Alleen reizen, durf jij dat?

Persoonlijk, Travel

Alleen reizen, durf jij dat?

Soms zit je al zo lang in een relatie of ben je druk met je gezin, dat je geen idee (meer) hebt hoe het is om er in je eentje op uit te trekken. Laat staan om alleen op reis te gaan. Dus daarom mijn vraag aan jou: alleen reizen, durf jij dat?

Wat houdt je tegen?

In Rethymnon op Kreta kwam ik stellen van middelbare leeftijd tegen die al jarenlang samen op vakantie gingen. Toen ik vertelde dat ik alleen reisde, gaven zowel de vrouwen als mannen stuk voor stuk toe dat ze dat ook dolgraag een keertje zouden willen doen, maar ja, het kwam er niet van. Stiekem waren ze een tikkeltje jaloers op me. Wat ze dan tegenhield?, vroeg ik. Was het de macht der gewoonte of vonden ze het te spannend? Ze wisten het niet. En eerlijk gezegd kreeg ik ook een beetje de kriebels toen ik voor het eerst sinds lange tijd weer alleen ging reizen of om in m’n eentje aan te schuiven in een restaurant.

alleen-reizen-durf-jij-dat?-rethymnon-kreta

Die allereerste keer: Armação de Pêra

Ik weet het nog goed, die allereerste keer in járen dat ik (weer) in m’n eentje op reis ging. Het werd Armação de Pêra in de Algarve (ik dacht: die omgeving ken ik in ieder geval). Jeetje, wat voelde dat onwennig! In het begin kon ik maar moeilijk m’n draai vinden. Want ik kon m’n eigen tijd indelen. Wel 3 dagen lang! En dat was ik niet meer gewend. Geen kinderen of man die m’n aandacht vroegen, geen ontbijt klaarmaken of verzinnen wat we die avond gingen eten. Wel: uitgebreid koffie drinken bij een strandtentje en genieten van het geluid van de golven. Of chillen op het strand zo lang ik wilde (of dat nu 5 minuten, een uur of vier uur duurde, who cares?!) of aanschuiven bij de locals en wat Britse stellen voor een onvervalste ’sjoel evening‘. Ik vond het zo’n eye-opener. Na jarenlang ‘er continu zijn’ voor anderen, had ik opeens alle tijd voor mezelf. Ik ging volledig op in het moment. Ken je dat gevoel?

alleen-reizen-durf-jij-dat?-algarve

Mooi Malta

En dus besloot ik toen (ook door mijn omstandigheden natuurlijk), dat ik dit veel vaker wilde doen, omdat ik me realiseerde dat ik het ontzettend had gemist! En zo gebeurde het. Een van die bijzondere trips was m’n weekend op Malta. Ben jij wel eens bij een wildvreemd iemand aangeschoven om samen te eten? Ik dus wel. Op Malta. Ik voelde me er zo thuis! Het eiland is prima te bereizen als vrouw alleen. Sterker nog: ik ben nog nooit zoveel alleen reizende vrouwen tegengekomen als daar. Dus ook genoeg aanspraak. En wat een prachtig eiland: van de bont geschilderde balkons op Valletta tot het indrukwekkende Hagar Qim. De moeite waard om eens te proberen in je eentje!

rethymnon-kreta

Verrukkelijk Rethymnon

Daarna volgde een verrukkelijk weekend naar Rethymnon op Kreta. Ik proefde er van de Griekse salades, lamb kleftiko en zette m’n lippen aan een glas witte streekwijn. De temperatuur tikte half juni ruim 30 graden aan, voor ligbedden op het strand betaalde ik een habbekrats en voor twee euro kreeg ik toegang tot musea. De zon liet ‘s avonds rode vlammen achter in de lucht. Ik slenterde door de smalle straten en keek naar oude mannetjes die met hun blote handen vierkante meters filodeeg stonden te kneden in een minuscule bakkerij. Opnieuw reisde ik in m’n eentje. Deze keer had ik me goed voorbereid en had ik een wish list van dingen die ik wilde zien. Al mijn tips voor Rethymnon lees je hier.

Ik ben benieuwd: alleen reizen, heb jij dat wel eens gedaan? En zo nee, wat houdt je tegen?

Malta Blue Grotto

Meer lezen?

Soms vind ik het ook heerlijk om met een georganiseerde reis op pad te gaan. Op die manier mis je niets van de belangrijkste bezienswaardigheden. Bovendien is de hele reis al voor je uitgestippeld: zowel de overnachtingen als het vervoer is geregeld. Daarnaast vind ik het reuze gezellig om andere (gelijkgestemde) mensen te ontmoeten. Meestal boek ik dit soort reizen bij Djoser.

Alleen reizen durf jij dat?

2 comments on “Alleen reizen, durf jij dat?

  1. Sandra schreef:

    Ik ben vorige zomer voor het eerst een paar dagen alleen op pad geweest, naar Maastricht. Verder dan NL durf ik nog niet. Ik zou het wel willen durven. Ik wil nog graag naar Berlijn, Wenen, Barcelona, Rome, Florence, Scandinavië. Maar ik durf niet zo goed. Wie weet, ooit. Gelukkig zijn er nog genoeg plekken in NL om te ontdekken. Ben bijvoorbeeld ook nog nooit nin groningen geweest of op Texel. Deze zomer heb ik een week vakantie zonder kids, even afwachten hoe of wat met de corona. Maar ik zou wel een paar daagjes weg willen.

    • Irene schreef:

      Dat is al een leuk begin, toch? Kleine stapjes nemen. En als je toe bent aan het buitenland, zou ik eerst een pakketreis boeken. Dan is alles al voor je geregeld (ook vervoer van luchthaven naar accommodatie). Groningen is ook prachtig (zowel de stad als het platteland). Ik ben er opgegroeid en schreef er vorig jaar nog een blog over ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *