11x wat te doen in pittoresk Parga

Griekenland, Travel

11x wat te doen in pittoresk Parga, Epirus Griekenland

Ik was opnieuw in Griekenland. In Parga op het vasteland om precies te zijn. Voor een heerlijke strandvakantie, maar ook om cultuur te snuiven bij de eeuwenoude Meteora kloosters. Ik waande me afwisselend in de Oostenrijkse Alpen, een slaperig Amerikaans dorpje en op een filmset van een western. Parga is zo’n gevarieerde en verrassende bestemming! 11x wat te doen in pittoresk Parga, Epirus.

Krioneri Beach, Parga_Nenehs_Choice

1. Pittoresk Parga (Epirus)

Parga zelf blijkt vooral een schattig plaatsje met fotogenieke straatjes en kleurrijke huizen die gesierd worden door smeedijzeren balkonnetjes. Die doen nog het meest denken aan het straatbeeld van New Orleans. We slenteren ‘s avonds over de boulevard waar het een gezellige drukte is en waar je op een van die balkonnetjes kunt aanschuiven voor een fijne, Griekse maaltijd. Hoewel Parga redelijk toeristisch is, is de sfeer er gemoedelijk.

11x wat te doen in Parga_Nenehs_Choice

2. Old Olive Oil Museum Paragaea

In het centrum van Parga staat een oude olijfoliefabriek: Paragaea. Het is niet meer in gebruik, maar je leert er alles over de olijvenpluk (allemaal handmatig) en over warme en koude persing. Dat een warme persing weliswaar veel meer olijfolie oplevert, maar dat een koude persing van veel betere kwaliteit is. We horen dat de smaak en kwaliteit van olijfolie aangetast wordt door zonlicht en dat de verpakking daarom van metaal of van donker glas moet zijn. Waarom het in de Nederlandse supermarkten dan verkocht wordt in wit glas of in doorzichtig plastic is mij een raadsel. Het Old Olive Oil Museum Paragaea vind je aan de K. Tzavella 19. De toegang is 10 euro en voor kinderen tot 16 jaar zelfs gratis. Leuk is dat we van de verschillende soorten en rijpingen lekker mogen proeven. Jeetje, ik wist niet dat echt goede olijfolie tintelt in je mond?!

3. Bvlgari

Als we onderweg zijn naar de eeuwenoude Meteorakloosters, komen we langs het plaatsje Paramythia. Hier opende zilversmid Sotirios Voulgaris zijn eerste juwelierswinkel. Via Corfu en Napels kwam hij in 1881 naar Rome waar hij in 1884 een winkel opende. Zijn handwerk groeide uit tot het wereldberoemde Italiaanse merk Bvlgari: het luxemerk dat bekend staat om zijn horloges en juwelen. Het pand waar Voulgaris zijn eerste juwelierswinkel begon, kun je nog steeds bezoeken in Paramythia.

Meteora Kloosters, Griekenland

Meteora kloosters, Griekse vasteland

4. Meteora kloosters

Al van verre zien we de torenhoge rotsblokken opdoemen. De kloosters liggen hoog bovenop de rotsen, als enorme arendsnesten. Oorspronkelijk telde dit gebergte er 24 stuks in totaal, nu zijn dat er nog 6, waarvan een paar nog steeds bewoond worden door monniken. Vroeger waren de kloosters alleen toegankelijk via een mand dat via een speciaal systeem omhoog werd getakeld. Je kunt je gewoonweg niet voorstellen hoe ze daarmee rotsblokken en mensen mee naar boven hesen. Feit is dat deze indrukwekkende bouwwerken zo de moeite waard zijn, ook al is het nogal toeristisch. Kom vroeg op de dag op de grootste mensenmassa’s te vermijden. Bij de Meteorakloosters werden ook scènes gedraaid voor de James Bond-film ‘For your eyes only’ (1981).

5. Kalambaka

Het ene moment wanen we ons in een filmdecor, dan weer in een verlaten Amerikaans stadje of Oostenrijks bergdorpje. Zoals het plaatsje Kalambaka bijvoorbeeld, waar we een korte stop maken om te lunchen. De bouw van de huizen en de daarachter oprijzende rotsen doen denken aan een stoffig, Amerikaans stadje.
Kalambaka, Epirus, Griekenland

Metsovo, Epirus, Griekenland

6. Metsovo

In bergdorpje Metsovo daarentegen krijgen we het gevoel in de Oostenrijkse Alpen te zijn beland. Bergtoppen omzomen het plaatsje en de huizen zijn gebouwd met houten balken. Het temperatuurverschil met het ‘dal’ is al snel tien graden. We drinken even iets in een grappig parkje waar zich diverse eettentjes bevinden. Ieder moment verwacht je hier klingelende bellen van grazende koeien of schapen. Dat gebeurt niet, wel zien we huiden en kleden hangen die helemaal in de sfeer passen.

Venetian Castle, Parga, Griekenland

7. Venetian Castle

Hoog boven Parga waakt het Venetian Castle. Inspannend, zweterig en een tikkeltje lastig is de klim naar het oude Venetiaanse Kasteel van Parga wel (draag goede schoenen!), maar dat uitzicht is er eentje om over naar huis te schrijven. Eenmaal boven bedenken we wel dat we dit beter vroeger op de ochtend hadden kunnen doen. Daarom trakteren we onszelf na de afdaling op een drankje bij het restaurant van het kasteel. Onder de bomen heb je nog steeds dat geweldige uitzicht en een verkoelend drankje is meer dan welkom.

Bar Atrium, Parga, Epirus Griekenland
Parga, Epirus, Griekenland, Neneh's Choice

8. Bar Atrium

Een drankje doen bij Atrium is niet alleen een feest voor de smaakpapillen, maar ook een lust voor het oog. Voor een paradijselijk uitzicht over de kleine baai rond Piso Krioneri moet je hier zijn. Bestel een van de verse sapjes (mango of citroen bijvoorbeeld) en neem een boekje mee. Krijg je er nog steeds geen genoeg van dan kun bij Atrium ook kleine hapjes en een lunch bestellen. Dit uitzicht verveelt tenslotte nooit!

Krioneri Beach, Parga, Epirus, Griekenland

Piso Krioneri, Parga, Griekenland

9. Stranden van Parga

Rondom Parga vind je meerdere stranden. Krioneri Beach is het stadsstrand van Parga. Wij strijken meestal neer op het kleinere Piso Krioneri. Het strand bestaat hier uit kiezels en het is er een stuk rustiger en gemoedelijker. Een tikkeltje hippie vibes. Iets ten noorden van Parga, voorbij het Venetian Castle ligt Valtos Beach: een uitgestrekt toeristisch zandstrand. Ten zuiden bevindt zich Lichnos Beach. Vanaf de pier van Parga vertrekken diverse taxibootjes naar de verschillende stranden. Van hieruit kun je ook een tochtje maken met de ‘onderzeeër’ of per boot de rivier de Styx opvaren.

Restaurant Avra, Parga, Griekenland

10. Restaurant Avra

Terwijl we onderweg klimmen naar het Venetian Castle komen we een restaurant tegen waarvan het terras over de baai uitkijkt. Daar, bij Avra, willen we straks lunchen, zeggen we tegen elkaar. Zo gezegd, zo gedaan. Als we de menukaart in de handen gedrukt krijgen, valt meteen op dat de gerechten hier alles behalve standaard zijn. Denk: haloumi met gedroogd fruit als voorafje, maar ook de visgerechten zien er smakelijk uit. We kiezen voor de haloumi, Griekse salade en tzatziki. De voorgeschotelde gerechten zijn zo veelbelovend, dat we ons voornemen om hier de volgende avond te gaan dineren. En met dit uitzicht is al helemaal niets mis. Als we er de volgende dag komen eten is het er afgeladen vol. We bestellen de vis van de dag dat volgens de eigenaar het summum is en doen ons als toetje te goed aan de chocoladetaart. Jum!

11. Acheron rivier of de Styx

De rivier Acheron bij Gliki spreekt nogal tot de verbeelding. Omdat deze rivier gedeeltelijk onderaards loopt, stond het volgens de Griekse mythologie in verbinding met de rivier de Styx: de rivier die de aarde van de onderwereld scheidt. Je legde een munt in de mond van de overledene om de veerman, Charon, te kunnen betalen voor de overtocht naar het hiernamaals. Je kunt de rivier vanuit Parga bezoeken door een auto te huren of door een excursie naar Gliki te boeken. Deze rivier is (afhankelijk van de waterstand) doorwaadbaar. Wil je heen en terug lopen met een gids, dan neemt dat zo’n 1,5 uur in beslag.

Villa Letista, Parga, Griekenland

Villa Letista, Parga, Griekenland

Vervoer en verblijf Parga

Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis aan naar Parga of Epirus:

Je kunt er ook voor kiezen om een losse vlucht plus verblijf te boeken. Vanaf Amsterdam vlieg je met Transavia naar de luchthaven van Preveza. Op de luchthaven kun je een auto huren.

In Parga vind je een aantal prima hotels en appartementen. Deze boek je heel eenvoudig via:

Overnachten in Parga: Villa Letista

We slapen een week in Villa Letista bovenop de heuvel. Dat betekent een week lang conditietraining en kuitspieren kweken. Maar wat een geweldig ruim appartement en terras! Boven bevindt zich een bar en een infinity pool waar je even af kunt koelen en van waaruit je een geweldig uitzicht hebt over de zee en Parga. Wij zijn blij!

Ik maakte deze reis samen met m’n kinderen en boekte het bij Sunweb.

11x wat te doen in pittoresk Parga

Meer tips voor Griekenland?

Wij zijn zo onderhand verslaafd geraakt aan Griekenland.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *