Typisch Spaanse gerechten: 13x lekker Spaans eten!

Spanje, Eten, Europa, Travel

Typisch Spaanse gerechten - paella in Cádiz Spanje
Spanje, het land van de flamenco, imposante paleizen, kleurrijke mozaïeken, Arabische binnenplaatsen én van verrukkelijk Spaans eten. Ik ben dol op Spanje en de Spaanse keuken en ik heb dan ook door de jaren heen mijn favoriete Spaanse maaltijden verzameld. Dus maak jij binnenkort een stedentrip Madrid, Barcelona, Sevilla of Valencia of ga je op vakantie naar de Spaanse Costa’s of Canarische Eilanden? In deze blog vertel ik je meer over de Spaanse keuken plus 13 typisch Spaanse gerechten die je moet proeven!

Cal Pinxto Port Vell, Barcelona

Typisch Spaansje gerechten: paella eten bij Cal Pinxo in Barcelona

Typisch Spaanse gerechten

Wie Spanje zegt, zegt patatas bravas, croquetas én paella. Telkens als ik in Spanje aankom, ga ik eerst zitten voor die typisch Spaanse gerechten. Zo loop ik in Barcelona altijd binnen bij Bilbao Berria voor de pinchos en kies ik bij Cal Pinxo in Port Vell als voorgerecht het liefst de Croquetas de Marisco met als hoofdgerecht Catalaanse paella. In de Spaanse keuken vind je veel verse en lokale producten. Van pas gevangen kabeljauw en octopus tot ansjovis en schelpdieren. Als er paella op het menu staat, zoals in Cádiz, kies ik dan ook meestal paella met verse vis en schelpdieren.

Pinchos Bilbao Berria

Dit zijn pinchos: tapas op een prikkertje zoals bij Bilbao Berria

pinchos tapas lekker Spaans eten

Regionale Spaanse specialiteiten

Iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten. Zo heeft Baskenland zijn pinchos, een eigen versie van tapas op een prikkertje, proef je in Galicië van de Pulpo a Feira en heeft Catalonië zijn eigen cannelloni en Esqueixada: een typisch Catalaans voorgerecht van gezouten kabeljauw. Ik noem hier mijn favoriete, typisch Spaanse gerechten die je echt moet proeven tijdens je vakantie in Spanje!

Lees ook: tapas eten bij Bilbao Berria in Barcelona
En: proef van de esqueixada bij 7Portes
Plus: paella en croquetes bij Cal Pinxo in Barcelona
En: crema Catalana eet je bij Els 4 Gats in Barcelona

typisch spaanse gerechten tapas sangria

Uit eten gaan in Spanje: handige tips

In Spanje heerst een iets andere eetcultuur dan in Nederland. Zo hanteren de Spanjaarden andere lunch- en dinertijden. Lunchen doe je bijvoorbeeld tussen 14.00 en 16.00 uur waarbij vooral warme hapjes worden geserveerd. Ga je dineren in Spanje? Houd er dan rekening mee dat de keuken pas rond 21.00 uur open gaat. De meeste restaurants zijn dan ook tot middernacht geopend. Krijg tussendoor trek? Vriijwel de hele dag door kun je overal genieten van lekkere Spaanse tapas: kleine gerechtjes en hapjes in alle soorten en maten. Vaak kun je kiezen uit vegetarische tapas of tapasgerechten met vlees of vis.

Calle Virgen de la Palma Cádiz Irene paella

Typisch Spaanse gerechten: paella eten in Cádiz Andalusië

1. Paella

Een van de bekendste Spaanse gerechten is ongetwijfeld paella. Paella komt oorspronkelijk uit Valencia waar je nog van het klassieke recept met kip of konijn, witte bonen, tomaten, paprika en paellarijst kunt proeven. Uiteraard met wat saffraan waaraan de paella zijn gele kleur dankt. Er zijn verschillende varianten: van vegetarische opties, paella met vis en schaaldieren of een combinatie van vlees en vis. Paella wordt gekookt en geserveerd in een speciale pan, een ‘paellera’. Paella eten doe je echt samen, waarbij je met je vrienden of familie samen eet uit één pan. Zelf ben ik fan van de paella met zeevruchten zoals deze verrukkelijke paella in Cádiz in Andalusië.

Bilbao Berria Barcelona

Typisch Spaanse gerechten: ik loop altijd binnen bij Bilbao Berria in Barcelona voor hun pinchos

pinchos tapas lekker Spaans eten

2. Tapas of Baskische pinchos

Als je het hebt over typisch Spaanse gerechten mogen tapas natuurlijk niet ontbreken. Deze kleine hapjes zijn ideaal om te delen of als tussendoortje. Vrijwel de hele dag door kun je genieten van Spaanse tapas zoals chorizo, geitenkaas, olijven, Machego, patatas bravas en gegrilde garnalen. Er zijn warme en koude tapas en van heel simpel tot culinaire hoogstandjes. Zoals de van oorsprong Baskische pinxtos of pinchos bijvoorbeeld: deze tapas aan een prikkertje zijn soms kunstwerkjes op zich. Je kunt onder andere bij Bilbao Berria in Barcelona van deze pinchos proeven.

Typisch Spaanse gerechten - patatas bravas

Typisch Spaanse gerechten: patatas bravas – Bron foto

3. Patatas bravas

Patatas bravas vind je vaak bij de tapas of worden als bijgerecht geserveerd. Eigenlijk zijn het Spaanse frietjes, maar dan lekker pittig gekruid. Vaak worden deze gebakken aardappelpartjes geserveerd met aioli (mayonaise met knoflook) en/of een pittige salsa (salsa brava) van tomaten, knoflook en paprika.

4. Croquetas

Een van mijn favoriete Spaanse gerechten zijn de croquetas. De croquetas of Spaanse kroketjes staan vaak op het menu als voorgerecht of als tapa. Deze ronde gefrituurde balletjes zijn er gevuld met Spaanse ham, paddenstoelen of kaas. Mijn favorieten zijn de Catalaanse Croquetes de Marisco: croquetas gevuld met vis en schaaldieren. Ik bestel deze viskroketjes eigenlijk altijd als ik aanschuif bij Cal Pinxo in Barcelona.

typisch spaanse gerechten tortilla

5. Tortilla de patatas of Spaanse aardappelomelet

Zo simpel en toch typisch Spaans is de torilla de patatas. De tortilla de patatas wordt, zoals de naam al zegt, gemaakt van aardappelen met ui, kruiden en eieren. Van oorprong is het echt een ‘poor man’s dish’, omdat aardappelen goedkoop en vrijwel altijd verkrijgbaar zijn in Spanje. Voor het gerecht worden ui en kruiden gebakken in een pan, daaraan worden de aardappelen en de eieren toegevoegd zodat het één geheel wordt. Je krijgt je tortilla de patatas geserveerd in puntjes. Lees meer over mijn favoriete low budget gerechten die ik vaak thuis klaarmaak.

6. Gazpacho

Er is niets lekkerder dan op zwoele zomerdagen genieten van gazpacho, een van die typisch Spaanse gerechten. Deze koude en frisse tomatensoep met rauwe groenten komt oorspronkelijk uit het hete Andalusië. Het wordt bereid met tomaten, komkommer, paprika, ui, olijfolie en een scheutje azijn en samen gepureerd tot een gladde soep. Gazpacho wordt opgediend in kleine glaasjes. Ook leuk om thuis te maken trouwens als je iets te vieren hebt, want de gazpacho glaasjes zien er heel feestelijk uit.

Spaanse gerechten - pulpo a feira

7. Pulpo a la Gallega of Pulpo a Feira

Vooral in de noordelijke kustgebieden van Spanje staat pulpo op het menu. Dit typisch Spaans gerecht komt oorspronkelijk uit Galicië, een gebied in het noordwesten van Spanje aan de Atlantische Oceaan. Pulpo a la Gallego, ook wel Pulpo a Feira genoemd, wordt gemaakt van octopus. De octopus wordt gekookt in water, in dunne plakjes gesneden en geserveerd met een scheut olijfolie, zout en paprika’s. Vaak krijg je bij je Pulpo a la Gallega gekookte aardappelen.

8. Calamares

Calamares of inktvisringen staan vrijwel overal in Spanje op de menukaart. Het is een van die typisch Spaanse gerechten die je zowel als voorgerecht, maar ook als tapa kunt eten. De gepaneerde en gefrituurde calamares krijg je vaak met aioli.

9. Gambas

Nog zo’n verrukkelijk Spaans visgerecht zijn de gamba’s gebakken in knoflookolie en rode pepertjes. De gamba’s staan vaak op de kaart bij de Spaanse tapas en het is dan ook een van die typisch Spaanse gerechten waar je van moet proeven tijdens je vakantie.

Spaanse gerechten jamon Ronda Andalusië Spanje

Typisch Spaanse gerechten: Jamon Ibérico in Ronda tijdens onze rondreis Andalusië

10. Jamon Ibérico

Ook de Jamon Ibérico is een van die typisch Spaanse gerechten waar je niet omheen kunt tijdens je vakantie in Spanje. Deze Spaanse ham wordt ook wel Pata Negra genoemd, vanwege de ‘zwarte poten’ van het Ibérico varken. Dit varkensras komt oorspronkelijk van het Iberisch Schiereiland en overal in Spanje zie je de hammen dan ook in de winkels hangen. De hammen (poot en de bil van het varken) worden gezouten en gedroogd. Omdat ze wel 24 tot 30 maanden moeten rijpen, is echte Jamon Ibérico behoorlijk prijzig.

11. Esqueixada

Een echt Catalaans voorgerecht is esqueixade. De belangrijkste ingrediënten van deze salade zijn gesnipperde en gezouten kabeljauw, tomaten, uien, olijfolie en azijn en wat zout. Soms worden er ook nog aubergines, gekookte eieren of paprika’s aan de salade toegevoegd. Esqueixada is een populair zomergerecht en vind je vaak op het menu onder de tapas. Wil je eens esqueixada proeven? Onder andere bij restaurant 7 Portes in Barcelona staat dit typisch Spaanse gerecht op de menukaart!

12. Crema Catalana

Een van de lekkerste toetjes in Spanje is Crema Catalana. Eigenlijk is het de Spaanse versie van de Franse Crème Brûlée. Dit nagerecht uit Catalonië wordt gemaakt van custard (mengsel van eieren en melk) met gekarameliseerde suiker, kaneel en citroen of sinaasappel. Naast heel veel visgerechten en typisch Catalaanse gerechten staat ook Crema Catalana op het menu bij bijvoorbeeld Els Quatre Gats in Barcelona.

Cal Pinxo Barcelona Spanje Irene

Typisch Spaanse gerechten en drankjes, zoals Torres wijn

Cal Pinxo Torres Barcelona Spanje

13. Typisch Spaanse drankjes

Bij lekker Spaans eten drink je uiteraard een Spaanse streekwijn. In de omgeving van Barcelona is dat bijvoorbeeld Torres wijn, in Málaga in Andalusië staat er vaak zoete muskaatwijn op het menu. Een typisch Spaans drankje is Tinto de Verano: een ‘rode zomerwijn’ gemaakt van rode wijn, Sprite en ijs. Maar het bekendste Spaanse drankje is toch wel de Sangría: rode wijn met stukjes fruit. Sangría is er in verschillende versies. Zo is de blanco variant gemaakt met mousserende Cava en soms wordt de rode wijn vervangen door likeur. Hoe dan ook is een karaf Sangría perfect om met z’n allen te delen.

Maak je een rondreis door Andalusië, dan mag je een bezoek aan Jerez de la Frontera niet overslaan. De stad staat bekend om haar sherry: een versterkte wijn. Je kunt er dan ook tal van bodega’s en wijnkelders bezoeken om er te proeven van de sherry uit Spanje.

 

Lekkere Spaanse gerechten bewaren

Typisch Spaanse gerechten die je moet proeven Typisch Spaanse gerechten paella Typisch Spaanse gerechten

Meer inspiratie voor je vakantie Spanje

Reisgidsen voor je vakantie in Spanje





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay, Pexels en Unsplash.

 


15 comments on “Typisch Spaanse gerechten: 13x lekker Spaans eten!

  1. Ik ben dol op Spaans eten. De tapas kennen we allemaal wel, maar ik leer in jouw blog ook een aantal gerechten kennen waar ik nog nooit van gehoord heb. Pulpo bijvoorbeeld.. maar ik heb de noordelijke kustgebieden dan ook nog niet bezocht (die stonden voor 2020 gepland, maar dat moet nog altijd weer een keer gebeuren, haha). Bedankt voor de inspiratie!

  2. Ik vind tapas altijd erg lekker en om te eten. In Barcelona heb ik inktvisringen gegeten.

  3. OMG ik ga hier dus echt van watertanden. De Spaanse keuken omvat zoveel lekkere gerechten, zeker als je ze zo op een rijtje ziet. In Andalusie vorig jaar zulke lekkere patatas bravas en tapas gegeten, ik zou zo weer terug willen.

  4. Ziet er allemaal erg lekker uit! Ik lust een hoop dingen, het enige waar je mij niet blij mee maakt is de meeste soorten vis en schaaldieren.

  5. Ik moet bekennen dat ik eigenlijk nog nooit echt iets Spaans heb gegeten. Ik ben meer van de Italiaanse keuken, maar als ik deze gerecht zo lees, klinkt het (op de vis gerechten na) erg lekker

    • Ik zou zeggen: de hoogste tijd om eens te proberen. Maar groot gelijk: de Italiaanse keuken is óók verrukkelijk (net als de Griekse trouwens).

  6. De Spaanse keuken en vegetariër zijn is wat ingewikkeld, op tapas na dan. Fijn dat er steeds meer vervangers zijn en daarmee steeds meer gerechten te maken zijn 🙌

    • Vega Spaanse hapjes is inderdaad een uitdaging! Ik eet zelf doorgaans ook vega(n), maar zo nu en dan maak ik een uitzondering voor de paella met vis.

  7. Neneh’s Choice uit maar liefst 13 overheerlijke gerechten.
    Als reisondernemer vind ik dat een reis pas af is als er ook goed gegeten kan worden.
    Met deze omschrijvingen krijg je al snel trek om b.v. een pintxoc of een Paella te nemen.
    TIP
    Neem eens een heel wekend om te ontbijten, lunchen en te dineren met gerechten uit één land of streek.

    • Eens! Eten maakt zeker onderdeel uit van de totale reisbeleving. En eerlijk is eerlijk: in sommige landen geniet ik daar nét iets meer van dan in andere. Goede tip trouwens. Dat hebben we in coronatijd ook veel gedaan toen we niet konden reizen. Dan haalden we een hele dag (of weekend) een ander land in huis door middel van eten ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *