9 tips wat te doen in Valletta, Malta

Malta, Europa, Travel

Valletta Malta streets

Valletta is de kleurrijke hoofdstad van Malta in de Middellandse Zee. Dwaal door de steile, smalle straten, bewonder de karakteristieke, kleurrijke balkons en bezoek de kerken en musea. Valletta telt genoeg bezienswaardigheden om je een dag (of twee) te vermaken. In deze blog mijn 9 tips wat te doen in Valletta tijdens een dagtrip of stedentrip.  Valletta Malta balkons

Tips wat te doen in Valletta: bewonder de karakteristieke balkons!

Valletta, Malta

Mijn tips wat te doen in Valletta op Malta

Valletta is niet alleen de hoofdstad van Malta, maar met slechts 6.000 inwoners ook de kleinste hoofdstad van Europa. Valletta leent zich goed voor een stedentrip, maar je kunt je vakantie op Malta ook goed combineren met een dagtrip Valletta. Het hele centrum van Valletta staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, dus overal waar je kijkt zie je mooie bouwwerken. Hoewel ik voor de tweede keer in Valletta was, was ik opnieuw verrast.

Valletta Malta street

Tips wat te doen in Valletta: dwaal door de steile straten

Dankzij de mooie doorkijkjes, de vele trappen en steile straten is Valletta een hele fotogenieke stad. Vergeet ook niet om omhoog te kijken naar de karakteristieke balkons in alle kleuren blauw, groen en diep rood. Valletta mag dan klein zijn, er zijn genoeg bezienswaardigheden om je een dag of twee te vermaken. Van prachtige kerken en mooi aangelegde parken tot musea. Niet voor niets werd Valletta in 2018 uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Ontdek mijn 6 tips wat te doen in Valletta tijdens een dagtrip of stedentrip.

Lees ook: alles over mijn weekend mooi Malta
En: 11 tips wat te doen op Malta

 

1. Slenter door Hastings Garden

Vanuit Sliema neem ik de ferry naar Valletta. Een retourtje kost me slechts € 2,80. Al binnen een kwartier meert de ferry aan in Valletta. In de smalle straten is het zo vroeg in de ochtend nog aangenaam koel. Via talrijke trappetjes en steile weggetjes kom ik aan bij Hastings Garden. Dit relatief onbekende plekje ligt op een van de bastions van de stad. Vanaf het park heb je een geweldig uitzicht over de omgeving en over Sliema. Het blijkt een van de beste tips voor je bezoek aan Malta, want in tegenstelling tot de Upper Barrakka Gardens is het hier heerlijk rustig. Er is bijna niemand.

Tips wat te doen in Valletta: Upper Barrakka Gardens Valletta, Malta

Tips wat te doen in Valletta: het uitzicht vanaf Upper Barrakka Gardens

2. Geniet van het uitzicht in Upper Barrakka Gardens

Niet zo ver van Hastings Garden vind je de lommerrijke Upper Barrakka Gardens. Bij een eettentje bestel ik een cappuccino en een pasteitje met spinazie en feta die ik inpak als lunch. Klokslag 12.00 uur worden de kanonnen afgevuurd, waarmee de ‘noon gun’ wordt nagebootst. Dit is ooit bedacht zodat de schepen in de haven hun klokken gelijk konden zetten. Je kunt deze Saluting Battery tegen betaling ook bezoeken.

St John's Cathedral Valletta Malta

Tips wat te doen in Valletta: St John’s Cathedral

3. Bekijk de Church of St Paul’s Shipwreck & St. John’s Cathedral

In Valletta vind je op iedere straathoek een kerk, zo lijkt het. Twee daarvan zijn de moeite waard om even binnen te lopen: de Church of St Paul’s Shipwreck en de St. John’s Cathedral. Een toegangskaartje voor St. John’s Cathedral kost je ongeveer 10 euro. Deze kathedraal werd gebouwd in de 16e eeuw en is van binnen prachtig versierd met bladgoud en talloze plafond- en muurschilderingen. Bovendien kun je hier de beroemde werken van Caravaggio bewonderen waaronder The beheading of St John en St Jerome.

Tourtip: begeleide wandeltocht Valletta + toegang St. John’s Cathedral

Tip wat te doen in Valletta op Malta: bezoek het Manoel Theatre

Tips wat te doen in Valletta: bezoek het Manoel Theatre – Bron foto

4. Verwonder je in het Manoel Theatre

Een van de beste tips wat te doen in Valletta is om een kijkje te nemen in het Manoel Theatre. Het is de enige echte theaterzaal van Malta. Oorspronkelijk werd het Manoel Theatre in 1731 gebouwd. Maar in de Tweede Wereldoorlog werd het gedeeltelijk verwoest en daarna weer opgebouwd. Van de buitenkant ziet het theater er onopvallend uit, maar binnen vind je een hoefijzervormige zaal, vier verdiepingen met loges die zijn voorzien van prachtig houtsnijwerk.

De zaal lijkt veel op beroemde theaters als La Scala in Milaan en heeft een geweldige akoestiek. Dankzij het prachtig beschilderde plafond krijg je het idee dat het een koepel is, maar dat is een illusie. In het pand vind je ook een museum en twee restaurants. Je kunt natuurlijk een event bijwonen in het Manoel Theatre, maar er worden ook rondleidingen georganiseerd.

Valletta Malta street

Tips wat te doen in Valletta: wandel door de smalle straatjes

Sliema, Malta

5. Tips wat te doen in Valletta: wandel door Strait Street

Nog geen tien jaar geleden was Strait Street de rosse buurt van Valletta en had je er als toerist weinig te zoeken. Dit was namelijk de plek waar nachtdieren samenkwamen in de bordelen, rokerige nachtclubs en afgelegen bars. Nu is het smalle Strait Street omgetoverd tot een hippe plek met trendy barretjes, live muziek en restaurants.

Grand Masters Palace Valletta

Tips wat te doen in Valletta: Grand Master’s Palace – Bron foto

Grand Masters Palace Valletta interieur

Tips wat te doen in Valletta: bezoek het Grand Master’s Palace – Bron foto

6. Bezoek Grand Master’s Palace

Het imposante Grand Master’s Palace ligt aan Republic Street in Valletta. In 1565 wisten de ridders van Malta een belegering van Ottomaanse indringers te voorkomen. Als dank daarvoor werd in 1571 dit stadspaleis voor het opperhoofd van de Ridders van Sint-Jan gebouwd. Dwaal door de vele kamers van het stadspaleis zoals de wapenkamers en The Tapestry Chamber met enorme wandtapijten.

7. Ontdek Casa Rocca Piccola

Nog zo’n prachtig stadspaleis in Valletta is Casa Rocca Piccola. In dit 16e eeuwse paleis woont de adelijke Maltese familie de Piro. Ze wonen er nog steeds, maar hebben een deel van het stadspaleis opengesteld voor publiek. Iedere dag zijn er rondleidingen tussen 10.00 en 17.00 uur. Wat dit stadspaleis extra bijzonder maakt, is dat je het gevoel hebt dat je iemands huis binnenwandelt inclusief een brandende haard en persoonlijke foto’s.

8. Dwaal door Underground Valletta

Dwaal door een wereld waarvan je het bestaan misschien nog niet wist. Onder de straten van Valletta bevindt zich namelijk een verborgen stad. Dwaal er door de ondergrondse tunnels en langs schuilplaatsen. Oorspronkelijk werden de ruimtes gebruikt voor de opslag van graan, water en afvoer en tijdens de Tweede Wereldoorlog deden ze dienst als ondergrondse schuilplaatsen. Nu kun je een rondleiding volgen en leer je de geschiedenis van deze bijzondere plek. Tours door Underground Valletta starten iedere dag op vaste tijden in het National Museum of Archeology.

9. Tips wat te doen in Valletta: proef van de Maltese wijnen

Plof vooral neer op een van de terrasjes en bestel een glaasje Maltese wijn. Op Malta verbouwen ze namelijk sinds een paar jaar hun eigen druiven voor de typisch Maltese wijnen. Een van de beste plekken is het terras bij de Upper Barrakka Gardens waar je tegelijkertijd kunt genieten van een geweldig uitzicht. Een van deze wandeltochten door Valletta kan ik ook aanraden. Je wandelt langs alle bezienswaardigheden van Valletta en kunt ondertussen proeven van heerlijke Malteser hapjes en drankjes!

 

Valletta Malta

Augustinian Valletta, Malta

Overnachten in Valletta

Valletta heeft genoeg leuke hotels waar je kunt overnachten, zoals:

  • Augustinian: super knus en low budget appartement in een historisch pand in hartje Valletta. Je appartement heeft een slaapkamer én een balkon.
  • Paulos Valletta ***: low budget accommodaties met je eigen kitchenette. Paulos Valletta ligt op 300 meter van de Upper Barrakka Gardens. Sommige appartementen hebben een balkon met geweldig uitzicht over Valletta
  • Palazzo Paolina Boutique Hotel: stijlvol hotel met marmeren vloeren en blauw geverfde luikjes. Hartje Valletta op 400 meter van de Barrakka Gardens
  • The Phoenicia Malta *****: luxe hotel vlak bij de ingang van Valletta. Het heeft een zwembad, gym en twee restaurants.

Waterfront Hotel Sliema, Malta

Overnachten buiten Valletta

Maar ook als je vanaf de andere kant van de baai een hotel boekt, sta je zo in Valletta. Slaap je bijvoorbeeld in The Waterfront Hotel in Sliema, dan vertrekt de ferry vrijwel voor je voordeur. Binnen een kwartier sta je dan in de smalle straten van Valletta.

Ook boeken: pakketreis incl. vlucht en verblijf bij The Waterfront in Sliema
Zelf boeken: overnachting in The Waterfront boeken
Of: bekijk alle hotelopties in Sliema

Sliema Malta

Low budget stedentrip Valletta

Verschillende reisorganisaties bieden een stedentrip aan naar Valletta. Zoals:

Tips wat te doen in Valletta bewaren

tips wat te doen in Valletta, Malta tips wat te doen in Valletta, Malta

Meer inspiratie voor je vakantie op Malta

Reisgidsen Malta
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *