6 tips voor Marrakech, Marokko

Afrika, Marokko

Marrakech Marokko lunch
Wiegende cobra’s, bezwerende fluiten, brutale aapjes op het overvolle Djemaa el Fna plein, glimmende schatten in de kleurrijke souks terwijl we schouder aan schouder door de betoverende steegjes van Marrakech schuifelen.

Mierzoete muntthee, overheerlijke tajines met lamsvlees dat op m’n tong smelt, geurige couscous. Ik geniet met volle teugen. Marrakech, je brutaliteit overdondert me een beetje, maar tegelijkertijd voel ik me thuis in deze stad. Dankzij de roze-rode muren die de oude binnenstad van Marrakech omzomen, wordt het ook wel de rode stad genoemd. Dit zijn mijn 6 tips voor Marrakech.

Marrakech Djemaa el Fna Marokko

1. Neem een kijkje op het Djemaa el Fna

De gekte van het Djemaa el Fna, het centrale plein van Marrakech, is met geen pen te beschrijven. Waarzegsters, slangenbezweerders, aapjes en sierlijke henna, kraampjes met fruit en soepele leren tassen, bedelaars en joelende kinderen. Alles en iedereen schreeuwt hier om aandacht.

Marrakesh Marokko soukh

2. Eet op het dak met uitzicht

Tip: eet ergens op het dak met uitzicht over het Djemaa el Fnaa. Niets mooiers dan vanuit de hoogte het gekakel, gekibbel en geroezemoes beneden op het plein te aanschouwen. Lekker eten heb je overal. Check wel even goed je bon voordat je klakkeloos afrekent, veel restaurants in Marrakech blijken er een bijzondere rekenmethode op na te houden (lees: proberen je geld afhandig te maken).

Marrakesh Marokko soukh straat

3. Of op het Djemaa el Fna zelf

Eet bij een van de eettentjes op het Djemaa el Fna, hartje Marrakech, die iedere avond opnieuw opgebouwd worden. Iedere klant wordt feestelijk en met veel gejuich binnengehaald. Het blijft een verrassing wat er geserveerd wordt. Overal is er harira soep, telkens weer nét iets anders klaargemaakt.

Marrakesh, Jardin Majorelle

4. Slenter door Jardin Majorelle

Rust, groen, blauw, cactussen, bamboe als takken zo dik en af en toe een toefje palmboom dat scherp afsteekt tegen de blauwe lucht. Jardin Majorelle is een oase van rust in hartje Marrakech en was eigendom van mode-ontwerper Yves Saint Laurent. Neem ook een kijkje in het kleine, maar prachtige Berbermuseum waar je je kunt vergapen aan prachtige kostuums en sieraden van de Berbers.

Marrakesh Marokko

5. Bezoek de Paleizen van Marrakech

Paleizen staan op m’n to see lijstje. Maar sommige plekken vragen erom om in te verdwalen. Zo ook de wirwar aan steegjes in Marrakech. Soms moet je niets plannen, maar je overgeven aan het moment. Ik schuifel door de straatjes en baan me een weg door de mensenmassa’s, me vergapend aan al dat moois dat je overal kunt kopen terwijl ik de intense geuren op de kruiden soukh opsnuif. En zo komt het dat ik na zonsondergang aankom bij de paleizen van Marrakech en niets meer geopend is. Het is goed zo…

Marokko, henna tattoo

6. Laat je verleiden tot een henna kunstwerk

Ik laat me verleiden tot een kunstwerkje van henna op m’n hand. Verleiden is niet het goede woord, ik word vastgepakt, kijk even om en opeens zitten er streepjes en krullen op m’n hand die nog het meest lijken op iets van restjes vogelpoep. De ‘vogelpoep’ maakt langzaam plaats voor prachtige bruine versiersels met bloemen en krullen. Voor deze heb ik amper betaald, dat komt me een volgende keer duur te staan als ik er perse eentje wil. Iets te gretig, want opeens ben ik 35(!) euro armer. Mooi was het wel (en gelukkig heb ik de foto’s als herinnering aan Marrakech).

Slapen in een Riad in Marrakech

Marrakech heeft tal van leuke overnachtingsplekken. Een greep uit de gaafste hotels en Riads:

  • Riad Jenan Adam***: Low budget en eenvoudige Riad in Midden-Medina op 90 meter van Le Jardin Secret. Er is een gemeenschappelijke lounge en het is vlakbij bezienswaardigheden zoals het Mouassine Museum (300 m) en het Oriëntalistisch Museum (500 m).
  • Riad  Amina***: Deze Riad ligt in Noord-Medina, op 500 meter van het Jamaâ el Fna-plein. Het heeft een dakterras met een hottub en op de kamer is airconditioning en gratis wifi. In het restaurant kun je genieten van Marokkaanse en Franse gerechten.
  • Riad Bleu du Sud***: Authentieke en kleurrijke Riad in Zuid-Medina. Je slaapt er in een sfeervolle kamer dat typisch Marokkaans is ingericht. In het restaurant kun je aanschuiven voor lokale en internationale gerechten. Vanaf Riad Bleu du Sud loop je in 5 minuten naar het Jamaâ el Fna-plein en in een kwartier sta je bij de Saadi-Tombes.

Hotel Oudaya, Marrakesh, Marokko

Foto: Hotel Oudaya, Booking.com

Slapen in Hotel Oudaya

Wij slapen in Hotel Oudaya, net iets buiten het centrum, maar dat is ook wel weer prettig. Het is hier relatief rustig. Van hieruit loop je in 20 minuten naar de Jardin Majorelle en in een klein half uurtje sta je midden in de Medina van Marrakech. Een taxi nemen kan natuurlijk ook, dat kost je zo’n 30 dirham.

Wat te zien en doen in Marrakech, Marokko

Meer lezen?


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *