Beaune in de Bourgogne: 10 tips en bezienswaardigheden

Frankrijk, Europa, Travel

hospices de beaune frankrijk

Beaune in de Bourgogne in Frankrijk is een heerlijke bestemming. Meestal rijd je er in sneltreinvaart langs over de Route du Soleil, maar deze prachtige stad is absoluut een bezoek waard. Al was het alleen maar vanwege de heerlijke wijnen en bourgondische maaltijden. Ik heb hieronder de beste tips en bezienswaardigheden in de wijnstad Beaune in de Bourgogne verzameld.

Beaune Bourgogne restaurant escargots Boy

When in Beaune in de Bourgogne: proeven van de ‘escargots de Bourgogne’

Beaune als tussenstop langs de Route du Soleil

De eerste keer dat we het historische centrum van Beaune binnenreden, was ik blij verrast. Hoezo reden we hier altijd voorbij? We kwamen de eerste jaren over de Route du Soleil niet verder dan de afrit bij Autogrill Beaune-Tailly, waar je prima (en spotgoedkoop!) kunt overnachten onderweg naar Zuid-Frankrijk.

Totdat we op een dag besloten om een hotel te boeken in hartje Beaune. Een heerlijke plek op loopafstand van het centrum waar mijn 6-jarige een bord ‘escargots de Bourgogne’ bestelde, want ‘je hoort slakken te eten in Frankrijk’.

Sindsdien kwamen we er regelmatig. Vaak in hetzelfde hotel (Beaune Hôtel), maar we huurden ook eens een kamer met de kids in Château de Melin. Een fantastische plek, ook (of juist!) met kinderen. Ook in de charmante stad Beaune zelf is genoeg te zien en te doen. En had ik al gezegd dat je er verrukkelijk kunt eten? Ik geef je alvast mijn tips en bezienswaardigheden in de middeleeuwse stad Beaune.

Straten van Beaune in de Bourgogne Frankrijk

Dwaal door de straatjes van Beaune in de Bourgogne

1. Wandel door de oude stad en langs de stadsmuren

Met zijn geplaveide straten, historische gebouwen en charmante boetiekjes is het oude centrum van Beaune een plaatje om te zien. Tijdens een stadswandeling kom je langs de mooiste bezienswaardigheden: van het wijnmuseum en de Hospices de Beaune tot de prachtige stadsmuren van Beaune. Hoewel deze stadsmuren dateren uit de 15e en 16e eeuw, zijn ze nog vrijwel intact. Je kunt er ook voor kiezen om een volledige wandeling langs de stadsmuren te maken.

 Hospices de Beaune ziekenhuis

De Hospices in Beaune in de Bourgogne: een van de bekendste bezienswaardigheden

Hospices de Beaune Bourgogne Frankrijk

De Hospices de Beaune in de Bourgogne is een fotogeniek gebouw

2. Bekijk de Hospices de Beaune

De Hospices de Beaune is ongetwijfeld een van de bekendste en meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Beaune. Hôtel-Dieu oftewel de Hospices de Beaune werd gebouwd in 1443 als een ziekenhuis voor de armen. Tegenwoordig is het een museum waar je een idee krijgt hoe het er vroeger in het ziekenhuis aan toe ging. Het beroemde en kleurrijke dak kun je helaas niet vanaf de straat zien, daarvoor moet je een toegangskaartje kopen. Ook heeft Hospices de Beaune een wijndomein waarvan de wijnen op de 3e zondag in november worden geveild in Les Halles de Beaune.

3. Ontdek Musée des Beaux-Arts

Beaune telt een aantal musea en galerieën. Zoals het Musée des Beaux-Art bijvoorbeeld waar je een collectie schilderijen en sculpturen uit de 16e tot de 20e eeuw kunt bewonderen, waaronder kunstwerken van Vlaamse en Nederlandse schilders. Daarnaast vind je in het museum een verzameling archeologische overblijfselen.

4. Bezoek Musée du Vin de Bourgogne

In de hoofdstad van de Bourgogne mag een wijnmuseum natuurlijk niet ontbreken. In Musée du Vin kom je dan ook alles te weten over de geschiedenis van de wijn en wijnbouw, maar ook over Bourgogne als wijnstreek. Vergeet ook niet om het museum van buiten te bewonderen; het is namelijk gevestigd in prachtige vakwerkhuizen.  Ook de bijbehorende 14e eeuwse wijnkelder met oude wijnpersen kun je gratis bezichtigen.

5. Stop bij La Basilique Notre-Dame de Beaune

Deze 12-eeuwse basiliek staat in het hart van Beaune. De Basiliek Notre-Dame is een van de laatste kerken in de Bourgogne die is gebouwd in Romaanse stijl en mag daarom niet in dit rijtje bezienswaardigheden in Beaune ontbreken. Het heeft prachtige glas-in-loodramen, gedetailleerde beeldhouwwerken en wandtapijten die het leven van de Maagd Maria uitbeelden. La Basilique Notre-Dame de Beaune is het hele jaar door toegankelijk voor publiek.

Patriarch wijnkelders Beaune

Bezoek een van de wijnkelders in Beaune in de Bourgogne – Bron foto

6. Dwaal door de wijnkelders van Beaune

Je kunt Beaune niet bezoeken zonder je te verdiepen in de wereld van wijn. Letterlijk, want er zijn talloze wijnkelders in Beaune die rondleidingen en wijnproeverijen aanbieden. Enkele van de beste wijnkelders zijn Joseph Drouhin, Marché aux Vins en Patriarche Père et fils. In dit wijnhuis kun je door vijf kilometer lange gangen dwalen terwijl je geniet van de lekkerste wijnen. Je doet er goed aan vooraf (online) een ticket te boeken, omdat de groepen klein zijn en snel vol zitten.

 

7. Ga mosterd proeven in La Moutarderie Fallot

Misschien kende je de naam Dijon-mosterd, maar wist je dat die pittige mosterd onder andere in Beaune wordt gemaakt? Omdat mosterdzaden goed gedijen goed in de Bourgondische grond produceert Edmond Fallot al sinds 1840 mosterd in Beaune.

In La Moutarderie Fallot van de familie Edmond Fallot krijg je een kijkje in het proces van mosterd maken en uiteraard kun je er ook van proeven! Smaakt het naar meer? In het bijbehorende winkeltje verkopen ze mosterd in allerlei verrassende smaken. Leuk souvenir ook.

Beaune Bourgogne wijngaarden

Doen in Beaune in de Bourgogne: wijnroute volgen langs de wijngaarden

8. Boek een wijntour of fiets door de wijngaarden

Ben je een wijnliefhebber, dan is een bezoek aan Beaune een must! Beaune is namelijk de hoofdstad van de wijnstreek Bourgogne. De ommuurde stad ligt in het departement Côte-d’Or in de regio Bourgogne-Franche-Comté. Op de flanken van de omringende heuvels vind je tal van wijngaarden waar je kunt proeven van de Bourgondische wijnen die hier worden gemaakt. Er worden verschillende proeverijen en wijntours in de omgeving van Beaune georganiseerd. Nog leuker is het om op de fiets te stappen en de wijngaarden te verkennen. Er zijn verschillende fietsroutes aangelegd langs bekende wijnhuizen.

Lees ook: de mooiste wijnroutes in Europa

 

9. Wandel over de markt van Beaune

Ben je op een zaterdag in Beaune in de Bourgogne? Mis dan vooral niet de lokale weekmarkt die wordt gehouden in en voor de oude markthal tegenover de Hospices. Slenter langs kraampjes vol lokale lekkernijen, zoals verse vleeswaren, kruiden, kazen en natuurlijk wijn. Heerlijk om souvenirs voor thuis of hapjes in te slaan voor de rest van je vakantie.

Beaune Bourgogne restaurant escargots Boy

Als je 6-jarige een bord ‘escargots de Bourgogne’ bestelt

10. Proef de Bourgondische Keuken

Ben je in Beaune dan moet je uiteraard van de wereldberoemde Bourgondische keuken proeven. Stap binnen in een lokaal restaurant en trakteer jezelf op typisch Bourgondische gerechten als ‘boeuf bourguignon’, ‘escargots de Bourgogne’ of een ‘coq au vin’. Vergeet niet een glas lokale Pinot Noir of Chardonnay te bestellen om je maaltijd compleet te maken. Santé!

Excursies en dagtours in Beaune in de Bourgogne

In Beaune kun je tal van leuke dagtours en excursies boeken. Zo krijg je achtergrondinformatie van de leukste bezienswaardigheden Beaune. Zo worden er rondleidingen door de wijnkelders van bekende wijnhuizen georganiseerd, kun je wandeltochten door historisch Beaune boeken of een fietstocht door de wijngaarden.

Kamperen in de Bourgogne

Toen de kinderen klein waren, gingen we regelmatig in de zomer kamperen in het zuiden van Frankrijk of in de Franse Alpen. Ook in de Bourgogne vind je volop campings waar je je eigen tent of caravan neer kunt zetten of een stacaravan of ingerichte tent kunt huren.

Camping Le Village des Meuniers bijvoorbeeld is een kleinschalige camping op een heuvel bij het plaatsje Dompierre-les-Ormes. Vanaf de camping kijk je uit over de wijngaarden.

Kamperen in stijl doe je op Camping Castel Domaine du Château de l’Epervière tussen Beaune en Mâcon. Zoek je een centraal gelegen doorreiscamping? 1 km van het centrum van Beaune en vlak langs de Route du Soleil ligt Camping Municipal Les Cent Vignes. Er is een restaurant aanwezig, dus je hoeft niet per se zelf te koken.

Kamperen: mijn favoriete campings in de Provence
Ontdek: de leukste dorpen en steden in de Provence
Bekijk: alle campings rond Beaune

Beaune tips om te overnachten

Ga je met de auto op vakantie in de Provence of in de Franse Alpen dan is dat al snel 14 uur rijden. Wil je het hele stuk niet in één keer rijden, dan kan ik een tussenstop in het charmante stadje Beaune aanraden. Het ligt midden in een glooiend landschap vol wijngaarden en wordt gezien als de hoofdstad van de Bourgondische wijnen. Wij sliepen op verschillende locaties in Beaune, zoals:

Chateau de Melin Beaune Bourgogne

Wij sliepen in een kasteel bij Beaune in de Bourgogne
Chateau de Melin kids

Slapen in een kasteel: Château de Melin in Beaune

Samen met de kinderen overnachtten we eens in een heus kasteel. Château de Melin ligt in een landelijke omgeving op ongeveer 12 km van het centrum van Beaune. In dit geweldige kasteel kun je een appartement huren en op het terrein staat een boomhut voor de kinderen.

Beaune Hotel Beaune Bourgogne Frankrijk

Overnachtingstip in Beaune in de Bourgogne: Beaune Hôtel

Beaune Hotel Beaune binnenplaats

Beaune Hôtel in hartje Beaune

Ook het Beaune Hôtel is een aanrader. Het heeft een mooie binnenplaats en je kunt er je auto en (wielren)fiets veilig stallen. Er zijn zowel tweepersoonskamers als familiekamers. Wij huurden er een familiekamer voor ons vieren. Ideaal voor een nachtje, want vanaf het hotel wandel je ook zo naar het historische centrum van Beaune met gezellige restaurants en tal van bezienswaardigheden. Met zo’n extra leuke tussenstop in Beaune in de Bourgogne lijkt het alsof je een extra lange vakantie hebt!

Zoek hotels rond Beaune in de Bourgogne

Ontdek campings in de Bourgogne

Bekijk vakantiehuisjes rond Beaune in de Bourgogne

Beaune in de Bourgogne in Frankrijk bewaren

Beaune in de Bourgogne in Frankrijk - Boy escargots de Bourgogne Beaune in de Bourgogne in Frankrijk

Meer inspiratie voor je vakantie in Frankrijk

Handig voor je vakantie in de Bourgogne




Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *