Marokko. Het land van de kleurrijke steden en soukhs van Marrakech en Mèknes, van geurige kruiden en de goudgele zandduinen van de Sahara. En de verrukkelijke tajines gevuld met lam, kip of rundvlees die hier op het menu staan. Wij zijn dol op Marokko en de Marrokaanse keuken. En ga je een rondreis door Marokko maken, dan maak je ongetwijfeld kennis met de kruidige gerechten. In deze blog vertel ik je welke typisch Marokkaanse gerechten je moet proeven als je naar Marokko gaat!
Wat ligt er op je bord in Marokko?
Ga je op vakantie naar Marokko dan moet je uiteraard van de traditionele Marokkaanse keuken proeven. Marokko staat bekend om zijn authentieke gerechten, geurige specerijen en eeuwenoude kooktradities. Of je nu door de medina van Marrakesh dwaalt of dineert in een lokaal restaurant in het Atlasgebergte, deze typisch Marokkaanse gerechten moet je absoluut proberen op reis. Van heerlijke tajine recepten tot Marokkaanse street food specialiteiten.
Transavia vliegtickets Marrakech
Groepsrondreizen Marokko bij Djoser
Rondreis Koningssteden van Marokko bij TUI
Typisch Marokkaanse gerechten: traditionele lunch in Fez
Typisch Marokkaans eten: overheerlijke kiptajine in Meknès
Eten in Marokko: groentetajine in Ouzoud
Typisch Marokkaanse gerechten: tajine
1. Tajine – het bekendste Marokkaanse stoofgerecht
De Marokkaanse tajine is een langzaam gegaard stoofgerecht. Het dankt zijn naam aan de aardewerken pot waarin het wordt klaargemaakt: de tajine.
Er zijn verschillende varianten, maar de bekendste zijn toch wel kiptajine met ingelegde citroen en olijven of een tajine van lam klaargemaakt met pruimen en amandelen. Zelf proefde ik vooral van de overheerlijke groentetajines.
Tip: vraag naar de lokale specialiteiten, elke regio heeft namelijk zijn eigen recept!
2. Couscous – het nationale gerecht van Marokko
Je reis naar Marokko is niet compleet zonder dat je geproefd hebt van de echte Marokkaanse couscous. Dit gerecht wordt traditioneel op vrijdag gegeten. De Couscous wordt gestoomd tot het luchtig is en geserveerd met een mix van groenten, vlees en soms kikkererwten. De bekendste versie is Couscous Royal: een combinatie van kip, lamsvlees en merquezworstjes.
3. Harira – Marokkaanse soep
Deze Marokkaanse soep vult enorm en is vooral populair tijdens de ramadan, maar werkt ook goed als voorgerecht. Harira wordt vaak gemaakt met linzen, kikkererwten, tomaten en koriander.
4. Pastilla – Marokkaans bladerdeeggerecht
Pastilla (of B’stilla) is een verrassend gerecht en een combi van zoet en hartig. Pastilla is een bladerdeeggerecht gevuld met kip of duif, gekruid met kaneel en poedersuiker. Misschien klinkt het een tikkeltje vreemd, maar het is een verrassende combinatie!
5. Mechoui – geroosterd lamsvlees
Als je van vlees houdt, is Mechoui een absolute aanrader! Dit langzaam geroosterde lamsvlees wordt meestal klaargemaakt in een traditionele klei-oven. Het is zó mals dat het bijna van het bot valt. Lamsvlees dat op je tong smelt. Dat klinkt niet alleen verrukkelijk, dat is het ook.
Voorgerechten van een traditionele Marokkaanse maaltijd, waaronder zaalouk
6. Zaalouk – auberginesalade
Geen Marokkaanse maaltijd zonder deze auberginesalade. Het wordt koud geserveerd en gemaakt van aubergines, tomaten, knoflook en olijfolie. Daarna wordt het op smaak gebracht met komijn en paprikapoeder. Het wordt vaak gegeten als een van de vele voorgerechtjes voorafgaand aan een traditionele Marokkaanse maaltijd. Lekker om te eten met Marokkaans brood en ook simpel thuis klaar te maken!
7. Briouates – gefrituurde hapjes
Deze kleine gefrituurde pakketjes van filodeeg zijn gevuld met hartige of juist zoete ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan kip, gehakt of amandelpasta met honing. Ook een lekker snack voor onderweg of als voorgerecht.
8. Msemen – typisch Marokkaanse pannenkoek
Een soort Marokkaanse pannenkoek die vaak wordt gegeven als ontbijt of als snack. Lekker met honing, boter of met een hartige vulling van gehakt. Tip: msemen is ook lekker om te eten met een kopje Marokkaanse muntthee.
9. B’stilla au Lait – Marokkaans dessert
Dit luchtige dessert wordt gemaakt van laagjes filodeeg, room en een vleugje oranjebloesemwater. Perfect om je Marokkaanse maaltijd mee af te sluiten.
10. Muntthee (Atay B’Naanaa)
Geen typisch Marokkaans gerecht, maar wel iets wat niet in dit rijtje mag ontbreken is natuurlijk muntthee. Het is het symbool van Marokkaanse gastvrijheid en wordt overal geserveerd. Deze zoete en verfrissende thee wordt klaargemaakt met verse munt en veel suiker.
Waar kun je deze typisch Marokkaanse gerechten proeven?
Marokko is een feestje voor de zintuigen. Wil je zelf van deze lekkernijen proeven tijdens je rondreis Marokko met kinderen of je roadtrip langs de Koningssteden? Je kunt op verschillende plekken van deze gerechten uit Marokko genieten, zoals in lokale restaurants in een riad bijvoorbeeld of bij een kraampje op de markt.
Veel van deze Marokkaanse gerechten kun je trouwens ook heel goed thuis klaarmaken, helemaal nadat je tijdens je reis een Marokkaanse kookworkshop hebt gevolgd. Welk gerecht lijkt jou het lekkerst?
Extra tip: sla deze pagina op en gebruik hem als culinaire gids tijdens je Marokko reis! 🍽
Typisch Marokkaanse gerechten: tajine met thee – lunch in Marrakech
Tips lekker eten in Marokko bewaren
Meer inspiratie Marokko vakantie
- 6x doen in Marrakech
- Rondreis Marokko met kinderen: tips!
- De 10 mooiste kasbahs in Marokko
- Rondreis Koningssteden van Marokko
- Waarom naar Ouarzazate in Marokko?
- Slapen in de woestijn: een nacht in de Tinfou Dunes
Handige reisgidsen Marokko
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.