Tips wat te doen in Maissin in de Belgische Ardennen

België, Europa, Travel

Maissin Pont de la Justice

Midden in de Belgische Ardennen ligt het plaatsje Maissin. Omringd door heuvels, uitgestrekte bossen en vlak bij de oevers van de Lesse die door het landschap van de provincie Luxembourg in België slingert. In dit artikel mijn tips voor Maissin in de Belgische Ardennen. 

Maissin cimetiere Franco-Allemand

Maissin en omgeving

De glooiende heuvels en de uitgestrekte bossen rond Maissin in de gemeente Paliseul zijn ideaal voor rustzoekers en wandelaars. Hier vind je in totaal meer dan 150 km aan wandelpaden. In augustus 1914 werd in Maissin hevig gevochten tussen Franse en Duitse troepen. Veel in het dorp herinnert dan ook aan die gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zoals de militaire begraafplaats in het dorp, de afbeeldingen op de glas-in-loodramen van Eglise Saint-Hadelin en straten die de namen dragen van Franse soldaten. Verder staan er in het dorp de zogenaamde ‘maisons du comité’, huizen die in 1915 werden gebouwd om onderdak te bieden aan inwoners van wie het huis was verwoest. In dit artikel mijn tips voor Maissin in de Belgische Ardennen.

Lees ook: wandelen van Maissin naar boekendorpje Redu
En: de leukste natuurhuisjes in de Belgische Ardennen
Plus: de leukste plaatsen en stadjes in de Ardennen

1. Eglise Saint-Hadelin

Midden in het dorp staat de Saint-Hadelin kerk die in 1856 werd gebouwd. Binnen vind je 8 gebrandschilderde ramen met daarop afbeeldingen uit de Eerste Wereldoorlog. In het portaal van de kerk ligt de ‘beuk van Ollivier’. De boom zelf werd door onweer geveld in juni 1994, maar een deel van de stam is bewaard gebleven. Op dit stuk hout kerfde soldaat Henri Ollivier zijn naam, voornaam, datum en regimentsnummer tijdens de slag om Maissin in augustus 1914.

Maissin Cimetiere Franco-Allemand

2. Cimetière Franco-Allemand

Net iets buiten Maissin ligt de indrukwekkende militaire begraafplaats met Duitse en Franse soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. In augustus 1914 vond de slag van Maissin plaats tussen Duitse en Franse troepen waarbij 4.782 soldaten sneuvelden. Daarvan liggen 282 Fransen en 513 Duitsers op dit kerkhof begraven. Omdat veel van de Fransen soldaten uit Bretagne kwamen, werden de stenen van de calvarieberg (het kunstmatig heuveltje waarop de kruisiging van Christus wordt afgebeeld) en het kruisbeeld steen voor steen overgebracht vanuit Tréhou in Bretagne. Via dezelfde route als de soldaten hadden afgelegd tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Maissin Pont Marie-Therese bordje

Maissin Pont Marie-Therese

3. Pont Marie-Thérèse

In Maissin vind je de prachtige brug Pont Marie-Thérèse. Het werd in Romeinse stijl gebouwd in de 17e eeuw. De mooie versie van het verhaal is dat keizerin Maria-Theresia van Oostenrijk deze vierbogige brug over de Lesse liet bouwen nadat ze met haar paard een ongeluk kreeg toen ze de rivier over wilde steken. In werkelijkheid werd de brug tussen Maissin en Transinne gebouwd om de hoofdweg tussen Bouillon en Luik te vergemakkelijken. De brug zelf is trouwens een plaatje om te zien. Je wandelt over de Pont Marie-Thérèse als je de wandelroute Virée à Chêne volgt.

Maissin Pont de la Justice bord

Maissin Pont de la Justice bordje

4. Pont de la Justice

Nog zo’n mooie brug in Maissin is Pont de la Justice. Deze sprookjesachtige brug lijkt rechtstreeks uit The Lord of the Rings of Game of Thrones te komen. De Pont de la Justice over de rivier de Lomme stamt uit de 19e eeuw. Je kunt er alleen te voet komen door de Rue de la Justice af te lopen. Je kunt eventueel je auto parkeren bij de algemene begraafplaats van Maissin (aan het begin van Rue de la Justice aan je rechterhand).

5. Euro Space Center

Nog geen 10 minuten rijden van Maissin staat het Euro Space Center in Transinne. Dit centrum is een leuk uitje voor het hele gezin. Ontdek bijvoorbeeld hoe het is om astronaut te zijn, stap in een van de simulators en bekijk een Europa raket 2 of een model van de Ariane 4 raket van dichtbij. Verder kun je er een Spaceshow bijwonen of een kijkje nemen in het Marsdorp. Let op: het Euro Space Center is niet iedere dag geopend. Bekijk de website van Euro Space Center voor meer informatie en tickets.

Tabaksroute Vresse-sur-Semois

Tombeau du Géant Bottasart

6. Tabaksroute rijden met de auto

Op een regenachtige dag kun je ook de Tabaksroute rijden. Twee losse routes starten vlakbij het plaatsje Vresse-sur-Semois, op ongeveer een half uur rijden van Maissin. Ze nemen je mee langs tabaksschuren en karakteristieke tabaksdorpen langs de rivier de Semois, zoals Laforêt. Naar een tijd dat er op de vruchtbare sliboevers van de Semois tabak werd geteeld. Route 1 (60 km) start in Alle en komt door Bohan en Vresse-sur-Semois. Route 2 (70 km) gaat richting Rochehaut, Bouillon en Poupehan. Je komt onder andere langs het prachtige uitzichtpunt Le Tombeau du Géant (zie foto hierboven die werd gemaakt in mei).

Wandelroute Virée à Chêne rode ruit
Redu boekenwinkel boekenkast

7. Wandelen naar boekendorpje Redu

Rond Maissin kun je je hart ophalen als je van wandelen houdt. In de omgeving zijn meer dan 150 kilometer aan wandelroutes uitgestippeld: dwars door dichte bossen en over glooiende heuvels. Ze starten bij de kerk in het centrum van Maissin waar je een informatiebord met alle wandelroutes vindt. Wij combineerden twee routes: Virée à Chêne en de Promenade de la Virée des Croix waarbij je via het bos en de oevers van de Lesse naar het boekendorpje Redu wandelt. Ook de moeite waard is een bezoek aan het kunstmuseum Mudia in Redu. Hier lees je meer over onze wandelroute van Maissin naar Redu.

Maison des Ardennes Maissin Belgische Ardennen

Overnachten in Maison des Ardennes in Maissin

Net buiten Maissin staat Maison des Ardennes. Ik sliep er op uitnodiging samen met een vriendin. Er reizen voornamelijk gepensioneerden naar dit hotel in de Ardennen. En hoewel wij de gemiddelde leeftijd naar beneden haalden, was het er reuze gezellig. Maison des Ardennes in Maissin voelt als een gezellig thuis en je wordt er warm onthaald. Omdat je er volgens het all-inclusive concept van EnjoyHotels.com vijf dagen lang met dezelfde mensen doorbrengt en iedereen zijn vaste eettafel heeft, maak je makkelijk contact. Ideaal dus als je een zekere leeftijd hebt (de meeste gasten zijn 60+) en van gezelligheid houdt. Iedere avond na het diner is er iets van entertainment. Van een korte wandeling waarin je meer te weten komt over het dorpje Maissin tot een bierproeverij en een avondje dansen of meezingen met Franse chansons.

Andere hotels en boshuisjes bij Maissin

Ben je niet van dit all-in concept, trek je er graag met je gezin op uit of wil je maar een paar nachten in of rond Maissin doorbrengen dan zijn er ook genoeg andere opties. Behalve leuke natuurhuisjes in de Ardennen, vind je er ook genoeg hotels en appartementen, zoals:

  • Le Maissin 1876 ***: dit vrijstaande en knusse bed & breakfast ligt in een landelijke omgeving in Paliseul. Ontbijt is inbegrepen en er is een restaurant.
  • Le Fournil ***: een traditioneel hotel in het boekendorpje Redu met een gezellig restaurant en brasserie. Tijdens onze wandeling vanuit Maissin dronken we hier wat koffie. Dit is ook een goede plek om even aan te schuiven voor een lunch.

Kamperen omgeving Maissin

Liever in de buurt kamperen in de zomermaanden? In de omgeving zijn genoeg kleinschalige campings of familiecampings waar je kunt kamperen. Zoals Camping La Douane in Bohan aan de oevers van de Semois bijvoorbeeld of Camping Ile de Faigneul in Poupehan.

Houd er rekening mee dat het in het laagseizoen rustig kan zijn in de Ardennen en dat sommige restaurants in de omgeving gesloten kunnen zijn. Je bent dus aangewezen op je eigen kookkunsten of je moet vooraf zoeken naar restaurants die geopend zijn.

Alle overnachtingen in Maissin

Campings in de omgeving van Maissin

Citadel Dinant België

De Citadel van Dinant op een half uur rijden van Maissin

Tours en uitjes in de Ardennen

Via GetyourGuide boek je eenvoudig een dagtrip of uitje in de Belgische Ardennen.

 

Tips Maissin bewaren

Tips Maissin in de Belgische Ardennen Tips Maissin in de Belgische Ardennen Tips Maissin in de Belgische Ardennen

Meer reistips Belgische Ardennen
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *