Meer leven, minder werken

Lifestyle, Persoonlijk

meer leven minder werken, reizen, vrouwen, onafhankelijk, vrijheid

Ken je dat gevoel van: is dit alles en kan ik niet meer uit m’n leven halen? Recente gebeurtenissen in m’n leven hebben me behoorlijk aan het denken gezet over hoe ik de rest ervan in wil richten. Hoe kan ik minder werken en daardoor meer energie overhouden en tijd spenderen aan de dingen die ik écht belangrijk vind? Denk aan quality time met familie en vrienden, rondstruinen in de natuur, gezond leven, yoga, verrukkelijk koken en natuurlijk schrijven. Genieten van de simpele dingen en meer vrijheid. Kortom: meer leven, minder werken.

In loondienst = weinig tijd overhouden

Daar kom ik eenvoudigweg te weinig aan toe met m’n 32-urige werkweek in loondienst. Toegegeven: ik zou misschien iets naast m’n werk kunnen doen mits ik voldoende energie zou overhouden, maar dat is niet het geval. Ik ben dus aan het uitpuzzelen hoe ik m’n leven anders kan inrichten zodat ik én (meer) voldoening haal uit m’n werk én volop kan genieten van al die andere leuke dingen in het leven. Daarnaast ben ik op zoek naar meer zingeving en betekenis.

Inspiratie: steeds meer mensen kiezen ervoor om rijk te zijn in tijd
En: Ik koos voor meer vrijheid en zingeving in mijn leven

Meer betekenis: vrijwilligerswerk?

Zo vraag ik me bijvoorbeeld af of ik niet minder in loondienst zou kunnen werken zodat ik daarnaast een dag in de week aan de slag kan als vrijwilliger. Kort geleden had ik daarvoor een gesprek met Voedselbanken Nederland. Een organisatie die zich met hart en ziel inzet voor de mensen die het niet zo ruim hebben in Nederland en voor hun wekelijkse boodschappen afhankelijk zijn van de gratis voedselpakketten van de lokale voedselbank. Dat vergt nogal wat organisatie en planning. Er moeten voldoende etenswaren zijn die door supermarkten en andere leveranciers geleverd worden: een enorme logistieke organisatie. Je kunt je voorstellen dat hiervoor heel wat mensen nodig zijn. Voedselbanken Nederland drijft dan ook op vrijwilligers: mensen die voor korte of langere tijd één of meerdere dagen per week meehelpen om dit tot een succes te maken. Maar… in mijn geval is dit slecht te combineren met een 32-urige werkweek en twee tieners.

Inspirerende dingen doen en leren

Daarnaast wil ik graag meer tijd en energie om bijvoorbeeld te kunnen sporten, om iets nieuws te leren (bijv. Spaans en een workshop wildplukken) en om lekker te koken. Als ik ’s avonds thuis kom, nog boodschappen moet doen en moet koken, heb ik daar jammer genoeg geen puf meer voor. Ik mis de vrijheid om m’n eigen werktijden in te delen. Zodat ik de keuze heb om tussendoor te lunchen met een vriendin of een lange boswandeling te maken om m’n hoofd leeg te maken. Dat is niet alleen gezond, het stimuleert ook nog eens je creativiteit en werkt oplossingsgericht. Daarna bruis ik weer van de energie om m’n werktaken op te pakken.

Inspiratie: zo kun je zuinig leven én groots genieten

Werkdagen van 9 tot 5

Ik geloof namelijk niet in een strakke werkweek en werkdagen van 8 uur per dag achter een bureau productief zitten wezen (lees: de tijd vullen of doden). Sterker nog: recente onderzoeken wijzen uit dat je maar maximaal 4 uur per dag echt productief bent. Besteed je meer uren aan je werk, dan leidt dat niet per se tot meer productiviteit of betere resultaten. Je zou de andere 4 uur bijvoorbeeld beter kunnen besteden aan inspiratie opdoen, nieuwe dingen leren of lanterfanten. Bovendien weet ik uit ervaring dat ik niet het meest productief ben tussen stipt 9 en 5. Het gebeurt niet zelden dat m’n creatieve flow pas start na 21 uur ’s avonds en doorgaat tot een uur of 2 ’s nachts. Waarom werken we dan nog massaal van 9 tot 5 en doen we alsof dit normaal is en werkt voor iedereen?

Lees ook: 4 tips om te ontsnappen aan de ratrace

Tijd voor verandering

Al met al vind ik het dus tijd voor verandering. Voor mezelf, maar ook voor m’n kinderen. Ik denk dat ik een stuk gezelliger ben als ik m’n tijd op een andere manier in kan delen. Zodat ik op die manier meer betekenis toe kan voegen. Ik ben op zoek naar een manier om minder verplichtingen te hebben en niet alleen maar voor het geld te hoeven werken. Door bijvoorbeeld op een andere manier inkomsten te genereren zodat ik meer kan genieten. Kortom: meer leven, minder werken.

Lees ook: manieren om het kapitalistische systeem te ontwijken

Inspirerende boeken en docu’s

Ik las een aantal inspirerende boeken en zag series en documentaires die me op een positieve manier aan het denken hebben gezet. Niet alles is altijd één op één toe te passen in mijn persoonlijke leven (want wat moet ik in vredesnaam met een online assistente uit India?! – zie het boek 4 urige werkweek), maar al die kleine dingetjes bieden toch een leuk inzicht in dat het allemaal ook anders kan. Al leent Nederland zich met haar hokjesgeest en regeltjes niet altijd voor een alternatief leven en zie ik mezelf niet direct in een tiny house wonen, toch spreekt het idee me wel aan. Want zeg nou zelf: de huidige woningmarkt wordt toch simpelweg onbetaalbaar voor veel mensen?

Lees ook: inspirerende boeken over besparen en anders leven

Kijktips meer leven, minder werken

Boeken over meer leven, minder werken

Blogs over anders leven

Meer leven, minder werken bewaren

meer leven minder werken

Inspirerend leesvoer anders leven


Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay.

BoekenBoeken


5 comments on “Meer leven, minder werken

  • Prima dat je zo goed naar je zelf luistert en kijkt naar een manier die bij jou past. Waar ik moeite mee heb is dat het zo veralgemeniseerd wordt. Persoonlijk vind ik de structuur van loondienst heerlijk en ben ik op mijn best in de huisje-boompje-beestje tijden. Maar gelukkig is niet iedereen zoals ik en dat hoeft ook niet. Alleen vind ik het minder dat deze voorkeur opeens zo bekritiseerd wordt in allerlei media en meningen. Dat hoeft nou ook weer niet. Ik ben er meer voor dat iedereen nadenkt, zoals jij, wat goed past bij hem of haar en dat zoveel mogelijk nastreven. Want met het hokjesdenken ter discussie stellen plaatsen mensen zichzelf ongemerkt met hun eigen ‘vrije’ voorkeuren ook weer in een hokje. Ik ben er voor dat iedereen vrij is om zijn leven in te richten in wat haalbaar en prettig is. Dit delen met elkaar is inspirerend maar elkaar kritisch aanspreken op zijn of haar andere levenswijze (zoals bijvoorbeeld mijn voorkeur voor loondienst) is daarin minder aansprekend en stimuleert het hokjesdenken alleen nog maar meer. Neemt niet weg dat ik het super van je vindt dat je kijkt naar je eigen wensen en verlangens en daar zo goed mogelijk, in respect voor jezelf en je omgeving, vorm aan probeert te geven. Zoals veel andere mensen ook doen, op hun eigen manier. Groet, Trea

   • Hoi Trea,

    Ik snap je punt! Het lijkt soms een rage te zijn in plaats van een doordachte (of verantwoorde!) keuze. Maar wat mezelf betreft komt dit niet uit de lucht vallen. Ik heb altijd functies voor maximaal 2 jaar gehad, behalve toen m’n kids heel klein waren. Toen ging ik voor meer zekerheid. Als ik het heb over minder werken, meer leven, kan dat uiteraard ook zijn in een parttime dienstverband. Maar ik merk bij mezelf dat ik daardoor minder vrijheid voel om de dingen te doen die ik écht belangrijk vind: tijd met m’n kids en familie doorbrengen, cursussen volgen, lekker in de natuur struinen. En ik ben bereid daar iets van zekerheid en geld voor in te leveren.

    Bij mij gaat het altijd al snel weer kriebelen en ik houd ik van heel verschillende dingen (die niet in 1 baan te vinden zijn doorgaans). Vroeger zei ik altijd al: ik wil graag 3 banen: een paar avonden achter de bar staan, een paar dagen achter een bureau en daarnaast lekker buiten zijn of vrijwilligerswerk doen. Dat lijkt me nog steeds heerlijk. Al is dat praktisch gezien iets minder haalbaar. Zoals je zelf ook al aangeeft: iedereen moet doen wat bij hem/haar past. Ik heb zelf meerdere malen een vaste baan opgezegd en mezelf in het diepe gegooid door een studie op te pakken of iets heel anders te gaan doen. Zelf vind ik het zo nu en dan heerlijk om m’n hele leven op de helling te zetten en te evalueren wat ik nu wel of niet wil behouden voor de toekomst. Ik merk om me heen dat veel mensen vanuit angst blijven zitten waar ze zitten en nooit een stap durven te nemen. Ik heb zelf twee kinderen, dus ik zou zoiets nooit ondoordacht doen. Ik ken m’n verantwoordelijkheid, maar ik wil zelf ook graag een fijn en betekenisvol leven leiden met mensen van wie ik houd.

    • Haha, wat heerlijk om te lezen. Mijn doel is exact hetzelfde en wat is het leuk dat er zoveel wegen zijn die naar Rome leiden. En…dat we in zo’n vrijheid leven dat we zelf onze weg voor een belangrijk gedeelte kunnen kiezen. Succes en bovenal veel plezier met je avontuurlijke weg. Ik lees je verhalen met veel genoegen. Gr Trea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *