Mooi Malta: doen tijdens een weekend Sliema

Malta, Europa

Valletta, Malta

Van groen, geel en dieprood tot azuurblauw. Soms afgebladderd en verwaarloosd, dan weer strak in de lak. De kleurrijke balkons van Malta zijn haar handelsmerk. Net als de zee die in vele schakeringen blauw beukt op de rotsachtige kustlijn en daar betoverende grotten uitslijt. Tips voor een vakantie of weekend Sliema op mooi Malta. 

Mooi Malta, een verrassende bestemming

De altijd waaiende wind die het dorre landschap streelt, de turbulente geschiedenis van het eiland en de uitnodigende restaurantjes die ik onderweg tegenkom. Malta blijkt een verrassende bestemming te zijn waar ik lang niet geweest ben. Niet voor niets is Valletta uitgeroepen tot European Capital of Culture 2018.

Lees ook: 11 tips voor een vakantie op mooi Malta
En: de mooiste stranden en baaien op Malta

Sliema, Malta

Pasen op Malta met Jesus Christ Superstar

Het is de zaterdag voor Pasen als ik aankom op het vliegveld van Malta. Een gammele bus brengt me van de luchthaven naar m’n hotel. Onmiddellijk word ik gewezen op het religieuze, katholieke karakter van Malta: Jesus Christ Superstar schalt oorverdovend uit de luidsprekers. Meteen herken ik een van m’n favoriete nummers van Maria Magdalena: ‘Everything’s Alright’.

Waterfront Hotel Sliema, Malta

Uitzicht vanaf het balkon tijdens mijn weekend Sliema op mooi Malta

Weekend Sliema op mooi Malta

Drie nachten slaap ik in The Waterfront Hotel in Sliema op mooi Malta. Bij aankomst wordt m’n bagage naar mijn kamer op de vierde verdieping gebracht. Vanaf het balkon heb ik een schitterend uitzicht over de haven van Sliema, de boulevard en Valletta. Het hotel ligt bovendien heel centraal. Op loopafstand bevindt zich de aanlegplaats van de ferry die je naar de hoofdstad van Malta, Valletta, brengt. Hier stoppen ook de lokale bussen en de hop-on hop-off bus. Tickets hiervoor kun je in de lobby van The Waterfront Hotel kopen, maar ook bij de stand aan de boulevard of online.

Tickets hop-on hop-off bus via Get Your Guide

Freedom Day National Regatta op mooi Malta

Vandaag is het zaterdag, de dag na Goede Vrijdag én zoals blijkt: Freedom Day op Malta. Dat wordt uitbundig gevierd met de Freedom Day National Regatta. De vijf uur durende roeiwedstrijd wordt al sinds de Middeleeuwen gehouden in de Grand Harbour van Valletta, waarbij joelende mensen langs de kant ‘hun’ schip aanmoedigen.

Diezelfde menigte staat zich kort daarna in Ralph Lauren polo’s en schoenen van Italiaanse makelij tegoed te doen aan flessen wijn en hapjes bij de tentjes langs de boulevard. Ik glimlach om al die druk gebarende heren (waarbij hier en daar een glaasje rood wordt omgestoten) en de lichtelijk aangeschoten dames, die met rood gestifte lippen en uitgedost met te grote zonnebril en naaldhakken steeds harder beginnen te praten. Met een glaasje witte Maltese wijn proost ik op mezelf en het vrije leven. Happy freedom friday!

Il Merill Sliema, Malta

Restauranttip in Sliema: Il Merill

In de smalle straatjes van Sliema stuit ik op familie-restaurant Il Merill waar ik een gezellig tafeltje voor één krijg toebedeeld. Naast me zit een Française die haar foto’s op haar camera bestudeert en al snel raken we aan de praat. Il Merill blijkt een ontzettend goed en kleinschalig familierestaurant te zijn met liefde en aandacht voor klanten.

Zo zetten ze bewust mensen die alleen dineren naast elkaar, want, vertelt de eigenaresse met glinsterende ogen: “most of the time they’re having such a good time together, they end up at the same table!” Wij kunnen er smakelijk om lachen. Hélène en ik bestellen hetzelfde toetje proosten tot slot met een glas rode wijn op het leven. Daarna zeggen we elkaar gedag. Onverwachte ontmoetingen als deze maken alleen reizen zo ontzettend leuk! Restaurant Il Merill is er eentje om op je lijstje te zetten!

Alles zien in een weekend Malta: Hop-on hop-off bus

Op zondag neem ik de hop-on hop-off bus zonder vooropgezet plan. Dit is de ideale manier om in een weekend Malta te zien. Er staat een straffe wind, maar de zon schijnt ongenadig. Ik bestudeer het kaartje en bedenk welke stops ik wil maken. Al gauw raak ik in gesprek met een Poolse dame. Omdat we een klik hebben, besluiten we om samen op te trekken die dag en we puzzelen onze route uit.

Je kunt kiezen uit twee routes met de hop-on hop-off bus: een noordelijke route, een rondje over zuidelijk Malta of een combinatie van die twee. Ik ga voor de zuidelijke route die je via Marsaxlokk naar de Blue Grotto en Hagar Qim brengt. Een timetable en de stops langs de verschillende routes van de hop-on hop-off bus vind je hier.

Bestel tickets hop-on hop-off bus

 

Haven Marsaxlokk Malta

Havenstadje Marsaxlokk

Allereerst stop ik in de kleurrijke haven van Marsaxlokk waar zojuist de zondagse (vis)markt is begonnen. Het is hier prachtig. Vissers hebben vanochtend vroeg hun buit aan wal gebracht en sorteren en repareren nu hun netten. De kleurrijke bootjes, oftewel Luzzu’s, stammen uit de tijd van de Phoeniciërs die zo’n 600 jaar geleden voor Christus op Malta neerstreken. Ze kijken me met hun beschilderde ogen aan vanaf het kabbelende, blauwe water.

Blue Grotto Malta

Blue Grotto

Verder reizen we weer langs de ruige zuidkust van Malta richting de Blue Grotto, daar waar het ruwe water grotten heeft uitgesleten uit de rotsen. Dat het weer en dus ook de zeestroming onstuimig is, realiseren we ons even later des te meer. Er zijn twee duikers vlak bij de Blue Grotto in de problemen gekomen.

Ze zwaaien en roepen paniekerig ‘help’ vanuit het water. Drommen mensen staan toe te kijken, maar niemand kan hen vanaf de kant helpen. De brandweer arriveert, maar ook dat haalt niets uit. Na een half uur (dat is lang als je in doodsangst verkeert!) komt er eindelijk een reddingshelikopter. Net als in de film daalt er iemand via een touw af naar beneden en worden de twee gered. Eind goed, al goed.

Hagar Qim Malta

Tempels van Hagar Qim en Mnajdra

Opgelucht stappen we weer op de hop-on hop-off bus voor de laatste stop van de dag: de tempels van Hagar Qim en Mnajdra. Beide tempels liggen op een heuveltop bij het plaatsje Qrendi. Voor even waan ik me duizenden jaren terug in de tijd. De megalithische tempel Hagar Qim dateert uit de Tarxien-periode uit ongeveer 3200 – 2300 B.C. Vlakbij zee, op een klif, ligt ook het tempelcomplex Mnajdra.

Beide tempels maken deel uit van een erfgoed park en zijn prachtig gereconstrueerd. Ook hier waait een straffe wind. Het is alweer vier uur als we weer in de bus stappen richting ons beginpunt. Als ik ’s avonds in de spiegel kijkt, grijnst een roodverbrand gezicht me toe. Ook al is het pas maart, goed insmeren tegen de zon is een must. Hoe dan ook is de hop-on hop-off bus een aanrader als je Malta wilt verkennen!

Valletta Malta balkons

Valletta Malta balkons 2

Met de ferry naar Valletta

Maandag is alweer m’n laatste dag op Malta. Vandaag wil ik Valletta, de hoofdstad van Malta, verkennen. Vanuit Sliema vaart de Valletta Ferry Services naar Valletta. Voor een retourtje betaal ik slechts € 2,80. Binnen een kwartier meert de ferry aan in Valletta; een stuk sneller dan met de bus! In de vroege ochtend arriveer ik in de koele straatjes van de hoofdstad van Malta. De wegen naar het centrum lopen gestaag omhoog en zijn echte kuitenbijters! Via talrijke trappetjes en steile weggetjes kom ik hijgend aan bij de Hastings Gardens. Maar wow, wat een prachtig uitzicht heb je hier over de omgeving en over Sliema!

Valletta Malta

Upper Barracca Gardens

Niet zo ver hier vandaan ligt de lommerrijke Upper Barracca Gardens. Er is een eettentje waar ik een cappuccino en een pasteitje met spinazie bestel. Die pak ik in voor de lunch. Om stipt 12.00 uur worden de kanonnen afgevuurd, waarmee de zogenaamde ‘noon gun‘ wordt nagebootst. Ooit is dit bedacht zodat de schepen in de haven hun klokken gelijk konden zetten. Tegen betaling kun je deze Saluting Battery ook bezoeken. Verder slenter ik weer, trap op, steegjes door. Je kunt heerlijk verdwalen in de oude stad Valletta. Het ene straatje is nog mooier dan het andere, om over de geschilderde balkonnetjes nog maar te zwijgen.

St John's Cathedral Valletta Malta

Church of St Paul’s Shipwreck & St John’s Cathedral

Ik heb me voorgenomen om tenminste twee kerken in Valletta te bekijken: de Church of St Paul’s Shipwreck en de St John’s Cathedral. Bij de laatste staan drommen mensen samengepakt om naar binnen te kunnen. Een toegangskaartje kost 10 euro. Binnen hangen werken van Caravaggio: The beheading of St John en St Jerome. Nadat ik de kunstwerken heb bewonderd, vlucht ik weer snel de kerk uit.

Manoel Theatre & Maltese wijnen

Daarna besluit ik een kijkje te nemen bij het Manoel Theatre, ook in Valletta. Jammer genoeg is de laatste rondleiding net geweest. Via de smalle straatjes loop ik daarom verder richting de Upper Barracca Gardens. Hier geniet ik van het uitzicht met een glaasje Maltese witte wijn. Malta verbouwt namelijk nog maar sinds een paar jaar haar eigen druiven voor de typisch Maltese wijnen. Een aanrader als je op Malta bent! Aan het eind van de middag neem ik de ferry terug naar Sliema.

Ta'Kris Sliema Malta

Ta’ Kris

Voor die avond heb ik het beste restaurant van Sliema gereserveerd: Ta’ Kris. Tenminste, volgens tripadvisor. Dat klinkt veelbelovend. Maar waar ik bij Il Merill werd verrast door de persoonlijke aandacht, is dit een eetfabriek. De gangen worden zo rap afgewisseld, dat ik amper tijd heb om van het eten te genieten. Na een half uur(!) sta ik alweer buiten. Jammer, de tegeltjes op de vloer van Ta’ Kris waren het beste wat het restaurant te bieden had.

Into the great wide open

Een vriend is niet meer: into the great wide open

Het duurde even voordat de positieve woorden over Malta uit m’n pen wilden komen. Dit eiland herinnert me voor altijd aan het verlies van een dierbare vriend. Want meteen bij terugkomst op Schiphol, terwijl ik bij de bagageband sta te wachten, druppelen de keiharde woorden via sms binnen: A., productmanager bij platenlabel V2 die ik ken vanuit de muziekwereld, is heel plots overleden vannacht. Terwijl de tranen over m’n wangen rollen grijp ik m’n koffer en rijd ik als in een droom in de trein richting huis. Hij is voorgoed uit ons leven verdwenen. Vaarwel A. Into the great wide open.

Waterfront Hotel Sliema, Malta

Overnachten in The Waterfront Hotel

Wil je ook een (lang) weekend doorbrengen op Malta? Mijn pakketreis, inclusief m’n vlucht met Air Malta en m’n overnachtingen in The Waterfront Hotel in Sliema, boekte ik via TUI. Air Malta is trouwens één van de weinige luchtvaartmaatschappijen in Europa waar je nog een gratis(!) snack aan boord krijgt en waar je niet hoeft te betalen voor ruimbagage. Dan is zo’n handbagage trolley handig om mee te nemen op reis.

Boek ook The Waterfront Hotel in Sliema

Bekijk alle low budget stedentrips Malta

Meer inspiratie vakantie Malta

Tips mooi Malta bewaren

Valletta Malta Tips voor een vakantie of weekend op mooi MaltaDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay.


2 comments on “Mooi Malta: doen tijdens een weekend Sliema

  1. Wij waren afgelopen jaar voor het eerst op Malta en we waren er echt van gecharmeerd, wat een heerlijk eiland. Je omschrijft het mooi. Jeetje, wat heftig van die duikers zeg. Gelukkig liep het goed af, maar dan is een half uur inderdaad lang.

    • Prachtig he? Omdat ik er in het voorjaar was, was het er gelukkig ook relatief groen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *