallei der Koningen
En: de Tempel van Hatshepsut bij Luxor

Mohammed Ali Moskee Cairo Egypte

Cairo Mohammed Ali Mosque rooftop terrace

4. Mohammed Ali Moskee

Op de top van de Citadel prijkt een van de bekendste en opvallendste bezienswaardigheden van Caïro: de Mohammed Ali Moskee. De 80 meter hoge minaretten tekenen zich scherp af tegen de blauwe lucht. Bewonder de moskee van binnen, maar vergeet ook niet om een kijkje te nemen vanaf het buitenterras: hier zie je heel Cairo aan je voeten liggen!

Cairo soukhs Egypte

5. Khan El-Khalili Souk

Schuifel tussen de mensenmassa’s door het doolhof aan smalle straatjes van de Khan El-Khalili Sou. Op een van de oudste openluchtmarkten barst het van de kraampjes vol kruiden, kleurrijke stoffen, leren tassen en snuisterijen. Dit is dé plek om souvenirs in te slaan. Je moet er flink onderhandelen en ogen in je achterhoofd hebben, want er zijn zakkenrollers actief. Omdat Egypte voor het eerst na zeven jaar weer toegankelijk is voor toeristen, worden we zelfs onder politiebegeleiding door de souk geloodst. Al hebben we ze na twee bochten ook alweer van ons afgeschud. Rond de markt vind je tal van straattentjes en koffiehuizen. Wij bestellen een kop thee op het terras van een cafeetje. Vanaf hier is het heerlijk mensen spotten, want waar je ook kijkt: overal in Caïro krioelt het van de mensen. Let op: ga als (jonge) vrouw liever niet alleen naar het toilet.

6. Cairo Tower

Midden op een eiland in de Nijl prijkt de Cairo Tower. Het betonnen gevaarte is een voormalige televisietoren die werd gebouwd van 1956 tot 1961. Je kunt de 187 meter hoge toren bezoeken. Boven is een restaurant en een observatieplatform waar je uitkijkt over heel Caïro.

7. Varen op de Nijl in een felucca

Wil je Caïro eens van de andere kant bekijken, maak dan een boottocht op de rivier de Nijl. Stap bijvoorbeeld aan boord van een traditionele felucca (feloek) of maak een dinercruise terwijl de zon ondergaat. Vanuit Caïro kun je via de Nijl helemaal afdalen naar Abu Simbel, maar je kunt ook een deel van de route varen.

Tourtip: bekijk hier alle boottochten op de Nijl

Cairo Pyramids Hotel Egypte

Overnachten in Caïro

Samen met mijn kinderen slaap ik in het Cairo Pyramids Hotel. Dit blijkt de perfecte uitvalsbasis te zijn om de piramides te verkennen: als je over het water van het zwembad kijkt, tekenen de contouren van de piramides zich al veelbelovend af tegen de horizon. Bovendien bevindt het nieuwe, nog te openen Grand Egyptian Museum zich pal tegenover dit hotel. Nog een goede reden om Cairo Pyramids Hotel te boeken!

Ook boeken: Cairo Pyramids Hotel
Of: bekijk alle hotelopties in Cairo

Rondreis Egypte met (of zonder) kinderen

Samen met mijn kinderen maakte ik een 9-daagse rondreis door Egypte. Het voordeel daarvan is dat je het kunt plannen in een van de schoolvakanties, in de herfst- of voorjaarsvakantie bijvoorbeeld. Je kunt ook kiezen voor een 14-daagse rondreis door Egypte of een groepsreis voor volwassenen.

Lees ook: mijn rondreis Egypte met de kinderen
Aanrader: wij boekten de 9-daagse rondreis Egypte bij Djoser Family 

Verlenging Egypte

Heb je meer tijd te spenderen in Egypte? Kies dan voor een verlenging of route die je naar Aswan brengt. Hier is de Tempel van Abu Simbel een aanrader!

Ook boeken: 14-daagse rondreis Egypte met Nijlvallei
Of bekijk: 20-daagse rondreis Egypte met Aswan

Budget pakketreizen Egypte

Diverse reisorganisaties bieden pakketreizen aan naar Hurghada, Luxor, El Gouna of Marsa Alam, zoals:

Reizen van Caïro naar Luxor

Tussen Caïro en Luxor gaan binnenlandse vluchten. Wij vlogen met Egyptair naar Luxor. Een andere optie is een bus of een 10 uur durende tocht met de nachttrein.

Wat te doen in Caïro bewaren

7 tips wat te doen in Caïro in Egypte 7 tips wat te doen in Caïro in Egypte 7 tips wat te doen in Caïro in Egypte

Meer inspiratie voor je reis naar Egypte

Handige reisgidsen Egypte
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *