Tips reizen met kinderen

Praktische info

  Reizen met kinderen paklijst

Verbazing, verwondering en nieuwsgierigheid. Niets is leuker dan reizen met kinderen en de wereld opnieuw te ontdekken door hun ogen! Reizen met kinderen betekent vooral dat jij je flexibel en vindingrijk moet opstellen. Ik hou van reizen, dus toen ik kinderen kreeg nam ik me voor dat gewoon te blijven doen. In deze blog: tips als je gaat reizen met kinderen.

Tips & tricks reizen met kinderen

Reizen met kinderen is fantastisch. Het is de kunst om te accepteren dat er altijd dingen zijn die anders lopen dan jij had gepland en om alles als één groot avontuur te zien, net zoals kinderen dat doen. Dan worden die reizen onvergetelijke ervaringen en herinneringen. Ook al zijn mijn kinderen inmiddels ouder, ze passen zich nog steeds makkelijk aan in allerlei omstandigheden en ze genieten van de kleine dingen. Reizen is hen met de paplepel ingegoten en dus hoor ik regelmatig: “O, is het maar 2 uur rijden?!” of “Zullen we even een uurtje omrijden?”. Ik bedoel maar….

Reizen met kinderen dus. Hoe ik dat altijd deed? Hier wat tips & tricks!

tips reizen met kinderen inpaklijst

1. Water drinken

Leer je kind voor de vakantie water drinken uit het flesje. Dat kwam ons goed van pas toen we eens in de auto voor de Mont-Blanc tunnel uren stilstonden en de temperatuur in onze auto zonder airco opliep tot boven de 50 graden. Onze dochter van toen amper 8 maanden oud zweette als een otter achterin de auto. Er zijn heel wat flesjes met gewoon drinkwater doorheen gegaan!

2. Spotgoedkoop vliegen

Tot 2 jaar kunnen kinderen heel goedkoop vliegen. Dit babytarief voor kinderen van 0-2 jaar verschilt per luchtvaartmaatschappij. Soms krijg je een korting van 90% en soms betaal je zelfs alleen maar de reserveringskosten! Je kindje heeft dan geen eigen stoel, maar moet bij jou op schoot zitten. Dus zo lang je kinderen nog spotgoedkoop kunnen vliegen: ga ervoor!

3. Babywiegje of bassinet is

Vooral op verre, intercontinentale vluchten beschikken de meeste vliegtuigmaatschappijen over een babywiegje of bassinet. Dat moet je bij boeking aanvragen. Als je een verre reis maakt is het dus slim om van tevoren even te checken welke maatschappij zo’n babywiegje heeft en daar je keuze van af laten hangen. Zo heb je tijdens zo’n lange vlucht ook zelf de handen vrij. Maar je kunt er natuurlijk zelf ook eentje aanschaffen, zoals dit vliegtuigbedje van Deryan bijvoorbeeld.

4. Meenemen: eigen luiers & melkpoeder

Of je nu gaat vliegen of met de auto reist: zorg ervoor dat je voldoende luiers en melkpoeder meeneemt voor onderweg plus de eerste dag. Zo hoef je bij aankomst niet direct op zoek te gaan naar een supermarkt.

5. Doseerdoosjes

Voor de melkpoeder zijn doseerdoosjes handig, zo heb je voor de hele dag alvast bij je. In de restaurants willen ze altijd wel even iets voor je opwarmen. Verkrijgbaar bij o.a. Hema of Bol.com.

6. Wereldstekker

Een wereldstekker is onmisbaar in je bagage. Je weet het maar nooit: voor een nachtlampje, flessenwarmer of wat dan ook.

7. Reisbedje

Het lichtgewicht reisbedje van Phil & Ted of van Deryan doet het ook goed als box.

tips reizen met kinderen

8. Speelkleed

Zo handig voor op het strand of op het grasveld: een opblaasbaar speelkleed. Je kind kan er slecht uit kruipen en het zand komt er niet zo snel in.

9. Tips opstijgen en landen

Zorg dat je kindje een flesje drinkt op moment van opstijgen en landen. Zo heeft het minder snel last van de oren.

10. Opvouwbare paraplu buggy

(Opvouwbare) buggy’s of zogenaamde paraplu buggy’s (zoals deze simpele buggy) mogen meestal mee tot aan de gate en staan ook weer klaar zodra je het vliegtuig uit komt. Maar ook dat verschilt per luchtvaartmaatschappij, dus check dat even vooraf!

11. Favoriete knuffel

Vergeet niet de favoriete knuffel, boekjes en een nachtlampje mee te nemen. O, en sowieso handig: zorg dat je van de favoriete knuffel een reserve exemplaar hebt.

12. Multifunctionele sarong of sjaal

Een multifunctionele doek zoals een sarong of sjaal. Om snel even je kind op te leggen, als zonnescherm of als alternatieve badlaken. Zo’n reishanddoekje droogt ook nog eens snel!

13. Slim plannen (tijdens de slaapjes)

Reis je met de auto? Kids slapen meestal snel in de auto. Wat wij altijd deden: rond 10.30 uur gaan rijden terwijl de kinderen een dutje doen. Na een half uurtje rijden aankomen in een leuk dorpje/stadje. Even rondslenteren en daarna aanschuiven voor een uitgebreide lunch! Daarna zijn de winkels (weer) open en kun je nog even shoppen of naar de markt. Op de terugweg rond 16.00/17.00 uur vallen de kids opnieuw als een blok in slaap. Of: zelf een sightseeing tour doen op de terugweg terwijl de kinderen slapen met gebruik van dit opblaasbaar nekkussentje. Een kwestie van goed plannen dus!

14. Vochtige doekjes

Vochtige doekjes: handig voor ongelukjes, vieze snoetjes of om even de tafel vooraf goed te ontsmetten. Verkrijgbaar bij de supermarkt.

Inpaklijst reizen met kinderen

15. Kleding in laagjes

Neem donkere kleding mee voor de kinderen: zo lijken ze minder snel vies. Vooral in de bergen heb je namelijk te maken met grote temperatuurverschillen. Zorg daarom voor verschillende laagjes die je over elkaar aan kunt trekken. Dus een t-shirt met korte mouwen, shirt met lange mouwen en/of een (fleece)vestje. En voor meisjes zijn leggings/maillots altijd handig.

16. Badstop, maak een badje van de wastafel

Veel hotels in het buitenland missen een badstop. Zo maak je van elke wastafel of een douchebak met een opstaande rand een kinderbadje. Alternatief: neem een opblaasbadje mee. Deze kun je zelfs op een klein balkon zetten voor wat verkoeling.


17. Reis kinderstoeltje

Met dit KidsKit stoelverhoger heb je meteen ook een tafelblad voor de kleine. Er zijn ook exemplaren die je aan de tafel kunt bevestigen.

18. Waterschoentjes

Waterschoentjes zijn onmisbaar voor aan het strand of in de rivier. Liefst van die zachte stoffen, die knellen niet zo, zijn snel weer droog en kunnen ze eventueel ook als gewone schoenen dragen (als je daarna bijvoorbeeld nog even op een terrasje wilt zitten. Verkrijgbaar bij o.a. Bol.com of Hema.

19. Reisapotheek

Vergeet niet om behalve de standaard spulletjes ook zetpillen, neusspray & anti-muggencrème mee te nemen. Alles wat je nodig hebt vind je bij de Etos of het Kruidvat. Daarnaast is het handig om een EHBO kit standaard achterin je auto te hebben liggen.

20. Klamboe

Altijd handig, een klamboe die je ook over de buggy kunt spannen of over het (camping)bedje.

21. Slimme waslijn

Een waslijn is reuze handig als je snel even een wasje moet doen. Je kunt kiezen uit een waslijn en badstop in één of een elastisch campingwaslijntje.

Reizen met kinderen, tips bewaren

Tips reizen met kinderen

Meer reizen met kinderen

Ik maakte meerdere reizen met mijn kinderen.

BabyBaby

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *