5 redenen om Ouarzazate te bezoeken: tips en bezienswaardigheden

Marokko, Afrika, Film, Travel

Ouarzazate, Kasbah Taourirt
Ouarzazate mag dan niet de mooiste stad in Marokko zijn, maar het is wel Hollywood in de woestijn. In de stad zelf en in de omgeving is genoeg te zien en te beleven. In deze blog: 5 redenen om Ouarzazate in Marokko te bezoeken. Mijn tips en bezienswaardigheden. 

Kasbah Taourirt Ouarzazate Marokko

kasbah de taourirt ouarzazate marokko

Genoeg redenen om Ouarzazate te bezoeken

Ouarzazate ligt ingeklemd tussen de Hoge Atlas en de Anti-Atlas. Rond deze middelgrote stad in het zuiden van Marokko vind je woestijnen en groene valleien. De naam Ouarzazate klinkt als een bezwering, iets waarmee je wordt besmet en nooit meer kwijtraakt. Ouarzazate betovert me, maar ook de woestijn rondom de stad. Zo kun je bijvoorbeeld slapen onder de sterren in de nabij gelegen Fint Oase. Maar Ouarzazate is vooral dé filmlocatie in Marokko. Tal van films werden hier en in de omringende woestijn opgenomen. Genoeg redenen dus om Hollywood in de woestijn te bezoeken.

Lees ook: alles over filmlocatie Aït Ben Haddou
En: 8 dagtrips die je kunt maken vanuit Ouarzazate
Tip: overnachten in een tent in de Fint Oase
Plus: ik maakte een 8-daagse rondreis Marokko met de kinderen

filmlocaties marokko ecla studio's

1. Filmstudio’s: Atlas Studio’s & CLA Studio’s

Ouarzazate telt twee filmstudio’s waaronder de kleinere CLA Studio’s. Maar de grootste en bekendste filmstudio’s zijn de Atlas Film Studio’s. De Atlas Studio’s staan een paar kilometer buiten Ouarzazate en je kunt ze ook bezoeken. Hier werden films als Gladiator, scènes uit de epische serie Game of Thrones, Babel, The Mummy, Kingdom of Heaven en de klassieker Jewel of the Nile opgenomen. Een bezoek aan een filmstudio is dan ook een must als je naar Ouarzazate komt. Ben je een echte filmfan dan neem je uiteraard ook nog een kijkje bij de CLA Studio’s.

3 redenen waarom je Ouarzazate in Marokko moet bezoeken, kasbah de taourirt

Kasbah Taourirt is een van de mooiste bezienswaardigheden in Ouarzazate

Kasbah Taourirt Ouarzazate

2. Kasbah Taourirt

Slechts één kilometer van het centrum van Ouarzazate ligt de gerestaureerde Kasbah Taourirt. Een lust voor het oog, zowel de binnen- als buitenkant. Met in de gangen en kamers rondom de binnenplaats niets dan prachtige versierselen en tegels. Kasbah Taourirt werd in de 17e eeuw gebouwd. Het werd gebruikt als paleis van Berberleider Glaoui en zijn clan, de laatste grote heerser van de Atlas. Bezoek de Kasbah het liefst vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag. Dan is het licht het mooist en kun je prachtige plaatjes schieten!

Ouarzazate filmmuseum Marokko

Ouarzazate Filmmuseum

Het Musée du Cinema in Ouarzazate is een aanrader als je reist met kinderen

IMG 5019

3. Ouarzazate filmmuseum / Musée du Cinema

Dit schattige filmmuseum of Musée du Cinema ‘doe’ ik snel even met zoonlief. Het bestaat slechts uit één gebouw. Eenmaal binnen schuilt achter iedere bocht een nieuw filmdecor. We ontdekken dat, ondanks de kleine locatie, hier wel 10 films zijn opgenomen. Zoals de Scandinavische kinderserie ‘Jezus & Josefine’, dat toevallig op ons lijstje favoriete kerstfilms staat. Het museum ligt pal tegenover Kasbah Taourirt aan de andere kant van de weg. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Ook al is het maar voor een half uurtje, dit museum is een echte aanrader. Bovendien is het heel leuk voor kinderen!

Aït Ben Haddou, Marokko

4. Bezoek Aït Ben Haddou

Ook de omgeving van Ouarzazate deed dienst als achtergronddecor voor een aantal films. Iets buiten Ouarzazate ligt de prachtige filmlocatie Aït Ben Haddou. De plek waar onder andere scènes voor Game of Thrones en Gladiator werden opgenomen. Een plek die je niet mag missen dus!

5. Woestijntours Erg Chebbi zandduinen bij Merzouga

Rond Ouarzazate kun je een onvergetelijke woestijntrip maken door de Marokkaanse woestijn. Beklim de metershoge zandduinen van Erg Chebbi bij Merzouga, overnacht in een Bedoeïnenkamp, maak een ritje op de rug van een kameel en proef van overheerlijke tajines. Om ‘s nachts te staren naar de melkweg en de flonkerende sterrenhemel.

Rondreis Marokko met kinderen

Wil je ook een rondreis door Marokko maken? Ik boekte deze 8-daagse rondreis Marokko met mijn kinderen bij Djoser. Het was de eerste keer dat ik als alleenstaand moeder samen met mijn kids zo’n rondreis maakte, maar het was een onvergetelijke ervaring!

Bekijk: 8-daagse rondreis Marokko met kinderen bij Djoser

Meer tips voor je vakantie in Marokko

Ouarzazate tips en bezienswaardigheden bewaren

Tips wat te doen in Ouarzazate in Marokko Tips wat te doen in Ouarzazate in Marokko Tips wat te doen in Ouarzazate in Marokko

Handige reisgidsen MarokkoDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *