Top 7 beste science fiction films

Film

7x mind blowing science fiction films
Van Terminator 2: Judgment Day en The Matrix tot het adembenemende en ontroerende Interstellar. Dit is wat mij betreft de meest baanbrekende top 7 beste science fiction films.

Wat is science fiction?

Ik heb de keuze gemaakt om de definitie van sciencefiction volgens Van Dale aan te houden en niet te gaan voor het genre fantasy, waartoe Star Wars en Star Trek wat mij betreft meer behoren (daarom staan ze in het rijtje beste fantasy films). Van Dale:

“sci·ence·fic·ti·on (de; v(m)) 1genre van in de toekomst spelende verhalen waarin natuurwetenschappen en techniek een grote rol spelen, afgekort: sf”

De beste science fiction films aangeduid met een * kun je op dit moment bekijken op Netflix. Alle films kun je bovendien bekijken op Pathé Thuis.

7x mind blowing science fictions films

The Matrix behoort tot een van de beste science fiction films

#1 Inception (2010) *

Inception neemt je mee in het verhaal van een klassieke roofoverval, maar dan in het onderbewustzijn. Leonardo DiCaprio is Dom Cobb, een meester dromenbouwer die in dromen van anderen infiltreert om daar ideeën te ontfutselen óf te planten. Het resultaat is een film over een verhaal dat zich afspeelt in een droom binnen een droom. Dat geeft regisseur Christopher Nolan ook alle ruimte om te spelen met de natuurwetten, want die bestaan immers niet in dromen?! Een wereld waarin je volop kunt puzzelen aan een ‘maze’ dat nog het meest lijkt op een werk van Escher. Je stelt jezelf continu de vraag: is dit een droom of de werkelijkheid?

Lees ook: Tenet van Christopher Nolan is voor gevorderde tijdreizigers

#2 Interstellar (2014) *

De adembenemende en ontroerende film Interstellar speelt zich af in een toekomst waarin de mens de aarde heeft verwoest en regeringen en economieën zijn ingestort. De wereld wordt geteisterd door voedselschaarste en dust storms. Alle hoop is gericht op het vinden van een planeet waar de mensheid kan overleven. Als er zich een wormgat opent in ruimte en tijd grijpt NASA de kans om een groepje wetenschappers op onderzoek te sturen. Een meesterlijke film over overlevingsdrang, menselijke relaties en wat tijd en ruimte met mensen doen. Met fantastische hoofdrollen voor Matthew McConaughey en Jessica Chastain. Voor de die-hard fans van science fiction films. Zowel Interstellar als Inception werden geregisseerd door Christopher Nolan.

#3 The Matrix (1999) *

“Take the blue pill or take the red pill”, om deze keuze draait de eerste film uit The Matrix trilogie. In z’n vrije tijd verdient computerprogrammeur Thomas A. Anderson (Keanu Reeves) bij als hacker onder de alias Neo. Op een dag wordt hij benaderd door vrijheidsstrijder Morpheus die hem twee keuzes voorhoudt: óf hij laat alles bij het oude en kiest voor onwetendheid (the blue pill) óf hij ontdekt de waarheid (the red pill).

Na het slikken van de rode pil komt Neo er achter dat de wereld slechts een computersimulatie, the Matrix, is. Samen met Morpheus en z’n aanhangers begint de strijd om de mens te bevrijden. The Matrix was destijds een waar fenomeen. De special effects, vernieuwende manier van filmen en goede verhaallijn zorgden voor volle bioscopen. Nog steeds is het eerste deel een genot om naar te kijken en een van de beste science fiction films ever.

“You take the blue pill… the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill… you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit hole goes.”

The Matrix was baanbrekend en daarom een van de beste science fiction films

#4 Terminator 2, Judgement Day (1991)

Een van de eerste en beste science fiction films die me aan het denken heeft gezet is The Terminator reeks, waarvan Terminator 2: Judgment Day de kroon spant. Inmiddels is het tien jaar geleden dat Sarah Connor werd achtervolgd door een robot vanuit de toekomst.

In die toekomst wordt supercomputer Skynet self-aware en neemt het de macht over op aarde. Haar zoon John zal in de toekomst verzetsleider worden die het opneemt tegen de machines. Er is Skynet dus alles aan gelegen om met de termination van Sarah ook de toekomst van John Connor uit te wissen. Maar John stuurt zelf ook een Terminator die hen moet beschermen. Het leidt tot een gevecht tussen twee machines.

Grappig weetje: in sci fi films worden sindsdien honden ingezet als waakhonden tegen robots of replica’s.

#5 Blade Runner & Blade Runner 2049 *

Nog zo’n mooi staaltje sci fi waarin replica’s de hoofdrol spelen is de klassieke cultfilm Blade Runner (1982). De film toont een duister Los Angeles in 2019. Genetisch gemanipuleerde robots zijn het evenbeeld van de mens, die door incidenten zijn verbannen naar buitenaardse kolonies. Replicants die terugkeren naar de aarde worden door agenten (zg. Blade Runners) van een speciale eenheid opgejaagd en gedood. Onze eigen Rutger Hauer vertolkt de rol van replica Roy Batty (1982). Het in 2017 uitgekomen Blade Runner 2049 is met Ryan Gosling een waardige opvolger. Met dezelfde duistere sfeer als de oorspronkelijke film noir. Ook agent Decker (Harrison Ford) keert na 35 jaar terug.

“I’ve seen things you people wouldn’t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.”

Een van de beste science fiction films: Blade Runner (1982)

#6 Ex Machina (2014)

Imponerende psychologische sci fi thriller dat zich volledig afspeelt in een klinische villa in the middle of nowhere. De 24-jarige codeur Caleb werkt bij ’s werelds grootste internetbedrijf. Als hij een wedstrijd wint, mag hij een week doorbrengen in het afgelegen huis van Nathan, de CEO van het bedrijf. Eenmaal aangekomen in de modernistische villa ontdekt hij dat hij moet deelnemen aan een fascinerend experiment. De opdracht is dat hij contact moet maken met kunstmatige intelligentie dat is ingebouwd in een prachtige robot. Ex Machina is een verontrustende science fiction film die onder je huid kruipt.

#7 Minority Report (2002)

Het is 2054. De futuristische thriller Minority Report schildert een kil en troosteloos Washington D.C. in een beklemmende Big Brother-maatschappij waarin iedereen in de gaten wordt gehouden. Misdaad bestaat niet meer. Daar zorgt de speciale recherche-afdeling Pre-Crime, onder leiding van John Anderton (Tom Cruise), voor. Het hart van de afdeling is een bassin waarin drie pre-cogs (pre-cognitieven) liggen. Ze beschikken over de bijzondere eigenschap dat ze ‘visioenen’ krijgen van toekomstige delicten. Het systeem lijkt feilloos totdat op een dag de naam van John Anderton zelf uit de machine rolt. Dus rijst de vraag: is dit de onvermijdelijke toekomst of heb je altijd een keuze? Een flinke breinkraker en bijzonder goed gemaakte film.

Bonus: Back to the Future I, II en III *

Natuurlijk mag deze klassieker niet in het lijstje beste science fiction films ontbreken. Voor kleine filmfans is Back to the Future een leuke (eerste) kennismaking met het fenomeen tijdreizen. Marty McFly reist naar het verleden in z’n Delorean die is omgebouwd tot tijdreismachine. Maar wie door de tijd reist loopt gevaar om dingen in het verleden te wijzigen die grote gevolgen hebben voor de toekomst. Het zogenaamde ‘space-time continuum’ effect. Dat levert spannende en hilarische situaties op. Zo ‘leent’ Marty namen uit de toekomst als Calvin Klein (Back to the Future I) en in het wilde westen (Back to the Future III) heet hij Clint Eastwood.

Een van de beste science fiction films voor kinderen: Back to the Future

Meer film inspiratie

Beste science fiction films bewaren

Top 7 beste science fiction films

De beste science fiction films aanschaffencshow

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *