Grotten van Remouchamps bezoeken in de Belgische Ardennen

België, Europa, Travel

Grotten van Remouchamps Belgische Ardennen Entree

Midden in de Belgische Ardennen en vlak bij plaatsen als Spa, Stourmont en Aywaille, liggen de grotten van Remouchamps. Wij bezochten de grotten vanuit het stadje Durbuy dat op ongeveer een half uurtje rijden ligt. Je bezoek start met een wandeling langs prachtige ruimtes vol stalagmieten en stalactieten. Terug vaar je in een bootje over een ondergrondse rivier. Ook deze beroemde grotten in de Belgische Ardennen bezoeken? Lees hier mijn tips.

Grotten van Remouchamps Belgische Ardennen 2

Waar liggen de Grotten van Remouchamps?

Deze beroemde grotten bevinden zich in de provincie Luik op een onopvallende locatie midden in het plaatsje Sougné-Remouchamps. Je rijdt er heel makkelijk voorbij.

Lees ook: tips voor je bezoek aan Durbuy
En: de 12 leukste natuurhuisjes in de Belgische Ardennen
Tip: dit natuurhuisje ligt vlak bij de grotten

Geschiedenis van de grotten

De Grotten van Remouchamps werden al 8.000 jaar geleden bewoond door Paleolithische jagers, maar werden pas in 1828 ontdekt. Sinds 1912 kun je de grotten bezoeken. Moesten ze destijds de ruimtes nog verlichten met fakkels, gelukkig is er later elektriciteit aangelegd en kun je daardoor tegenwoordig genieten van prachtig verlichte ruimtes.

Grotten van Remouchamps bezoeken in de Ardennen België, Irene

Grotten van Remouchamps bezoeken

De grotten zijn vrijwel iedere dag geopend voor bezoekers. Wil je rond de feestdagen de grotten bezoeken of kom je met een groep, bekijk dan voor je bezoek de officiële website waar je ook voor groepen kunt reserveren. Honden zijn niet toegestaan in de grot. Een standaard toegangskaartje varieert van € 13 euro voor kinderen tot € 19 voor volwassenen. Wil je alles zien in de grotten dan duurt je bezoek in totaal ongeveer een uur en een kwartier. Binnen in de grotten is het hele jaar door een constante temperatuur van 8 tot 10 graden Celsius.

Grotten van Remouchamps toilet bij parkeerplaats

Parkeren bij de grotten

Wil je de grotten van Remouchamps bezoeken? Er is geen parkeerplaats aanwezig bij de grotten. Je kunt in de omgeving je auto parkeren langs de weg. Wij parkeerden de auto iets verderop op deze parkeerplaats vlak onder het viaduct. Hier starten ook tal van wandelroutes en er is een klein eettentje met een toilet.

Grotten van Remouchamps Belgische Ardennen 3

Varen over een ondergrondse rivier

Het eerste deel is een wandelroute van ongeveer 40 minuten. Onderweg wandel je langs informatiebordjes die je vertellen over de rotsformaties, stalactieten en stalagmieten. Hoogtepunt van je bezoek aan de Grotten van Remouchamps is de grote zaal die De Kathedraal wordt genoemd. Terug vaar je in een boot over de ondergrondse rivier de Rubicon. Onderweg vertelt een gids je alles over het ontstaan van de grotten en interessante weetjes. Staat het water hoog, dan moet je zo nu en dan even bukken. Met een lengte van 700 meter is dit de langste ondergrondse boottocht ter wereld.

Ook de Grotten van Remouchamps bezoeken?

In de omgeving van de grotten vind je volop leuke hotels, appartementen, vakantiehuizen en campings.

Bekijk hotels in de buurt van Remouchamps

Boek een natuurhuisje in of bij Remouchamps

Campings in de omgeving van Remouchamps

Grotten van Remouchamps bewaren

Grotten van Remouchamps bezoeken Grotten van Remouchamps bezoeken Grotten van Remouchamps bezoeken

Meer reisinspiratie Belgische Ardennen

Handige reisgidsen Ardennen

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *