6 tips voor je stedentrip Marrakech, Marokko

Afrika, Marokko

Marrakech Marokko lunch
Ontdek alle tips voor je stedentrip Marrakech in Marokko. Hoewel het op nog geen vier uur vliegen van Nederland ligt, stap je in een heel andere wereld. Al je zintuigen staan hier op scherp. Laat je betoveren door wiegende cobra’s, bezwerende fluiten en brutale aapjes op Djemaa el Fna plein en vind schatten in de kleurrijke souks van de rode stad Marrakech. De leukste tips en bezienswaardigheden in Marrakech heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet.

Marrakesh Marokko soukh

Tips voor een stedentrip Marrakech

Marrakech is een populaire bestemming voor een stedentrip. Dwaal door de kleurrijke souks en smalle steegjes van de koningsstad, ontdek prachtige tuinen en statige paleizen en proef van de Marokkaanse lekkernijen. Laat je verleiden en proef van de mierzoete muntthee, tahines met lamsvlees en geurige couscous. Ontdek alle bezienswaardigheden voor je bezoek aan de rode stad, zoals Marrakech ook wel wordt genoemd. Die bijnaam dankt Marrakech aan de roze-rode muren die de oude binnenstad omringen.

Lees ook: alles over mijn rondreis Marokko met kinderen
En: de leukste dagtrips en excursies vanuit Marrakech

Marrakech Djemaa el Fna Marokko

1. Dompel jezelf onder in de hectiek van het Djemaa el Fna plein

De gekte van het Djemaa el Fna, het centrale plein van Marrakech, is met geen pen te beschrijven. Waarzegsters, slangenbezweerders, aapjes en sierlijke henna, kraampjes met fruit en soepele leren tassen, bedelaars en joelende kinderen. Alles en iedereen schreeuwt hier om aandacht. Als je voor het eerst in Marrakech bent, mag een bezoek aan het levendige Djemaa el Fna plein niet ontbreken.

Marrakech Djemaa el Fna

2. Eet of drink iets op een rooftop bar met uitzicht

Eet of drink iets op een dakterras met uitzicht over het Djemaa el Fnaa. Er is namelijk niets leukers dan vanuit de hoogte het gekakel, gekibbel en geroezemoes beneden op het plein gade te slaan. Lekker eten heb je hier overal. Check wel even goed je bon voordat je klakkeloos afrekent, veel restaurants in Marrakech blijken er een bijzondere rekenmethode op na te houden.
Aanschuiven bij een de eettentjes op het Djemaa el Fna zelf is ook een belevenis. De tentjes op het plein worden iedere avond opnieuw opgebouwd. Iedere klant wordt feestelijk en met veel gejuich binnengehaald. Het blijft een verrassing wat er geserveerd wordt. Wel kun je overal genieten van harira soep, telkens weer nét iets anders klaargemaakt.

Marrakesh Marokko soukh straat

Marrakech souk schalen

3. Sla aan het onderhandelen in de souk

Sla je slag in de souk. Marrakech is de perfecte plek om leuke spullen in te slaan. Van leren tassen en prachtige kussens tot theepotten, theeglaasjes en schalen. Wij hebben een paar kleurige poefs meegenomen. Handig: deze krijg je zonder vulling mee, zodat ze makkelijker in je bagage passen. Vergelijk eerst bij verschillende winkeltjes en ontdek wat een goede prijs is. Daarna begint het onderhandelen.

Marrakesh, Jardin Majorelle Marrakesh Jardin Majorelle bamboe Marrakesh Jardin Majorelle cactus  Marrakesh Jadin Majorelle tegels

4. Wandel langs reusachtige cactussen in Jardin Majorelle

Rust, groen, blauw, cactussen, bamboe als takken zo dik en af en toe een toefje palmboom dat scherp afsteekt tegen de blauwe lucht. Jardin Majorelle is een oase van rust in hartje Marrakech en was eigendom van mode-ontwerper Yves Saint Laurent. Neem ook een kijkje in het kleine, maar prachtige Berbermuseum waar je je kunt vergapen aan prachtige kostuums en sieraden van de Berbers.

Lees ook: wandelen door Jardin Majorelle

Bahiapaleis Marrakech Marokko

Bahia paleis Marrakech

5. Ontdek het Bahiapaleis

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Marrakech is het Bahiapaleis. Dit paleis werd eind 19e eeuw gebouwd voor de grootvizier en zijn zoon die met het bouwwerk macht en grandeur uit wilden stralen. Wat extra bijzonder was omdat Si Moussa uit een slavenfamilie kwam en zich had opgewerkt tot grootvizier. Het stadspaleis wordt gezien als een belangrijk monument van het Marokkaans cultureel erfgoed. Je kunt het Bahiapaleis bezoeken en dwalen door de gangen en vele kamers. Ook de paleistuinen zijn een bezoek waard!

Marokko, henna tattoo

6. Laat je versieren… met een henna kunstwerk

Ik laat me verleiden tot een kunstwerkje van henna op m’n hand. Verleiden is niet het goede woord, ik word vastgepakt, kijk even om en opeens zitten er streepjes en krullen op m’n hand die nog het meest lijken op iets van restjes vogelpoep. De ‘vogelpoep’ maakt langzaam plaats voor prachtige bruine versiersels met bloemen en krullen. Een leuk, maar nogal tijdelijk souvenir!

Tips overnachten in een Riad in Marrakech

Marrakech heeft tal van leuke overnachtingsplekken. Een greep uit de gaafste hotels en Riads:

  • Riad Jenan Adam***: Low budget en eenvoudige Riad in Midden-Medina op 90 meter van Le Jardin Secret. Er is een gemeenschappelijke lounge en het is vlakbij bezienswaardigheden zoals het Mouassine Museum (300 m) en het Oriëntalistisch Museum (500 m).
  • Riad  Amina***: Deze Riad ligt in Noord-Medina, op 500 meter van het Jamaâ el Fna-plein. Het heeft een dakterras met een hottub en op de kamer is airconditioning en gratis wifi. In het restaurant kun je genieten van Marokkaanse en Franse gerechten.
  • Riad Bleu du Sud***: Authentieke en kleurrijke Riad in Zuid-Medina. Je slaapt er in een sfeervolle kamer dat typisch Marokkaans is ingericht. In het restaurant kun je aanschuiven voor lokale en internationale gerechten. Vanaf Riad Bleu du Sud loop je in 5 minuten naar het Jamaâ el Fna-plein en in een kwartier sta je bij de Saadi-Tombes.

Hotel Oudaya, Marrakesh, Marokko

Foto: Hotel Oudaya, Booking.com

Slapen in Hotel Oudaya

Wij slapen in Hotel Oudaya, net iets buiten het centrum, maar dat is ook wel weer prettig. Het is hier relatief rustig. Van hieruit loop je in 20 minuten naar de Jardin Majorelle en in een klein half uurtje sta je midden in de Medina van Marrakech. Een taxi nemen kan natuurlijk ook, dat kost je zo’n 30 dirham.

Tips voor je stedentrip Marrakech bewaren

Wat te zien en doen in Marrakech, Marokko 6 tips wat te doen in Marrakech Marokko

Meer reisinspiratie Marokko

Handige reisgidsen Marokko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *