Wandelen: Balade sur les Rives bij Vresse-sur-Semois

België, Europa, Wandelen

Semois, Ardennen kanoLaat je meevoeren langs de oevers van de meanderende Semois. Langs het kabbelende water, weilanden, tabaksschuren, over glooiende heuvels en door de bossen. Deze wandelroute start en eindigt in Vresse-sur-Semois. Wandel mee over de Balade sur les Rives in de Belgische Ardennen. 

Balade sur les Rives kaart

Balade sur les Rives in het kort

Lengte: 13 km
Start- en eindpunt: Balade sur les Rives start bij de kerk van Vresse-sur-Semois, tegenover het Office du Tourisme
Markering: Witte bordjes met een rood rechthoek en het cijfer 9

Vresse-sur-Semois wandelroutes bord

Vresse-sur-Semois

Bruggetje Saint-Lambert, Vresse-sur-Semois, Ardennen

1. Bruggetje van Saint-Lambert

Deze Balade sur les Rives start bij de kerk van Vresse-sur-Semois, tegenover het Office du Tourisme. Vanaf hier brengen bordjes je naar de oevers van de rivier de Semois. Daar waar het bruggetje Saint-Lambert uit de 18e eeuw je mee terug neemt in de tijd en over een zijriviertje van de Semois. Hier vind je ook een aantal bankjes en via de trap plons je zo in het koele water van de Semois. Heerlijk op zwoele zomerdagen of na je wandeling.

Lees ook: tips wat te doen in Vresse-sur-Semois

Semois, Vresse-sur-Semois, Ardennen, België

Pont de Claies Vresse-sur-Semois, Ardennen, België

2. Pont de Claies

Volg je de wandelroute langs de oevers van de Semois dan kom je bij het punt waar tussen juni en september de Pont de Claies ligt. Ooit was dit de plek waar de tabakstelers overstaken om bij de vruchtbare oevers van de Semois te kunnen komen waar ze hun tabak verbouwden. Tegenwoordig is het een traditie om deze brug van houtvlechtwerk elk jaar in juni opnieuw op te bouwen en in september weer af te breken.

Semois, Ardennen kano

Balade sur les River - Vliegvissen in de Semois

Balade sur les Rives longhorns

3. Langs de oevers van de Semois

Verder wandel je weer, langs weilanden en langs het water. Soms zie je iemand tot aan z’n liezen in het water staan om te vissen, dan weer glijden er kano’s voorbij. Na het veld waar de longhorns grazen, buigt de officiële route naar links waar je een steile klim naar boven maakt over kiezelpaden. Op het hoogste punt van de wandelroute staat een bankje met uitzicht over een bocht in de Semois. Via een even steile afdaling beland je weer beneden. Wil je dit gedeelte liever vermijden, houd dan na de longhorns rechts aan en volg de rivier.

Mouzaive Belgische Ardennen

4. Brug van Mouzaive

Verderop doemt de voetgangersbrug van Mouzaive op. De route gaat over die brug, maar als je zin hebt om even ergens te eten, volg dan de route verder naar Alle-sur-Semois. Je kunt hier even neerplofffen op een terras voor een hapje en een drankje, maar iets verderop zit ook een Spar waar je wat te eten kunt halen. Let op: de supermarkt is tussen 12.30 en 13.30 uur gesloten.

Alle sur Semois terras

5. Door het bos en langs tabaksschuren

De wandelroute loopt verder door het dorpje. Aan je rechterhand passeer je camping Le Héron waarna de route overgaat in een rustig pad door het bos. Kom je hier in de zomermaanden dan zie je ongeveer één kilometer voor het dorp Laforêt Le Pont des Claies rechts van je liggen. Loop vooral het dorpje Laforêt dat links van je ligt even binnen, want het wordt gezien als een van de mooiste dorpjes van Wallonië. Volg je de route verder langs de rivier dan kom je uit bij de brug tussen Laforêt en Vresse en sta je weer bij het bruggetje van Saint-Lambert. Nog even een duik nemen?

Lees ook: de leukste natuurhuisjes in de Belgische Ardennen
Overnachtingstip: Hotel Restaurant l’Eau Vive in Vresse-sur-Semois

Semois Vresse-sur-Semois Irene

Wandelroute Balade sur les Rives bewaren

Wandelen: Balade sur les Rives in Vresse-sur-Semois Wandelen: Balade sur les Rives in Vresse-sur-Semois

Tips vakantie in de Belgische Ardennencshow

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay en Pexels.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *