6 tips voor een stedentrip Marrakech

Afrika, Marokko

Marrakech Marokko lunch
Wiegende cobra’s, bezwerende fluiten, brutale aapjes op het overvolle Djemaa el Fna plein, glimmende schatten in de kleurrijke souks terwijl we schouder aan schouder door de betoverende steegjes van Marrakech schuifelen. Dompel jezelf onder in de geuren en kleuren van de stad: 6 tips voor een stedentrip Marrakech. 

Marrakesh Marokko soukh

Tips voor een stedentrip Marrakech

Dwaal door de kleurrijke souks en proef van de Marokkaanse lekkernijen. Zoals mierzoete muntthee, overheerlijke tajines met lamsvlees dat op je tong smelt en geurige couscous. Marrakech wordt ook wel de rode stad genoemd dankzij de roze-rode muren die de oude binnenstad omringen. Dit zijn mijn 6 tips voor een stedentrip Marrakech.

Lees ook: alles over mijn rondreis Marokko met kinderen

Marrakech Djemaa el Fna Marokko

1. Wandel over het Djemaa el Fna plein

De gekte van het Djemaa el Fna, het centrale plein van Marrakech, is met geen pen te beschrijven. Waarzegsters, slangenbezweerders, aapjes en sierlijke henna, kraampjes met fruit en soepele leren tassen, bedelaars en joelende kinderen. Alles en iedereen schreeuwt hier om aandacht.

Marrakech Djemaa el Fna

2. Eet op een dakterras met uitzicht

Tip: eet ergens op een dakterras met uitzicht over het Djemaa el Fnaa. Er is namelijk niets leukers dan vanuit de hoogte het gekakel, gekibbel en geroezemoes beneden op het plein gade te slaan. Lekker eten heb je hier overal. Check wel even goed je bon voordat je klakkeloos afrekent, veel restaurants in Marrakech blijken er een bijzondere rekenmethode op na te houden.

Marrakesh Marokko soukh straat

3. Of schuif aan op het Djemaa el Fna plein zelf

Aanschuiven bij een de eettentjes op het Djemaa el Fna, hartje Marrakech, is ook een belevenis. De tentjes worden iedere avond opnieuw opgebouwd. En elke klant wordt feestelijk en met veel gejuich binnengehaald. Het blijft een verrassing wat er geserveerd wordt. Wel kun je overal genieten van harira soep, telkens weer nét iets anders klaargemaakt.

Marrakesh, Jardin Majorelle

4. Slenter door Jardin Majorelle

Rust, groen, blauw, cactussen, bamboe als takken zo dik en af en toe een toefje palmboom dat scherp afsteekt tegen de blauwe lucht. Jardin Majorelle is een oase van rust in hartje Marrakech en was eigendom van mode-ontwerper Yves Saint Laurent. Neem ook een kijkje in het kleine, maar prachtige Berbermuseum waar je je kunt vergapen aan prachtige kostuums en sieraden van de Berbers.

Lees ook: wandelen door Jardin Majorelle

Marrakesh Marokko

5. Bezoek de Paleizen van Marrakech

Paleizen staan op m’n to see lijstje. Maar sommige plekken vragen erom om in te verdwalen. Zo ook de wirwar aan steegjes in Marrakech. Soms moet je niets plannen, maar je overgeven aan het moment. Dus schuifel ik door de straatjes en baan me een weg door de mensenmassa’s, me vergapend aan al het moois dat je overal kunt kopen. In de soukh snuif ik de intense geuren van de kruiden op. En zo komt het dat ik na zonsondergang aankom bij de paleizen van Marrakech en niets meer geopend is. Het is goed zo…

Marokko, henna tattoo

6. Laat je verleiden tot een henna kunstwerk

Ik laat me verleiden tot een kunstwerkje van henna op m’n hand. Verleiden is niet het goede woord, ik word vastgepakt, kijk even om en opeens zitten er streepjes en krullen op m’n hand die nog het meest lijken op iets van restjes vogelpoep. De ‘vogelpoep’ maakt langzaam plaats voor prachtige bruine versiersels met bloemen en krullen. Voor deze heb ik amper betaald, dat komt me een volgende keer duur te staan als ik er perse eentje wil. Iets te gretig, want opeens ben ik 35(!) euro armer. Mooi was het wel (en gelukkig heb ik de foto’s als herinnering aan Marrakech).

Tips overnachten in een Riad in Marrakech

Marrakech heeft tal van leuke overnachtingsplekken. Een greep uit de gaafste hotels en Riads:

  • Riad Jenan Adam***: Low budget en eenvoudige Riad in Midden-Medina op 90 meter van Le Jardin Secret. Er is een gemeenschappelijke lounge en het is vlakbij bezienswaardigheden zoals het Mouassine Museum (300 m) en het Oriëntalistisch Museum (500 m).
  • Riad  Amina***: Deze Riad ligt in Noord-Medina, op 500 meter van het Jamaâ el Fna-plein. Het heeft een dakterras met een hottub en op de kamer is airconditioning en gratis wifi. In het restaurant kun je genieten van Marokkaanse en Franse gerechten.
  • Riad Bleu du Sud***: Authentieke en kleurrijke Riad in Zuid-Medina. Je slaapt er in een sfeervolle kamer dat typisch Marokkaans is ingericht. In het restaurant kun je aanschuiven voor lokale en internationale gerechten. Vanaf Riad Bleu du Sud loop je in 5 minuten naar het Jamaâ el Fna-plein en in een kwartier sta je bij de Saadi-Tombes.

Hotel Oudaya, Marrakesh, Marokko

Foto: Hotel Oudaya, Booking.com

Slapen in Hotel Oudaya

Wij slapen in Hotel Oudaya, net iets buiten het centrum, maar dat is ook wel weer prettig. Het is hier relatief rustig. Van hieruit loop je in 20 minuten naar de Jardin Majorelle en in een klein half uurtje sta je midden in de Medina van Marrakech. Een taxi nemen kan natuurlijk ook, dat kost je zo’n 30 dirham.

Tips Marrakech in Marokko bewaren

Wat te zien en doen in Marrakech, Marokko

Meer reisinspiratie Marokko

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *