Alleen op reis: dit zijn de voordelen

Persoonlijk, Travel

City Palace Jaipur, India

Vroeger reisde ik regelmatig in m’n eentje. Heerlijk vond ik dat. Maar toen ik een relatie kreeg en er kinderen kwamen, kwam het er niet meer van. Ik was even vergeten hoe fijn ik het vind om er alleen op uit te trekken. Vooral als je een druk gezin hebt en er weinig tijd voor jezelf over blijft. Alleen op reis: dit zijn de voordelen.

Algarve Portugal Armacao de Pera, strand

1. Niets moet, alles mag

Ik weet nog goed hoe het voelde toen ik voor het eerst (weer) alleen op vakantie ging naar Armação de Pêra in de Algarve. Jeetje, wat moest ik wennen! In het begin kon ik slecht m’n draai vinden, want ik kon mijn eigen planning maken. En dat was ik niet meer gewend. Normaal gesproken stond alles in het teken van het gezin, een strakke planning qua huishouden en werk. Maar toen even niet. Want of ik nu 3 minuten, 3 uur of de hele dag op het strand wilde liggen of bij een koffietentje een boek wilde lezen: het maakte niet uit.
Als je alleen reist, hoef je met niemand rekening te houden. Zo heb ik urenlang door de straatjes van Rethymnon gedwaald, musea bezocht die ik interessant vond en een oud amfitheater bezocht. Je kunt die dingen doen waar jij blij van wordt en er zo lang blijven als je wilt. Dat is een van de voordelen van alleen reizen.

Algarve Portugal lunch

2. Quality time met jezelf

Quality time met me, myself and Irene. Ja, dat is de titel van een film. Maar wel spot on. Het is wel even wennen als je in je eentje op het terras neerploft en je lippen aan een glas wijn zet en zonder gêne te genieten van een uitgebreid driegangendiner. Toch leer je dat snel. Op Malta schoof ik ook alleen aan voor een diner, maar dat mondde uit in een heel gezellige avond met een Française die aan het tafeltje naast me ook in haar eentje zat te eten. Uiteindelijk belandden we samen aan één tafeltje. Ook dat kan als je alleen reist. Dat brengt me meteen bij het volgende punt…

Valletta, Malta

3. Je maakt sneller contact

Doordat je alleen bent, maak je dus ook sneller contact met anderen. Mensen zullen sneller op je af stappen dan wanneer je bijvoorbeeld met je partner reist. Zo deed ik in Portugal opeens mee aan de lokale sjoel-competitie die iedere zaterdagavond plaatsvond. Bovendien kunnen andere alleen reizenden vaak wel een reismaatje gebruiken. Zoals die ene keer toen ik bij de hop-on hop-off bus op Malta een Poolse dame ontmoette waar ik de rest van de dag mee optrok. En in Rethymnon werd ik bij twee oudere echtparen aan tafel uitgenodigd voor een glaasje wijn. Reuze gezellig!

Rethymnon, Kreta

4. Je leert jezelf kennen

Als je in je eentje op reis gaat, leer je jezelf nóg beter kennen. Je moet tenslotte alles in je eentje regelen, kunt op niemand terugvallen en dus leer je steeds beter hoe je reageert in verschillende (stressvolle) situaties. Echt, je staat versteld hoeveel je leert in korte tijd.

5. Zelfstandiger en onafhankelijker

Hoe vaker je een probleem hebt opgelost of jezelf hebt overwonnen, des te makkelijker dat een volgende keer gaat. Dus stap je de keer daarop sneller ergens op af en leer je oplossingsgerichter denken. Lukt het echt niet alleen? Je ontdekt ook steeds beter je zwakke punten (her)kennen en weet wanneer je om hulp moet vragen. Uiteindelijk word je er onafhankelijker en zelfstandiger van van.

Waterfront Hotel Sliema, Malta

6. Je geeft minder geld uit

Ik ben nogal van het besparen en weinig geld uitgeven. Als je met een groep reist, ben je soms geneigd toe te geven aan verleidingen als een uitgebreid diner (terwijl jij eigenlijk niet zoveel trek hebt) of nóg een glas wijn op een terrasje omdat de rest dat wil. Of je neemt de taxi omdat ‘iedereen dat wil’, terwijl jij liever was gaan lopen. Je past je aan aan je reisgezelschap. Reis je alleen, dan heb je daar geen last van. Wil jij genieten van een lekkere zelfgemaakte salade op je balkonnetje? Ook heerlijk en lekker goedkoop!

7. Tijd voor reflectie

Ga je alleen op reis, dan heb je voldoende tijd om over jezelf en je leven na te denken. In het dagelijkse leven wordt je aandacht zo opgeslokt door to do’s en verplichtingen, dat je weinig tijd hebt om dingen eens goed op een rijtje te zetten. Laat staan dat je de tijd vindt om te mijmeren. Alleen reizen biedt tijd voor reflectie. Wat wil ik in het leven, word ik nog blij van mijn werk en waar word ik echt gelukkig van? Niet voor niets heb ik al meerdere malen tijdens een vakantie besloten om mijn baan op te zeggen. Omdat ik er telkens opnieuw achter kom dat ik meer wil leven en minder wil werken.

8. Heerlijk opladen

Ik ben nogal introvert en ik kan pas echt opladen als ik niet continu tussen andere mensen zit. Als ik in m’n eentje door het bos wandel of over het strand slenter, kom ik pas echt tot rust. Dat bevordert mijn creativiteit. Vaak kom ik dan ook heerlijk opgeladen terug van zo’n reis alleen en zit ik boordevol nieuwe ideeën en plannen!

Tip: begin klein

Vind je het spannend om er voor het eerst alleen op uit te trekken? Probeer dan eerst eens een weekendje weg en boek bijvoorbeeld een pakketreis naar een leuke bestemming, zoals Malta bijvoorbeeld. Of begin klein met een nachtje weg in eigen land. Wat dacht je van deze leuke overnachtingen in de stad Groningen bijvoorbeeld? Een andere optie is om micro avonturen in te lassen in je leven.

Fint Oase, Marokko

Meer lezen?

Soms vind ik het ook lekker om juist niet in m’n eentje te reizen, maar aan te sluiten bij een georganiseerde groepsreis. Zo mis je niets van de belangrijkste bezienswaardigheden en hoef je niet alles zelf te regelen of het wiel opnieuw uit te vinden. De hele reis is al voor je uitgestippeld: van overnachtingen en de leukste excursies tot het vervoer. Daarnaast vind ik het ook gezellig om nieuwe mensen te leren kennen. Meestal boek ik dit soort reizen bij Djoser.

Dit artikel bewaren? Pin het dan!

Alleen op reis, dit zijn de voordelen Alleen op reis, dit zijn de voordelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *