De 10 mooiste kasbah’s in Marokko

Marokko, Afrika, Travel

Mooiste kasbah's in Marokko - Kasbah Telouet Marokko

Marokko is het land van de vele kasbah’s. In deze oude versterkte forten waan je je in het sprookje van duizend-en-een-nacht. Ze waken over de historische resten van wat eens een machtig koninkrijk was. Niet zo gek dus dat deze kasbah’s nog steeds tot de verbeelding spreken en ieder jaar toeristen en reizigers trekken. Ik neem je mee naar de 10 mooiste kasbah’s in Marokko die je zelf kunt bezoeken.

Mooiste kasbah's in Marokko - Kasbah Amridil Skoura Marokko

Mooiste kasbah’s in Marokko: dit is Kasbah Amridil Skoura

Wat zijn kasbah’s?

Een kasbah is een fort of een versterkt deel van de stad. Hier woonden de heersers van het gebied die beschermd moesten worden. Kasbah’s werden vaak gebouwd op een heuvel om zo beter beschermd te zijn tegen aanvallen. Vaak hadden ze daarom ook hoge muren en kleine ramen. Bovendien waren ze een teken van rijkdom in de stad. Daarnaast is er ook een ksar: dit is een berberpaleis, fort of kasteel.

Het enige verschil tussen een ksar en een kasbah is dat een kasbah meestal bestaat uit meerdere gebouwen. Een ksar is daarom meestal kleiner dan een kasbah. Door de eeuwen heen zijn er heel wat ksars en kasbah’s gebouwd. Ik noem hier de 10 mooiste kasbah’s in Marokko die je zelf kunt bezoeken.

Een overzicht van de mooiste kasbah’s in Marokko
Aït Ben Haddou, Marokko

Dit is Aït Ben Hadou, één van de mooiste kasbah’s in Marokko

Aït Ben Haddou Marokko
Aït Ben Haddou streets Marokko

1. Kasbah van Aït Ben Haddou – Aït Ben Haddou

De Kasbah van Aït Ben Haddou is ongetwijfeld de beroemdste en één van de mooiste kasbah’s in Marokko. Vanuit de verte lijkt Aït Ben Haddou op een reusachtig zandkasteel. Het werd rond 750 gebouwd door de Berbers en was de toegangspoort tot de woestijn. Hier begon de handelsroute tussen Marrakech en Merzouga. Van buiten is Aït Ben Haddou een onneembaar fort, binnen dwaal je door een labyrint van smalle straten en trappetjes. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over de omgeving en het Atlasgebergte. Aït Ben Haddou staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO wereldergoed en heeft iets magisch. Er zijn dan ook veel films opgenomen, waaronder Game of Thrones, Gladiator en Lawrence of Arabia.

Waar ligt de Kasbah van Aït Ben Haddou?
Aït Ben Haddou ligt 180 km van Marrakech in de zuidelijke uitlopers van de Hoge Atlas. Omdat de route er naar toe over bochtige bergweggetjes voert, doe je er met de auto al snel 5 uur over. Ga je zelf rijden? Dan kun je een auto huren via Sunny Cars. Wil je Aït Ben Haddou vanuit Marrakech bezoeken dan is het handig om een overnachting bij Aït Ben Haddou te boeken. Een andere optie is een georganiseerde tour naar Aït Ben Haddou en Ouarzazate. Dan is het weliswaar een lange dag, maar hoef je zelf niet te rijden.

Boek hier: je dagexcursie Aït Ben Haddou en Ouarzazate
Lees ook: wat te doen en zien in Aït Ben Haddou
Overnachtingstip: Kasbah Tebi in Aït Ben Haddou

Kasbah Telouet Marokko

Een van de mooiste kasbah’s in Marokko is Kasbah Telouet

2. Kasbah Telouet – Telouet

Kasbah Telouet of kasbah Glaoui is een prachtig paleis aan de voet van het Hoge Atlasgebergte. Achter Kasbah Telouet gaat een spannend verhaal schuil.

Het begint in de strenge winter van 1893 als sultan Moulay Hassan hier strandt met zijn leger van 3.000 man. Ze worden opgevangen en verzorgd door twee broers: Madani en T’Hami Glaoui. In ruil voor hun hulp geeft Moulay Hassan hen de macht over Marokko ten zuiden van het Hoge Atlasgebergte. Als vervolgens de Fransen komen en de broers ook met hen samenwerken, worden de broers even machtig als de sultan en ze stichten de Kasbah Telouet. Pasha Glaoui werd pas in 1953 verdreven door de Marokkaanse onafhankelijkheidsbeweging. Kasbah Talouet is deels een ruïne en deels gerestaureerd, maar het is absoluut een bezoek waard!

Waar ligt Kasbah Telouet?
De kasbah ligt in het gelijknamige dorpje Telouet in het Hoge Atlasgebergte op de route tussen Marrakech en Ouarzazate. Vanuit Marrakech (130 km) kun je er met de taxi komen of een auto huren.

Kasbah Taourirt Ouarzazate Marokko

Mooiste kasbah’s in Marokko: Kasbah Taourirt

Ouarzazate kasbah de taourirt

3. Kasbah Taourirt – Ouarzazate

Eén kilometer van het centrum van Ouarzazate ligt de prachtig gerestaureerde Kasbah Taourirt. Zowel van binnen als van buiten is deze kasbah de moeite waard. Kasbah Taourirt werd in de 17e eeuw gebouwd. Rond de binnenplaats vind je gangen met 300 kamers met cederhouten plafonds, versieringen en Franse tegels. In de galerie op de benedenverdieping vind je werken van plaatselijke kunstenaars.

Kasbah Taourirt werd gebruikt als paleis van Berberleider Glaoui en zijn clan, de laatste grote heerser van de Atlas. De broers Glaoui woonden hier zelf niet, maar wel hun zonen en neven. Bezoek de Kasbah het liefst vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag. Dan is het licht het mooist en kun je prachtige plaatjes schieten!

Waar ligt Kasbah Taourirt?
Vlakbij het centrum van Ouarzazate in de Mohamed V straat. Ook het tegenover gelegen kleine filmmuseum is een bezoek waard!

Lees ook: 3 redenen om Ouarzazate te bezoeken

4. Kasbah van Tifoultoute – Ouarzazate

Op een rots in het gelijknamige dorpje ten westen van Ouarzazate ligt de Kasbah van Tifoultoute. Het werd in de 19e eeuw gebouwd en ook dit fort was eigendom van de familie van Thami El Glaoui die pasha was van 1912 tot 1956. Een deel van de kasbah werd in de jaren 60 omgebouwd tot een hotel en restaurant. Tijdens de filmopnames van Lawrence of Arabia sliepen acteurs en crew in dit hotel. Ook zouden er scènes van de film opgenomen zijn. Jammer genoeg is de kasbah behoorlijk vervallen. Je kunt de kasbah tegen betaling bezichtigen.

Waar ligt Kasbah van Tifoultoute?
De Kasbah van Tifoultoute ligt ongeveer 9 kilometer ten westen van Ouarzazate.

Lees ook: deze films werden opgenomen in Marokko

Kasbah Udayas Rabat Marokko deur blauw

Mooiste kasbah’s in Marokko: de straatjes van Kasbah van Oudayas

Kasbah Udayas Rabat Marokko straatje

Mooiste kasbah’s in Marokko: Kasbah van Oudayas

Kasbah Udayas Rabat straat

5. Kasbah van Oudayas – Rabat

De Kasbah van Oudayas werd in de 12e eeuw gebouwd tijdens het bewind van het Almohad kalifaat. Nadat de Almohaden de stad Rabat hadden veroverd, vernietigden ze de bestaande Kasbah van de Almoravid. Op de restanten bouwden ze een nieuwe kasbah en gaven het de naam al-Mahdiyya. Verder bouwden ze het uit met een paleis en een moskee, de Jamaa al Atiq, de oudste moskee van Rabat waar je een fantastisch uitzicht hebt over de stad.

De ommuurde vesting is gebouwd op een berg vlakbij het centrum. De binnenkant van de kasbah bestaat uit dicht opeengepakte witblauwe huizen en is een plaatje om te zien! Sinds 2012 staat de Kasbah van Oudayas op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het mag dus ook niet in dit rijtje mooiste kasbah’s in Marokko ontbreken!

Waar ligt de Kasbah van Udayas?
Je vindt de Udayas Kasbah hartje Rabat aan de monding van de rivier Bou Regreg. 

Kasbah Amridil Skoura Marokko

Mooiste kasbah’s in Marokko: Kasbah Amridil

6. Kasbah Amridil – Skoura

Midden in de oase van Skoura ligt Kasbah Amridil. Het is een van de indrukwekkendste en mooiste kasbah’s in Marokko en stond dan ook vroeger op het 50 dirham biljet. Oorspronkelijk was Kasbah Amridil een ksar, maar eind 19e eeuw werd M’hamed Ben Brahim Nasiri gevraagd om de zonen van Madani El Glaoui te leren lezen uit de Koran. Als dank daarvoor liet Glaoui voor Nasiri een versterkt huis bouwen bij de ksar. Kasbah Amridil was filmlocatie in de klassieker Lawrence of Arabia. De familie Nasiri woont nog steeds in een deel van de kasbah. Het andere deel is gerestaureerd en gebruikt als museum.

Waar ligt Kasbah Amridil?
Kasbah Amridil ligt iets meer dan 40 kilometer ten oosten van Ouarzazate

Kasbah Toubkal Marokko booking

Kasbah Toubkal Marokko booking

7. Kasbah Toubkal – Toubkal

In het hart van het Marokkaanse Berberland en in Nationaal Park Toubkai ligt een van de beroemdste kasbah’s in Marokko: Kasbah Toubkal. Kasbah Toubkal is niet alleen een van de mooiste kasbah’s in Marokko, je kunt er ook zelf overnachten! Dit toevluchtsoord voor natuurliefhebbers was ooit een versterkt zomerhuis, maar nadat het met oude Berber-technieken werd gerestaureerd, doet het nu dienst als eco-gasthuis. Het ligt op een magisch plekje op de helling van de berg Toubkal waar je uitkijkt over het dorp Imlil. In de omgeving kun je genieten van prachtige landschappen, watervallen en kloven.

Waar ligt Kasbah Toubkal?
Kasbah Toubkal ligt op een prachtige locatie in Nationaal Park Toubkal in het Hoge Atlasgebergte. Vanuit Marrakech is het 60 kilometer rijden naar deze plek.

Zelf overnachten in Kasbah Toubkal >>

8. Kasbah Bab Ourika – Ourika

Deze adembenemende kasbah is een oase van rust op een half uur rijden van Marrakech. Het ligt midden in het landschap van het Atlasgebergte met uitzicht op de Ourika vallei, de rivier, olijfbomen en citrusbomen. Kasbah Bab Ourika is gebouwd met behulp van de oude Berber-techniek van aangestampte aarde. De kasbah is in gebruik als luxe hotel met prachtige ruimtes, tuinen en een zwembad. Boek zelf een luxe kamer in vijf sterren hotel Kasbah Bab Ourika, zodat je nóg meer kunt genieten in een van de mooiste kasbah’s in Marokko.

Waar ligt Kasbah Bab Ourika?
Op de top van een heuvel in het Atlasgebergte en bij de ingang van de Ourika vallei. Vanaf Marrakech rijd je hier in ruim een half uur naar toe.

Boek een overnachting in Kasbah Bab Ourika >>

9. Kasbah Tamnougalt – Tamnougalt

Nog zo’n mooie kasbah waar je ook kunt overnachten is Kasbah Tamnougalt. Het werd gebouwd in de 16e eeuw en was het verblijf van de Mezguita stam. De bouwstijl is een vreemde mix van Moorse, Berberse en Romeinse architectuur. Vanuit de kasbah heb je een prachtig uitzicht op het Atlasgebergte en de omringende tuinen. Elk jaar wordt in de eerste week van oktober het religieuze en culturele festival Moussem Ellame gevierd waarbij iedereen in de regio samenkomt. Kasbah Tamnougalt was ook filmlocatie voor de The Sheltering Sky met John Malkovich.

Waar ligt Kasbah Tamnougalt?
Kasbah Tamnougalt is een van de mooiste kasbah’s in Marokko. Het ligt 95 kilometer ten zuiden van Ouarzazate in de vallei van de rivier de Draa in het Atlasgebergte.

10. Kasbah Museum – Tanger

Het Kasbah Museum is gehuisvest in het Dal el-Makhzen paleis in het hoogste deel van de medina en werd gebouwd in de 18e eeuw. Ze kozen voor deze locatie vanwege het panoramische uitzicht over de medina en over de Straat van Gibraltar. Deze plek was door de eeuwen heen de thuishaven van sultans en van Portugese en Britse overheersers.

Tegenwoordig doet het dienst als museum waar je oude Romeinse, Portugese, Arabisch en Marokkaanse voorwerpen en kunst kunt bewonderen. Daarnaast is er een prachtige tuin en er worden oude kaarten met eeuwenoude handelsroutes tentoongesteld. Tegelijkertijd krijg je in de kasbah ook een idee hoe dit soort gebouwen er qua structuur uitzagen.

Waar ligt het Kasbah Museum?

Het Kasbah Museum is ondergebracht in het voormalige paleis van de sultan Dar el-Makhzen in Tanger.

Marokko Tinfu Dunes Boy

Rondreis Marokko

Tijdens een rondreis kun je een aantal van deze mooiste kasbah’s in Marokko met eigen ogen zien. Ik maakte samen met mijn kinderen een 8-daagse rondreis door Marokko. We sliepen onder de sterren in de Marokkaanse woestijn en dwaalden een paar dagen door Marrakech. Deze rondreis paste precies in de kerstvakantie en dus vierden we er ook oud en nieuw. Je kunt ook kiezen voor een 15-daagse rondreis door Marokko (tijdens de mei- of zomervakantie) of een groepsreis voor volwassenen.

Aanrader: wij boekten deze rondreis Marokko bij Djoser Family
Als je meer tijd hebt: 15-daagse rondreis Marokko met kinderen
Bekijk ook: groepsreizen Marokko voor volwassenen

Reisorganisaties Marokko

Diverse reisorganisaties bieden een individuele rondreis, een groepsrondreis, een stedentrip Marrakech of fly-drive Marokko aan, zoals:

  • Djoser – diverse groepsrondreizen door Marokko
  • Djoser Family – speciale rondreis als je reist met kinderen
  • TUI – stedentrips Marrakech, rondreizen en strandvakanties
  • Sawadee – groepsreizen en familiereizen

Ouarzazate, Marokko, kasbah Taourirt

Mooiste kasbah’s in Marokko: kasbah Taourirt in Ouarzazate

Vliegtickets Marokko

Als je liever zelf een losse vlucht plus verblijf boekt, kan dat natuurlijk ook. Voor voordelige vliegtickets naar Marokko kun je terecht bij Tix.nl. Ook Transavia en KLM vliegen rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Marrakech, Rabat, Agadir of Casablanca.

Huurauto Marokko

Een auto huren om de mooiste kasbah’s in Marokko te verkennen? Dat kan onder andere bij Sunny Cars.

 

Mooiste kasbah’s in Marokko bewaren

De 10 mooiste kasbah's in Marokko De 10 mooiste kasbah's in Marokko

Inspiratie voor een vakantie Marokko

Handige reisgidsen Marokko
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *