6 duurzame bestemmingen in Europa

Travel, België, Denemarken, Europa, Finland, Frankrijk, Nederland, Portugal

Duurzame bestemmingen in Europa - Azoren Portugal kust
Duurzaam reizen, wat houdt het eigenlijk in? Het betekent niet dat je nooit meer het vliegtuig mag pakken of een korte trip mag maken. Bij duurzaam reizen gaat het er om dat je rekening houdt met de natuur, dieren én de lokale bevolking. Dat kan door langzamer en bewuster te reizen, de lokale bevolking te steunen, maar ook door bijvoorbeeld duurzamere bestemmingen uit te zoeken. Zoals deze 6 duurzame bestemmingen in Europa.

Duurzame bestemmingen in Europa - kanoen Loosdrechtse plassen

Een van onze micro-avonturen in Nederland

6 duurzame bestemmingen in Europa

Ik ging op zoek naar duurzame bestemmingen in Europa die je met de trein, auto of met de camper kunt bezoeken. En soms ook per vliegtuig ja, maar dan is het wel een bestemming die op een of andere manier zich inzet voor ecotoerisme. Waar gebruik wordt gemaakt van groene energie en waar wandelen, fietsen en kamperen een goede manier is om het gebied te verkennen. Geen enkele bestemming kan 100% duurzaam zijn, maar we kunnen wel de reizen die we maken zo duurzaam mogelijk maken. Lees hier meer van mijn tips om duurzamer te reizen en duurzame reisspullen die handig zijn op reis, maar ook thuis.

Nationaal Park Dwingelderveld, Neneh's Choice

1. Duurzame bestemmingen in Nederland

Soms vergeet je dat je heel veel moois, rust en de natuur gewoon om de hoek kunt vinden. Binnen een half uur sta je vaak al midden in het groen en ver van de bewoonde wereld. Duurzaam reizen kun je goed in Nederland. Zo toer je makkelijk met de trein door het land en vind je kleinschalige campings in Drenthe, op de Veluwe en in Limburg.

Om de vakantiedrukte te vermijden en te spreiden kun je ervoor kiezen om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan of minder drukke gebieden te bezoeken. Zo zijn het Nationale Park de Hoge Veluwe, het Dwingelderveld in Drenthe en de Waddeneilanden ideaal voor rustzoekers en natuurliefhebbers, maar dan vooral in het laagseizoen. En denk ook eens aan een andere manier van vakantievieren, door te wandelen of een fietsvakantie te plannen bijvoorbeeld. Heb je weinig vrije tijd of vakantiedagen? Dan zijn micro-avonturen in Nederland ook een uitkomst.

Zoek boshuisjes in Nederland

Balade sur les rives, Semois, Ardennen kano

Ik maakte een wandeling langs de oevers van de Semois

Semois Vresse-sur-Semois Irene Hummel

2. Afzakken naar onze zuiderburen in België

In een paar uur rijd je naar België. Hier vind je nog ongerepte natuurgebieden en kun je genieten de bourgondische keuken. In de Belgische Ardennen heb je al snel het gevoel dat je er helemaal uit bent. Hier kun je je hart ophalen als je houdt van rust, natuur, kilometerslange wandel- en fietspaden of de mooiste dorpjes in de Ardennen wilt bezoeken. In het voorjaar is het heerlijk vertoeven op of langs de oevers van de rivieren de Semois, de Ourthe of de Lesse.

Tot voor kort telde België maar één nationaal park: de Hoge Kempen. Sinds oktober 2023 zijn daar drie nationale parken bij gekomen: Nationaal Park Brabantse Wouden, Bosland en Scheldevallei. De Belgische Ardennen leent zich trouwens ook goed voor een kampeervakantie.

Bekijk knusse vakantiehuizen in de Ardennen

Woeste zuidkust Bretagne in Frankrijk

Bretagne is een van mijn favoriete duurzame bestemmingen in Europa

Bretagne Frankrijk visnetje krabben

3. Bretagne in Frankrijk

Frankrijk is al jarenlang een van de populairste vakantiebestemmingen: van de Auvergne, de Franse Alpen en de Ardèche tot de lavendelvelden in de Provence. Een van mijn favoriete regio’s is Bretagne. We sliepen een keer met de kinderen in een low budget vakantiehuisje direct aan het strand, maar we huurden ook eens een bungalowtent. Bretagne heeft van alles wat: je vindt er ruige kusten, groene bossen en middeleeuwse steden. Uitwaaien doe je aan het strand, net als krabbetjes zoeken en anemonen spotten. In heel Bretagne zijn fietspaden en wandelroutes aangelegd en door middel van waterkracht wordt er energie opgewekt. Bretagne is dan ook een van die duurzame bestemmingen in Europa die je niet mag missen.

Zoek vakantiehuisjes in Bretagne

Bekijk campings in Bretagne

Helsinki Finland duurzame bestemmingen Europa

Duurzame bestemmingen in Europa: Helsinki in Finland

Helsinki Finland

4. Duurzame stedentrip Helsinki, Finland

Een van die duurzame bestemmingen in Europa is Finland. Duurzaam toerisme is hier de norm. Hoofdstad Helsinki wil zelfs klimaatneutraal worden. Zo promoot het duurzame modelabels die kleding recyclen, ligt de nadruk op tweedehands winkels en wil het de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 60% verminderen. Bovendien vind je in Helsinki maar liefst 1200 km aan fietspaden en kun je er fantastisch vegetarisch en vegan eten. Ben je een kampeerfanaat dan kom je in heel Finland goed aan je trekken. Je mag er namelijk overal vrij kamperen. Ideaal om met een camper of tentje er op uit te trekken.

Zoek duurzame vakanties Finland
​​Kopenhagen Denemarken - duurzame bestemmingen Europa

5. Duurzaam Denemarken

In het weidse landschap van dit kleinste Scandinavische land geniet je van rust en natuur. Denemarken telt heel wat eilanden, waarvan Seeland, Lolland of Funen het bekendst zijn. Je kunt er eindeloos fietsen of wandelen over glooiende heuvels, langs meren, rivieren, zandstranden en door groene bossen. Wil je met de auto Denemarken verkennen? Dan is de 3.700 km lange Margrietroute door het Deense landschap een aanrader.

Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken, wil de eerste CO2-neutrale hoofdstad ter wereld worden. De stad heeft een uitgebreid fiets- en OV-netwerk. Er rijden vijf keer zoveel fietsen als auto’s en de stadsbussen rijden op groene stroom. Tijdens een fietstour rijd je langs duurzame locaties van Kopenhagen, zoals groene daken, windturbines en energie-efficiënte gebouwen zoals ‘s werelds schoonste energiecentrale. Deze energiecentrale is tegelijkertijd een bergsportcentrum. Behalve een skipiste op het dak, heeft Copenhill ook een 85 meter hoge klimwand.

Zoek vakantie in Denemarken

Bekijk huisjes in de natuur in Denemarken

Poço Ribeira do Ferreiro waterval op Flores, Azoren Portugal

6. De Azoren in Portugal

Een van die duurzame bestemmingen in Europa is de Azoren in Portugal. De archipel bestaat uit negen vulkanische eilanden. Dankzij beter watergebruik, hernieuwbare energiebronnen en bescherming van dieren in het wild viel de Azoren al meerdere malen in de duurzame prijzen en ontving het onder andere de ‘Best of Nature’-prijs in 2020. Daarnaast proberen ze massatoerisme op de Portugese eilanden te voorkomen door een maximum aantal bedden aan toeristen aan te bieden.

Een van de bekendste bezienswaardigheden op de Azoren zijn de warmwaterbronnen van Caldeira Velha. Ze laten hier maar een beperkt aantal mensen toe om overtoerisme te voorkomen. Ook kun je vanaf het eiland Pico een duurzame bootexcursie maken om dolfijnen en walvissen te spotten.

Bekijk vakanties in de Azoren

 

Duurzame bestemmingen Europa - Azorgen Portugal

Reisorganisaties die duurzame reizen aanbieden

Steeds meer reisorganisaties zijn zich bewust van de impact van reizen op het milieu en het welzijn van de lokale bevolking en bieden duurzame bestemmingen in Europa aan. Bijvoorbeeld:

  • Sawadee Reizen: compenseert standaard de CO2-uitstoot van je reis, stimuleert gebruik van duurzame accommodaties en steunt duurzame lokale projecten
  • Koning Aap: introduceert CO2 positief reizen en compenseert 125% van jouw CO2-uitstoot. Je reist voornamelijk over land op je bestemming, je slaapt en eet tenminste een keer tijdens je reis bij de lokale bevolking en met je reis steun je lokale projecten
  • SNP Natuurreizen: biedt CO2 neutrale reizen aan en je slaapt in kleinschalige, groene accommodaties. Je kunt hier ook georganiseerde wandeltochten en fietsreizen maken
  • Footprint Travel: de focus ligt op unieke ervaringen en ontmoetingen met de lokale bevolking
  • Interhome: duurzaam vakantie vieren in een huisje midden in de natuur

Duurzame bestemmingen in Europa bewaren

duurzame bestemmingen in Europa duurzame reis bestemmingen in Europa duurzame bestemmingen in Europa

Meer inspiratie duurzaam reizen


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *