12 Game of Thrones filmlocaties in Dubrovnik die je kunt bezoeken

Film, Europa, Kroatië

12 Game of Thrones filmlocaties in Dubrovnik die je kunt bezoeken - Kolorina Bay Blackwater Bay

Eeuwenoude stadsmuren, een doolhof aan straatjes en forten. Vestingstad Dubrovnik in Kroatië is ongetwijfeld één van de populairste filmlocaties van Game of Thrones. Dit zijn 12 Game of Thrones filmlocaties in Dubrovnik die je kunt bezoeken.

Deze Game of Thrones filmlocaties in Dubrovnik kun je bezoeken

Game of Thrones filmlocaties in Dubrovnik

Voor de epische serie Game of Thrones ging Dubrovnik door voor King’s Landing. Hier werden filmscènes opgenomen van Blackwater Bay en de bekende The Walk of Shame scène. Deze filmlocaties kun je zelf bezoeken in Dubrovnik.

Dubrovnik Kolorina Bay, Game of Thrones filmlocaties

Kolorina Bay is een van de Game of Thrones filmlocaties in Dubrovnik

1. Kolorina Bay – King’s Landing Harbor

Tussen Fort Bokar en Fort Lovrijenac ligt Kolorina Bay, dat ‘kalme haven’ betekent. In deze blauwe baai werden meerdere scènes opgenomen voor Game of Thrones. Zo werd in het noorden van de baai de scène gedraaid waarin Myrcella King’s Landing verlaat om naar Dorn af te reizen. De baai ligt aan je rechterhand, nog voordat je het oude centrum van Dubrovnik aan de westkant binnenkomt. Als je bij Pile Gate, de hoofdingang van de oude binnenstad, via een trap afdaalt kom je bij een platform waar je een fantastisch uitzicht hebt over de baai. In Kolorina Bay vond ook de bloederige Battle of Blackwater plaats (S2E9).

Dubrovnik uitzicht over Kolorina Bay vanaf Fort Lovrijena, Game of Thrones filmlocatiesc

2. West pier – Blackwater Bay

In de westelijke haven van Dubrovnik vind je ook de pier met aan weerszijden uitzicht op Fort Bokar en Fort Lovrijenac. Dit is de plek waar Littlefinger met Sansa plannen maakt om te ontsnappen (S3E1).

Lees ook: Game of Throne filmlocaties in o.a. Schotland, Spanje, Marokko & Malta

Jesuit Staircse, Dubrovnik walk of shame, Game of Thrones filmlocaties

Een van de meest herkenbare Game of Thrones filmlocaties in Dubrovnik is de Jesuit Staircase

3. Jesuit Staircase – Walk of Shame

Het is misschien een van de meest iconische scènes uit Game of Thrones: die waarin Cersei Lannister wordt gedwongen om naakt door de straten van King’s Landing te lopen. De route begint bovenaan de Jesuit Staircase. Deze prachtige en elegante barokke trappen vind je aan het eind van Ul. uz Jezuite. Beklim je de trappen dan kom je op Boškovićeva Poljana (Bošković Square) en bij de indrukwekkende Jezuïtenkerk van St. Ignatius (S5E10).

Ploce Gate Dubrovnik

Game of Thrones filmlocaties in Dubrovnik: Ploče Gate

4. Ploče Gate – Red Keep Gate

Ook de Ploče Gate maakt deel uit van de Walk of Shame van Cersei Lannister. Dit is de oostelijke poort die toegang geeft tot de oude binnenstad van Dubrovnik. (S5E10)

Dubrovnik Stradun

5. Stradun – Walk of Shame

Slenter over de 300 meter lange hoofdstraat van de oude stad van Dubrovnik en je wandelt in de voetstappen van Cersei Lannister. Ook dit is namelijk een filmlocatie van The Walk of Shame. In werkelijkheid is dit vooral een historische en gezellige winkelstraat waar bijna een magische sfeer hangt (S5E10).

St. Dominic Street Dubrovnik, Game of Thrones filmlocaties

St. Dominika Street is een van de Game of Thrones filmlocaties in Dubrovnik

6. St. Dominika Street – Marktscènes

Slenter door het smalle, geplaveide St. Dominika Street dat aan weerszijden wordt geflankeerd door hoge muren. Misschien herken je het niet zonder alle dieren, marktkraampjes, boeren en handelaars. In Game of Thrones is het hier een drukte van belang: hier werden namelijk veel marktscènes opgenomen. Ook de scène City Watch en ‘Gold Cloaks’ werd hier gedraaid. Bovendien maakt de straat deel uit van de route die Cersei Lannister loopt tijdens haar ‘walk of shame’. (S2E5, S5E10).

Fort Lovrijenac, Dubrovnik, Game of Thrones filmlocaties
Game of Thrones filmlocaties in Dubrovnik: Fort Lovrijenac – Bron foto

7. Fort Lovrijenac – The Red Keep

Vanaf een 37 meter hoog klif kijkt Fort Lovrijenac uit over de zee en Dubrovnik. Het fort ligt iets buiten de beroemde stadsmuren. De route er naar toe is wat lastig te vinden. Daarvoor volg je de bordjes die je richting het uitzichtpunt van Pile Bay leiden. Vervolgens daal je met een trap af naar beneden, om vervolgens weer omhoog te kimmen. Niet alleen wordt hier de naamdag van King Joffrey’s name day gevierd, Fort Lovrijenac wordt ook vaak gebruikt als achtergronddecor. Vanaf het fort heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de zee. In de zomermaanden worden op deze historische plek theatervoorstellingen gegeven (S2, S3E1, S3E5).

Fort Bokar, Dubrovnik, Game of Thrones filmlocaties
Game of Thrones filmlocaties in Dubrovnik: Fort Bokar – Bron foto

8. Fort Bokar – Stadsmuren van King’s Landing

Dit imposante fort doet in Game of Thrones regelmatig dienst als de stadsmuren van King’s Landing. Vanaf Fort Bokar heb je uitzicht over de oorspronkelijke, westelijke haven van Dubrovnik. In Game of Thrones kijk je van hier uit over Blackwater Bay, daar waar de bloederige slag plaatsvond. In de 15e eeuw werd het fort gebouwd om Pile Gate en de toegangsbrug te beschermen (S3E1, S4E7, S5E5, S6E1).

Dubrovnik Dominicaans Klooster, Game of Thrones filmlocaties

Game of Thrones filmlocaties in Dubrovnik: het Dominicaans klooster

9. Dominicaans klooster – toespraak tegen de Lannisters

Net achter het Sponza-paleis en de Ploče Gate vind je het Dominicaanse klooster dat dienst deed als filmlocatie voor Game of Thrones. Het klooster dateert uit de 14e eeuw en heeft prachtige trappen die leiden naar de kerk en het standbeeld van St. Dominic. In Game of Thrones geeft een priester bovenaan de trap (zie ook foto St. Dominika Street) een toespraak tegen de Lannisters. Het klooster zelf is een plaatje trouwens met de prachtige bogen, zuilen en waterput (S2E5).

10. Paleis van de Rector – gesprek met The Spice King

Ook vlak bij het Sponza-paleis ligt het elegante Paleis van de Rector. Dit is de plek waar Daenerys Targaryen in Game of Thrones The Spice King vraagt of hij haar schepen kan lenen. Een aantal kamers, het kantoor van de rector, de openbare zalen én de kelder van het Paleis van de Rector worden gebruikt als filmlocaties. Het loont trouwens de moeite om hier een kijkje te nemen. Het Paleis van de Rector is meerdere malen herbouwd en gerenoveerd, zodat het een mengeling is van gotische stijl met renaissance- en barokelementen. Tegenwoordig doet het dienst als museum waarin je onder andere antiek meubilair en wapenschilden kunt bekijken (S2E6).

Ethnografisch Museum Dubrovnik, bordeel Littlefinger
Game of Thrones filmlocaties in Dubrovnik: het Etnografisch Museum – Bron foto

11. Etnografisch Museum – bordeel van Littlefinger

De gevel van het Etnografisch Museum gaat in Game of Thrones door voor het bordeel van Littlefinger, oftewel Petyr Baelish. In werkelijkheid is het een museum waar textiel en folkloristische kleding wordt tentoongesteld. Interior shots in het bordeel werden elders gefilmd (S4E1).

Lokrum Dubrovnik Kroatië, Game of Thrones filmlocaties

Game of Thrones filmlocaties in Dubrovnik: het eiland Lokrum

12. Lokrum – Qarth

Met een bootje vaar je in 10 minuten naar het eiland Lokrum, voor de kust van Dubrovnik. Voor Game of Thrones was dit de filmlocatie voor handelsstad Qarth. Dit is de plek waar Daenerys Targaryen na dagenlang reizen bondgenoten zoekt. Wandel door de schilderachtige tuinen en over paden waar Khaleesi met haar gastheer Xaro Xhoan Daxos loopt. Op Lokrum vind je ook het Game of Thrones Museum in het Benedictijner Klooster, waar je zelf heel even plaats kunt nemen op The Iron Throne (S2E5).

Dubrovnik Kroatie Game of Thrones filmlocaties

Game of Thrones filmlocaties in Dubrovnik

Vlucht en verblijf Dubrovnik, Kroatië

Het oude centrum van Dubrovnik is autovrij en wordt omsloten door gigantische stadsmuren. Je komt het oude stadscentrum binnen via een van de toegangspoorten. Eenmaal binnen word je verrast door talloze trappetjes, smalle straatjes en middeleeuwse huizen. Alsof je zomaar Game of Thrones binnen stapt!

Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis aan naar Dubrovnik of Kroatië:

Je kunt er ook voor kiezen om een losse vlucht plus verblijf te boeken. Vanaf Rotterdam en Den Haag vlieg je met Transavia rechtstreeks naar de luchthaven van Dubrovnik of naar een van de andere bestemmingen in Kroatië. Om de omgeving van Dubrovnik te ontdekken kun je een auto huren op de luchthaven.

In en rond het middeleeuwse centrum van Dubrovnik vind je een aantal prima hotels en appartementen. Deze boek je heel eenvoudig via:

Excursies en tours in Dubrovnik

Via GetyourGuide boek je eenvoudig een tour of excursie in Dubrovnik, zoals:

Game of Thrones filmlocaties in Dubrovnik bewaren

Game of Thrones filmlocaties in Dubrovnik Kroatie Game of Thrones filmlocaties Dubrovnik

Meer tips Dubrovnik en Game of Thrones2 comments on “12 Game of Thrones filmlocaties in Dubrovnik die je kunt bezoeken

    • Ja, het zijn hoe dan ook leuke en bijzondere plekken om te bezoeken. En als je Game of Thrones fan bent, zul je ze helemaal herkennen ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *