9 tips wat te doen in Durbuy, België

België, Europa

De straten van Durby, Ardennen, België

Hartje Belgische Ardennen ligt het charmante stadje Durbuy. Volgens eigen zeggen is het het kleinste stadje ter wereld, dat is gebouwd in een kromming van de rivier de Ourthe. Al is Durbuy inmiddels wel wat uit z’n jasje gegroeid en mag het die titel eigenlijk niet meer dragen, een pittoresk plaatsje is het wel. Compleet met geplaveide straten en middeleeuwse huizen. Wat te doen in Durbuy? Ontdek mijn 9 tips en bezienswaardigheden.

Durbuy Ardennen België

Durbuy straatjes, Ardennen, België

Wat te doen in Durbuy: wandelen door de Middeleeuwse straten
Durbuy tips en bezienswaardigheden Ardennen België Irene

Kerstmarkt kraampjes winter

Wat te doen in Durbuy: tips en bezienswaardigheden

Zelf ben ik meerdere malen in Durbuy geweest. Zowel in de zomer als in de winter is het een populaire bestemming met tal van bezienswaardigheden. In de wintermaanden kun je je ijzers onderbinden op de schaatsbaan en koop je Luikse wafels op de kerstmarkt, in de zomer zie je volle terrassen en glijden kano’s voorbij in de rivier de Ourthe. Vooral in de weekenden trekt Durbuy buitenlandse toeristen, maar ook de Belgen zelf komen dan graag naar het stadje. Het is hier zien en gezien worden en je ziet dan ook de duurste auto’s langsrijden.

Lees ook: wat te doen in Dinant

Durbuy Restaurant Limoni E Tartufi

Wat te doen in Durbuy: verrukkelijk eten bij een van de restaurants
Durbuy Ourthe Ardennen België

1. Wandel door de oude straten van Durbuy

Slenter door de oude straatjes van Durbuy en stap er een van de winkeltjes binnen vol streekproducten en brocante. Rue Daufresne de Caevalerie is het oudste straatje van Durbuy en is geplaveid met kiezels uit de Ourthe. Ook vind je er tig leuke eettentjes en goede restaurants. Al bieden ze hier wel vaak complete driegangenmenu’s aan. Wil je low budget eten of heb je genoeg aan één gerecht, dan is Italiaans restaurant Limoni E Tartufi een aanrader!

Durbuy Kasteel van Durbuy Ardennen België

Wat te doen in Durbuy: bewonder het kasteel van Durbuy

2. Vang een glimp op van het kasteel van Durbuy

Boven het stadje kijkt het Kasteel van Durbuy uit over de rivier de Ourthe. Helaas is het niet geopend voor publiek. Wel levert de aanblik ervan mooie plaatjes op! Ontdek hier waar je de mooiste kastelen in de Belgische Ardennen kunt vinden.

Durbuy Falize rots Ardennen België 2

Wat te doen in Durbuy: de Falize rots
Durbuy Falize rots Ardennen België

3. Picknicken bij de Falize rots of Homalius rots

Het hoogste punt van Durbuy vind je aan de achterzijde van de stad. Deze rots is door de eeuwen ontstaan en is meer dan 300 miljoen jaar oud. De rots is een zogenaamde Anticlinaal oftewel een omgekeerde U-vorm die is ontstaan doordat de verschillende kalklagen onder hoge druk naar boven zijn geduwd. Voor de rots ligt een gezellig parkje en een waterpartij. Een leuke plek om te picknicken.

4. Een potje minigolfen in het centrum

Voor de Falize rots bevindt zich ook een minigolfbaan. Leuk om samen met de kinderen een balletje te slaan. De minigolf is iedere dag geopend.

 

5. Maak een rit in het toeristentreintje

Ontdek heel Durbuy tijdens een ritje in de toeristentrein. Het toeristentreintje rijdt van Pasen tot eind oktober dagelijks tussen 11.00 en 17.00 uur.

Durbuy Ourthe Ardennen België

Wat te doen in Durbuy: ga kanoën op de rivier de Ourthe

6. Ga kanoën op de Ourthe

Langs de oevers van de Ourthe kun je op verschillende plekken een kano huren en je stroomafwaarts laten zakken. Vanaf de kant kun je het schouwspel ook gadeslaan. Houd er rekening mee dat het water van de rivieren in de Ardennen in de zomermaanden vaak te laag staat om nog te kunnen kanoën. Afhankelijk van het waterpeil kun je tot ongeveer eind mei nog in de kano stappen.

7. Schuif aan bij sterrenchef Wout Bru

Bij Hotel Restaurant Le Sanglier des Ardennes roert de Belgische Chef Wout Bru in de pannen. De chef kreeg twee sterren voor zijn creaties, maar verloor ze ook weer. Gelukkig zijn zijn kookkwaliteiten nog uit de kunst en tovert hij in no time fantastische gerechten op tafel waarmee hij een Bib Gourmand veroverde. Ook de naastgelegen tapasbar La Bru’sserie is van Bru. Hier geef je nog steeds kapitalen uit, maar dan in de vorm van kleinere hapjes of tapas die nog even tongstrelend zijn.

Grotten van Remouchamps Belgische Ardennen Entree

Wat te doen in Durbuy: bezoek de grotten van Remouchamps

Grotten van Remouchamps Belgische Ardennen 2

Grotten van Remouchamps Belgische Ardennen 3

Grotten van Remouchamps Ardennen België, Irene

8. Daal af in de grotten van Hotton of van Remouchamps

In de omgeving van Durbuy vind je verschillende druipsteengrotten. Zoals de grotten van Hotton bijvoorbeeld op zo’n 20 minuten rijden. In een half uur rijd je ook naar de grotten van Remouchamps. Het eerste deel is een wandelroute van ongeveer 40 minuten. Onderweg vind je informatiebordjes van de bezienswaardigheden met als hoogtepunt De Kathedraal, de grote zaal. Terug vaar je over de ondergrondse rivier de Rubicon. Met een lengte van 700 meter is dit de langste ondergrondse boottocht ter wereld. Good to know: de ingang van de grot bevindt zich midden in het plaatsje Remouchamps.

Lees ook: grotten van Remouchamps bezoeken

Dinant België Ardennen

9. Bezoek Dinant

Iets verder rijden, zo’n 45 minuten, is het naar Dinant. Al lijkt er op het eerste gezicht weinig te doen, trek toch even wat extra tijd uit voor een bezoek aan de Citadel van Dinant boven op de rots. Hier ontdek je het indrukwekkende oorlogsverleden van de stad. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd maar liefst 10% van alle inwoners vermoord door de Duitse troepen. In het Oorlogsmuseum stap je zelf ook even terug in de tijd en ervaar je het oorlogsgeweld in de loopgraven. Je komt er door 408 treden te beklimmen of door de kabelbaan te nemen. Andere bezienswaardigheden in Dinant zijn het Memorial 1914, het geboortehuis van Adolph Sax en het Museum van Leffe Bier.

Lees ook: tips wat te doen in Dinant

Durbuy Hotel La Librairie terras
Wat te doen in Durbuy: genieten van het uitzicht vanaf het terras van Hotel La Librairie in Durbuy

Tips overnachten in Durbuy

Leuke hotels en vakantiehuisjes zijn er volop in en rond Durbuy. Er zitten heel wat luxe hotels met bijbehorende prijs. Dit zijn mijn favoriete natuurhuisjes in de Belgische Ardennen.

Bekijk: meer huisjes in de natuur >>

Hotel La Librairie in Durbuy

Wil je in het centrum van Durbuy overnachten dan kan ik je Hotel La Librairie aanbevelen. Dit eenvoudige low budget hotel heeft gratis parkeerplaatsen aan de Ourthe. Vanaf het terras aan de achterzijde kun je ontbijten met fantastisch uitzicht. Een tip als je een goedkope overnachting zoekt in het centrum van Durbuy.

Andere hoteltips in en rond Durbuy

  • Hotel Saint-Amour***: romantiek borrelt op als je aanschuift in het gastronomische restaurant, want liefde gaat tenslotte door de maag. Hartje Durbuy met een buitenterras en kamers met elk hun eigen naam.
  • Le Temps d’un Rêve***: deze b&b is ook al zo’n plaatje om te zien. Voor als je iets zoekt dat in niets lijkt op een standaard hotelkamer.
  • Hotel Le Clos des Récollets***: charmant hotel in een 17e eeuws pand midden in het centrum met een prachtig terras.
  • B&B Villa Belle Epoque***: iets buiten Durbuy in Barvaux ligt dit pittoreske b&b dat weggelopen lijkt uit een sprookje. Sommige kamers kijken uit over de weelderige tuin.

Zoek een hotel in Durbuy

Tips wat te doen in Durbuy bewaren

9x wat te doen in Durbuy in de Belgische Ardennen  9x wat te doen in Durbuy in de Belgische Ardennen

Meer tips in de Belgische Ardennen


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *