Mijn tips voor mooi Malta

Malta, Travel

Mijn_tips_voor_mooi_Malta

Van groen, geel en dieprood tot azuurblauw. Soms afgebladderd en verwaarloosd, dan weer strak in de lak. De kleurrijke balkons van Malta zijn haar handelsmerk. Net als de zee die in vele schakeringen blauw beukt op de rotsachtige kustlijn en daar betoverende grotten uitslijt. In deze blog geef ik je mijn tips, bezienswaardigheden en must sees voor je bliksembezoek aan mooi Malta!

Mooi Malta

De altijd waaiende wind die het dorre landschap streelt, de turbulente geschiedenis van het eiland en de uitnodigende restaurantjes die ik onderweg tegenkom. Malta blijkt een verrassende bestemming te zijn waar ik heel lang niet geweest ben. Niet voor niets is Valletta uitgeroepen tot European Capital of Culture 2018.

processions_valletta_malta

Jesus Christ Superstar

Het is de zaterdag voor Pasen als ik aankom op het vliegveld van Malta. Ik stap in een gammele bus die me van de luchthaven naar m’n hotel brengt. Onmiddellijk word ik gewezen op het religieuze, katholieke karakter van Malta: Jesus Christ Superstar schalt oorverdovend uit de luidsprekers. Ik herken meteen een van m’n favoriete nummers van Maria Magdalena: ‘Everything’s Alright’.

the_waterfrond_hotel_sliema, Malta

The Waterfront Hotel

Ik slaap drie nachten in The Waterfront Hotel in Sliema. Bij aankomst wordt m’n bagage naar mijn kamer op de vierde verdieping gebracht. Vanaf het balkon heb ik een schitterend uitzicht over de haven van Sliema, de boulevard en Valletta. Het hotel ligt bovendien heel centraal. Op loopafstand bevindt zich de aanlegplaats van de ferry die je naar de hoofdstad van Malta, Valletta, brengt. Hier stoppen ook de lokale bussen en de hop-on hop-off bus. Tickets hiervoor kun je direct bij een mannetje in de lobby van The Waterfront Hotel kopen. Hiervoor betaal je trouwens hetzelfde bedrag als bij de standjes aan de boulevard zelf. Checkerdecheck.

Freedom Day National Regatta

Het is vandaag een nogal rusteloze zaterdag. Het is de dag na Goede Vrijdag én zoals snel blijkt: het is Freedom Day op Malta. Dat wordt uitbundig gevierd met de Freedom Day National Regatta. De vijf uur durende roeiwedstrijd wordt al sinds de Middeleeuwen gehouden in de Grand Harbour van Valletta, waarbij joelende mensen langs de kant staan om ‘hun’ schip aan te moedigen. Dezelfde menigte staat zich kort daarna in Ralph Lauren polo’s en schoenen van Italiaanse makelij tegoed te doen aan flessen wijn en hapjes bij de tentjes langs de boulevard. Ik glimlach om al die drukgebarende heren (waarbij hier en daar een glaasje rood wordt omgestoten) en de lichtelijk aangeschoten dames, die met rood gestifte lippen en uitgedost met te grote zonnebril en naaldhakken steeds harder beginnen te praten. Ik neem een glaasje witte Maltese wijn en proost op mezelf en het vrije leven. Happy Freedom Day!

il_merill_sliema_mooi malta

Il Merill

Daarna verken ik de smalle straatjes van Sliema net achter de boulevard waar ik stuit op familie-restaurant Il Merill. Ik herken het bordje buiten aan de gevel van de aanbevelingen op tripadvisor en tik op het raam. Hoewel het restaurant nog gesloten is, sloft een oude man naar de deur om deze voor me te openen. “I would like to eat here tonight. Is it necessary to make a reservation?” Meteen schrijft hij m’n naam in het grote boek. Dat wil zeggen, alleen m’n voornaam: Irene. Op de vraag voor hoeveel personen, antwoord ik: “Just me“. Die avond krijg ik een gezellig tafeltje toebedeeld. Naast me zit een jonge vrouw alleen te eten. De Francaise bestudeert haar pas geschoten foto’s op haar camera en al snel raken we aan de praat. We blijken veel raakvlakken te hebben en het wordt een verrassend vermakelijke avond.

Fenek

Ik bestel ‘fenek’, het nationale gerecht van Malta oftewel konijn. Smakelijk detail: terwijl m’n konijntje geserveerd wordt, schalt ‘Bright Eyes’ van Simon and Garfunkel uit de luidsprekers. De videoclip van het nummer zijn gedeeltes uit ‘De Waterschapsheuvel’ dat gaat over een konijnenkolonie, kan ik me herinneren. Ik gniffel om het treffende toeval.

Kleinschalig familierestaurant

Il Merill blijkt een ontzettend goed en kleinschalig familierestaurant te zijn met liefde en aandacht voor klanten. Zo zetten ze bewust mensen die single dineren naast elkaar, want, zo vertelt de eigenaresse met een glimlach en glinsterende ogen: “most of the time they have such a good time together they end up at the same table later on!” Wij kunnen er smakelijk om lachen en herkennen het volkomen. Uiteindelijk bestellen Hélène en ik hetzelfde toetje onder het mom van “I’ll have what she just ordered“. Dus zitten we even later allebei aan de chocolademousse. Ik merk dat ons enthousiasme aanstekelijk werkt en dat de rest van de gasten een tikkeltje jaloers naar ons zit te kijken. En dus zie ik ook hen gebaren: doe ons maar hetzelfde als hen. Wij proosten met een glas rode wijn op het leven en zeggen elkaar na het eten gedag. Onverwachte ontmoetingen als deze maken het alleen reizen zo ontzettend leuk!

Hop-on hop-off bus

Op zondag laat ik me verrassen: ik neem de hop-on hop-off bus en stap zonder vooropgezet plan aan boord voor de zuidelijke route over het eiland Malta. Er staat een straffe wind, maar de zon schijnt ongenadig. Snel bekijk ik het kaartje en ik bedenk welke stops ik wil maken. Al snel raak ik in gesprek met een Poolse dame. Omdat we een klik hebben, besluiten we om samen op te trekken die dag en we puzzelen onze route uit.

Noord- of Zuid-Malta

Met de hop-on hop-off bus kun je kiezen voor een noordelijke route over Malta of een rondje over zuidelijk Malta of een combinatie van die twee. Ik deed de zuidelijke route die je via Marsaxlokk naar de Blue Grotto en Hagar Qim brengt. Een timetable en de stops langs de verschillende routes van de hop-on hop-off bus vind je hier.

marsaxlokk_mijn_tips_voor_mooi_malta

Marsaxlokk

Allereerst stop ik in de kleurrijke haven van Marsaxlokk waar zojuist de zondagse (vis)markt is begonnen. Het is hier prachtig. Vissers hebben vanochtend vroeg hun buit aan wal gebracht en sorteren en repareren nu hun netten. De kleurrijke bootjes, oftewel Luzzu’s, stammen uit de tijd van de Phoeniciërs die zo’n 600 jaar geleden voor Christus op Malta neerstreken. Ze kijken me met hun beschilderde ogen aan vanaf het kabbelende, blauwe water.

Mijn_tips_voor_mooi_malta_maltese_coast

Blue Grotto

Verder reizen we weer langs de ruige zuidkust van Malta richting de Blue Grotto, daar waar het ruwe water grotten heeft uitgesleten uit de rotsen. Dat het weer en dus ook de zeestroming onstuimig is, realiseren we ons even later des te meer. Er zijn twee duikers vlak bij de Blue Grotto in de problemen gekomen. Ze zwaaien en roepen paniekerig ‘help’ vanuit het water. Drommen mensen staan toe te kijken, maar niemand kan hen vanaf de kant helpen. De brandweer arriveert, maar ook dat haalt niets uit. Na een half uur (dat is lang als je in doodsangst verkeert!) komt er eindelijk een reddingshelikopter. Net als in de film daalt er iemand via touwen af naar beneden en worden de twee gered. Eind goed, al goed.

hagar_qim_malta

Hagar Qim

Opgelucht stappen we weer op de hop-on hop-off bus voor de laatste stop van de dag: de tempels van Hagar Qim en Mnajdra. Voor even waan ik me duizenden jaren terug in de tijd. De tempels zijn prachtig gereconstrueerd en ook hier waait een straffe wind. Het is alweer vier uur als we weer in de bus stappen richting ons beginpunt. Als ik ’s avonds in de spiegel kijkt, grijnst een roodverbrand gezicht me toe.

 

balconies_valletta_malta

Valletta

Maandag, m’n laatste dag op Malta alweer. Vandaag wil ik Valletta, de hoofdstad van Malta, verkennen. Vanuit Sliema vaart de Valletta Ferry Services naar Valletta en een retourtje kost me slechts € 2,80. Binnen een kwartier meert de ferry aan in Valletta; een stuk sneller dan met de bus!
In de vroege ochtend arriveer ik in de koele, smalle straatjes van de hoofdstad van Malta. De wegen naar het centrum lopen gestaag omhoog en zijn echte kuitenbijters! Dankzij de talrijke trappetjes en steile weggetjes kom ik boven hijgend aan bij de Hastings Gardens. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en Sliema.

balconies_valletta_malta

Upper Barracca Gardens

Niet zo ver hier vandaan ligt de lommerrijke Upper Barracca Gardens. Er is een eettentje waar ik een (onvervalst Italiaanse) cappuccino en een pastijtje met spinazie neem die inpak voor de lunch. Om stipt 12.00 uur worden de kanonnen afgevuurd. Hiermee wordt de zogenaamde ‘noon gun‘ nagebootst. Ooit is dit bedacht zodat de schepen in de haven hun klok gelijk konden zetten. Tegen betaling kun je deze Saluting Battery ook bezoeken. Verder slenter ik weer, trap op, steegjes door. Je kunt hier heerlijk verdwalen in de oude stad Valletta. Het ene straatje is nog mooier dan het andere. Om over de geschilderde balkonnetjes nog maar te zwijgen.

st_johns_cathedral_valletta

Church of St Paul’s Shipwreck & St John’s Cathedral

Ik heb me voorgenomen om tenminste twee kerken op Malta te bekijken: de Church of St Paul’s Shipwreck (een klein pittoreske kerkje) en de machtige St John’s Cathedral. Bij de laatste staan drommen mensen samengepakt om naar binnen te kunnen. Een toegangskaartje kost 10 euro. Binnen hangen werken van Caravaggio: The beheading of St John en St Jerome. Ik bewonder de kunstwerken, maar daarna vlucht ik weer snel de kerk uit. Op de een of andere manier benauwt zo’n gebouw me altijd een beetje.

Maltese wijnen

Ik besluit een kijkje te nemen bij het Manoel Theatre, maar jammer genoeg is de laatste rondleiding net geweest. Verder slenter ik weer. Via de smalle straatjes loop ik richting de Upper Barracca Gardens om daar te genieten van het uitzicht met een glaasje Maltese witte wijn. Malta verbouwt namelijk nog maar sinds een paar jaar haar eigen druiven voor de typisch Maltese wijnen. Een aanrader als je op Malta bent! Aan het eind van de middag neem ik de ferry terug naar Sliema.

ta_kris_sliema_malta

Ta’ Kris

Voor die avond heb ik het, volgens tripadvisor, meest fantastische restaurant van Sliema gereserveerd: Ta’ Kris. Dat klinkt veelbelovend. Maar waar ik bij Il Merill, waar ik twee avonden daarvoor at, werd verrast door de persoonlijke aandacht en zorg, is dit een restaurant waar je in a hurry moet eten. In de eetfabriek worden de gangen zo rap afgewisseld, dat ik amper tijd heb om daadwerkelijk van het eten te genieten of om relaxed m’n bord leeg te eten. Na een half uur(!) sta ik alweer buiten. Jammer, de tegeltjes op de vloer van Ta’ Kris waren misschien nog wel het beste van de hele tent.

into_the_great_wide_open_death_of_a_friend

Into the great wide open

Het duurde even voordat de positieve woorden over mooi Malta uit m’n pen wilden komen. Het eiland herinnert me voor altijd aan het verlies van een dierbare vriend. Want meteen bij terugkomst op Schiphol, terwijl ik bij de bagageband sta te wachten, druppelen de keiharde woorden via sms binnen: A., die ik ken vanuit de muziekwereld, is heel plots overleden vannacht. Terwijl de tranen over m’n wangen rollen grijp ik m’n koffer en rijd ik als in een droom in de trein richting huis. Hij is voorgoed uit ons leven verdwenen. Vaarwel A. Into the great wide open.

Mooi Malta

Wil je ook een (lang) weekend doorbrengen op mooi Malta? Ik boekte m’n pakketreis, inclusief m’n vlucht met Air Malta en m’n overnachtingen bij The Waterfront Hotel in Sliema, via TUI. Air Malta is trouwens één van de weinige luchtvaartmaatschappijen in Europa waar je nog een gratis(!) snack aan boord krijgt en waar je niet hoeft te betalen voor ruimbagage. Zelf kocht ik deze handbagage trolley bij travelbags.

Meer lezen?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


3 comments on “Mijn tips voor mooi Malta

  1. […] Ik boekte hotel The Waterfront bij TUI. Wil je weten wat ik uiteindelijk in mooi Malta heb gedaan? Je leest het hier! […]

  2. Yvonne schreef:

    Wij waren afgelopen jaar voor het eerst op Malta en we waren er echt van gecharmeerd, wat een heerlijk eiland. Je omschrijft het mooi. Jeetje, wat heftig van die duikers zeg. Gelukkig liep het goed af, maar dan is een half uur inderdaad lang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *