Vrijheid en zingeving in je leven, hoe bereik je dat?

Persoonlijk

Vrijheid vrouw zee

Vrijheid is één van de belangrijkste kernwaarden in mijn leven, net als creativiteit, liefde, duurzaamheid en zingeving. Waarom verruil ik die vrijheid dan toch telkens weer voor de verleiding van geld, (schijn)zekerheid of een combinatie daarvan? 

Zion National Park, Amerika

Vrijheid = nieuwe plekken ontdekken (dit is trouwens in het prachtige Zion National Park)

Zelfstandig ondernemer of in loondienst?

Al meerdere malen in mijn leven heb ik heel bewust gekozen voor vrijheid. Zo zegde ik al vaker een vaste baan op om weer te gaan studeren, te reizen of om mijn leven over een andere boeg te gooien. En ging ik, vlak voor corona uitbrak, fulltime als freelance tekstschrijver aan de slag in de toeristische sector. Maar doordat die branche door covid in elkaar stortte, raakte ik al mijn inkomsten kwijt en koos ik toch weer voor een baan in loondienst.

Niet dat dat erg was, integendeel, het was een bewuste keuze en het zorgde voor een financiële adempauze. Vooral omdat ik de verantwoordelijkheid heb voor twee tieners thuis. Bovendien heb ik in dat anderhalf jaar ontzettend veel geleerd en werkte ik samen met een fijn team.

Lees ook: manieren om kapitalisme te vermijden in je dagelijkse leven

Solitaire Namibië reception sign

Vrijheid = durven verdwalen en alles los te laten (deze alleszeggende foto heb ik genomen in Namibië)

Drie tekenen dat ik op de verkeerde weg zat

Toch ging het opnieuw knagen. Niet voor niets belandde ik, toen ik er ongeveer een jaar werkte, in één week tijd met m’n auto achterstevoren in de berm (op vrijwel dezelfde plek als waar ik 10 jaar geleden een ongeluk kreeg), kreeg migraine zoals ik de afgelopen 10 jaar niet meer had gehad én kreeg ik een koortslip (dit was volkomen nieuw).

Drie wel heel duidelijk signalen dat er iets moest veranderen, zou je zeggen. Alsof zowel mijn lichaam als geest mij een niet zo’n heel subtiele hint gaven dat het tijd was om een andere weg in te slaan. Een weg richting vrijheid.

Toch rommelde ik nog even op dezelfde manier door. Want ja, ik had een dure rondreis door Afrika met zoonlief geboekt in de zomer waar ik hard voor moest sparen én ik wilde graag een buffer opbouwen zodat ik eerder kan stoppen met werken. Dus besloot ik die baan in loondienst nog even aan te houden.

Lees ook: tijdmiljonairs zijn niet rijk in geld, maar in tijd
En: deze rondreis door Afrika met m’n zoon was de eye-opener

Vrijheid = werken waar en wanneer ik wil

Maar ja, die vrijheid hè?! Die bleef roepen. Voor mij betekent vrij zijn: werken waar en wanneer ik wil onder mijn voorwaarden. En als ik op gezette tijden klaar moet zitten voor een vergadering, overleg, bedrijfsborrel of afdelingsuitje dan haak ik al snel af. Ik wil locatie- en tijdsonafhankelijk werken, zodat ik mijn dag in kan delen zoals ik wil.

Lees ook: 4 tips om te ontsnappen aan de ratrace

Irene Schothorsterpark Amersfoort

Vrijheid = zelf bepalen waar en wanneer ik werk

Ideale (werk)dag

Mijn ideale (werk)dag ziet er namelijk als volgt uit: de ochtend starten met een yoga- of sportsessie en na maximaal 4 à 5 uur werken een stevige wandeling maken in het bos. Daarna is het tijd om te ‘lanterfanten’, waarbij ik de tijd neem om nieuwe ideeën op te doen, tijd door te brengen met vrienden of met de kinderen, een museum te bezoeken, een inspirerende film te kijken, te lezen of te koken.

En heb ik eventueel daarna nog inspiratie dan ga ik ook vrolijk door tot diep in de nacht. Maar vooral omdat dat kan omdat ik de volgende dag niet om klokslag 9 uur op een kantoor hoef te zitten.

4-urige werkdag en betekenisvolle baan

Je leest het goed: 4 à 5 uur werken per dag is wat mij betreft de max. Want met meer uren werken ben je niet per se productiever, getuige diverse onderzoeken. Ik heb gemerkt dat ik als tekstschrijver maar een maximum aantal uren per dag écht creatief kan zijn. Meer vrije tijd en het gevoel van vrijheid werkt zelfs in mijn voordeel. Dat betekent meer ruimte voor mijn creatieve geest (ik zit dit dan ook om 23.00 uur te typen). Je zou zeggen: een win win situatie.

Toch houden veel werkgevers doorgaans nog vast aan een 8-urige werkdag. En ik weet het: overal is een tekort aan medewerkers, maar zou dat niet vooral komen doordat mensen na corona beseffen dat ze meer willen leven en minder werken? Zodat ze meer tijd hebben voor de écht belangrijke dingen in het leven en daarom een betekenisvolle baan zoeken in een duurzame organisatie?

Lees ook: meer leven, minder werken
En: zuinig leven en toch groots genieten

Introvert en creatief

Bovendien ben ik introvert (een schrijver, right?!) en dus vind ik feestjes, vergaderingen, netwerkborrels en kantoortuinen een drama. Dat niet alleen, het vreet energie waarvan ik soms een week lang bij moet komen (want ook nog eens HSP).

Als je bedenkt dat pakweg 1 op de 5 mensen HSP is en maar liefst 1 op de 3 introvert, zouden bedrijven er goed aan doen meer te kijken welke werkwijze het beste bij individuele werknemers aansluit.

Thuiswerken

En daar waar vriendinnen tekstschrijvers en marketeers de afgelopen tijd naar het Groningse platteland of naar Drenthe verhuisden ‘want ik hoef amper meer op kantoor te zijn’, moest ik toch weer relatief veel op kantoor aanwezig zijn. Terwijl ik als introvert veel liever in mijn eigen bubbel thuis werk, waardoor ik een gevoel van vrijheid heb.

Dus zat ik met een dilemma: ga ik mee in wat mijn werkgever wil of ga ik voor mezelf? Ik koos voor het laatste.

Lees ook: Werk is geen oplossing – Marguerite van den Berg

Solitaire Namibië tenten

Vrijheid = je tentje opzetten in de wildernis van Afrika (en dan maar hopen dat er geen olifant op bezoek komt)

Eye-opener: die rondreis door Afrika

Mede dankzij de dood van mijn vader, de coronacrisis en die rondreis door Afrika besef ik des te meer: langzaam leven en back to basics is écht leven. Samen met gelijkgestemden genieten van het moment en van genoeg. Dat werd me in Afrika opnieuw pijnlijk duidelijk. We sliepen in een tent onder miljoenen sterren en het geluid van wilde dieren om ons heen. Leven op het ritme van de natuur.

Ik had een cultuurshock, net als ik had toen ik terugkwam van mijn rondreis door de toen nog ongerepte binnenlanden van Indonesië, zo’n dertig jaar geleden, en mijn reis door het noorden van India, alweer zeven jaar geleden. Meer nog: ik kon er volledig mezelf zijn en voelde me er thuis en vrij.

Lees ook: over onze rondreis Namibië, Botswana & Zimbabwe
En: mijn 15-daagse rondreis door India

Geld of je leven?

Ons leven draait te veel om geld, om status en een goede baan. En wat mij betreft te weinig om relaties, community, welzijn en de zorg voor de natuur en de aarde. We hebben hier in het rijke westen geen tweede of derde huis nodig.

Wat iedereen wel nodig heeft op deze aardbol is schoon drinkwater, genoeg te eten, een dak boven zijn/haar hoofd en recht op onderwijs. En dus besloot ik daar, onder de flonkerende sterren, dat het genoeg was. Dat ik me in wilde zetten voor een mooiere, duurzamere en groenere wereld waarin we kansongelijkheid proberen terug te dringen. Het was zo klaar als een klontje.

Toen ik terugkwam, twijfelde ik nog even. Want ja, een vaste baan is zó veilig. Diep in mijn hart had ik de beslissing al genomen, maar ik wachtte nog op het juiste moment. En zoals dat gaat in alle relaties (zowel zakelijk als privé): zodra je er niet meer actief in investeert, ben je in je hoofd al aan het vertrekken.

Maar na nog een aantal maanden in tweestrijd, zegde ik uiteindelijk mijn baan op. Ik koos even niet voor de zekerheid van geld, maar voor een langzamer en betekenisvoller leven.

Lees ook: het leven is te kort om op kantoor te zitten

Lang leven de vrijheid (zonder plan)

Wat uiteraard opnieuw onzekerheid met zich meebrengt, qua geld dan, maar ik heb tenslotte vaker met dit bijltje gehakt. Ik heb me min of meer op deze situatie voorbereid en een buffer opgebouwd waarmee ik het 3 tot 4 jaar zonder inkomen uit kan zingen. Verder zie ik het wel weer.

Voor nu geeft dit me rust en het gevoel van vrijheid. Want, weet je, écht leven kost bijna geen geld. Tenminste, als je dat in harmonie met de natuur en de aarde doet. Ik voel me dan ook een echte vrijheids- of tijdmiljonair.

En ik heb geen plan. Of tenminste: mijn plan is dat ik géén plan heb en meer van de natuur en andere culturen wil leren. Een sprong in het diepe, maar in vol vertrouwen. Dat alleen al voelt zo bevrijdend.

Lees ook: ben jij liever miljonair in geld of tijd?
En: avontuurlijk leven met kinderen on a budget

Heb jij dat gevoel van vrijheid wel eens ervaren of die sprong in het diepe gewaagd?

Meer vrijheid én zingeving in mijn leven

Maar… komt er iets bijzonders op mijn pad dan sta ik daar wagenwijd voor open. Dus werk jij bij een bedrijf die zich inzet voor een mooiere, duurzamere en toekomstbestendige wereld en denk je dat we een goede match zouden zijn? Neem dan gerust contact met me op.

Meer inspiratie vrijheid en anders leven

Vrijheid en zingeving in je leven? Tips bewaren

Vrijheid en zingeving in je leven Vrijheid en zingeving in je leven

Inspirerend leesvoer







Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *