Jardin Majorelle, een oase van rust in hectisch Marrakech

Afrika, Marokko

Marrakesh Jardin Majorelle palmbomen
Rust, groen, blauw, cactussen, bamboe als takken zo dik en af en toe een toefje palmboom dat scherp afsteekt tegen de blauwe lucht. Jardin Majorelle is een oase van rust in het hart van hectisch Marrakech. 

Marrakesh Jardin Majorelle entree

Op een bankje

Mijn rondreis door Marokko begint in Marrakech. En als je in Marrakech bent, moet je beslist een kijkje nemen in deze prachtige tuin! Al is het maar om even neer te ploffen op een bankje en in alle rust te genieten van de weelderige begroeiing. Dan is er ook nog het kleine Berbermuseum middenin Jardin Majorelle met een interessante verzameling aan kostuums en sieraden van de Berbers.

Jardin Majorelle, Marrakesh Marokko

Majorelleblauw

Toen de Franse schilder Jacques Majorelle dit stuk onbewoond land kocht in 1924, lag het nog aan de rand van Marrakech. Hij bouwde er een kubistisch huis en plantte de tuin vol met exotische planten uit vijf verschillende windstreken. Hij schilderde elementen in de tuin en zijn atelier kobaltblauw. Deze kleur werd later naar hem vernoemd: majorelleblauw.

Marrakesh Jadin Majorelle tegels

Yves Saint Laurent

In 1980 kochten de beroemde mode-ontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé de zwaar verwaarloosde tuin. Naar eigen zeggen redden zij het van de ondergang. Van het schildersatelier van Jacques Majorelle maakten zij een Berbermuseum. Toen Yves Saint Laurent stierf, werd zijn as verstrooid in de rozentuin van Jardin Majorelle. Vervolgens werden tuin en het museum geschonken aan de stad Marrakech en de stichting die Bergé in 1997 oprichtte, nam het behoud en beheer van de tuin op zich.

Marrakesh Jardin Majorelle bamboe

Jardin Majorelle

Tegenwoordig wordt Jardin Majorelle iedere dag bezocht door vele toeristen die in rijen voor de ingang staan. Net als Yves Saint Laurent destijds zijn zij op zoek naar een beetje rust, maar ze willen vooral genieten van al het moois!

Jardin Majorelle, Rue Yves Saint Laurent | Marrakech 40090, Marokko

Jardin Majorelle, Marrakech, Marokko

Meer lezen?

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *