Tips wat te doen in Vresse-sur-Semois, Belgische Ardennen

België, Europa, Travel

Vresse-sur-Semois

Op zo’n 25 km van Bouillon in de Belgische Ardennen ligt het plaatsje Vresse-sur-Semois. Pal aan de oevers van de Semois, een zijrivier van de Maas, die hier door het landschap van de provincie Namen slingert. In dit artikel mijn tips wat te doen in Vresse-sur-Semois in de Belgische Ardennen.

Semois, Vresse-sur-Semois, Ardennen, België

Vresse-sur-Semois en omgeving

Als je ogen dwalen over de glooiende heuvels, groene bossen en kabbelende beekjes dan snap je meteen waarom dit plekje al zoveel schilders inspireerde. En blijkbaar ook filmmakers, want in de week dat ik er ben zijn er opnames rond de rivier voor de thriller serie Ennemi Public. In het rustige dorpje zelf vind je wat terrasjes, restaurants en het stenen bruggetje van Saint-Lambert, terwijl de omgeving veel wandelaars en fietsers trekt. Ook kun je hier de Tabaksroute rijden, een route langs oude tabaksdorpen langs de rivier.

Lees ook: de leukste natuurhuisjes in de Belgische Ardennen

Bruggetje Saint-Lambert, Vresse-sur-Semois, Ardennen

1. Bruggetje van Saint-Lambert

Midden in Vresse vind je het bruggetje van Saint-Lambert dat over een zijriviertje van de Semois is gebouwd. Dit bruggetje is in Romeinse stijl gebouwd en stamt uit 1768. Vlakbij kunnen kinderen klauteren over de stenen en pootjebaden.

Semois, Ardennen kano
Semois kleedhokjes
Semois Vresse-sur-Semois Irene

2. Zwemmen, kanoën of vissen in de Semois

Het kabbelende water van de Semois leent zich perfect om in te vissen, kanoën of te zwemmen. Iets voorbij de brug van Saint-Lambert vind je kleedhokken en een toilet. Via een trap stap je zo het koele water van de Semois in. Langs de rivier kun je ook je hengel uitgooien of een kano huren bij Récréalle om de rivier af te zakken. Houd er rekening mee dat het water van de Semois in de zomer soms te laag staat om nog te kunnen kanoën. Afhankelijk van het waterpeil kun je tot ongeveer eind mei nog in de kano stappen.

Maison du Tourisme Vresse-sur-Semois

3. Maison du Tourisme /  hotel La Glycine

Begin twintigste eeuw is Vresse-sur-Semois hét schildersdorp van Wallonië. De eigenaar van hotel ‘La Glycine’, José Chaidron, richt rond 1920 de ‘School van Vresse’ op. Dit is de plek waar kunstenaars uit de omgeving elkaar ontmoeten, inspireren en hun kunstwerken tentoonstellen. Tegenwoordig is in hotel ‘La Glycine’ het Maison du Tourisme gehuisvest. De kunstwerken kun je nu bewonderen in het Centre d’Interprétation.

Bruggetje Saint-Lambert, Vresse-sur-Semois

4. Centre d’Interprétation d’art École de Vresse

In het Kunst Interpretatiecentrum krijg je een kijkje in de creaties van het ‘kunstdorp’ Vresse. Je kunt er in totaal zo’n 160 schilderijen en kunstwerken bewonderen. Er is zowel een vaste collectie als tijdelijke tentoonstellingen.

Tabaksroute Vresse-sur-Semois

5. Tabaksroute

Rijd terug in de tijd over de Tabaksroute. Twee toeristische routes brengen je langs tabaksschuren en karakteristieke tabaksdorpen langs de rivier de Semois, zoals Laforêt. Naar een tijd dat er op de vruchtbare slib op de oevers van de Semois tabak werd geteeld. Route 1 (60 km) start in Alle en komt door Bohan en Vresse-sur-Semois. Route 2 (70 km) gaat richtig Rochehaut, Bouillon en Poupehan.

Pont de Claies Vresse-sur-Semois, Ardennen, België

6. Pont de Claies

Een stille herinnering aan die tijd van de tabaksteelt is de Pont de Claies in Vresse-sur-Semois. Tabakstelers konden via de brug makkelijk bij de grond komen waarop de tabak geteeld werd. Iedere zomer wordt de loopbrug van houtvlechtwerk (claies) over de Semois opnieuw gebouwd. De tijdelijke brug wordt aangelegd in juni en in september weer afgebroken. Vanaf de kerk van Laforêt kun je een korte wandeling van 3 km maken naar de Pont de Claies.

Tombeau du Géant

Le Tombeau du Géant, Bottasart

Tombeau du Géant Bottasart Irene

7. Uitzichtpunt Le Tombeau du Géant

Bordjes leiden je naar dit prachtige uitzichtpunt bij Bottasart over een kromming in de rivier de Semois. Dit plekje op een half uur rijden van Vresse doet me denken aan de Horseshoe Bend in Arizona, Amerika, maar dan de Belgische versie. Daar, aan de overkant op een heuvel, ligt Le Tombeau du Géant, oftewel de Graftombe van de Reus. Een oude legende vertelt het verhaal van een reus van de Trevieren die tijdens een slag om de Samber tegen het leger van Julius Caesar vecht. Als hij verslagen wordt, slaat hij op de vlucht. Maar in plaats van zich over te geven, springt hij liever naar beneden, zijn eigen dood tegemoet. De dorpsbewoners vinden het lichaam van de reus en begraven hem boven op de heuvel boven de rivier de Semois: Le Tombeau du Géant.

Vresse-sur-Semois wandelroutes bord

Promenade des Echelles Rochehaut

8. Wandel- en mountainbikeroutes

Rond Vresse-sur-Semois kun je je hart ophalen als je van fietsen, mountainbiken of wandelen houdt. Je kunt kiezen uit diverse routes. In Vresse zelf starten een paar wandelingen, waaronder de Balade Sur les Rives. Deze wandelroute neemt je zo’n 12 km lang mee langs de oevers van de rivier de Semois. De route wordt goed aangegeven door middel van een wit bordje met rode markering met cijfer 9. Er zit een steile klim en afdaling in. Zie je dat niet zitten dan kun je die ook omzeilen.

Lees ook: Balade sur les Rives / wandelroute langs de Semois

Voor echte avonturiers is de Promenade des Echelles of de laddertjesroute bij Rochehaut. Een van de leukste en spectaculairste wandelingen in de Ardennen. De route is niet lang, in totaal zo’n 5,5 km, maar je moet geen hoogtevrees hebben. Je klautert via steile rotswanden en ladders naar boven. Meer informatie over de Promenade des Echelles vind je hier.  

Chateau de Bouillon

9. Chateau Bouillon

Op zo’n 25 km rijden van Vresse-sur-Semois ligt Bouillon. Daar waar het kasteel van Bouillon hoog boven de stad uittorent en over de Semois uitkijkt. Het werd gebouwd in de 11e eeuw en was het fort van Godfried van Bouillon, een van de bekendste kruisridders. Loop je over de ophaalbrug het kasteel binnen dan komen de middeleeuwen opnieuw tot leven. In het kasteel worden rondleidingen georganiseerd, maar ook roofvogelshows. In juli en augustus kun je onder leiding van een gids een fakkeltocht lopen door de krochten van het kasteel. De fakkeltochten beginnen pas om 22.00 uur, omdat het dan pas écht donker is. Wel vooraf reserveren. 

Eau Vive Hotel Restaurant, Vresse-sur-Semois

Hotel l'Eau Vive, Vresse-sur-Semois, chalet

Hotel Restaurant l'Eau Vive, Vresse-sur-Semois

10. Slapen in Hotel Restaurant l’Eau Vive in Vresse-sur-Semois

Dit heerlijke Hotel Restaurant l’Eau Vive net iets buiten het kleine centrum van Vresse ligt aan de Rau Ruaumoulin, een zijriviertje van de Semois. Vanuit de comfortkamers kijk je uit over het kabbelende water. De houten chalets liggen ook pal langs het water: een heerlijke plek voor een romantisch weekend voor twee of voor een gezin met kids. Bij het hotel zit een restaurant met goed eten en dito wijnen. Kun je in de omgeving vaak alleen maar een driegangenmenu krijgen, hier kun je ook losse gerechten bestellen. Ook fijn: de menukaart biedt een ruime keuze aan vegetarische gerechten. Iets dat je in de Ardennen zelden tegenkomt. Bovendien hoef je niet per se een hotelgast te zijn om hier aan te schuiven voor een diner.

Meer lezen: bourgondisch genieten in Hotel Restaurant l’Eau Vive
Boek ook: een kamer of chalet bij Hotel l’Eau Vive

Hotel l'Eau Vive, Vresse-sur-Semois

11. Andere hotels en boshuisjes in Vresse-sur-Semois

Hotels en appartementen zijn er genoeg in en rond Vresse-sur-Semois. Bekijk het aanbod op Booking.com. Ook vind je tal van mooie vakantiewoningen en boshuisjes in de Belgische Ardennen.

Lees ook: de leukste natuurhuisjes in de Belgische Ardennen

Tips Vresse-sur-Semois bewaren

Vresse-sur-Semois Ardennen, Belgié

Meer reistips Belgische Ardennen
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


9 reacties op “Tips wat te doen in Vresse-sur-Semois, Belgische Ardennen

  1. Wat een onwijs leuke plekjes zeg. Ik ken de regio eigenlijk nog helemaal niet, maar het doet me denken aan Frankrijk. Ik wil de Ardennen graag eens bezoeken.

    • Aanrader! En het ligt wel bijna in Frankrijk, ik schat dat het hemelsbreed zo’n 10 km van de grens ligt?! Bovendien spreken ze er Frans ;)

    • Super leuk! Ik was er ook wel eens eerder geweest, maar eigenlijk altijd in de winter. In de zomer (en ik vermoed ook in de herfst) ziet het er zo anders uit!

  2. Ik moet echt een keertje terug naar de Ardennen om er mooiere herinneringen te maken. Ik ging er heen met school, toen ik op de middelbare zat en dat was geen succes. Het was er zoals jij beschrijft heel mooi. Maar toen wij gingen (in de lente, echt superstom met kans op slecht weer) heel koud, er viel alleen maar regen en we gingen kanoën op superlaag water. Schrapend over de stenen, maar het moest gewoon doorgaan. Echt belachelijk 😂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *