Checklist vakantie: deze spullen mogen niet in je bagage ontbreken

Praktische info

Inpaklijst checklist vakantie

Wat je inpakt voor je vakantie is uiteraard afhankelijk van de soort reis die je gaat maken. Ik heb een standaard inpaklijst of checklist die ik voor elke reis of vakantie een beetje aanpas. Maar deze handige reisaccessoires pak ik standaard in. Checklist vakantie: deze spullen mogen niet in je bagage ontbreken.

Checklist vakantie

Standaard dingen zoals mijn paspoort, cash, bankpasjes en gele boekje even buiten beschouwing gelaten: deze handige reisspullen mogen niet in mijn bagage en op mijn vakantie checklist ontbreken.

Lees ook: inpaklijst weekend weg
En: inpaklijst voor een dagje uit
Plus: inpaklijst voor een kampeer rondreis door Afrika
Handig: deze kleding neem ik mee op vakantie
En: deze duurzame reisartikelen kun je thuis ook goed gebruiken

1. Backpack

Na 20 jaar trouwe dienst was mijn oude versleten backpack aan vervanging toe. Inmiddels heb ik alweer een tijdje de Active Leisure Mountain Guide van 55 liter. Deze bevalt redelijk. Al zou ik voor een volgende liever gaan voor de NOMAD Batura van 55 liter die ik ook voor mijn dochter heb gekocht. Deze heeft namelijk een rits aan de voorkant zodat je makkelijker bij je spullen kunt.

Check ook: de backpacks bij Travelbags

2. Sarong

Een omslagdoek, sjaal of sarong is multifunctioneel en neemt weinig ruimte in beslag. Het kan dienst doen als badlaken, picknickkleed, om je schouders mee te bedekken of als rok tijdens tempelbezoeken. Het leukst is natuurlijk als je er eentje aanschaft tijdens één van je reizen. Meestal een koopje én een leuk souvenir. Zelf heb ik jaren geleden een mooie sarong aangeschaft op Bali gekocht en ik ben er nog steeds blij mee!

3. Heuptasje of fanny bag

Terug van weggeweest: het heuptasje oftewel fanny bag. Niet de lompe exemplaren uit de jaren ’80, maar uiteraard in Ibiza style. Ook reuze handig voor festivals, want in deze past wel heel veel.


rondreis amerika inpakken bagage

4. Zakmes

Deze gaat echt, maar dan ook echt altijd mee op reis: mijn zakmes! Mijn Victorinox Zwitserse zakmes heeft alles wat ik nodig heb (inclusief pincet en kurkentrekker, echt handig!) maar is nog steeds handzaam. Let er wel op dat je een zakmes niet mee kunt nemen in je handbagage als je gaat vliegen. Dat vergeet ik nogal eens, dus dit is helaas alweer m’n derde exemplaar.

5. Zaklamp

Hoofd- of zaklamp. Ideaal als je ’s nachts door het donker je weg moet banen voor een bezoek aan het toilet of voor het geval de stroom uitvalt. Tijdens onze kampeerrondreis door Afrika bleek zo’n hoofdlampje ook reuze handig tijdens het eten! Verkrijgbaar bij Bever Sport, Action, maar ook bij de Hema of bij bol.com.

Lees ook: over de rondreis door Afrika samen met mijn tienerzoon
Plus: dit pakten we in voor onze kampeer rondreis door Afrika

6. Klamboe

Je propt em zo in je tas. Het weegt niets en je slaapt er, alleen al voor het idee, een stuk rustiger door. Niet alleen om muskieten van je lijf te houden, maar ook griezelige spinnen.

7. Reisstekker

Niets is zo handig als een reisstekker. Ik neem altijd een standaard wereldstekker mee op reis. Deze reisstekker is uitgerust met 4 USB poorten zodat je al je apparaten tegelijk op kunt laden. Maar omdat de algemene wereldstekkers niet geschikt zijn voor álle landen, hebben we voor onze rondreis door Afrika een aparte reisstekker bij de ANWB aangeschaft. Deze werkte zowel in Namibië als Botswana.

8. Parakito

Behalve m’n standaard flesje DEET heb ik dit Para’kito armbandje aangeschaft. Ik heb het persoonlijk uitgeprobeerd in India. Ze zorgen ervoor dat muggen op afstand blijven. Met één vulling doe je ongeveer 15 dagen.

Lees ook: meer over mijn Para’kito ervaringen in India

9. Reisflesjes

Voor korte tripjes en als ik geen zin hebt om lang te wachten bij de bagageband, kies ik er regelmatig voor om alleen met handbagage te reizen (zoals tijdens m’n 5 daagse trip naar Rio de Janeiro bijvoorbeeld). Van vloeistoffen en gels mag je max 100 ml in doorzichtige verpakking meenemen (max 1 liter totaal) en dan zijn doorzichtige reisflesjes een uitkomst! Deze zijn ook nog eens duurzaam geproduceerd en gemaakt van siliconen, zodat je ze in kunt knijpen om de laatste restjes eruit te krijgen.

Lees ook: reizen met alleen handbagage

10. Shampoo bar

Shampoo bars kun je gebruiken voor je lichaam én voor je haren. Ideaal. Ze zijn wat prijziger dan ‘gewone’ shampoo of doucheschuim, maar met zo’n klein blokje doe je even lang als met 3 shampoo-flessen van 250 ml! Hetzelfde geldt trouwens voor een conditioner bar en een body bar.

Tip: bekijk alle duurzame reisartikelen bij bol.com

11. Desinfecterende handgel

Toch schone handen ook al is er geen zeep of water in de buurt. Verkrijgbaar bij drogisterijen als Etos, Hema & Kruidvat. Vooral slim als je naar een land gaat waar ze het met de hygiëne niet zo nauw nemen. In India dus een must!

12. Medicijnen

Behalve de standaard medicijnen als paracetamol, pleisters etc.,  mogen ook ORS (tegen uitdroging) en diarree-remmers absoluut niet in je reisapotheek ontbreken! Helemaal als je naar landen afreist waar ze het niet zo nauw nemen met de hygiëne, zoals India bijvoorbeeld.

Paleokastritsa Corfu teva's

13. Slippers of teva’s

Simpele flipflops, birkenstocks of teva’s, afhankelijk van je bestemming. Flipflops omdat ze zo lekker simpel en handig zijn bij het zwembad (of onder een vieze douche!). Birkenstocks voor wat extra loopwerk, maar als je echt wilt klauteren en door rivieren wilt waden (of op een strand wilt wandelen dat is bezaaid met keien of schelpen) zijn teva’s reuze praktisch en ze passen overal bij!

14. Luchtige kleding in laagjes

Van lichtgewicht (lange) broeken tot shirts met halflange mouwen. Alles het liefst van katoen. En zo ben je ook meteen tempel- en muggen proof! Ik ben fan van dit soort harembroeken. Ook fijn in landen als India.

Ook leuk om te lezen

Vakantie checklist bewaren

Checklist inpaklijst vakantie

Meer inspiratie voor je reizen




Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *