8 voordelen van alleen reizen

Praktische info, Lifestyle

Voordelen van alleen reizen - City Palace Jaipur, India

Vooral als je een druk gezin hebt en er weinig tijd voor jezelf over blijft, vergeet je soms hoe fijn het is om alleen te reizen. Daarom heb ik hier mijn tips en 8 voordelen van alleen reizen op een rijtje gezet.

De 8 voordelen van alleen reizen

Vroeger reisde ik regelmatig in m’n eentje. Heerlijk vond ik dat. Maar toen ik een relatie kreeg en er kinderen kwamen, kwam het er niet meer van. Ik was daardoor een beetje vergeten hoe fijn ik het vind om er alleen op uit te trekken. Vooral als je een druk gezin hebt en er weinig tijd voor jezelf over blijft is het fijn om er zo nu en dan alleen op uit te gaan. Twijfel je nog om alleen op reis te gaan? Dit zijn wat mij betreft de 8 voordelen van alleen reizen.

Lees ook: alleen reizen, durf jij dat?

Alleen op reis: dit zijn de voordelen. Algarve Portugal Armacao de Pera, strand

De voordelen van alleen reizen: jij bepaalt wat je gaat doen (of niet doen)

1. Niets moet, alles mag

Ik weet nog goed hoe het voelde toen ik voor het eerst (weer) alleen op vakantie ging naar Armação de Pêra in de Algarve. Jeetje, wat moest ik wennen! In het begin kon ik slecht m’n draai vinden, want ik kon mijn eigen planning maken. En dat was ik niet meer gewend. Normaal gesproken stond alles in het teken van het gezin, een strakke planning qua huishouden en werk. Maar toen even niet.

Want of ik nu 3 minuten, 3 uur of de hele dag op het strand wilde liggen of bij een koffietentje een boek wilde lezen: het maakte niet uit. Dat is wat mij betreft een van de beste voordelen van alleen reizen.

Als je alleen reist, hoef je met niemand rekening te houden. Zo heb ik urenlang door de straatjes van Rethymnon gedwaald, musea bezocht die ik interessant vond en een oud amfitheater bezocht. Je kunt die dingen doen waar jij blij van wordt en er zo lang blijven als je wilt. Dat is een van de voordelen van alleen reizen.

Lees ook: mijn eerste vakantie alleen sinds tijden naar Armação de Pêra in de Algarve

Alleen op reis: dit zijn de voordelen. Algarve Portugal lunch

Een van de voordelen van alleen reizen: quality time met jezelf

2. Quality time met jezelf

Quality time met me, myself and Irene. Ja, dat is de titel van een film. Maar wel spot on. Het is wel even wennen als je in je eentje op het terras neerploft en je lippen aan een glas wijn zet en zonder gêne te genieten van een uitgebreid driegangendiner. Toch leer je dat snel. Op Malta schoof ik ook alleen aan voor een diner, maar dat mondde uit in een heel gezellige avond met een Française die aan het tafeltje naast me ook in haar eentje zat te eten. Uiteindelijk belandden we samen aan één tafeltje. Absoluut een van de voordelen van alleen reizen. En dat brengt me ook bij het volgende punt…

Lees ook: over Malta, waar ik met een wildvreemd iemand ging eten

Valletta, Malta

3. Je maakt sneller contact

Doordat je alleen bent, maak je dus ook sneller contact met anderen. Mensen zullen sneller op je af stappen dan wanneer je bijvoorbeeld met je partner reist. Zo deed ik in Portugal opeens mee aan de lokale sjoel-competitie die iedere zaterdagavond plaatsvond. Bovendien kunnen andere alleen reizenden vaak wel een reismaatje gebruiken.

Zoals die ene keer toen ik bij de hop-on hop-off bus op Malta een Poolse dame ontmoette waar ik de rest van de dag mee optrok. En in Rethymnon werd ik bij twee oudere echtparen aan tafel uitgenodigd voor een glaasje wijn. Een van die voordelen van alleen reizen en het is ook nog eens reuze gezellig!

Lees ook: mijn weekendje alleen in Rethymnon

Alleen op reis: de voordelen van alleen reizen, Rethymnon, Kreta

Voordelen van alleen reizen: uitgebreid tafelen als je daar zin in hebt

4. Je leert jezelf kennen

Als je in je eentje op reis gaat, leer je jezelf nóg beter kennen. Je moet tenslotte alles in je eentje regelen, kunt op niemand terugvallen en dus leer je steeds beter hoe je reageert in verschillende (stressvolle) situaties. Echt, je staat versteld hoeveel je leert in korte tijd.

Leestip: boeken over alleen reizen

5. Zelfstandiger en onafhankelijker

Hoe vaker je een probleem hebt opgelost of jezelf hebt overwonnen, des te makkelijker dat een volgende keer gaat. Dus stap je de keer daarop sneller ergens op af en leer je oplossingsgerichter denken. Lukt het echt niet alleen? Je ontdekt ook steeds beter je zwakke punten (her)kennen en weet wanneer je om hulp moet vragen. Uiteindelijk word je er onafhankelijker en zelfstandiger van van.

Waterfront Hotel Sliema, Malta - de voordelen van alleen reizen

6. Je geeft minder geld uit

Ik ben nogal van het besparen en weinig geld uitgeven. Als je met een groep reist, ben je soms geneigd toe te geven aan verleidingen als een uitgebreid diner (terwijl jij eigenlijk niet zoveel trek hebt) of nóg een glas wijn op een terrasje omdat de rest dat wil. Of je neemt de taxi omdat ‘iedereen dat wil’, terwijl jij liever was gaan lopen. Je past je aan aan je reisgezelschap. Een van de voordelen van alleen reizen is dat je daar geen last van hebt. Wil jij genieten van een lekkere zelfgemaakte salade op je balkonnetje? Ook heerlijk en lekker goedkoop!

Lees ook: goedkoop reizen, hoe doe je dat?

7. Tijd voor reflectie

Een van de voordelen van alleen reizen is dat je voldoende tijd hebt om over jezelf en je leven na te denken. In het dagelijkse leven wordt je aandacht zo opgeslokt door to do’s en verplichtingen, dat je weinig tijd hebt om dingen eens goed op een rijtje te zetten. Laat staan dat je de tijd vindt om te mijmeren. Alleen reizen biedt tijd voor reflectie. Wat wil ik in het leven, word ik nog blij van mijn werk en waar word ik echt gelukkig van? Niet voor niets heb ik al meerdere malen tijdens een vakantie besloten om mijn baan op te zeggen. Omdat ik er telkens opnieuw achter kom dat ik meer wil leven en minder wil werken.

Lees ook: meer leven en minder werken
En: ik wilde meer vrijheid en zingeving in mijn leven

8. Heerlijk opladen

Ik ben nogal introvert en ik kan pas echt opladen als ik niet continu tussen andere mensen zit. Als ik in m’n eentje door het bos wandel of over het strand slenter, kom ik pas echt tot rust. Dat bevordert mijn creativiteit. Vaak kom ik dan ook heerlijk opgeladen terug van zo’n reis alleen en zit ik boordevol nieuwe ideeën en plannen!

Lees ook: de leukste wandelroutes die je ook prima alleen kunt doen

Tip: begin klein

Vind je het spannend om voor het eerst alleen te reizen? Probeer dan eerst eens een weekendje weg en boek een pakketreis naar een leuke bestemming, zoals Malta bijvoorbeeld. Of begin nog kleiner met een nachtje weg in eigen land. Wat dacht je van deze leuke overnachtingen in de stad Groningen? Een andere optie is om micro avonturen in te lassen in je leven.

Lees ook: zomerse micro-avonturen in Nederland

Fint Oase, Marokko

Solo reizen, maar toch niet alleen

Soms vind ik het ook lekker om juist niet in m’n eentje te reizen, maar aan te sluiten bij een georganiseerde groepsreis. Zo mis je niets van de belangrijkste bezienswaardigheden en hoef je niet alles zelf te regelen of het wiel opnieuw uit te vinden. De hele reis is al voor je uitgestippeld: van overnachtingen en de leukste excursies tot het vervoer.

Daarnaast vind ik het ook gezellig om nieuwe mensen te leren kennen. Natuurlijk hóef je niet per se met een singlereis mee te gaan, want bij de ‘gewone’ groepsreizen zitten zowel singles en stelletjes als vrienden die samen reizen. Op die manier maakte ik al verschillende (rond)reizen met én zonder de kinderen. Mijn favoriete reisorganisaties voor avontuurlijke rondreizen en gelijkgestemde medereizigers:

Meer tips alleen reizen:

Voordelen alleen reizen bewaren

De voordelen van alleen reizen De voordelen van alleen reizen

Leesinspiratie voor alleen reizen
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.

?c=720&m=1074274&a=331868&r=Djoser&t=html


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *