Mooiste plekken op Kreta: 14 tips en bezienswaardigheden

Griekenland, Europa, Travel

Mooiste plekken op Kreta in Griekenland: Matala

Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Het is niet alleen een populaire bestemming in het hoogseizoen, ook in het voor- en najaar is het een fijne vakantiebestemming. Je vindt er prachtige stranden, archeologische vindplaatsen, cultuur en een bruisend uitgaansleven. Hoewel Kreta bekendstaat als feesteiland met badplaatsen als Chersonissos, heeft het ook een andere kant. Dat van rustige vissersdorpjes in het zuiden en authentieke Griekse plaatsjes in het binnenland. Mijn tips voor de 14 mooiste plekken op Kreta.

Mooiste plekken op Kreta in Griekenland: de Samariakloof

De Samariakloof is een van de mooiste plekken op Kreta – Bron foto

Kreta: van een bruisend nachtleven

Houd je van spetterende steden en uitgaan dan zit je goed langs de noordkust van Kreta. Hier ligt ook Heraklion, de hoofdstad van Kreta. Daarnaast vind je hier badplaatsen als Stalis, Malia en Chersonissos dat bekendstaat om haar bruisende nachtleven.

Tot de andere kant van Kreta

Maar Kreta heeft ook een andere kant. Dat van het authentieke Griekenland, van de Lassithi-hoogvlakte en traditionele bergdorpen in het binnenland tot rustige vissersdorpjes in het zuiden waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Plekken die nog niet overspoeld worden door het massatoerisme en waar liefhebbers van cultuur, natuur en rust hun hart op kunnen halen.

De 14 mooiste plekken op Kreta

Een van die mooie plekken op Kreta is Knossos, waar je de resten van een Minoïsch paleis kunt bewonderen. Populair is ook de wandeling door de Samariakloof: een 16 km lange kloof die start in de bergen en uitmondt bij de zee. Heb je nog geen idee welke plaatsen je wilt bezoeken op Kreta? Ik heb mijn favoriete bezienswaardigheden en de mooiste plekken op Kreta voor je op een rijtje gezet.

Lees ook: 10x de mooiste Griekse eilanden
En: Griekse eilanden waar je nog nooit van had gehoord
Of: accommodatie tips voor je vakantie in Rethymnon

Samariakloof, Kreta IreneJaren geleden maakte ik deze wandeling door de Samariakloof

1. Samariakloof

Eén van de mooiste plekken op Kreta is de 16 kilometer lange Samariakloof. Omdat er in de winter een rivier stroomt, kun je alleen in de zomermaanden door deze smalle kloof wandelen. Start je wandeling vroeg in de ochtend, want het kan er ontzettend warm worden. Je begint je wandelroute door de Samariakloof op 1250 meter hoogte bij het dorp Omalos. Vervolgens daal je zo’n 1200 meter af om aan je wandeling door de rivierbedding te beginnen. Je wandelt over bruggetjes, door water en klautert over rotsblokken. Op sommige plekken is de Samariakloof slechts 4 meter breed en word je omringd door 500 meter hoge rotswanden.

Boek je wandeling door de Samariakloof

mooiste plekken op Kreta in Griekenland: de Imbroskloof

De Imbroskloof is een van de mooiste plekken op Kreta

2. Imbroskloof

Behalve de Samariakloof vind je op Kreta ook de 7,5 kilometer lange Imbroskloof: een van de mooiste plekken op Kreta! Voordeel van deze kloof is dat het het hele jaar door toegankelijk is, omdat de rivier inmiddels droog is gevallen. Op een paar plekken is de Imbroskloof nóg smaller dan de Samariakloof. En omdat het minder populair is, is het er ook rustiger. Je wandelroute start in Imbros en daalt 500 meter af richting Komitades. De route andersom lopen kan ook. Dan is ie een stuk pittiger. Aan het einde van de wandelroute vind je wat restaurants waar je waar je wat kunt eten of drinken.

Boek je wandeling door de Imbroskloof plus vervoer

Mooiste plekken op Kreta: Bounty-strand Vai

Het strand van Vai op Kreta
Mooiste plekken op Kreta - Het bountystrand van Vai, Kreta

Uit de oude doos: op het Bounty-strand Vai op Kreta

3. Het palmenstrand van Vai

Het palmenstrand van Vai is ongetwijfeld één van de mooiste plekken op Kreta. De naam zegt het al: Vai betekent namelijk ‘palmtak’. Rond het zandstrand van Vai vind je dan ook veel dadelpalmen. Tel daarbij op het azuurblauwe water en witte stranden en je hebt de ingrediënten voor een stukje paradijs op Kreta. Dat vonden de reclamemakers van kokosreep Bounty ook: die gebruikten Vai voor een reclamespot in de jaren 80. Natuurlijk kun je in Vai terecht voor watersport, ligbedden en restaurants. Wees er wel vroeg bij, want dit tropische paradijs is een geliefde bezienswaardigheid op Kreta en dus druk.

Boek een dagtrip naar Vai

Lassithi Plateau Kreta

De Lassithi hoogvlakte
Mooiste plekken op Kreta - Lassithi plateau windmolen

4. Lassithi hoogvlakte

De Lassithihoogvlakte of het Lassithi plateau in het binnenland van Kreta is ongeveer 25 vierkante kilometer groot. Hier kun je genieten van prachtige vergezichten op de Selenaberg en het Diktigebergte en traditionele dorpjes als Tzermiado. Lassithi staat bekend om de vele windmolens. Vroeger werden ze gebruikt om water uit de grond te pompen, nu staan ze er vooral voor de sier. Dat levert dan ook prachtige plaatjes op. De meeste jeeptochten over Kreta, vanuit Chersonissos bijvoorbeeld, komen ook over de Lassithi hoogvlakte.

Bekijk tours naar de Lassithi hoogvlakte

Koutouloufari Kreta

Koutouloufari – Bron foto

5. Koutouloufari

Vrijwel iedereen heeft wel van de bruisende uitgaansstad Chersonissos gehoord. Wil je aan de drukte ontsnappen en vind je het niet erg om niet direct aan het strand te zitten? Dan is Koutouloufari ook een heerlijk plekje. Koutouloufari ligt landinwaarts op ongeveer 2 kilometer van de drukke badplaats Chersonissos op de hellingen van een berg. Hier geniet je nog van de authentiek Griekse sfeer, van kneuterige straten, gezellige pleintjes, tavernes en barretjes. Wat mij betreft een van de leukste plekjes op Kreta!

Boek een pakketreis Koutouloufari met Sunweb
Bekijk low budget vakanties Koutouloufari bij Vakantiediscounter

Rethymnon Kreta bestemmingen

Rethymnon is wat mij betreft een van de mooiste plekken op Kreta

6. Rethymnon

In het noordwesten van Kreta ligt de relatief grote badplaats Rethymnon of Rethymno. Behalve een langgerekt zandstrand van maar liefst 12 kilometer heeft het ook een gezellig oud centrum. Dankzij de Venetiaanse invloeden barst het in Rethymnon van de mooie gebouwen en bezienswaardigheden als de Venetiaanse Haven, de Rimondi-fontein, de Fortezza en het House of Culture. Daarnaast vind je hier ook het Museum for Contemporary Arts en het Archeologisch Museum. Je kunt hier eindeloos struinen door de wirwar aan straten en steegjes met lokale shops en typisch Griekse tavernes. Vergeet vooral niet om zo nu en dan naar boven te kijken, want Rethymnon heeft ook schattige gevels en balkonnetjes.

Low budget vakanties Rethymnon bij Vakantiediscounter
Pakketreizen Rethymnon bij Sunweb

Heraklion Kreta Griekenland

7. Heraklion

Heraklion (of Iraklion) is de hoofdstad van Kreta en vaak ook de aanvlieghaven voor je bezoek aan het eiland. Vooral de historische binnenstad is de moeite waard. Het wordt omringd door oude stadsmuren en heeft prachtige gebouwen. Natuurlijk kun je er heerlijk winkelen, een markt bezoeken of iets eten in een van de tavernes. De leukste winkelstraat is de authentieke marktstraat Odós 1866 dat is overdekt met zonneschermen. Hier kun je verse vis, groente en fruit inslaan. Andere bekende bezienswaardigheden in Heraklion zijn de Venetiaanse Haven, het Archeologisch Museum, Fort Koulés, de Ágios Títoskerk en de Morosini Fontein.

Ontdek pakketreizen Heraklion bij Sunweb
Goedkope vakanties Heraklion bij Vakantiediscounter

Paleis van Knossos, Kreta

Een must en een van de mooiste plekken op Kreta is Knossos

8. Paleis van Knossos

Een van de bekendste bezienswaardigheden op Kreta is Knossos. Het was de hoofdstad van het Minoïsche Kreta en een van de oudste plekken op het eiland. Vermoedelijk leefden de eerste mensen hier al rond 6000 jaar voor Chr. Eeuwenlang was Knossos de eerste en grootste stad in Griekenland en zelfs van heel Europa. De opgravingen van het Paleis van koning Minos kun je bezoeken. Het bestaat uit overblijfselen van een theater, kruiken, graven en villa’s. Zo krijg je een beetje een beeld van de geschiedenis van dit gebied en hoe het er vroeger uit moet hebben gezien.

Bekijk tours naar het Paleis van Knossos

Chania Kreta

De Venetiaanse haven van Chania

9. Chania

Proef van het echte Griekse leven in Chania! De op twee na grootste stad van Kreta ligt aan de noordwestkust van het eiland. Het ligt aan een baai en in de Venetiaanse haven meren cruiseschepen aan. Dankzij de oude binnenstad met traditionele huizen in Venetiaanse stijl en smalle steegjes behoort Chania tot een van de populairste en toeristische steden van Kreta. Hoewel het er druk kan zijn, is het een gemoedelijke stad. Behalve strand telt Chania ook verschillende musea, waaronder het Archeologisch Museum, Byzantijns Museum en het Maritiem Museum. Je kunt er ook aanschuiven voor de Griekse keuken, al liggen de prijzen hier wel wat hoger dan je in de rest van Kreta gewend bent.

Pakketreizen Chania bij Sunweb
Complete vakantie Chania bij Ross Holidays

Agios Nikolaos Kreta avond

Agios Nikolaos op Kreta

10. Agios Nikolaos

Een van de mooiste plekken in het oosten van Kreta is Agios Nikolaos. Het plaatsje is gebouwd rond het binnenmeer Voulismeni dat door hoge rotswanden wordt omringd. Er wordt gefluisterd dat het binnenmeer bodemloos is en je mag er dus ook niet in zwemmen. Wel kun je heerlijk op een terrasje zitten rond het water. In het centrum vind je een paar musea waaronder het Volkenkundig Museum en het Archeologisch Museum met stukken uit de Minoïsche tijd. Agios Nikolaos heeft ook een paar kleine stranden waar je vanuit het centrum zo naar toe wandelt.

Bekijk pakketreis Agios Nikolaos bij Vakantiediscounter
Kleinschalige vakantie Agios Nikolaos bij Sunweb

Mooiste plekken op Kreta - Elounda

Mooiste plekken op Kreta: Elounda en de gezonken stad Olous

11. Elounda en de gezonken stad Olous

Op ongeveer 10 kilometer van Agios Nikolaos ligt het badplaatsje Elounda. Oorspronkelijk was het een vissersdorpje, tegenwoordig is het een toeristische trekpleister met voornamelijk grote resorts. Loop vooral even naar de dam waar je de restanten van de verzonken stad Olous onder water kunt zien liggen. Olous zonk na een aardbeving en natuurlijk gaan Bassie en Adriaan hiernaar op zoek in ‘Bassie en Adriaan en de verzonken stad’. Vanuit Elounda kun je ook de boot nemen naar het lepra-eiland Spinalonga.

Low budget vakantie Elounda bij Vakantiediscounter
Complete pakketreis Elounda via Sunweb

Spinalonga Kreta

Een van de indrukwekkendste en mooiste plekken op Kreta: lepra-eiland Spinalonga

12. Spinalonga

Niet per se een van de mooiste plekken op Kreta, maar vooral een van de indrukwekkendste. Het onbewoonde eiland Spinalonga ligt voor de oostkust van Kreta in de baai van Elounda. Op het eiland staat een Venetiaans fort. Hoewel de vesting oninneembaar zou zijn, slaagden de Turken er in 1715 toch in om het te veroveren. Na 1903 werd het eiland een lepra-kolonie. Mensen die aan de besmettelijk ziekte lepra leden, werden hier achtergelaten en aan hun lot overgelaten. Toen er in 1957 eindelijk een medicijn werd ontwikkeld, raakte het eiland in verval.

Nu kun je vanuit Elounda of Agios Nikolaos een boottocht maken naar het eiland. Ik raad je aan om een rondleiding met een gids te maken. De verhalen over de lepra-kolonie zijn schrijnend, maar ook het zien van de graven heeft op mij nogal wat indruk gemaakt.

Boek je tour naar Spinalonga

Mooiste plekken Kreta: Agia Galini

Mooiste plekken op Kreta: Agia Galini – Bron foto

13. Agia Galini

Agia Galini is van oorsprong een typisch Grieks vissersplaatsje aan de zuidkust van Kreta. De wit met blauwe huisjes van het plaatsje liggen deels tegen de heuvel aangebouwd. Grote toeristenmassa’s vind je hier niet. In dit relatief rustige dorpje heerst dan ook een gemoedelijke sfeer. Agia Galini heeft een zandstrand en een schilderachtige haven en een winkelstraat met tavernes en lokale winkeltjes. Wat mij betreft een van de mooiste plekken op Kreta!

Reis naar Agia Galini met Vakantiediscounter
Kleinschalige accommodaties in Agia Galini bij Sunweb

Matala Kreta grot

Mooiste plekken op Kreta: hippiedorp Matala

14. Matala

Matala is ongetwijfeld één van de meest bijzondere en mooiste plekken op Kreta. Het plaatsje aan de zuidkust van het eiland was in de jaren 60 een trekpleister voor hippies. Schilderwerken op de vloer, kleurige boetiekwinkeltjes en relaxte barretjes herinneren nog aan die hippietijd.

Een van de opvallendste Matala hippie-bewoners was zangeres Joni Mitchell, maar ook Bob Dylan, Cat Stevens en Janis Joplin woonden in de grotten van Matala. Nog steeds zijn de krijtrotsen en grotten van Matala populaire bezienswaardigheden. Deze grotten werden ooit door de Romeinen uitgehakt en deden dienst als graftomben. Omdat het zandstrand van Matala richting het westen ligt, kun je hier perfect de zonsondergang bewonderen.

Boek je pakketreis Matala bij Sunweb
Of een vakantie Matala via Vakantiediscounter

Tours naar de mooiste plekken op Kreta

Ontdek zelf de mooiste plekken op Kreta en trek er op uit met een huurauto. Je kunt ook voorafgaand aan je vakantie of nog ter plekke een excursie of dagtocht Kreta boeken via getyourguide.

 

Mooiste plekken op Kreta bewaren

De mooiste plekken op Kreta De mooiste plekken op Kreta  De mooiste plekken op Kreta

Meer tips voor een vakantie in Griekenland

Ontdek de mooiste plekken op Kreta


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay, Pexels en Unsplash.


11 comments on “Mooiste plekken op Kreta: 14 tips en bezienswaardigheden

  1. Als ik deze foto’s zie dan krijg ik ontzettend zin om op vakantie te gaan! Ik ben al eens op vakantie geweest naar Kreta en heb toen de Samariakloof bewandeld. Sommige plekjes die je benoemd kende ik nog niet maar het zeker goede tips voor als ik nog eens naar Kreta ga.

  2. Ik ben er in mijn twintiger jaren geweest en heb genoten van het nachtleven, nu zou ik meer willen zien.

    • Je denkt bij Kreta inderdaad al snel aan het uitgaansleven, maar er zijn zoveel andere gave plekjes waar amper toeristen komen!

  3. Kreta staat nogsteeds op mijn wensenlijstje! Ik ben wel al een paar keer naar Kos geweest. Ik vind Griekenland zo’n heerlijk fijn land.

  4. Bounty, een stukje paradijs op aarde. Jaaaaa, die ken ik inderdaad nog. Hilarisch zo’n tachtiger jaren reclame maar heel leuk om die weer te zien. On topic. Ik ben nog niet eerder op Kreta geweest. Wel Kos, Rhodos en Myconos. Die laatste heeft ons zowat de kop gekost (financieel). Wisten wij veel destijds dat het zo hip en dito duur was. Leuk om dit allemaal te lezen over Kreta. Er is wel heel veel mogelijk zo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *