Films opgenomen in Nederland: 6 tips

Film, Europa, Nederland

Films opgenomen in Nederland - Amsterdam Prinsengracht Nederland

Voor unieke filmlocaties hoef je niet naar het buitenland. Want wat hebben Dunkirk, Ocean’s Twelve en The fault in our stars met elkaar gemeen? Voor deze nationale en internationale filmproducties vormde ons eigen Holland het achtergronddecor. Ontdek deze films opgenomen in Nederland.

Films opgenomen in Nederland - Amsterdam gracht Nederland

Filmlocaties in Nederland

Dat Holland meer is dan alleen het kikkerlandje met de molens, klompen en tulpen ontdekt ook Hollywood en de internationale filmindustrie steeds vaker. De afgelopen jaren staat Nederland nog meer in de schijnwerpers van internationale filmproducties. Helemaal nadat het stimuleringsfonds in het leven werd geroepen door de Nederlandse overheid. Zo werden er sinds 2014 tal van grote Hollywood producties (deels) opgenomen in Nederland, maar ook een aantal Nederlandse filmproducties en tv-series koos Nederland als filmlocatie.

Films met een * zijn momenteel te zien op Netflix. Films met een + kun je (ook) bekijken via Pathé Thuis.

Lees ook: ontdek de mooiste dorpjes in Groningen
En: zomerse micro-avonturen in Nederland

1. Dunkirk (2017) – Urk, IJsselmeer, Flevoland +

Op aanraden van cinematograaf Hoyte van Hoytema (die ook Christopher Nolans films Interstellar, tijdreisthriller Tenet en de film Oppenheimer draaide) werden op het IJsselmeer, vlak bij vissersdorp Urk, scènes gedraaid voor oorlogsspektakel Dunkirk. Het filmepos vertelt het verhaal van ‘Operatie Dynamo’, de evacuatie van Belgische en Franse troepen van het strand bij Duinkerken tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1940. Dunkirk was niet alleen het filmdebuut voor Harry Styles, voor de film werden ook tientallen Nederlandse figuranten geworven, waaronder veel studenten.

Net als in de film: overnachten op Urk

2. The Fault in our Stars (2014) – Amsterdam +

The Fault in our Stars is de verfilming van het gelijknamige boek van John Green. Het romantische drama draait rond het leven van twee tieners, Hazel (Shailene Woodley) en Gus (Ansel Elgort), die beide kanker hebben. Hoewel Amsterdam drie dagen lang dienst doet als filmlocatie worden de scènes in het Anne Frank Huis daar in werkelijkheid niet gedraaid. Voor de film werd het compleet nagebouwd in een Amerikaanse studio.

Het bankje aan de Leidsegracht speelt een cruciale rol in de film: hier raken de twee met elkaar in gesprek en zoenen ze elkaar. Toen het bankje kort voor de release van de film op miraculeuze wijze was verdwenen werd kort daarna een vervangend bankje geplaatst. Gelukkig, want het bankje is sindsdien een bedevaartsoord voor filmliefhebbers.

Net als in de film: overnachten in Amsterdam

3. The Hitman’s Bodyguard (2017) – Amsterdam, Den Haag * +

Voor de komische actiekomedie The Hitman’s Bodyguard werd het centrum van Amsterdam afgezet. In de film wordt ‘s werelds beste bodyguard Michael Bryce (Ryan Reynolds) ingezet om huurmoordenaar Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) te beschermen. Hij wil namelijk in het Internationaal Gerechtshof getuigen tegen de dictator van Wit-Rusland. Daardoor zitten de twee tegenpolen met elkaar opgescheept en terwijl ze via het platteland van Engeland naar Nederland reizen, worden ze gespot door Interpol en de Wit-Russen.

Dat levert een aantal klassieke actiescènes op waarvoor de Amsterdamse grachten het achtergronddecor vormen, maar ook in Den Haag werden scènes gedraaid. Uiteraard komen er ook Nederlandse acteurs voorbij in de film, waaronder Barry Atsma en Abbey Hoes.

Net als in de film: hotels in Den Haag

4. Ventoux (2015) – Posbank, Zutphen, Steenderen +

De Mont Ventoux, ‘de reus van de Provence’, is nog geen 2000 meter hoog. Toch zie je de berg al van verre opdoemen in het wijdse Franse landschap. Ventoux draait om de berg, maar meer nog om vriendschap. Vier mannen klimmen op de racefiets om de flanken van de Mont Ventoux te bedwingen, zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden.

Als ook jeugdvriendin Laura weer opduikt, komen oude herinneringen boven. Filmlocatie was de Mont Ventoux (bekijk hier meer filmlocaties in Frankrijk), maar het verhaal begint al eerder, in Nederland, als de vrienden de mooie Laura bij het zwembad ontmoeten. Daarvoor werden opnames gemaakt in het Burgemeester Kruijffbad in Steenderen.

Een van de andere filmlocaties in Nederland was de Posbank op de Veluwe. Ventoux is een verfilming van het gelijknamige boek van Bert Wagendorp. Rollen in de film zijn weggelegd voor Kasper van Kooten, Martijn Lakemeier en Abbey Hoes.

Net als in de film: accommodaties bij de Posbank

5. Ocean’s Twelve (2004) – Amsterdam, station Haarlem +

Ocean’s Twelve maakt deel uit van de bekende Ocean’s trilogie en is het vervolg op Ocean’s Eleven. Na de kraak in Ocean’s Eleven dreigt Terry Benedict met geweld als ze het geld niet binnen twee weken terugbetalen. Daarop besluit de crew naar Europa af te reizen voor een aantal kraken, waaronder het stelen van een oud VOC aandeel.

De film speelt zich voornamelijk af in Amsterdam en in Haarlem. Voor de opnames werd het centrum van Amsterdam wekenlang afgesloten. Opnames vonden plaats bij hotel Pulitzer, het Koningsplein en coffeeshop De Dampkring. Voor shots van een Thalys week de productie uit naar station Haarlem en het stadhuis van Den Haag diende als achtergronddecor voor het hoofdkwartier van Europol. De hoofdrollen in Ocean’s Twelve worden vertolkt door George Clooney, Matt Damon en Brad Pitt.

Net als in de film: overnachten in Hotel Pulitzer

6. Oogappels (2019-2022) – Amersfoort

Hoewel het geen blockbuster of Hollywoodfilm is, noem ik Oogappels toch even. Vooral omdat de tv-serie praktisch in mijn eigen ‘achtertuin’ in Amersfoort wordt opgenomen. Amsterdam en het Gooi waren geen optie en dus week regisseur Will Koopman uit naar de stad Amersfoort. Diverse huizen in het centrum doen dienst als de woningen van de families (o.a. aan de Provenierssteeg, Achter de Kamp, Stephensonstraat en Johan van Oldebarneveltstraat), maar ook een van de blauwe huizen in architectuurwijk Kattenbroek (De Meente) worden voor de serie omgetoverd tot filmlocaties. Bekijk hier alle filmlocaties van Oogappels.

Net als in de film: overnachten in Amersfoort

Andere films opgenomen in Nederland

Uiteraard werden er de afgelopen decennia nog veel meer films opgenomen in Nederland die ik niet allemaal kan noemen. Denk daarbij aan de klassieker James Bond: Diamonds are Forever (1971), Amsterdamned (1988) waarvan dé achtervolgingsscène trouwens niet alleen plaatsvond in Amsterdam, maar ook deels werd geschoten in de Oudegracht in Utrecht, Paul Verhoeven’s Zwartboek (2006) en Soldaat van Oranje (1977) dat werd opgenomen op het strand van Wassenaarse Slag.

Hoteltip: Fletcher Hotel Duinoord in Wassenaarse Slag

Meer filmlocaties die je kunt bezoeken

Filmlocaties in Nederland bewaren

Films opgenomen in Nederland filmlocaties Films opgenomen in Nederland filmlocaties

Inspiratie voor een vakantie in Nederland


cshow

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *