Joe Speedboot – Tommy Wieringa

Boeken, Lifestyle

Boekrecensie: Joe Speedboot

Lomark is een Brabants dorpje waar het lijkt of de tijd stil heeft gestaan. Als Fransje na een ongeluk uit z’n coma ontwaakt, zoemt er een nieuwe naam rond: Joe Speedboot.

Het verhaal van Joe

Joe is pas in het dorp komen wonen. Hij sluit vriendschap met Fransje, de verteller van het verhaal, een onbehouwen dorpsjongen. Fransje is niet wat je noemt een gevoelige jongen, maar in het sloopbedrijf van z’n vader zal hij ook nooit kunnen werken, omdat hij door het ongeluk in een rolstoel is beland. Alles wat hij niet meer kan, doet Joe voor hem.

Joe kan alles

Met z’n enthousiasme, z’n wilde plannen, fantasie en de mysterie die rondom hem hangt weet Joe iedereen aan te steken en in de ban te houden. Zo bouwen ze met een aantal vrienden een vliegtuig om de moeder van PJ – die naar men zegt regelmatig naakt in de tuin te vinden is – te kunnen begluren en rijdt Joe Parijs–Dakar in een shovel. Stiekem is Fransje verliefd op PJ, die in zijn ogen het mooiste meisje van de wereld is. Maar Fransje weet dat dat voor hem nooit weggelegd is.

De arm alias François le Bras

Het enige dat Fransje nog heeft is z’n arm. En hoewel hij er in het begin huiverig tegenover staat, weet Joe hem te overtuigen z’n enige kracht in te zetten. Als ‘François le Bras’ verslaat Fransje met armworstelen huiveringwekkende spierbundels.

Vriendschap

Joe Speedboot is een fantastisch geschreven boek die je meeneemt in het simpele dorpsleven van een aantal tieners, waarin vriendschap en verraad, de dood, seks, maar ook het ontsnappen aan de burgerlijkheid en werkelijkheid centraal staan. Dit tijdloze avonturenverhaal is geschreven in een recht-voor-z’n-raap verteltrant. Nog niet gelezen? Dan is dit ook een heerlijk boek om mee te nemen op vakantie. Bijkomend voordeel: het is een van de romans die je mag lezen voor je literatuurlijst! Niveau 4 – Lezen voor de lijst (15 – 18 jaar).

Boek Joe Speedboot – Tommy Wieringa

Joe Speedboot | Uitgeverij De Bezige Bij | Paperback € 11,- | Ebook € 7,99 via bol.com

Joe Speedboot onthouden voor je boekenlijst

Boekrecensie Joe Speedboot van Tommy Wieringa, lezen voor je literatuurlijst

Meer leestips voor je literatuurlijst
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay.

StudieboekenStudieboeken


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *