11x wat te doen in pittoresk Parga: tips en bezienswaardigheden

Griekenland, Europa

11x wat te doen in pittoresk Parga tips en bezienswaardigheden - Epirus Griekenland

Parga op het Griekse vasteland is een heerlijke bestemming voor een strandvakantie, maar ook om cultuur te snuiven bij de eeuwenoude Meteora kloosters. In dit artikel deel ik mijn tips en bezienswaardigheden: 11x wat te doen in pittoresk Parga in de provincie Epirus.

Wat te doen in pittoresk Parga - Krioneri Beach

Doen in Parga: de zon in de zee zien zakken

11x Wat te doen in Parga: tips en bezienswaardigheden

Parga ligt in de provincie Epirus op het Griekse vasteland. Het heeft dezelfde aanvlieghaven als Lefkas, namelijk Preveza. In het plaatsje zelf is genoeg te beleven en het ligt er schattig bij, zo met die kleurige huizen tegen de berghelling. Zo kun je er genieten van heerlijke zandstranden en een kijkje nemen in een oude olijfoliefabriek (waar je olijfolie kunt proeven, absoluut de moeite waard!). Daarnaast vind je in de omgeving de beroemde Meteora Kloosters. Genoeg redenen dus om dit mooie plaatsje op het Griekse vasteland te bezoeken. Ik geef je mijn tips wat te doen in pittoresk Parga.

Waarom naar Parga?

Parga is een heerlijke plek om bij te komen en van een vakantie te genieten. Daarnaast is er ook genoeg te zien en te doen in het plaatsje zelf en kun je cultuur snuiven in de omgeving. Graag geef ik je mijn 11 tips wat te doen in pittoresk Parga op het Griekse vasteland.

Lees ook: 9 accommodatie tips voor je vakantie in Parga
En: wij sliepen in Studio’s Agnanti
Plus: dagtrips die je vanuit Parga kunt maken

1. Pittoresk centrum van Parga (Epirus)

Parga zelf is een schattig plaatsje met fotogenieke straatjes en kleurrijke huizen die gesierd worden door smeedijzeren balkons. Die doen nog het meest denken aan het straatbeeld van New Orleans. We slenteren ‘s avonds over de boulevard waar het een gezellige drukte is en waar je op een van die balkons kunt aanschuiven voor een fijne, Griekse maaltijd. Hoewel het behoorlijk toeristisch is, is de sfeer er gemoedelijk.

11x wat te doen in Parga_Nenehs_Choice

Wat te doen in Parga: dwalen door de pittoreske straatjes

2. Old Olive Oil Museum Paragaea

In het centrum staat een oude olijfoliefabriek: Paragaea. Het is niet meer in gebruik, maar je leert er alles over de olijvenpluk (allemaal handmatig) en over warme en koude persing.

Dat een warme persing weliswaar veel meer olijfolie oplevert, maar dat een koude persing van veel betere kwaliteit is. We horen dat de smaak en kwaliteit van olijfolie aangetast wordt door zonlicht en dat de verpakking daarom van metaal of van donker glas moet zijn. Waarom het in de Nederlandse supermarkten dan verkocht wordt in wit glas of in doorzichtig plastic is mij een raadsel. Het Old Olive Oil Museum Paragaea vind je aan de K. Tzavella 19. De toegang is 10 euro en voor kinderen tot 16 jaar zelfs gratis. Leuk is dat we van de verschillende soorten en rijpingen lekker mogen proeven. Jeetje, ik wist niet dat goede olijfolie tintelt in je mond?!

3. Bvlgari

Als we onderweg zijn naar de eeuwenoude Meteora kloosters, komen we langs het plaatsje Paramythia. Hier opende zilversmid Sotirios Voulgaris zijn eerste juwelierswinkel. Via Corfu en Napels kwam hij in 1881 naar Rome waar hij in 1884 een winkel opende. Zijn handwerk groeide uit tot het wereldberoemde Italiaanse merk Bvlgari: het luxemerk dat bekend staat om zijn horloges en juwelen. Het pand waar Voulgaris zijn eerste juwelierswinkel begon, kun je nog steeds bezoeken in Paramythia.

Meteora Kloosters, Griekenland

Doen in Parga: de beroemde Meteora kloosters bezoeken!

Meteora kloosters, Griekse vasteland

Meteora kloosters Griekenland, Neneh's Choice

4. Doen in Parga: dagtrip naar de Meteora kloosters

Al van verre zien we de torenhoge rotsblokken opdoemen. De Meteora kloosters liggen hoog bovenop de rotsen, als enorme arendsnesten. Oorspronkelijk telde dit gebergte er 24 stuks in totaal, nu zijn dat er nog 6, waarvan een paar nog steeds bewoond worden door monniken.

Vroeger waren de Meteora kloosters alleen toegankelijk via een mand dat via een speciaal systeem omhoog werd getakeld. Je kunt je gewoon niet voorstellen hoe ze daarmee rotsblokken en mensen mee naar boven hesen. Feit is dat deze indrukwekkende bouwwerken zo de moeite waard zijn, ook al is het nogal toeristisch. Kom vroeg op de dag op de grootste toeristenmassa’s te vermijden. Bij de Meteora kloosters werden ook scènes gedraaid voor de James Bond-film ‘For your eyes only’ (1981). Ik heb een blog geschreven over alle tours die je kunt maken:  lees hier al mijn tips voor dagtrips vanuit Parga.

Boek hier je dagtrip naar de Meteora Kloosters
of ga zelf toeren met een huurauto van Sunny Cars

5. Kalambaka

Het ene moment wanen we ons in een filmdecor, dan weer in een verlaten Amerikaans stadje of Oostenrijks bergdorpje. Zoals het plaatsje Kalambaka bijvoorbeeld, waar we een korte stop maken om te lunchen. De bouw van de huizen en de daarachter oprijzende rotsen doen denken aan een stoffig, Amerikaans stadje.

Kalambaka, Epirus, Griekenland

Metsovo, Epirus, Griekenland

6. Bezoek bergdorpje Metsovo

In bergdorpje Metsovo daarentegen krijgen we het gevoel in de Oostenrijkse Alpen te zijn beland. Bergtoppen omzomen het plaatsje en de huizen zijn gebouwd met houten balken. Het temperatuurverschil met het ‘dal’ is al snel tien graden. We drinken even iets in een grappig parkje waar zich diverse eettentjes bevinden. Ieder moment verwacht je hier klingelende bellen van grazende koeien of schapen. Dat gebeurt niet, wel zien we huiden en kleden hangen die helemaal in de sfeer passen.

Venetian Castle, Parga, Griekenland

7. Venetian Castle

Hoog boven Parga waakt het Venetian Castle. Inspannend, zweterig en een tikkeltje lastig is de klim naar het oude Venetiaanse Kasteel van Parga wel (draag goede schoenen!), maar dat uitzicht is er eentje om over naar huis te schrijven. Eenmaal boven bedenken we wel dat we dit beter vroeger op de ochtend hadden kunnen doen. Daarom trakteren we onszelf na de afdaling op een drankje bij het restaurant van het kasteel. Onder de bomen heb je nog steeds dat geweldige uitzicht en een verkoelend drankje is meer dan welkom.

Bar Atrium, Parga, Epirus Griekenland

Wat te doen in Parga: bestel een drankje of lunch bij Bar Atrium met dit uitzicht!

Parga, Epirus, Griekenland, Neneh's Choice

8. Bar Atrium

Een van de beste tips voor je bezoek aan Parga is: iets drinken bij Bar Atrium. Dat is niet alleen een feest voor de smaakpapillen, maar ook een lust voor het oog. Want voor een paradijselijk uitzicht over de kleine baai rond Piso Krioneri moet je hier zijn. Bestel een van de verse sapjes (mango of citroen bijvoorbeeld) en neem een boekje mee. Krijg je er nog steeds geen genoeg van dan kun bij Atrium ook kleine hapjes en een lunch bestellen. Dit uitzicht verveelt tenslotte nooit!

Krioneri Beach, Parga, Epirus, Griekenland

Piso Krioneri, Parga, Griekenland

9. Stranden van Parga

Rondom Parga vind je meerdere stranden. Krioneri Beach is het stadsstrand. Wij strijken meestal neer op het kleinere Piso Krioneri. Het strand bestaat hier uit kiezels en het is er een stuk rustiger en gemoedelijker. Een tikkeltje hippie vibes. Iets ten noorden, voorbij het Venetian Castle ligt Valtos Beach: een uitgestrekt toeristisch zandstrand. Ten zuiden bevindt zich Lichnos Beach. Vanaf de pier van Parga vertrekken diverse taxibootjes naar de verschillende stranden. Van hieruit kun je ook een tochtje maken met de ‘onderzeeër’ of per boot de rivier de Styx opvaren.

Restaurant Avra, Parga, Griekenland

10. Restaurant Avra

Tijdens onze klim naar het Venetian Castle komen we een restaurant tegen waarvan het terras over de baai uitkijkt. Daar, bij Avra, willen we straks lunchen, zeggen we tegen elkaar. Zo gezegd, zo gedaan. Als we de menukaart in de handen gedrukt krijgen, valt meteen op dat de gerechten hier alles behalve standaard zijn. Denk: haloumi met gedroogd fruit als voorafje, maar ook de visgerechten zien er smakelijk uit. We kiezen voor de haloumi, Griekse salade en tzatziki.

De voorgeschotelde gerechten zijn zo veelbelovend, dat we ons voornemen om hier de volgende avond te gaan dineren. En met dit uitzicht is al helemaal niets mis. Als we er de volgende dag komen eten is het er afgeladen vol. We bestellen de vis van de dag dat volgens de eigenaar het summum is en doen ons als toetje te goed aan de chocoladetaart. Jum!

11. Acheron rivier of de Styx

De rivier Acheron bij Gliki spreekt nogal tot de verbeelding. Omdat deze rivier gedeeltelijk onderaards loopt, stond het volgens de Griekse mythologie in verbinding met de rivier de Styx: de rivier die de aarde van de onderwereld scheidt. Je legde een munt in de mond van de overledene om de veerman, Charon, te kunnen betalen voor de overtocht naar het hiernamaals. Je kunt de rivier vanuit Parga bezoeken door een auto te huren of door een excursie naar Gliki en de Acheron rivier te boeken. Deze rivier is (afhankelijk van de waterstand) doorwaadbaar. Wil je heen en terug lopen met een gids, dan neemt dat zo’n 1,5 uur in beslag.

Boek je excursie naar Gliki en de Acheron rivier

Villa Letista, Parga, Griekenland

Villa Letista, Parga, Griekenland

Vervoer en verblijf

Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis aan naar Parga of Epirus:

Je kunt er ook voor kiezen om een losse vlucht plus verblijf te boeken. Vanaf Amsterdam vlieg je met Transavia naar de luchthaven van Preveza. Op de luchthaven kun je een auto huren.

In Parga vind je een aantal prima hotels en appartementen. Deze boek je heel eenvoudig via:

Overnachten in Parga

We slapen een week in Studio’s Agnanti bovenop de heuvel. Dat betekent een week lang conditietraining en kuitspieren kweken. Maar wat een geweldig ruim appartement en terras! Boven bevindt zich een bar en een infinity pool waar je even af kunt koelen en van waaruit je een geweldig uitzicht hebt over de zee en het plaatsje. Wij zijn blij! Ik maakte deze reis samen met m’n kinderen en boekte onze accommodatie in Parga bij Sunweb.

Bekijk hier: al mijn accommodatie tips in Parga

Tips Parga: excursies en dagtrips

Lees hier mijn persoonlijke 5 tips voor dagtrips vanuit Parga. Toch iets anders doen? Via GetyourGuide kun je eenvoudig een dagtrip of excursie boeken vanuit Parga op het Griekse vasteland. Zoals:

Tips wat te doen in Parga bewaren

11x wat te doen in Parga, Griekenland 11x wat te doen in Parga Griekenland

Meer tips voor je vakantie in Griekenland

Handig voor je vakantie in Griekenland





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *