Wat te doen in Dinant in België – 10 tips en bezienswaardigheden

België, Europa

Dinant skyline Ardennen, België

Dinant is, net als Durbuy, een van de mooiste steden van de Belgische Ardennen. Al ogen de gebouwen van leisteen op het eerste gezicht wat somber, de geschiedenis van het plaatsje en de ligging aan de rivier de Maas maken een bezoek meer dan waard. Ontdek alle bezienswaardigheden met deze 10 tips wat te doen in Dinant in België.

Tips en bezienswaardigheden Dinant in België

Direct aan de Maas en tegen hoge rotswanden aangebouwd ligt de stad Dinant in de Belgische provincie Namen. Hoge, kleurige herenhuizen langs het water en de markante Notre-Dame geven de stad haar karakteristieke uitstraling. En hoewel het centrum klein en compact is, doe je er goed aan extra tijd uit te trekken voor alle bezienswaardigheden, zoals de Citadel van Dinant. In de winter wordt het plein voor de Notre-Dame omgetoverd tot kerstmarkt waar onder andere kunt genieten van glühwein en Luikse wafels.

Lees ook: wat te doen in Durbuy
En: de mooiste plaatsen en stadjes in de Ardennen

Citadel Dinant België

Doen in Dinant: ontdek de geschiedenis van de Citadel – Bron foto

Citadel Dinant België

Ook leuk voor kinderen: de Citadel van Dinant

1. Neem de kabelbaan naar de Citadel van Dinant

Dé bezienswaardigheid van Dinant is de Citadel die letterlijk en figuurlijk boven de stad uittorent. Hier ontdek je het indrukwekkende oorlogsverleden van de stad. Dankzij de strategische ligging aan de Maas heeft Dinant namelijk meerdere wereldoorlogen en belegeringen meegemaakt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd maar liefst 10% van alle inwoners vermoord door de Duitse troepen. In het Oorlogsmuseum stap je zelf ook even terug in de tijd en ervaar je het oorlogsgeweld in de loopgraven. Ik besefte hier meer dan ooit dat er niets nieuws onder zon is.

Ook is het Wapenmuseum in de Citadel gevestigd met een collectie wapens uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Je kunt de Citadel bereiken door 408 treden te beklimmen of door de kabelbaan te nemen. Boven heb je ook een fantastisch uitzicht over de stad. Verder is er een terras met speeltuin. Lees meer op www.citadellededinant.be.

Maison Monsieur Sax Dinant, België

Wat te doen in Dinant: Monsieur Sax

Footsteps Sax Dinant

Doen in Dinant: wandelen in de voetstappen van Monsieur Sax

2. Bezoek La Maison de Monsieur Sax

Hier in Dinant zag Adolphe Sax in 1814 het levenslicht. Hoewel de geniale uitvinder van de saxofoon maar één jaar in de stad woonde, is zijn geboortehuis tegenwoordig omgebouwd tot een piepklein museum. Door de stad lopen voetsporen van bekende saxofonisten als John Coltrane.

Dinant, België

Bezienswaardigheden Dinant: de Charles de Gaulle-brug

3. Wandel over de Charles de Gaulle-brug

De twee delen van Dinant worden met elkaar verbonden door de Charles de Gaulle-brug. Deze brug stamt uit 1953 en werd vernoemd naar Charles de Gaulle die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog gewond raakte. Vele andere bruggen gingen haar al voor, maar die werden allemaal vernield door oorlogen of natuurgeweld. Ook hier herinneren kleurige saxofoons met vlaggen uit verschillende landen aan Adolphe Sax.

Loop je naar de andere kant van de brug, dan staat daar het standbeeld van Charles de Gaulle die hier 100 jaar na dato werd geplaatst en het Maison de Tourisme. Vanaf hier kun je ook goed een foto schieten van de skyline. Sla je na de brug linksaf dan loop je ook zo naar het Memorial 1914.

Dinant België Ardennen

Blikvanger van Dinant: de Notre-Dame

4. Neem een kijkje bij de Notre-Dame van Dinant

Het is misschien wel de meest opvallende verschijning en een van de bekendste bezienswaardigheden: de Notre-Dame van Dinant met de peervormige klokkentoren werd in de 13e eeuw gebouwd en is opgetrokken uit grijze leisteen. Daardoor oogt het wat somber. Je kunt het hele jaar door een kijkje nemen in de kerk. Toegang is gratis.

Memorial 1914, Dinant, België

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Dinant: Memorial 1914

Wat te doen in Dinant - Memorial 1914, Dinant, België

5. Bezoek het Memorial 1914

Naast het Kapucijnenklooster herinnert het Memorial 1914 aan de gruwelijke gebeurtenissen die hier op 23 augustus 1914 plaatsvonden. Op die dag vond er een massamoord plaats waarbij 10% van de inwoners van Dinant door Duitse troepen werd vermoord, waaronder veel onschuldige burgers, vrouwen en kinderen.

Wat te doen in Dinant - Oorlogsmonument Dinant België

Doen: wandel langs het Oorlogsmonument

6. Loop langs het Oorlogsmonument

Op het plein voor het Stadhuis staat het Oorlogsmonument ter nagedachtenis aan alle Belgische, maar ook Franse slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

7. Proef een biertje in La Maison Leffe

Bijna acht eeuwen geleden werd Leffe Bier geboren. Alles over het abdijbier van de stad kom je te weten in het museum dat is gevestigd in een voormalig klooster. Natuurlijk kun je ondertussen ook genieten van proeverijen.

Wat te doen in Dinant, België

Boottocht over de Maas

8. Maak een boottocht in Dinant over de Maas

Langs de oevers van de Maas liggen ze te wachten: de rondvaartboten. Maak een tochtje over het water en bewonder de mooiste forten, kastelen en rotswanden in de Maasvallei.

9. Daal af in de grot La Merveilleuse

Op zo’n 500 meter van het centrum bevindt zich De Grot van Dinant, La Merveilleuse. Deze bezienswaardigheid werd in 1904 ontdekt tijdens het aanleggen van een spoorlijn en staat bekend vanwege de mooie stalactieten. Een wandeling door de tunnels, kamers en langs prachtige watervallen kun je alleen maken onder begeleiding van een gids.

De straten van Durby, Ardennen, België

Vlakbij ligt het stadje Durbuy

10. Rijd naar de kleinste stad Durbuy

Op zo’n 45 minuten rijden ligt het charmante stadje Durbuy aan de rivier de Ourthe. Slenter er door de smalle straten van de middeleeuwse stad of ga kanoën op de Ourthe. In de zomer is het een drukte van belang op de terrasjes en in de winter is er een gezellige kerstmarkt.

Lees ook: 9 tips voor je bezoek aan Durbuy

Tips overnachten in Dinant

Leuke hotels en vakantiehuisjes vind je volop in en rond de stad. Bekijk bijvoorbeeld het aanbod van booking.com en op Interhome. Ook vind je in de omgeving veel gave vakantiehuizen. Ik schreef al eerder een blog over mijn favoriete natuurhuisjes in de Belgische Ardennen. Dus kijk vooral of er iets voor jou tussen zit. Accommodaties die ik je kan aanraden:

  • Les Voisins de Mr Sax: low budget hotel met uitzicht op de Maas. Ontbijt is niet inbegrepen, maar je kunt wel gebruikmaken van de gedeelde keuken.
  • Autrefois chez Lina***: een knus vakantiehuisje voor twee! Vanaf je slaapadres wandel je zo het centrum in.
  • Les Colombages***: dit vakantiehuis voor 6 personen ligt op ongeveer 1,6 km van het centrum. Het heeft 3 slaapkamers, een eethoek, badkamer en een compleet uitgeruste keuken en een terras met uitzicht op de bergen.
  • Castel de Pont-à-Lesse***: dit gerenoveerde landhuis lijkt weggelopen uit een sprookje. Slapen doe je er dan ook in stijl. Deze pittoreske b&b ligt op 5 km van het centrum van Dinant. Er is een buitenbad én een verwarmd binnenzwembad. Sommige kamers kijken uit over de weelderige bomentuin.

Bekijk alle hotels in Dinant

Excursies en dagtrips

Via GetyourGuide kun je leuke dagtrips of excursies in Dinant of in de omgeving boeken, zoals een leuke stadswandeling Dinant of een magische wandeltour rond de Kerstdagen.

 

Tips Dinant bewaren

10 tips wat te doen in Dinant 10 tips wat te doen in Dinant

Meer tips Belgische Ardennen






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *