Okavango Delta in Botswana: tips en bezienswaardigheden

Botswana, Afrika, Travel

okavango delta in botswana vanuit de lucht

Okavango Delta in Botswana is een waterrijk natuurgebied. Het uitgestrekte moerasgebied ligt in het noordwesten van het land en is de grootste binnenlandse delta die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het bijzondere landschap is het leefgebied van heel diverse planten en dieren. Tijdens een boottocht over de wirwar aan kanalen en rivieren kun je zomaar oog in oog komen te staan met een krokodil, Afrikaanse buffel of nijlpaard. Wat te doen in de Okavango Delta in Botswana: tips en bezienswaardigheden.

Okavango Delta in Botswana - varen in een mokoro

Doen in de Okavango Delta in Botswana: varen in een traditionele mokoro. Foto Boy Sigmond

Varen in een mokoro

Hier in de Okavango Delta in Botswana zie je overal water waar je kijkt. En waar water is, zijn dieren. Nijlpaarden en krokodillen, maar zeker ook olifanten en de Afrikaanse Buffel. We stappen in de omgeving van Maun in een boot en varen richting een klein dorpje waar we overstappen in een traditioneel houten bootje, een mokoro. Je moet heel stil blijven zitten, want onze ‘stuurvrouw’ staat achter ons met een stok aan het roer. En de bootjes zijn smal. Bij de minste of geringste beweging schommelt het bootje alle kanten op en kapseist het. Oorspronkelijk werden deze bootjes van uitgeholde houten boomstammen gemaakt, maar tegenwoordig worden ze gemaakt van glasvezel.

Boek: wij maakten deze kampeer rondreis Namibië met Djoser Family >>
Of: de ‘gewone’ kampeerrondreis bij Djoser >>

Okavango Delta in Botswana - Irene en Boy in een mokoro


Bush walk of wandelsafari

Na een tocht van een paar kilometer over waterkanalen, door het riet en langs de oevers waar buffels en koeien staan te grazen, komen we aan bij een eiland waar we door de ‘oppergids’ Ottis in een klein groepje worden meegenomen de wildernis in. Een zogenaamde bush walk.

Gewapend met niets anders dan een flesje drinkwater. Zijn we helemaal gek geworden? Lopend wilde dieren spotten? Gek genoeg ben ik na twee weken Afrika gewend geraakt aan wilde dieren. Het blijft natuurlijk opletten en je moet min of meer ogen in je achterhoofd hebben, maar zoals gezegd, het went. Al lopend wijst Ottis ons op sporen als poep, pootafdrukken en afgebroken takjes die wijzen op giraffes, olifanten en een neushoorn die hier een paar uur geleden langs is gelopen. Een indrukwekkende ervaring.

Powered by GetYourGuide

okavango delta botswana mokoro

Ook varen in een mokoro?

Rond de Okavango Delta worden verschillende tours georganiseerd. Zo kun je een tocht maken in een traditionele mokoro (aanrader!). De stilte, het geluid van het kabbelende water en zo laag boven het wateroppervlakte varen is een belevenis op zich. Varend door het riet zie je dieren van heel dichtbij hun dorst lessen. Koeien staan tot hun middel in het water, maar je kunt ook krokodillen en nijlpaarden tegenkomen.

Boek: een tour in een traditionele mokoro
Of: mokoro in combinatie met een bush walk

okavango delta botswana kaapse buffel

Dieren spotten in de Okavango Delta in Botswana

In de Okavango Delta vind je ontzettend veel dieren in en rond het water. We hebben onder andere deze wilde dieren gespot:

Afrikaanse Savanne Olifanten * Nijlpaard * Krokodil * Visarend * Afrikaanse Buffel

Maar daarnaast vind je er ook hyena’s, luipaarden, zebra’s en antilopen. Dit waterrijke gebied is bovendien een paradijs voor (water)vogels. Houd je verrekijker dus in de aanslag! Nog meer wilde dieren spot je trouwens in Chobe National Park in Botswana.

 

Okavango Delta Botswana river safari

Overnachten in de Okavango Delta in Botswana

Gave lodges, campings en ghuest houses vind je voldoende rond de wateren van de Okavango Delta. Wij zetten onze tent op in Sitatunga Camp in Maun. Hier kun je overnachten in lodges, in ingerichte safaritenten of in je eigen tent.

Boek: overnachting in Sitatunga Camp >>

okavango delta botswana vogel

De beste reistijd voor de Okavango Delta in Botswana

Het beste kun je de Okavango Delta in Botswana bezoeken tijdens het droge seizoen van mei tot september. Rond die tijd is het waterpeil op zijn hoogst in de Okavango Delta. Het water doet er namelijk wel een half jaar over om tijdens de regentijd vanuit Angola via de Okavango rivier de Delta te bereiken. De wintertijd, tussen juni en augustus, is dus perfect om het water door middel van een boot of mokoro te verkennen!

Okavango Delta Botswana olifanten

Ook zo’n gave rondreis langs de Okavango Delta in Botswana maken?

Wij maakten deze 22-daagse kampeer rondreis door Namibië, Botswana en Victoria Falls met Djoser Family. Zo hoef je zelf geen route uit te stippen en als alleenstaand ouder is het wel fijn om niet in je eentje alle verantwoordelijkheid te dragen. Bovendien is het leuk om andere ouders te ontmoeten en is het avontuurlijk omdat je midden in de parken kampeert.

Voor kinderen is zo’n kampeerrondreis ook ontzettend leuk (spannend!) en leerzaam. Daarnaast kun je kiezen uit familiereizen met kinderen in verschillende leeftijdscategorieën, zoals 10+ of zelfs 16+ zodat ze nóg beter aansluiting vinden. Maar ook andere reisorganisaties bieden een (groeps)rondreis door onder andere Botswana aan, zoals:

Sawadee – familiereizen en groepsrondreizen Namibië, Botswana & Zuid-Afrika
Djoser – groepsrondreizen of kampeerrondreizen Namibië, Botswana
Koning Aap – rondreizen Namibië, Botswana, Zuid-Afrika

Tips Okavango Delta in Botswana bewaren

Doen in de Okavango Delta in Botswana - varen in een mokoro Doen in de Okavango Delta in Botswana

Meer reisinspiratie Afrika

Handige reisgidsenDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

?c=720&m=1074274&a=331868&r=Djoser&t=html

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *