Meer leven, minder werken

Persoonlijk

Ken je dat gevoel van: is dit alles en kan ik niet meer uit m’n leven te halen? Recente gebeurtenissen in m’n leven hebben me behoorlijk aan het denken gezet over hoe ik de rest ervan in wil richten. Hoe kan ik minder werken en daardoor meer energie overhouden en tijd spenderen aan de dingen die ik écht belangrijk vind? Denk aan quality time met familie en vrienden, rondstruinen in de natuur, gezond leven, yoga, verrukkelijk koken en natuurlijk schrijven. Genieten van de simpele dingen en meer vrijheid. Kortom: meer leven, minder werken.

In loondienst = weinig tijd overhouden

Daar kom ik eenvoudigweg te weinig aan toe met m’n 32-urige werkweek in loondienst. Toegegeven: ik zou misschien iets naast m’n werk kunnen doen mits ik voldoende energie zou overhouden, maar dat is niet het geval. Ik ben dus aan het uitpuzzelen hoe ik m’n leven anders kan inrichten zodat ik én (meer) voldoening haal uit m’n werk én volop kan genieten van al die andere leuke dingen in het leven. Daarnaast ben ik op zoek naar meer zingeving en betekenis.

Meer betekenis: vrijwilligerswerk?

Zo vraag ik me bijvoorbeeld af of ik niet minder in loondienst zou kunnen werken zodat ik daarnaast een dag in de week aan de slag kan als vrijwilliger. Kort geleden had ik daarvoor een gesprek met Voedselbanken Nederland. Een organisatie die zich met hart en ziel inzet voor de mensen die het niet zo ruim hebben in Nederland en voor hun wekenlijkse boodschappen afhankelijk zijn van de gratis voedselpakketten van de lokale voedselbank. Dat vergt nogal wat organisatie en planning. Er moeten voldoende etenswaren zijn die door supermarkten en andere leveranciers geleverd worden: een enorme logistieke organisatie. Je kunt je voorstellen dat hiervoor heel wat mensen nodig zijn. Voedselbanken Nederland drijft dan ook op vrijwilligers: mensen die voor korte of langere tijd één of meerdere dagen per week meehelpen om dit tot een succes te maken. Maar… in mijn geval is dit slecht te combineren met een 32-urige werkweek en twee tieners.

Inspirerende dingen doen en leren

Daarnaast wil ik graag meer tijd en energie om bijvoorbeeld te kunnen sporten, om iets nieuws te leren (bijv. Spaans en een workshop wildplukken) en om lekker te koken. Als ik ’s avonds thuis kom, nog boodschappen moet doen en moet koken, heb ik daar jammer genoeg geen puf meer voor. Ik mis de vrijheid om m’n eigen werktijden in te delen. Zodat ik de keuze heb om tussendoor te lunchen met een vriendin of een lange boswandeling te maken om m’n hoofd leeg te maken. Dat is niet alleen gezond, het stimuleert ook nog eens je creativiteit en werkt oplossingsgericht. Daarna bruis ik weer van de energie om m’n werktaken op te pakken.

Werkdagen van 9 tot 5

Ik geloof namelijk niet in een strakke werkweek en werkdagen van 8 uur per dag achter een bureau productief zitten wezen (lees: de tijd vullen of doden). Sterker nog: recente onderzoeken wijzen uit dat je maar maximaal 4 uur per dag echt productief bent. Besteed je meer uren aan je werk, dan leidt dat niet per se tot meer productiviteit of betere resultaten. Je zou de andere 4 uur bijvoorbeeld beter kunnen besteden aan inspiratie opdoen, nieuwe dingen leren of lanterfanten. Bovendien weet ik uit ervaring dat ik niet het meest productief ben tussen stipt 9 en 5. Het gebeurt niet zelden dat m’n creatieve flow pas start na 21 uur ’s avonds en doorgaat tot een uur of 2 ’s nachts. Waarom werken we dan nog massaal van 9 tot 5 en doen we alsof dit normaal is en werkt voor iedereen?

Tijd voor verandering

Al met al vind ik het dus tijd voor verandering. Voor mezelf, maar ook voor m’n kinderen. Ik denk dat ik een stuk gezelliger en leuker ben als ik m’n tijd op een andere manier in kan delen en meer betekenis aan m’n leven toe kan voegen. Ik ben op zoek naar een manier om minder verplichtingen te hebben, niet per se alleen maar voor het geld hoef te werken (door bijv. op een andere manier inkomsten te genereren) en meer te kunnen genieten.

Inspirerende boeken en docu’s

Ik las een aantal boeken en zag series en documentaires die me op een positieve manier aan het denken hebben gezet. Niet alles is altijd één op één toe te passen in mijn persoonlijke leven (want wat moet ik in vredesnaam met een online assistente uit India?! – zie het boek 4 urige werkweek), maar al die kleine dingetjes bieden toch een leuk inzicht in dat het allemaal ook anders kan. Al leent Nederland zich met haar hokjesgeest en regeltjes niet altijd voor een alternatief leven en zie ik mezelf niet direct in een tiny house wonen, toch spreekt het idee me wel aan. Want zeg nou zelf: de huidige woningmarkt wordt toch simpelweg onbetaalbaar voor veel mensen?

Kijktips

Leestips

 


2 comments on “Meer leven, minder werken

  1. Ik kan je het boek De Edele Kunst van Not Giving a Fuck aanraden om te lezen. Ik verwacht dat je daar heel veel aan gaat hebben in je zoektocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *