Gordes in de Provence: de 8 mooiste bezienswaardigheden en tips!

Frankrijk, Europa, Travel

Gordes in de Provence Frankrijk

Gordes is een van de mooiste dorpjes van de Provence en ligt in de groene heuvels van het Parc Régional du Lubéron in de Vaucluse. Het mag dan een klein plaatsje zijn, je kunt hier wel van de typisch Provençaalse sfeer proeven met haar gezellige straatjes, de markt en kunstscene. Vandaar dat het ook een geliefde bestemming is bij vakantiegangers. Ik geef je graag mijn tips en bezienswaardigheden voor Gordes in de Provence.

 Gordes in de Provence in Frankrijk - Abbaye de Sénanque

Waar ligt Gordes?

Het pittoreske en fotogenieke Gordes ligt boven op een rots in het groene Parc Régional du Lubéron in de Vaucluse. Als je door het Provençaalse landschap rijdt, zie je het dan ook al van verre liggen. Vlakbij ligt ook het kleurrijke plaatsje Roussillon, waar je de mooie wandelroute Le Sentier des Ocres kunt wandelen. In de buurt vind je tal van leuke campings die een goede uitvalsbasis vormen om deze mooiste dorpjes in de Provence te ontdekken.

Lees ook: de mooiste dorpjes en steden in de Provence
En: 10 favoriete campings in de Provence
Ontdek: mooiste tussenstops langs de Route du Soleil
En: heerlijke meren in het zuiden van Frankrijk

Wat doen in Gordes

Er is genoeg te zien in en rond het charmante dorpje. Behalve haar prachtige ligging heeft Gordes ook een rijke geschiedenis en een oud stadscentrum. Met haar smalle straatjes en het gezellige plein is het zelfs een populaire filmlocatie in Frankrijk. En kom je hier in juli of augustus, dan kleuren de lavendelvelden in de omgeving paars. Gordes is een van de Plux Beaux Villages de France. Ontdek hier waarom. Dit zijn wat mij betreft de mooiste bezienswaardigheden en tips voor je bezoek aan dit pittoreske plaatsje.

Gordes in de Provence - Château de Gordes uitzicht

Gordes in de Provence - kasteel van Gordes - plein Frankrijk

Château de Gordes

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Gordes is het Château de Gordes. Vanaf het letterlijke hoogtepunt van de stad heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Je kunt ook een kijkje nemen in het kasteel zelf. Binnen vind je kunstwerken van lokale kunstenaars waaronder schilderijen van Pol Mara, een Vlaamse kunstenaar die in Gordes woonde.

Gordes werd gebruikt als filmlocatie voor onder andere de film A Good Year. Een van de filmlocaties was het terras voor het 16e eeuwse kasteel. Dit is ook een heerlijke plek om iets te eten of te drinken. Het kasteel is van half januari t/m eind november iedere dag geopend tussen 10.00 en 13.00 uur en van 14.00 en 18.00 uur. Toegang is 6 euro p.p.

L'Eglise Saint Fermin - Gordes in de Provence Frankrijk Irene

L’Eglise Saint Fermin in Gordes in de Provence

L'Eglise Saint Fermin - Gordes in de Provence Frankrijk Irene

L’Eglise Saint Fermin

Nog zo’n mooie bezienswaardigheid in Gordes is l’Eglise Saint Fermin. Neem vooral even een kijkje binnen in de kerk. Het interieur bestaat uit kleurrijke schilderijen en houtsnijwerk.

Gordes in de Provence - dwalen door smalle straatjes Irene

Kunst en ambachten in de straatjes van Gordes

Er is niets leuker dan door de smalle, middeleeuwse straatjes te dwalen. Je vindt er tal van winkeltjes vol typisch Provençaalse spullen. Vanwege het prachtige licht heeft Gordes altijd al een grote aantrekkingskracht gehad op kunstenaars. Vandaar ook dat je in het dorp tal van galerieën en kunstwinkeltjes vindt. Maar ook in de straatjes in het centrum bieden schilders hun kunstwerken aan.

Uitkijkpunt van Gordes

Op een kwartiertje lopen van het centrum vind je het Point de vue sur la ville de Gordes. Vanaf dit uitkijkpunt zie je Gordes prachtig liggen op de flanken van de heuvel.

Grotten van Palais Saint Firmin

In de Caves du Palais Saint Firmin ontdek je alles over de geschiedenis van Gordes. De grotten werden door dorpelingen uitgehouwen in de middeleeuwen en dienden als voorraadkelder voor voedsel en drank. In oorlogstijd was dit ook een schuilplaats en vluchtroute. Tijdens een rondleding nemen ze je mee langs de reservoirs, de broodoven en je neemt een kijkje bij de oude oliemolens. De grotten zijn iedere dag geopend van 10.30 tot 13.00 uur en van 14.30 tot 18.00 uur. Toegang is 6 euro p.p.

Weekmarkt in het historische centrum

Iedere dinsdag is er markt in het oude centrum. Bij de kraampjes rond het kasteel kun je streekproducten zoals lavendel en Provençaalse tafelkleden en lokale lekkernijen kopen.

Gordes in de Provence Frankrijk - Abbay de Sénanque

Abdij Notre-Dame de Sénanque

Iets buiten het plaatsje, midden tussen de lavendelvelden, staat de beroemde Abdij de Sénanque. Kom je hier in juli of augustus, dan kleuren de velden rond het klooster paars vanwege de bloeiende lavendel. Ook een bezoek aan de abdij zelf is de moeite waard. Het stamt uit 1148 en wordt nog steeds bewoond door monniken. Bij de abdij is een winkeltje (geopend van 10.00 tot 17.00 uur). De abdij zelf kun je bezoeken tijdens een rondleiding.

In de zomermaanden kan het erg druk zijn. Dus wil je alleen foto’s schieten van de lavendelvelden, kom dan vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag. Let op: je kunt niet door de velden lopen, maar alleen langs de kant van de weg foto’s maken.

Bekijk: tours Abdij van Sénanque

Village_des_Bories,_Provence_Frankrijk

Village des Bories in de Provence – bron foto

Village des Bories

Op zo’n 4 km van Gordes ligt Village des Bories. Deze historische plek bestaat uit zogenaamde ‘Bories’, stenen huisjes die 5000 jaar voor Christus werden gebouwd en in de 17e eeuw volledig werden herbouwd. De huisjes lijken nog het meest op iglo’s. Hoewel ze tot halverwege de 19e eeuw nog bewoond werden, is het dorpje nu een openluchtmuseum dat je kunt bezoeken.

Overnachten in Gordes

  • Le Bonheur ****: een vakantiehuis voor 6-personen in een authentiek pand midden in Gordes
  • Le Logis ***: B&B in de heuvels van de Luberon en op 500 meter van het Chateau de Gordes

Zoek hotels in Gordes

Bekijk campings in de Provence

Excursies en dagtrips in de Provence

Via GetyourGuide boek je eenvoudig een dagtrip of excursie in de Provence.

Powered by GetYourGuide

Via de Route du Soleil naar de Provence

Een autorit naar Zuid-Frankrijk en de Provence neemt al snel zo’n 14 uur in beslag. Wil je onderweg overnachten? Bekijk dan eens deze mooiste tussenstops langs de Route du Soleil. Wij overnachtten op verschillende plekken langs de Autoroute du Soleil, maar Beaune blijft toch wel een van mijn favorieten. We sliepen er eens met de kinderen in een heus kasteel dat is omgebouwd tot b&b en een paar keer in een hotel hartje centrum. Meer weten? Lees dan mijn blog over Beaune, de hoofdstad van de Bourgondische wijnen.

Tips Gordes in de Provence bewaren

Gordes in de Provence Frankrijk Gordes Provence Frankrijk

Meer inspiratie voor je vakantie in Frankrijk

Reisgidsen Provence in Frankrijk


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *